30.05.2016., ponedjeljak

Hrvatski dvorci vrijedni do 5 milijuna eura postali mrtvi kapital

Vlasnici su im ljudi koji su ih dobili u nasljeđe, ali ih nisu u stanju održavati
Hrvatskoj ima približno 1.300 dvoraca, kurija, ljetnikovaca, tvrđava, zamaka i utvrda od kojih je 180 sačuvano nekretnine Rijeka

Oznake: nekretnine Rijeka


- 13:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.05.2016., četvrtak

Nesuđeni premijer ulazi u Nadzorni odbor INA-e

Prijedlog o trojici novih članova Nadzornog odbora Ine, kako se doznaje, uputilo je Ministarstvo gospodarstva.
+Dosadašnja tri predstavnika države u Nadzornom odboru - Sinišu Petrovića, Željka Perića i Mladena Proštenika, Skupštini je krajem 2012. predložila bivša Vlada na čelu sa Zoranom Milanovićem.
Inače, Nadzorni odbor Ine ima devet članova, od čega Vladi RH pripadaju tri mjesta (hrvatska strana predlaže i predsjednika Nadzornog odbora), pet mjesta pripada mađarskom MOL-u, a jedno predstavniku radnika.
Mađarski MOL u Nadzornom odboru su György Mosonyi, koji je i potpredsjednik tog tijela, Szabolcs I. Ferencz, Ferenc Horváth, József Molnár i Oszkár Világi.
Predstavnica radnika u Nadzornom odboru je Jasna Pipunić.
Mađarski MOL u Ini ima 49,08 posto dionica,
a Republike Hrvatske ima 44,84 posto dionica novogradnja Velika Gorica

Oznake: novogradnja Velika Gorica


- 16:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.05.2016., utorak

Milijunska farma u ponudi za jednu funtu godišnje

Cilj im je zaštiti stanište jedinstvenim i rijetkim biljkama i životinjama i sačuvati krhke travnjake od pretvaranja tog područja u golf igralište.
Ako imate strast za prirodom, ljudima i mnogo ovaca, National Trust nudi farmu vrijednu milijun funti u zakup za jednu funtu godišnje smještenu na rtu Great Orme poljoprivredniku koji će pomoći u zaštiti njezinog rijetkog i krhkog okoliša.
Kako piše Agrobiz, prošle godine ta je organizacija kupila zemljište na Great Ormeu, koje uključuje 59 hektara Parc farme s pogledom na Anglesey i obalu
te pravima na 290 hektara pašnjaka na rtu. Cilj im je zaštiti stanište jedinstvenim i rijetkim biljkama i životinjama i sačuvati krhke travnjake od
pretvaranja tog područja u golf igralište. Sada – kao dio desetogodišnje vizije preokreta smanjivanja biljnog i životinjskog svijeta –
Trust traži poljoprivrednika koji je spreman prihvatiti ulogu očuvanja farme na tradicionalan način uz određene uvjete stanovi Beograd

Oznake: stanovi Beograd


- 10:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.05.2016., četvrtak

Hrvatska izuzetno sigurno turističko odredište, uz jedan rizik

Sigurnosno stanje u Hrvatskoj prošlih godina je tijekom turističke sezone bilo iznimno povoljno.
Hrvatska je prema sigurnosnim pokazateljima iznimno sigurno turističko odredište, no za milijune turista koji svake godine automobilima putuju na hrvatsku obalu, unatoč dobrim cestama, rizik predstavlja stradavanje u prometu zbog čega ih policija poziva da na put kreću spremni, odmorni i bez žurbe.
Sigurnosno stanje u Hrvatskoj prošlih godina je tijekom turističke sezone bilo iznimno povoljno, a u policiji kažu da se to povoljno stanje sigurnosti opravdano može očekivati i ove godine, no izuzetak je broj stradalih na cestama, što je najveći rizik za turiste prilikom dolaska u Hrvatsku.
Jedan od negativnijih pokazatelja je broj poginulih na hrvatskim cestama, rekao je pomoćnik glavnog ravnatelja policije Krunoslav Borovec, predstavljajući podatke i aktivnosti projekta Sigurna turistička sezona koji MUP provodi od 2006. u suradnji s turističkim resorom i policijama drugih zemalja.
Stopa poginulih na sto tisuća stanovnika u europskim državama kreće se od 45 do 65 poginulih, a Hrvatska se tu nalazi u gornjem vrhu. Prošlog ljeta na hrvatskim cestama poginulo je 150 osoba ili 30 osoba više nego 2014. U osam tisuća nesreća u 2015. poginulo je 20 stranaca, dok ih je ozlijeđeno nešto više od 1200.
Podaci iz procjene rizika govore da je stopa kriminaliteta u Hrvatskoj iznimno niska i iznosi 1382 kaznena djela na sto tisuća stanovnika,
dok indeks nasilja u kojem se promatraju četiri osnovna kaznena djela – ubojstvo, silovanje, razbojstvo i teške ozljede iznosi 55 na sto tisuća stanovnika.
U posljednjih sedam godina tijekom ljeta zabilježeni su u pravilu pozitivni trendovi u područjima registriranog kriminaliteta, javnog reda i mira i prometa, ali su oni u 2015. postali negativni. No, u policaji smatraju da to nije posljedica narušenog stanja sigurnosti nego većeg broja turista.
Kad je u pitanju registrirani kriminalitet kojim su bili pogođeni strani turisti zabilježeno je nešto više od 3700 slučajeva, dok u 1061 slučaju turisiti nisu bili žrtve nego počinitelji.
„Rizik od viktimizacije kad su u pitanju strani gosti je iznimno nizak. Jedno istraživanje svojevremeno je potvrdilo kako je vjerojatnost da će strani gost u Hrvatskoj postati žrtva kaznenog djela manja nego u njihovim matičnim zemljama“, rekao je Borovec. No, s obzirom da postoji povećani rizik od stradavanja u prometu treba više napraviti kako bi se goste upozorilo da na put kreću odmorni i spremni jer nemaju razloga za žurbu.
Rizik od terorisitičkog napada prema sigurnosnim procjenama trenutno je na drugoj razini od pet mogućih, što znači da ne postoje informacije koje bi ukazivale na realnu sumnju od napada, ali ipak postoji potencijalna ugroženost od takvog napada. Vezano za migracije u policiji kažu da one neće imati utjecaja na sezonu u slučaju i ako se otvori migracijska ruta.
Projektom Sigurna turistička sezona želi se sačuvati sigurnost, ali i gostima pružiti bolju usluge javnih službi. Stranim turistima od pomoći bi trebali biti policajci iz njihovih zemalja čime se želi pojačati njihov osjećaj sigurnosti. U Hrvatskoj će tako tijekom srpnja i kolovoza boraviti 73 policajca koji će biti razmješteni po policijskim postajama duž hrvatske obale.
S hrvatskim policajcima radit će policajci iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Francuske, Kosova, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Italije, Ukrajine i Srbije, najavljeno je na predstavljanju tog projekta.
Lani je u Hrvatskoj zabilježeno 14,3 milijuna dolazaka turista, a ove godine očekuje se da bi broj gostiju mogao preći 15 milijuna.
Ravnateljstvo policije uoči svake sezone izrađuje procjenu rizika pri čemu razmatra rasprostranjenost rizika i podatke vezane za kriminalitet, moguće terorističke napade, stanje javnog reda i mira i sigurnost u cestovnom prometu.
Analiza uzima u obzir i trendove vezane za organizirani kriminalitet, migracijske tokove i terorizam cijene nekretnina

Oznake: cijene nekretnina


- 15:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.05.2016., utorak

ACG Worldwide u Lukaps ulaže dodatnih 35 milijuna eura

Indijska kompanija ACG Worldwide uložit će još 35 milijuna eura u svoju tvornicu kapsula za lijekove Lukaps u Ludbregu,
najavljeno je u ponedjeljak u Banskim dvorima nakon sastanka predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića sa čelnim čovjekom te korporacije Ajitom Singhom.
ACG je u Hrvatskoj prisutan od 2007. godine, kada su, kako je kazao Singh, sasvim slučajno otkrili Hrvatsku, odnosno ludbrešku tvornicu Lukaps pred zatvaranjem stanovi Kacunar

Oznake: stanovi Kacunar


- 09:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.05.2016., petak

Ne obrađuje se više od polovine državnog poljoprivrednog zemljišta

Mičević kaže i kako je sustav dobra podloga za pripremu komasacije, odnosno plana okrupnjavanja državnog poljoprivrednog zemljišta ili za prodaju katastarskih čestica koje se ne mogu okrupniti.
Stanje na terenu pokazalo je i da prosječna površina katastarske čestice iznosi 1,37 hektara, što je "samo po sebi alarmantan podatak koji govori koliko je potrebna komasacija", smatraju u Agenciji.
Napominju i kako su odrađeni idejni pilot projekti za komasaciju na području pet županija, koji su ukazali na probleme na terenu, a pokazalo se i da primjerice u općini Cerovlje u Istarskoj županiji komasacija nije potrebna.
Izračuni su pokazali i da bi komasacija stajala 1.500 eura po hektaru nekretnine

Oznake: nekretnine


- 16:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.05.2016., utorak

Sestre arhitektice iz stare bakine kuće napravile hostel

Od studentske ideje do hostela kojem popularnost raste.
Jelena i Zrinka Koržinek, sestre, inače po struci arhitektice zakoračile su u svijet biznisa i otvorile Hostel Casablanca u Vlaškoj 92 stanovi Rijeka

Oznake: stanovi Rijeka


- 21:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.05.2016., petak

U Moslavini se prodaje crkva s 50-ak mjesta i okućnicom!

Po oglasnicima se prodaje svašta, od igle do lokomotive, pa u oglasu katkad završi i koji bubreg, ali malo tko je očekivao da će netko u Hrvatskoj prodavati - crkvu
Koji kilometar od glavne župne crkve u Velikoj Ludini župnik Mato odveo je reportere RTL-a do svoje filijale - crkve Presvetog Trojstva u Gornjoj Vlahničkoj. Velečasni Mato ima ključ, ali pojma nije imao da je njegova crkva na prodaju.
'Malo smo iznenađeni što je to uopće dano na prodaju. Da su oni napravili crkvu, to bi bila druga priča, ali to je selo napravilo i sad se seosko prodaje', rekao je Mato Mihaljević, župnik župe sv. Mihaela Arkanđela u Velikoj Ludini.
Podigao je župnik glas jer, podsjeća, još 1938. sve su to izgradili vjernici, a mjesna je obitelj za crkvicu darovala zemljište.
'Zemljište je darovano Crkvi, ali nije preneseno, to je problem', dodao je Mihaljević.
Zapravo, ključ svih problema. Jer oni koji su zemlju darovali više nisu živi, a nasljednica ju je, skupa s kućom i zemljištem, za 50 tisuća eura oglasila na internetu! Baš u vrijeme dok su reporteri bili sa župnikom u crkvi vlasnica se zatekla na imanju. Zatražili smo komentar, ali nije htjela ništa reći.
Vlasnica koja se nalazila na imanju pred RTL-ovu kameru nije htjela i tek je u kratkom razgovoru poručila da je za posjed na kojem se
nalazi i crkva pronašla potencijalnog kupca, no tko je on, nije nam željela reći.
Prije nego što je crkvu stavila u oglasnik vlasnica ju je nudila biskupiji, no ona nije pristala kupiti nešto što smatra svojim. Ponudila je vlasnica crkvu i općini.
'Ona je poslije ostavinske rasprave utvrdila da je vlasnica crkve i došla je pitati bismo li mi htjeli kupiti crkvu. Dakle do cijene nismo došli, ali nismo bili zainteresirani', rekao je Dražen Pavlović, načelnik općine Velika Ludina.
Tvrdi, u crkvu su ulagali, no za prijenos zemljišta se trebao pobrinuti netko drugi... Ali nitko se nije nadao da bi do prodaje uopće moglo doći.
'Kome se danas prodaje crkvu, ne znam tko kupuje crkvu i služi li netko u slobodno vrijeme misu za hobi', nasmijao se Pavlović.
Salve šaljivih komentara ovaj je oglas izazvao i na internetu, no mještanima, njih dvjestotinjak koji su ovdje dolazili na mise - nije do smijeha.
I dok su se crkve u Europi već prodavale, pa i ona u Mariboru koja se nudila prije dvije godine, u Hrvatskoj se to dosad nije događalo. I očito baš zato nitko nije ni smatrao potrebnim riješiti pitanje vlasništva.
'Jesu li to župnici zanemarili, smatrali to nepotrebnim jer se to samo po sebi smatralo - zna se da je to crkveno i ni na kraju pameti nikome nije bilo da bi takav problem mogao nastati', rekao je župnik Mato.
Ako ne dođe do dogovora, župnik kaže - morat će se na sud. Sisačkoj biskupiji već priprema dokumentaciju za eventualnu parnicu stanovi Čukarica

Oznake: stanovi Čukarica


- 10:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.05.2016., srijeda

Porez na nekretnine: Hrvatska obara europski rekord

Prije Njemačke, još 1955. godine, ali po sličnim kriterijima, porez na nekretnine uvela je Austrija. Godišnje iznosi od 0,2 do jedan posto vrijednosti procijenjene nekretnine po istom principu. Kada je državni proračun u pitanju, godišnje se od poreza na nekretnine prikupi nešto više od 0,5 posto, a od toga na fizičke osobe otpada cijelih – 0,08 posto.
Zatim slijedi cijeli niz zemalja srednje Europe koje otprilike slijede isti obrazac. Nigdje se, naime, kao osnovica za porez na nekretnine ne uzima tržišna vrijednost nekretnine. Kad se govori o porezu na nekretnine u Hrvatskoj, proizlazi da su nesređene zemljišne knjige zapravo još najmanji problem.
Ako bi se, pak, komunalna naknada ukinula, kao i poseban porez na kuće za odmor, te zamijenili jedinstvenim davanjem, pitanje je koliki bi taj porez u postotku trebao biti da namakne dvije i pol do tri milijarde kuna godišnje. Ako bi se vodili tržišnom vrijednosti koju arbitrarno utvrđuje Porezna uprava i na temelju koje udara porez na promet nekretnina, u startu bi imali nekoliko puta veći porez u odnosu na slične nam zemlje jer one koriste neusporedivo nižu osnovicu.
Zamjena poreza na rad porezima na imovinu i kapital samorazumljive su i prirodne preporuke ekonomskih stručnjaka. No, najave uvođenja poreza na nekretnine kod nas su, istovremeno, popraćene najavama ukidanja tek uvedenog poreza na dividende. Da bi, dakle, namaknuli onoliko novca koliko trenutačno namičemo komunalnom naknadom i porezom na kuće za odmor, porez na nekretnine trebao bi biti među najvišima u Europi. U slučaju da se ukine porez na dividendu, vjerojatno bi se i ta razlika prebila preko vlasnika nekretnina. Porezom na kapital Hrvatska ubire oko 10 posto ukupnih poreznih primanja, odnosno upola manje nego u prosjeku zemlje EU-a.
Nametima na nekretnine sada ubire i do tri puta više od tih zemalja mali oglasnik

Oznake: mali oglasnik


- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #