njupalice https://blog.dnevnik.hr/njupalice

utorak, 27.03.2012.

LE BISTRO, EU Gourmet Experience, Grčka

21.03.2012
Hotel Regent Esplanade, Mihanovićeva 1

Još jedna srijeda u mjesecu, još jedno gurmansko istraživanje. Ovaj put čast je pripala Helenskoj Republici ili Grčkoj kako ju svi znaju. Već na putu do restorana Švrćo i ja smo zamišljali kakva bi nas atmosfera mogla zateći; hoće li se razbijati tanjuri? Hoće li biti grčkih izražajnih noseva i lica? Kakva će nas glazba pratiti cijelo vrijeme? Pa sam se ja sjetila Demis Roussosa, grčkog pjevača iz 70ih godina čiju su ploču imali moji starci, a ja sam ju tutnjala jedan period pjeva http://www.youtube.com/watch?v=z7-12iJ8xTM
Btw. I Vangelis je Grk. Ko bi ga znao sretan http://www.youtube.com/watch?v=TYJzcUvS_NU
I tako dok smo nas dvoje kemijali moguće scenarije ni u jednom trenu nam nije pao na pamet ouzo, kojim su nas konobari odmah ponudili. Švrćo je, naravno, uzeo čisti ouzo, dok sam ja u svoj tražila da mi natrpaju leda što je ublažilo jaki alkoholni okus, a nije ubilo miris bronhi bombona koji potječe od raznih biljki koje se inače dodaju prilikom priprave ouza ( anis, korijandar, klinčići, cimet i sl. ).

Photobucket

Ouzo se tradicionalno pije uz mezedes ili predjelo kao što su nam ga i nama poslužili.
Photobucket

Probali smo tako tiganitu (pržene tikvice, patlidžane, papriku i šampinjone, poslužene s umakom od svježeg sira ) što je bilo izvrsno. Povrće je bilo prženo u tijestu kao za tempuru samo manje hrskavo, dok je umak od sira bio u biti tzatziki (sirni umak s krastavcima)....mljac
Photobucket

Lagano pečene rajčice s maslinovim uljem, maslinama, ružmarinom i slanim sirom su nešto što bi trebalo imati svaki dan na stolu. Obožavam kombinaciju maslinovog ulja i rajčica, baš kao i slani feta sir, a od prošlog ljeta navukla sam se i na miris ružmarina, tako da sam se skroz oduševila ovom kombinacijom.
Photobucket

Švrći su se posebno svidjele masline za koje je rekao da su dobro pripremljene, ni pretvrde ni gnjecave. ''Vjerojatno su domaće'', rekao je Š., a onda sam slučajno pogledala desno od sebe i ugledala krasan prizor sretan
Photobucket

Švrćo je pak slinio nad kuhanim mesnim okruglicama od juneće plećke s džemom od celera i rajčice. Meni je takva kombinacija bila malo slatkasta i prejaka za predjelo (povrće mi je bolje išlo), dok je Švrćo poželio da su kuglice okruglice malo žešćeg okusa, ''da te tjera da piješ''. party
Photobucket

Za glavno jelo od morske živadi poslužene su dagnje i oslić. Dagnje su mi bile mekane ko piletina dok su Švrći bile prebrašnaste. Sto ljudi sto ćudi.
Photobucket

Oslić je bio izvrstan; lagano pečen u maslinovom ulju s terinom od maslina i krumpira, super kombinacija i ideja za ručak.
oslić, terina i musaka u pozadini
Photobucket

Jedno od jela mučilo nas je od početka večeri kad smo pogledali meni. Naime, pitanje je bilo kako objasniti svojoj domaćoj ljubimici, Terri, kuniću, da smo jeli zeca? Konobar je predložio da joj ne kažemo. Složili smo se i grižnju savjesti ostavili doma skupa s našim kunićem. A isto tako složili smo se i da je zec, pripremljen s korjenastim povrćem i bijelim vinom, bio jako fin, iako je Švrći zeko bio ćelav, tj kao piletina, no meni je upravo zbog toga bio izvrstan.
Photobucket
Probali smo i rižu s rajčicama i kobasicama s tim da je Švrći riža bila raskuhana dok je mene podsjetilo na bakinu rižu koja se satima kuhala na štednjaku na drva sretan Kobasice su bile fino šarf i malo su mi teže legle nakon zeca, al što je tu je...idemo dalje...do vrha večeri; mousakke (musaka) od patlidžana, mljevene govedine i janjetine; mekano, sočno s pikantnim umakom od rajčice. Što se mene tiče, ja sam mogla stati kod musake i završiti svoju večeru, no Švrćo je nastavio s još jednim komadom. Ne zamjeram mu. U disciplini glavnih jela, musaka je osvojila zlatnu medalju te večeri.
Što se tiče discipline idiota te večeri, tu bih ja dobila zlatnu medalju, jer nisam slikala desert. Skroz smo se raspričali i uživili u kušanje hrane i degustiranje metaxe koju su nam donijeli tako da sam zaboravila slikati desert i metaxu. No, potrudit ću se okus dočarati riječima.
Od slatkih jela dobili smo rizogalo ili puding od al dente skuhane riže sa sjeckanim orasima koji je bio poslužen u malim šalicama i ukrašen šlagom i listom metvice koja je davala neku posebnu čar cijeloj kombinaciji, a još kad je Švrćo otkrio da se puding dobro slaže uz metaxu, nije nam bilo kraja. Naime, metaxa je grčka destilirana rakija koju je osmislio Spyros Metaxas 1888. godine, a priprema se miješanjem konjaka, vina od nekoliko sorti grožđa i aroma te ima užasno jak okus koji zagrije cijelo tijelo tako da smo se pokušavali rashladiti pudingom, dok sam ja uz sve to, grlo ispirala ouzom. Fina kombinacija. Još koja čaša i ja bih razbijala tanjure rofl
Baklava je fino sjela nakon slatkog pudinga jer ona sama nije bila preslatka kakvu je inače jedemo, ali je zato bila fino aromatizirana te je slobodno mogla zaključiti naš izlet u grčku kuhinju.

Photobucket

27.03.2012. u 12:29 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.