26.02.2016., petak

Virovitica prednjači u iskorištenosti bivših vojnih objekata – novi zahtjev PU VPŽ

Prostor bivše virovitičke vojarne, od 2011. godine kada je darovan Gradu Virovitici, do danas popunjen raznim sadržajima
Gledajući stanje sa preuzetim vojnim objektima u Hrvatskoj Virovitica sigurno predstavlja jedan od pozitivnih primjera
dobrog gospodarenja i iskorištenosti bivših vojnim objektima.
Tako je prostor bivše virovitičke vojarne, od 2011. godine kada je darovan Gradu Virovitici, do danas popunjen raznim sadržajima. Na navedenim prostorima, uz potrebnu adaptaciju, smjestilo jedno od najmodernijih hrvatskih visokih škola odnosno Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici, studentski restoran i caffe bar „Škola“, Državni arhiv Virovitica,
Javna vatrogasna postrojba Virovitica, Zajednica športskih udruga grada nekretnine Split

Oznake: nekretnine Split


- 14:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.02.2016., utorak

Prosječna neto plaća za prosinac 5.772 kune

U odnosu na prosinac 2014., prosječna neto plaća za zadnji lanjski mjesec bila je viša za 56 kuna ili 1 posto.
Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za prosinac prošle godine iznosila je 5.772 kune,
što je 83 kuna ili nominalno 1,4 posto manje od prosjeka isplaćenog za studeni, pokazuju u ponedjeljak objavljene prve procjene
Državnog zavoda za statistiku (DZS) mali oglasnik

Oznake: mali oglasnik


- 16:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.02.2016., petak

Kuće 11% jeftinije od stanova

Prosječne tražene cijena kuća tijekom siječnja na portalu Crozilla.com bile su oko 11 posto niže od cijena stanova.
Tek su u rijetkim gradovima, mahom u onima na moru, kuće bile skuplje no stanovi. Najmanja razlika u cijenama ovih dviju vrsta nekretnina, tek 2 eura po "kvadratu"
zabilježena je u Zadru. Najveća je razlika, prema podacima portala Crozilla.com zabilježena u Dubrovniku u kojem su cijene kuća bile čak 23 posto, odnosno 702 eura
po metru kvadratnom više od cijena stanova iznajmljivanje stanova Beograd

Oznake: iznajmljivanje stanova Beograd


- 08:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.02.2016., srijeda

Kamp Lanterna: Ulaganjem 87 mil. kuna do četiri zvjezdice

Jedan od najvećih kampova u Hrvatskoj dobit će i novi obiteljski vodeni park
Valamar Riviera ove će godine u vodeći kamp Lanterna uložiti oko 87 milijuna kuna, nakon čega će on biti kategoriziran s četiri zvjezdice.
Riječ je o najvećem ovogodišnjem pojedinačnom ulaganju u kamping sektor u Hrvatskoj, a sam kamp jedan je od najvećih u Hrvatskoj - prostire se na 80 hektara i ima 2.855 jedinica. Nalazi se na zapadnoj obali Istre, na poluotoku Lanterna, sedam kilometara od Novigrada i 13 kilometara od Poreča.
Kamp će dobiti novi obiteljski vodeni park s toboganima i atrakcijama za djecu s ukupno 1.350 četvornih metara nove vodene površine: novi dječji bazen,
četiri renovirana bazena s novim toboganima i gusarskim brodom kao glavnim atrakcijama i novu pješčanu plažu s beach barom.
U blizini novoga vodenog parka nudit će se smještaj u novom Mediterranean Garden Premium Villageu s 50 novih potpuno opremljenih mobilnih kućica smještenih u mediteranskom vrtu te u Marine Villageu, novom tematski uređenom naselju u mornarskom stilu sa 69 novih mobilnih kućica.
Uz postojećih sedam glamping šatora, kamp će u 2016. povećati kapacitet Glamping sela za sedam novih luksuznih šatora, dodatno oplemeniti parcele te preurediti glavni bazen uz obalu.
Inače, kamp Lanterna član je udruženja Leading Camping Europe i dobitnik niza nagrada za kvalitetu, uključujući nagrade ADAC/ANWB za najbolji kamp za 2013., 2014., 2015. i 2016. godinu.
"Konverzija kampova u moderne kamping resorte više kvalitete koji ciljaju na goste bolje platežne moći jedan je od ključnih potencijala rasta i razvoja hrvatskog turizma. Stoga smatramo ohrabrujućim najave resornog ministarstva o smanjenju stope PDV-a na usluge smještaja, te rješavanje statusa turističkog zemljišta, što će omogućiti povećanje ulaganja, posebno u kampove, gdje je ključno ograničenje neriješeno pitanje turističkog zemljišta“, poručili su iz Valamar Riviere.
Valamar Riviera ove će godine u povećanje kvalitete portfelja hotela, apartmana i kampova u destinacijama od Istre i otoka Krka do Dubrovnika investirati ukupno 262 milijuna kuna,
a ulaganja su fokusirana na nove sadržaje, restorane i plaže nekretnine

Oznake: nekretnine


- 11:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.02.2016., ponedjeljak

Broj građevinskih dozvola na povijesno najnižoj razini

Nepovoljni uvjeti na tržištu rada, visoka zaduženost stanovništva i posustalo bankovno kreditiranje ni u 2015. godini nisu pružali dostatnu potporu za početak oporavka stanogradnje. Stoga je prošle godine izdano tek 6 950 građevinskih dozvola za stanove s korisnom površinom stanova od 650 126 četvornih metara, što je 10,2 % manje dozvola sa 7,8 % manjom korisnom površinom nego prethodne godine. Time je broj dozvola za stanove pao na povijesno najnižu razinu, odnosno spustio se s više od 25,5 tisuća dozvola, koliko je bilo izdano u 2006. godini, na manje od 7 tisuća izdanih dozvola u prošloj godini.
Podaci o izdanim građevinskim dozvolama, koje prethode građevinskoj aktivnosti, i dalje nedostatno podupiru mogući oporavak građevinarstva. Pozitivne naznake dinamiziranja aktivnosti sadržane su u rastu predviđene vrijednosti radova prisutnom u posljednje dvije godine, pri čemu je i taj rast u 2015. godini bio znatno sporiji od onog u 2014. godini. Ipak, dinamiziranje broja izdanih dozvola i vrijednosti predviđenih građevinskih radova u posljednjem kvartalu prošle godine daje nadu da će nakon zaustavljanja
pada nastupiti i blagi oporavak građevinske aktivnosti u ovoj godini iznajmljivanje stanova Pantovčak

Oznake: iznajmljivanje stanova Pantovčak


- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.02.2016., srijeda

Kraj Bjelovara počinje izgradnja najveće geotermalne elektrane u Europi

U Velikoj Cigleni pokraj Bjelovara počinje gradnja prve geotermalne elektrane u Hrvatskoj nekretnine Rijeka

Oznake: nekretnine Rijeka


- 22:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.02.2016., ponedjeljak

Berlin ne zna što bi s Goebbelsovom vilom

BERLIN - Nekadašnja vila bivšeg nacističkog ministra propagande Josepha Goebbelsa teret je njezinom vlasniku, gradu Berlinu, koji je odustao od toga da proda imanje kako ne bi palo u "pogrešne ruke". "Stvarno sam zabrinuta da bi imanje moglo postati mjesto hodočašća neonacista i mislim da ne smijemo riskirati", rekla je Birgit Moehring, izvršna direktorica Berlinske uprave za nekretnine (BIM) koja uprava gradskom imovinom.
Tu veliku prizemnicu, smještenu u Brandenburškoj šumi pokraj malog jezera Bogenseea, Goebbels je koristio kao vikendicu, "za bijeg iz užurbanog i bučnog Berlina". Od središta grada kuća je udaljena 40 kilometara.
Baš je grad Berlin 1936. poklonio to zemljište Goebbelsu za 39. rođendan. Hitlerov 'spin doktor' zaljubio se lokaciju i izgradio mnogo veću kuću nego što je bilo planirano. Gradnju je financirala UFA, njemačka filmska kompanija kojom je Goebbels upravljao željeznom rukom.
U luksuzno uređenoj kući, koje je imalo i privatno kino, Goebbels je primao filmske zvijezde i ljubavnice.
Dio luksuznog interijera i danas je vidljiv, poput mramorne kupaonice, ali kuća nagrizena vlagom i hladnoćom ubrzano propada, rekao je čuvar Robert Mueller
koji o njoj vodi brigu od 1984. BIM je posljednjih godina nekoliko puta neuspješno pokušavao prodati imanje. Nakon zadnjeg propalog natječaja u prosincu,
grad je definitivno odustao.
Rješavanje pitanja Goebbelsove vile komplicira i to što se na istom zemljištu nalazi još jedan podsjetnik na turbulentnu njemačku prošlost. Početkom 50-ih godina prošlog stoljeća tadašnje istočnonjemačke vlasti izgradile su kompleks zgrada koje su služile kao centar za obuku FDJ-a, organizacije komunističke mladeži. Kompleks je služio i za smještaj partijskog kadra iz "bratskih zemalja" poput Kube, Vijetnama ili Angole. U to je doba susjedna Goebbelsova vila pretvorena u supermarket za studente FDJ-a. Četiri glavne zgrade čini ukupno 1400 četvornih metara u kojima su smještene spavaonice, konferencijske dvorane i drugi prostoi. Sve to iz dana u dan propada.
"Sada ondje nema grijanja, nema vode, nastala su velika oštećenja na fasadi i na krovištu. A i unutrašnjem dijelu ima dosta posla. Obnova bi nesumnjivo bila skupa", rekla je Moehring.
Direktorica BIM-a ipak smatra da za taj grad duhova koji se rijetko koristi za rijetka filmska snimanja ipak ima budućnosti.
"Bili bismo zainteresirani kad bi netko došao s pametnim konceptom revitalizacije (putem najma ili uprave) tog povijesnog mjesta", kaže Moehring i kao primjer navodi hotelski kompleks ili konferencijski centar.
Problem je i u tome što su i Goebbelsova villa i četiri glavne zgrade komunističke škole imaju status povijesnih spomenika.
Moehring kaže da to otežava njihovo stavljanje u funkciju i zalaže se da se taj status opozove.
"Ja ću uvijek braniti važnost zaštite povijesnih dobara, ali mislim da se moramo zapitati treba li uistinu određene zgrade smatrati povijesnim spomenicima", rekla je nekretnine Gorski Kotar

Oznake: nekretnine Gorski Kotar


- 10:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.02.2016., četvrtak

Tower Property Fund kupuje četiri Konzumove nekretnine za 66,4 milijuna eura

"Akvizicije su provedene u skladu s našom strategijom koja ima za cilj osnivanje europske 'offshore' platforme u potrazi za novim tržištima koja pružaju raznolike mogućnosti za ulaganja u visoko kvalitetne nekretnine", kaže se u priopćenju Towera u kojem se također dodaje kako se zaključenje ovih transakcija očekuje do travnja.
Po zaključenju transakcije Konzum će po ugovoru ući u najam svih nekretnina u trajanju od 12 godina.
Iz Towera podsjećaju da je Agrokor Grupa najveća kompanija u Adria regiji koja zapošljava više od 60 tisuća ljudi. Fokus kompanije je na maloprodaji, veleprodaji i industriji hrane s agregiranim godišnjim prometom od 6,5 milijardi eura.
Agrokorova maloprodaja lider je na tržištima u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori te u cijeloj regiji zapošljava 41.500 djelatnika u više od 2.000 prodavaonica.
Konzum u Hrvatskoj zapošljava više od 14.000 radnika u 740 prodavaonica nekretnine Split

Oznake: nekretnine Split


- 12:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.02.2016., ponedjeljak

U industriji broj zaposlenih pao dok je proizvodnja porasla

Proizvodnost u rudarstvu i vađenju povećana je za 10,9 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji pala za 4,4 posto.
Broj zaposlenih u hrvatskoj industriji bio je u prosincu prošle godine 0,8 posto manji u odnosu na studeni, dok je u usporedbi s brojem zaposlenih u prosincu 2014. smanjen za 0,5 posto, dok je proizvodnost porasla, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Statistički podaci prema djelatnostima pokazuju da je u prosincu na mjesečnoj razini broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji bio manji za 0,8 posto, u rudarstvu i vađenju smanjen je za 0,4 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,1 posto.
Na međugodišnjoj razini, u prerađivačkoj je industriji, koja zapošljava 90,82 posto svih zaposlenih u industriji, u prosincu bilo 0,2 posto manje zaposlenih novogradnja Velika Gorica

Oznake: novogradnja Velika Gorica


- 14:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #