31.08.2015., ponedjeljak

Gvozdenović: Očekujem podršku za Mamulu

BUDVA - Ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović kazao je da je za dovođenje stranih investitora u Crnu Goru potrebna podrška svih, navodeći da očekuje podršku za realizaciju projekata na Mamuli i Svetom Stefanu, koji u junu nijesu dobili podršku parlamenta. Ministar je, komentarišući akcente sa Bečke konferencije, kazao da je bitno što će Crna Gora dobiti novac iz evropskih fondova za razvoj infrastrukture, što je, kako je naveo, značajno za dalji razvoj turizma.
Crna Gora je, kako je dodao, stvorila dobar ambijent za investicije.
„Ključna je stvar da ako se nešto danas investira a ne za tri godine. Direktne strane investicije uvećavaju prihod budžeta u velikoj mjeri",rekao je Gvozdenović gostujući u Jutarnjem programu TVCG.
Prema njegovim riječima, investitore nije lako privoljeti da ulože u neku zemlju, prije svega zbog velike konkurencije.
„Crna Gora je zahvaljujući dobroj politici uspjela da privuče visoko kvalitetne investitore, kao što su oni koji su uložili u Porto Montenegro. Takvi investitori su poželjni i u Francuskoj i Španiji, ali oni su ipak u Crnoj Gori. Očekujemo podršku svih na poboljšanju ambijenta za dovođenje stranih investitora", dodao je Gvozdenović.
On je podsjetio da je prilikom realizacije projekata na Mamuli i Svetom Stefanu bilo malo nerazumijevanju u parlamentu, prilikom donošenja, „ali kako očekuje da će u narednom periodu dobiti podršku za realizaciju tih ali i svih projekata koji doprinose razvoju visoko kvalitetnog turizma".
„Mamula bi od jednog objekta gdje nemamo dovoljno posjetilaca, novim projektom bi dobila novo ruho, i na najbolji način bi sačuvali kulturnu baštinu,
a dobili izuzetnu turističku atrakciju" stanovi Vrbani

Oznake: stanovi Vrbani


- 09:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.08.2015., srijeda

Ruski Sberbank rasprodaje nekretnine u Hrvatskoj i Mađarskoj

Radi se o imovini, koja je banka dobila zbog otplate dugova. Većina je od Volksbank International AG stanovi

Oznake: stanovi


- 17:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.08.2015., ponedjeljak

Pejnović: Dva ponuditelja zatražila dodatni rok za Kupare

ZAGREB - Više se puta ministar turizma Darko Lorencin pokliznuo najavljujući kad će biti raspisan natječaj za Kupare. Najavljeni rok probijen je barem tri-četiri puta, a sreća ne služi ni kad je riječ o roku zatvaranja natječaja. Otvoren je krajem svibnja, a 25. kolovoza trebao je biti zadnji dan za primanje prijava zainteresiranih za investiciju vrijednu najmanje sto milijuna eura u negdašnji vojni kompleks Kupare. Nekoliko dana uoči zatvaranja natječaja ministar turizma u našem je listu najavio mogućnost da ga se produlji, a jučer su odgodu potvrdili i u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), koji vodi cijelu natječajnu proceduru. Također su odbacili nagađanja da se natječaj produljuje zbog slabog odaziva potencijalnih investitora.
– Interes za Kupare iskazalo je više potencijalnih ulagača, a prolongaciju natječaja zatražilo je dvoje od njih – kaže za Večernji list predstojnik ureda Mladen Pejnović novogradnja Samobor

Oznake: novogradnja Samobor


- 09:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.08.2015., četvrtak

Oštar pad proizvodnje u europskom građevinskom sektoru

LUXEMBOURG - Proizvodnja u građevinskom sektoru Europske unije oštro se smanjila u lipnju, pri čemu je značajan pad zabilježen i u sektoru niskogradnje i u onome visokogradnje, izvijestio je u srijedu europski statistički ured. Na razini Europske unije sezonski prilagođena proizvodnja u građevinskom sektoru smanjena je u lipnju za 1,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, izvijestio je Eurostat. Time je pad graditeljskih aktivnosti u EU osjetno ubrzao na mjesečnoj razini, s obzirom na revidirani podatak za svibanj koji pokazuje njihov 0,2-postotni pad.
Aktivnosti u sektoru niskogradnje potonule su u lipnju u EU za 1,7 posto, a u sektoru visokogradnje za 0,9 posto, izračunali su u Eurostatu.
Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše su na mjesečnoj razini smanjene aktivnosti u građevinskom sektoru Njemačke, za 4,5 posto, te u Poljskoj, za 4,2 posto. Najizrazitiji rast bilježila je Rumunjska, za 3,5 posto, te Bugarska, za 2,6 posto, i Velika Britanija, za 2,5 posto.
Eurozona je također u lipnju zabilježila oštar pad proizvodnje u građevinskom sektoru u odnosu na prethodno mjesec, i to za 1,9 posto. U prethodnom su mjesecu aktivnosti prema revidiranim podacima porasle 0,2 posto.
Hrvatska nije obvezna dostavljati mjesečne podatke a u prvom je tromjesečju proizvodnja u građevinskom sektoru porasla 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Na godišnjoj razini smanjila se 1,1 posto.
Na razini EU-a proizvodnja u građevinskom sektoru pala je u lipnju u odnosu na isti mjesec prošle godine za 0,4 posto, pritisnuta 0,6-postotnim padom u sektoru visokogradnje dok je proizvodnja u sektoru niskogradnje porasla jedan posto.
Još je veći pad proizvodnje u građevinskom sektoru bilježila eurozona, za 2,3 posto, pokazuju podaci Eurostata. Pritom je proizvodnja u sektoru visokogradnje smanjena dva posto a ona u sektoru niskogradnje za 3,1 posto.
Među zemljama članicama EU koje su dostavile potrebne podatke, najveći su pad proizvodnje u građevinskom sektoru u lipnju u odnosu na isti mjesec lani zabilježile Slovenija, za 12,2 posto, te Francuska, za 6,8 posto, i Njemačka, za 3,9 posto. Najviše je porasla proizvodnja u građevinskom sektoru Slovačke, za 24,1 posto,
te Nizozemske, za 15,8 posto, i Rumunjske, za 13,1 posto nekretnine Trešnjevka Zagreb

Oznake: nekretnine Trešnjevka Zagreb


- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.08.2015., ponedjeljak

Sve više Iraca u strahu od deložacije

Ogorčenje deložacijama nedavno je doseglo vrhunac kada je u javnost dospjela vijest da je irska banka „Permanent TSB" tijekom financijske krize krivo obračunavala kamate na stambene kredite. Mnoge obitelji su izgubile krov nad glavom jer nisu bile u stanju plaćati porasle rate. Pritom su banke bile te zbog kojih je Europska unija prije nekoliko godina priskočila Irskoj u pomoć. Nakon drastičnih mjera štednje Irska je ponovno stala na noge. Čak je i sumnjičavi njemački ministar financija Wolfgang Schäuble prošle jeseni izjavio kako je „zavidan" Irskoj na njezinom uspjehu. Dok se još prije desetak godina o Irskoj zbog njezinog gospodarskog uzleta govorilo kao o „Keltskom tigru", sada se govori o „Keltskom feniksu" koji se uzdigao iz pepela financijske krize.
No krediti podignuti u vrijeme najvećeg uzleta nisu nestali niti su se smanjili iako se smanjila kupovna moć građana. Prenapuhane cijene nekretnina učinile su svoje. „Irska se trenutno može pohvaliti uravnoteženim financijama. No četvrtina rasta počiva na ulaganjima stranih tvrtki i promjena poreznih stopa", kaže financijski stručnjak iz Dublina Constantin Gurdiev.
Prema procjenama ovog stručnjaka za hipotekarne kredite, u Irskoj je posljednjih godina izvršena ovrha nad preko 27.000 nekretnina. I to u zemlji s 4,6 milijuna stanovnika. On strahuje da će se situacija dodatno pogoršati.
„Banke su promijenile neke okvire hipotekarnih kredita a mnoge s ovrhama čekaju toliko dugo dok se ne oporavi tržište nekretnina", kaže Gurdiev.
Mnoge obitelji čeka dakle sudbina Andrewa Bradshawa koji u međuvremenu jedino želi zaboraviti svoju borbu s bankama i započeti iznova nekretnine Zagreb

Oznake: nekretnine Zagreb


- 11:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.08.2015., četvrtak

Vlasnici napuštenih turističkih nekretnina plaćat će veće komunalne naknade

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš najavila je, gostujući u Dnevniku Nove TV, da će svi vlasnici napuštenih hotela plaćati uvećane komunalne naknade target=_blank>stanovi prodaja Sućidar

Oznake: stanovi prodaja Sućidar


- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.08.2015., utorak

Mrak-Taritaš: Država za napuštene turističke nekretnine povećava komunalne naknade

ZAGREB - Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš najavila je, gostujući u Dnevniku Nove TV, da će svi vlasnici napuštenih hotela plaćati uvećane komunalne naknade. "Cijeli smisao je da vlasnici koji su kupili nekretnine, a nisu ih priveli namjeni, prvenstveno govorim o turističkim objektima, da ih komunalnom naknadom prisilimo da ih dovedu namjeni jer to je u interesu i nas i njih, države i jedinica lokalne samouprave", kazala je ministrica.
Pojasnila je kako je u pripremi zakon o komunalnom gospodarstvu koji će predviđati povećanje naknade za one objekte koji su turističke namjene, a nisu u funkciji. Ta bi naknada, dodala je, trebala biti "pet ili 10 puta viša nego što je to uobičajeno".
"Neke druge zemlje su imale iste probleme i izašle su iz tih problema pa ne vidimo razloga da to ne bude tako i u Hrvatskoj", kazala je Mrak Taritaš.
Na primjeru zapuštenog turističkog kompleksa Haludovo na otoku Krku ministrica je kazala da "Haludovo danas plaća naknadu od 20-ak tisuća kuna", dok bi predviđenim povećanjem plaćali oko 500 tisuća kuna.
No, stave li objekt u fukciju naknada bi, kazala je, "bila manja".
"Haludovo je komunalno opremljen prostor, on ima i cestu i vodovod, odvodnju, javnu rasvetu, sve to općina mora platiti bez obzira da li hotel radi ili ne. Ali ako radi onda je veća korist i za općinu i za državu. Smisao je da vlasnike prisilimo da plaćaju ili će se općine na nekretninu upisivati određenim zabilježbama", istaknula je Mrak Taritaš.
Kazala je da je utvrđeno kako u trećini općina i gradova komunalna naknada, koja je isključio lokalni prihod, čini manje od 10 posto njihovih proračuna dok bi, izmjenom zakona, ona mogla činiti i 15 posto. "10 do 15 posto prihoda treba biti komunalna naknada i na ovaj način zakonom ćemo prisiliti općine i gradove da rade svoj posao, a oni koji neće raditi svoj posao neće moći dobiti subvencije od države", poručila je ministrica.
Na pitanje znači li to da će povećanu naknadu morati plaćati i crkva ministrica je kazala da uvijek postoje izuzeci.
"Postoji ugovor koji je država potpisala s crkvom. Italija je jednako tako uvela pravilo da tamo gdje crkva zarađuje na nekretnini plaća nakandu...
Tamo gdje je nekretnina u funkciji zarade plaćat će naknadu, gdje nije neće" immobiliari Croazia

Oznake: immobiliari Croazia


- 10:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.08.2015., četvrtak

Opatija i Dubrovnik u utrci za najskuplje stanove

Prema podacima portala Crozilla.com tijekom srpnja su cijene stanova u Splitu porasle za 2,1 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 2213 eura. Nešto niže no splitske, bile su cijene u Umagu – 2055 eura po metru kvadratnom. Zadarskim je stanovima cijena porasla za 1 posto, a prosječna tražena cijena metra kvadratnog je iznosila 1832 eura.
Prema podacima portala Crozilla.com Pula, Rijeka i Šibenik su tijekom srpnja imali slične cijene "kvadrata" stanova. U Puli se za metar kvadratni tražilo 1330 eura, 0,8 posto više no mjesec ranije.
Cijene riječkih stanova na mjesečnoj su razini ostale nepromijenjene, 1365 eura po metru kvadratnom. U Šibeniku je oglašavana cijena metra kvadratnog u prosjeku iznosila 1385 eura,
što predstavlja porast od 0,1 posto.U Senju se za jedan metar kvadratni tražilo 1180 eura. S druge strane, u Dubrovniku su cijene stanova bile gotovo tri puta više no senjske.
Dubrovnik, grad koji prema statistikama portala Crozilla.com ima najviše cijene stambenih "kvadrata“ tijekom srpnja bilježi 2,5 posto niže cijene stanova no mjesec ranije, a prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila je 3391 euro. Dubrovniku se po visini cijene tijekom srpnja "za petama" našla Opatija gdje se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo čak 3002 eura,
ističe se u priopćenju cijene nekretnina

Oznake: cijene nekretnina


- 12:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.08.2015., utorak

"Hrvatski telekom" prodaje 24 nekretnine širom Hrvatske

"Hrvatski telekom" (HT) oglasio je prodaju 24 različite nekretnine iz svog portfelja, većinom poslovnih zgrada i prostora, ali i građevinskog zemljišta u različitim gradovima i mjestima po Hrvatskoj.
HT se na prodaju odlučio, kako prenosi portal "Seebiz", kako bi "optimizovao svoj portfelj nekretnina", ali i zato što "procesi racionalizacije poslovanja vremenom dovode do smanjenja potreba za
korišćenjem pojedinih prostora" novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split


- 14:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #