njupalice https://blog.dnevnik.hr/njupalice

srijeda, 28.11.2012.

LE BISTRO, EU GOURMET EXPERIENCE – Nordijske zemlje (Danska, Finska, Švedska)

21.12.2012
Hotel Regent Esplanade, Mihanovićeva 1

Nikad me nije privlačila ideja odlaska na sjever trbuhom za kruhom, ali zbog komada lososa mogla bih se deblje obući i zaputiti u zemlje snijega i leda. Srećom, to nije bilo potrebno jer su se losos zemlje udružile u predzadnje gurmansko predstavljanje i dočarali nam mrvicu svojih kulinarskih delicija (alaj ga mogu drobiti sretan ).

Photobucket

Photobucket

Uglavnom, prepun Bistro, hrpa ljudi, hrpa promo materijala, Röyksopp u pozadini iako su Norvežani, a oni nisu EUnusi i hrpa dobre hrane. No, krenuli smo s već provjerenim, aperitivom; jeger za njega i martini bianco za nju.

Photobucket

Za predjelo su nam bili posluženi skagen na tostu koji je više ličio i imao okus po slanom biskvitu, dok je skagen mirisao po ribi što i nije čudno jer se radi o kombinaciji kozica, majoneze, dijon senfa, ponekad kavijara te kopra. Jelo koje nosi naziv po ribarskoj luci na sjeveru Danske, osmislio je popularni švedski ugostitelj Tore Wretman koji je, neposredno nakon drugog svjetskog rata, prihvatio tradicionalnu švedsku kuhinju. U vrijeme kad je strana brza hrana zamijenila kuhanje doma, Wretman uvodi stare švedske recepte u otmjeni restoranski repertoar, dajući im tako sasvim novo značenje i status.
Danas se najbolji skagen toast može naći u Josefina restoranu u Stockholmu. Tako barem kažu. Tko prvi ode na sjever i plati oko 145 švedskih kruna što bi bilo 130 jebosjever kuna nek mi javi dojmove.
http://www.josefina.nu/home.html

Photobucket

Kremasti sir s bademima bio je kremast, kiselkast i punog okusa, ali bez badema dok je čips od krumpira (falabogu) imao okus po krumpiru, a ikra se sakrila u svemu tome tako sam imala dojam da jedem kuglice za ogrlicu. Srećom, jer nisam neki ljubitelj ribljih jaja, što se može (ne)vidjeti na fotki jer ih nisam ni uslikala. Tuka!
No, zato je gazpacho s kozicama i koprom puno bolje ispao, iako me nije oduševio. Hladna juha od rajčica bila mi je - prekisela iako je prstohvat soli riješio stvar.

Photobucket

Otkriće večeri bilo je pecivo od tamnog brašna s curryjem. Fenomenalno! Mirisalo je po curryju, a bogami imalo je i okus po curryju i fino je podebljalo sirasti namaz. Fremragende!

Photobucket

Salata od haringa s koprom i vlascem ili sillsallat dio je tradicionalnog božićnog kulinarskog repertoara, a sastoji se od mješavine haringe, krumpira, jabuke, cikle, kiselih krastavaca, luka i jaja. Salata se poslužuje na tamnom kruhu sa sjemenkama kao dio buffe (švedskog njami ) stola nazvanog smörgasbord što dolazi od riječi smörgas (otvoreni sendviči) i bord (stol). Naša salata od haringe bila je pojednostavljena verzija originala, jer smo osjetili samo ribu, majonezu, jaja i začine, ali u kombinaciji s tostiranim raženim kruhom bilo je čist OK.

Photobucket

Gravlax ili gravad lax na švedskom je nordijsko jelo koje se sastoji od sirovog lososa usalamurenog u soli, šećeru i kopru. Mi smo dobili malo jače pečenog lososa kojeg smo probali s ukiseljenim lukom i al dente kuhanom mrkvicom. Vrlo dobro.
Photobucket

Svinjska potrbušina pirjana u jabukovači nije mi baš najbolje sjela jer se radilo o mesu premasnom za moj ukus, no ono malo konkretnog mesa što sam iskopala i ukombinirala s umakom od jabuka (kiselim) i pire krumpirom s bademima bez badema, nije bilo loše. Pire je ublažio jabučnu kiselinu, a meso je dalo fini šmek. Švrći se potrbušina svidjela iako mu je kožica zadavala problem, tužio se da je pregumena, a znamo kakva treba biti svinjska zapečena kožica. Hrskava? No, da, bravo sretan

Photobucket

Teleći frikase je zato bio čisto oduševljenje; fini, mekani komadi mesa u umaku od kopra s korjenastim povrćem - excellent!
Photobucket

Deserti su nam došli ne kao točka na i nego kap koja je skoro prelila čašu; em što su bili fini em što su bili veliki i zasitni, počevši odmah od prvog; mango meringue pite koja je zaslužila prvo mjesto među desertima, a nije čak ni od čokolade!!

Photobucket

Za razliku od uobičajenih deserta od borovnica s jednom borovnicom ili rabarbare bez rabarbare, mango pita je fakat bila pita od manga!

Photobucket

Kao da smo jeli svježi mango; slatko kiseli voćni okus na prhkoj tortici sa zapečenim šlagom od bjelanjka - ostali smo bez riječi, punih usta i na pola pojedene tortice jer je trebalo probati i rakete s bademima i čokoladom; slastica poput naše čokoladne salame, ništa posebno, ali prolazi.

Photobucket

Za kraj nam je ostao kolač od čokolade s biskvitom od orašastog voća koji nisam mogla pojesti do kraja. Krema od čokolade je bila toliko zasitna i slatka da sam ostala iznenađena kako ja, ljubiteljica svega čokoladnog, ne mogu do kraja pojesti čoko kolač.

The end
Photobucket

Totalna i ultimativna predaja. Što bi moglo značiti da i nije loša ta sjevernjačka hrana, usprkos tvrdnji bivšeg francuskog predsjednika Jacques Chiraca koji je rekao da je ‘’nakon Finske (Britanija) zemlja s najgorom hranom’’ rofl


28.11.2012. u 01:03 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.