njupalice https://blog.dnevnik.hr/njupalice

ponedjeljak, 24.09.2012.

LE BISTRO, EU GOURMET EXPERIENCE – Malta

19.09.2012
Hotel Regent Esplanade, Mihanovićeva 1

Prvo predstavljanje nakon jednomjesečne pauze pripalo je maloj mediteranskoj otočnoj državi, Malti. Moram priznati da nam je nedostajao ovaj kulinarski event i naši srdačni konobari i baš smo se veselili novim gastro okusima, pogotovo jer ništa ne znamo o Malti ni njenoj kuhinji. Možda je Italija, zbog svoje blizine, imala nekog utjecaja. Možda Britanija unutar čijeg carstva se Malta nalazila punih 150 godina. Pitanja su bila brojna, ali te kišne srijede došli smo otvorenih umova u prepuni Le Bistro i prepustili se konobarima i maštovitim delicijama glavne kuharice Ane Grgić.

Photobucket

Večeru smo započeli aperitivom. Naravno. Čisti jeger za Švrću i campari za mene kojeg sam tom prilikom prvi put probala. Poslužili su mi ga s komadićima naranče i ledom. Boja mu je predivna, a okus blago gorkast, s mineralnom je bio još bolji.
Photobucket


Prva tri jela, predjela, bila su ftira i dip od maslina, widow's juha i pita od tune i špinata.

Photobucket

Ftira je varijacija kruha napravljenog od brašna, vode i soli. Nešto poput ciabatte. Originalan oblik mu je kružni s rupom u sredini, no mi smo dobili male kvadratiće premazane maslinovim uljem, cherry rajčicama i crnim maslinama s malo rikole na vrhu. Bogovski. Tako jednostavno, a tako fantastično. Dobro začinjeno, hrskavo na krajevima, a sočno i mekano u sredini od težine nadjeva. Fenomenalno. Da je ostalo samo na tome, ja bih bila zadovoljna. Ali trebalo je probati i widows juhu sretan

Window's juha ili soppa ta’ l-Armla, što u doslovnom prijevodu znači ''udovičina juha'' (jer su je susjedi pravili i darovali udovicama u svojoj zajednici) blaža je verzija minestre ili povrtne juhe, ali s dodatkom svježeg gbejnieta (malog, okruglog sira, napravljenog od kozjeg mlijeka) koji se otopi u toploj juhi te sirovih jaja koji se dodaju na kraju da bi zgusnuli jušnu tekućinu.
Naša juha bila je bistra juha od brokule s komadićima povrća, žumanjkom i malo kiselog vrhnja. Vrlo neobično i vrlo fino. Inače obožavam juhe svih boja i vrsta, a pogotovo volim neobične kombinacije, a ova je ziher bila takva. Žumanjak u juhi? Neobično i fino. Kiselo vrhnje u bistroj juhi? Isto tako. Naglasak je na bistroj, jer sam do sad jela kombinacije gustih juha i vrhnja, ali ovako nešto ne. Izvrsno.

Photobucket


Pita od tune i špinata bila je mala loptica lisnatog tijesta punjena navedenim sastojcima plus još i crne masline. Predobro. Tuna je bila sočna i ne presuha, a crne masline su dale još bolji šmek. Pet plus za sva tri predjela!

Photobucket


Za glavno jelo dobili smo tal-fenek (zeca u umaku od curryja), bragioli (rolice bifteka u crvenom vinu) i raviole s kozjim sirom.

Photobucket

ravioli s kozjim sirom
Photobucket

Ravioli su bili raviol. Jedan, ali vrijedan. Raviol je bio punjen kozjim sirom za koji sumnjamo da je ekšuli bio tamo, blago neslan, ali s finim toćom (pretpostavljamo da se radilo o bešamelu i nekoj vrsti sira ) uz koje bi dobro sjele pogačice koje nam inače daju. Dobili smo ih malo kasnije uz zeca ili po malteški ''fenek''. Kunić u umaku od curryja i rajčica ostavio nas je bez daha. U isto vrijeme smo se davili u sočnom, mekanom mesu i šarfičastom umaku i mislili na svog zeca doma yes Obožavamo svoju malu zečju ljubimicu, terminatora svega što uhvati pod zube, ali nismo si mogli pomoći i ne zatražiti još jednu porciju feneka u čiji smo umak toćali domaće pogačice. Fenek je definitivno nadmašio grčku musaku i zasjeo na vrh svih jela ovog gastro iskustva. Perfettament!

Photobucket

Posljednje glavno jelo bile su rolice bifteka u crvenom vinu ili po malteški bra!joli, tanka kriška bifteka punjena krušnim mrvicama, slaninom, jajetom i sirom.

Photobucket

Rolice su se činile poput kobasice, vjerojatno zato što su bile kompakte i malo suhe. Ali zato je umak bio super, skupa s pireom od krumpira. Baš je bio mekan i dobro zgnječen.

Photobucket

Nakon obilatog glavnog jela, uslijedili su deserti; malteški puding od kruha i čokolade, prinjolata sa sušenim voćem i cannoli punjeni kremom od ricotte i voća.

Photobucket

S obzirom da jela jedem prema spektru boja ili od lakših prema težim (znam, sajko sam dead tako sam krenula s prinjolatom (u sredini) koja mi se učinila najlakšom. Nisam se prevarila. Lagana kombinacija biskvita koji podsjeća na miksane petit beurre kekse s komadićima sušenog voća i sve obloženo tučenim vrhnjem.

Prinjolata čije ime dolazi od ''prinjol'' ili vrlo slične talijanske riječi ''pinolo'' što znači pinjola, tradicionalno se pravi u vrijeme karnevala, a sastoji se od biskvita napravljenog od šećera, brašna, jaja i malo vanilije i korice limuna te nadjeva od margarina, mlijeka, šećera, vermuta, pinjola i kandiranih trešanja. Sve skupa se prekrije tučenim vrhnjem i komadićima trešanja, pinjola i čokolade, pa to izgleda ovako; pravo karnevalski

Photobucket

Cannole sam prvi put jela u Napulju i totalno sam se oduševila. Nažalost, poslije toga nisam ih više uspjela uloviti, sve do ovog puta na malteškoj večeri, ali ni ovi nisu bili tako oduševljavajući kao oni talijanski. No, svejedno sam ih pojela i poželjela čim prije u Italiju po originalne sretan
Cannoli su inače sicilijanski specijalitet, a ime im znači ''male tube'' koje se pune ricotta sirom ili mascarponeom i raznim voćem ili čokoladom.
Naši cannoli bili su napravljeni od tamnog tijesta koje se radi od brašna, maslaca, šećera, jaja (te eventualno kakaa od kojeg je dobilo tamnu boju), a koje se potom prži u dubokom ulju s tim da se nama čini da se naš crni tuljac nije pržio u ulju, već da se radi o običnom biskvitu, no možda griješimo. Punjenje je trebalo biti od ricotta sira, no sumnjamo da se radilo o običnom tučenom vrhnju te po dvije maline na svakom kraju cannolija. Ponekad se na te krajeve dodaju i sjeckani pistaciji, čokolada, šarene mrvice, štogod vam odgovara i više volite.

Malteški puding od kruha i čokolade ostavila sam si za kraj, što je bila pametna odluka, jer je desert toliko sladak, kompaktan i težak da vam fino sjedne na želudac i da ga sam ga pojela prvog, ziher ne bih kušala ni mrvicu drugih slatkih jela. Puding nas je malo podsjećao na čoko kuglice koje znamo raditi za Božić, a pravimo ih od samljevenih kekasa i brda čokolade, pa uvaljamo u koskos. Vrlo fino, ali fakat zasitno.

Photobucket

Sve u svemu; e ellenti ilitiga izvrsno! Jedva čekam otići na Maltu i isprobati sva tradicionalna jela koja svoju raznovrsnost i raznolikost zahvaljuju brojnim utjecajima s istoka i zapada.

24.09.2012. u 21:59 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.