31.03.2016., četvrtak

Niču novi hotelski kapaciteti diljem Dalmacije

Deseci milijuna eura uloženi su ove zime u nove turističke kapacitete srednje Dalmacije.
Uglavnom je riječ o domaćem kapitalu, ali najavljen je i dolazak novih stranih hotelskih lanaca.
Već je rasprodan smještaj u hotelima koji će biti gotovi do lipnja… Hotel Pharos na Hvaru budući je adut hrvatskog turizma stanovi Zadar

Oznake: stanovi Zadar


- 09:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.03.2016., utorak

Hrvatska slijedi trend oporavka tržišta nekretnina

Među "snažnim" europskim tržištima u Global Property Guideu izdvajaju još Island, s rastom cijena na godišnjoj razini za 6,93 posto, te Irsku, gdje su cijene porasle 6,53 posto, glavni grad Estonije Talinn, s rastom cijena za 4,56 posto, Veliku Britaniju, s rastom cijena za 4,05 posto, Portugal s 3,99-postotnim rastom, i Nizozemsku, gdje su cijene uvećane 3,95 posto.
U istoj je skupini i Hrvatska, odnosno glavni grad Zagreb gdje su cijene nekretnina prilagođene za inflaciju u posljednja tri mjeseca prošle godine porasle 3,81 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije kada su gotovo stagnirale, uz stopu rasta od 0,27 posto. Na tromjesečnoj su razini u posljednja tri mjeseca 2015. cijene prilagođene za inflaciju uvećane 1,29 posto, utvrdili su u agenciji.
Minimalni rast cijena nekretnina zabilježen je u Finskoj, na Cipru, u Makedoniji, Slovačkoj, Švicarskoj, Norveškoj i Latviji, u rasponu od 0,52 do 2,48 posto.
Rusija je pak bila najslabije tržište nekretnina u najnovijem istraživanju, uz pad cijena stambenih nekretnina za 15,35 posto na godišnjoj razini, najveći od 2011. godine, ističu u agenciji. Na tromjesečnoj su razini cijene pale 3,62 posto. Slabost ruskog tržišta u Global Property Guideu tumače financijskom krizom, povezanom u prvom redu s padom cijena nafte, ali i upletenošću u sukob u Ukrajini.
U skupini najslabijih europskih tržišta izdvojena je i Grčka, te Ukrajina i Španjolska, s padom cijena na godišnjoj razini za 4,19 posto, odnosno 2,67 i 1,71 posto.
Među razlozima nižih cijena u toj skupini u Global Property Guideu izdvajaju ekonomsku krizu "kojoj se ne nazire kraj" u Grčkoj, te oružane sukobe u Ukrajini i oštar pad gospodarskih aktivnosti. Španjolski pad cijena iznenadio je pak autore izvješća, s obzirom na rast gospodarstva za 3,1 posto u prošloj godini.
Na globalnoj je ljestvici - nakon Rusije - najsnažniji pad cijena nekretnina prilagođenih za inflaciju u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju zabilježio Egipat, za 14,22 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije kada su porasle 1,14 posto.
Među regijama snažan je rast cijena nekretnina, uz Europu, bilježila i Sjeverna Amerika,
dok je u Aziji i na Bliskom istoku on oštro usporio, primjećuju u agenciji stanovi Split

Oznake: stanovi Split


- 09:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.03.2016., četvrtak

Cijene najma zagrebačkih stanova

Prema istraživanju oglasnika Crozilla.com stranci s portala Immowelt lani su se raspitivali za zagrebačke stanove za najam s površinama od 30 do 100 metara kvadratnih, po prosječnoj traženoj cijeni od 355 eura mjesečno, odnosno 6,3 eura po „kvadratu“.
Kada je riječ o lokaciji, iznosu najamnine kao i veličini stanova koje stranci u Zagrebu biraju za najam, prioriteti se mijenjaju ovisno o broju osoba koje u njemu
planiraju stanovati, odnosno radi li se o samcima ili obiteljima. Naime, Kristijan Belinac iz agencije za nekretnine „Zagreb4U“ za portal Crozilla.com
rekao je kako stranci (pojedinci) unajmljuju uglavnom modernije namještene stanove do oko 100 „kvadrata“, s dvije spavaće sobe,
za koje su spremni platiti mjesečnu najamninu i do 1200 eura, no najčešće je riječ o stanovima s cijenama između 600 i 1200 eura iznajmljivanje stanova

Oznake: iznajmljivanje stanova


- 18:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.03.2016., ponedjeljak

Nastavljen godišnji pad broja izdanih odobrenja za građenje

ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a vrijednost novih narudžbi u četvrtom tromjesečju 2015. godine u odnosu na isto razdoblje 2014. godine manja je za 7,9%, dok je vrijednost izvršenih radova s vlastitim radnicima u istom promatranom razdoblju porasla za 5,1% godišnje. Svakako ohrabruje pozitivan pomak na razini cijele 2015. godine gdje je vrijednost novih narudžbi porasla za 1,3% u odnosu na 2014. godinu, dok je istovremeno vrijednost izvršenih radova s vlastitim radnicima u 2015. godini veća za 7,3% u odnosu na godinu ranije.
Odobrenja za građenje unatoč mjesečnom padu u siječnju (od gotovo 35%), na godišnjoj razini i treći mjesec zaredom bilježe stopu rasta koja je u promatranom mjesecu iznosila
6,4%. Ukupan broj izdanih odobrenja za građenje u siječnju je iznosio 401, od čega se 79,8% odnosi na zgrade, a ostatak na ostale građevine (20,2%).
Siječanjski broj odobrenja za građenje zgrada niži je za 5 godišnje%, pri čemu je predviđena površina zgrada za koje su dozvole izdane u odnosu na siječanj prošle godine niža za 13,3%. Istovremeno predviđena vrijednost radova za koje su dozvole izdane je za 21,7% niža nego u siječnju prošle godine. Istovremeno, broj odobrenja za ostale građevine u siječnju je porastao za 102,5% na godišnjoj razini te je predviđena vrijednost radova za
koje su dozvole izdane viša za 45% u odnosu na isti mjesec lani iznajmljivanje stanova Grocka

Oznake: iznajmljivanje stanova Grocka


- 23:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.03.2016., četvrtak

Uzlet europskog građevinskog sektora na početku godine

LUXEMBOURG - Aktivnosti u građevinskom sektoru Europske unije snažno su porasle u siječnju, nakon zastoja u prethodnom mjesecu, pokazuju procjene Eurostata, a najveću podršku pružio im je segment visokogradnje.
U siječnju je sezonski prilagođena proizvodnja u građevinskom sektoru EU28, prema procjenama europskog statističkog ureda, porasla 1,6 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je smanjena za blagih 0,1 posto. Siječanjski je rast bio najsnažniji u nešto više od dvije i pol godine.
Pritom su aktivnosti u visokogradnji u prvom ovogodišnjem mjesecu skočile 2,7 posto, nadjačavši 2,5-postotni pad u segmentu niskogradnje, pokazuje izvješće objavljeno u srijedu.
Na razini eurozone aktivnosti u građevinskom sektoru porasle su u siječnju 3,6 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su prema revidiranim podacima europskog statističkog ureda smanjene 0,7 posto. Siječanjski je rast bio najsnažniji u gotovo četiri godine. Pritom je u visokogradnji zabilježen uzlet aktivnosti za 4,1 posto, a u niskogradnji za 1,7 posto.
Među zemljama članicama za koje je Eurostat raspolagao potrebnim podacima, najviše su u siječnju na mjesečnoj razini uvećane aktivnosti u građevinskom sektoru Francuske, za 7,3 posto. Slijede Njemačka i Španjolska, s rastom aktivnosti od 7,0 odnosno 2,6 posto.
Najviše su pak smanjene aktivnosti u građevinskom sektoru Mađarske, za 13 posto, te Rumunjske i Slovačke, za 6,4 odnosno 6,2 posto.
Hrvatska nije obvezna dostavljati mjesečne podatke o aktivnostima u građevinskom sektoru. U četvrtom su tromjesečju 2015.
one pale za 0,9 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, te za 1,3 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije,
pokazuju podaci europskog statističkog ureda.
Osjetno snažniji rast na godišnjoj razini
Na godišnjoj je razini proizvodnja u građevinskom sektoru EU28 u siječnju porasla najsnažnije od svibnja 2014., za 4,4 posto, nakon revidiranog 1,7-postotnog rasta u mjesecu ranije. Ponovo je u segmentu visokogradnje zabilježen snažan skok aktivnosti, za 5,3 posto, dok je u niskogradnji zabilježen njihov pad od 0,8 posto, pokazuje izvješće Eurostata.
U eurozoni su aktivnosti u građevinskom sektoru u siječnju poskočile 6,0 posto, najviše od travnja 2014. U posljednjem su prošlogodišnjem mjesecu prema revidiranim Eurostatovim podacima porasle 0,4 posto dok je prvotna procjena pokazivala isti postotni pad proizvodnje.
Oba su segmenta zabilježila rast u siječnju, pri čemu je u visokogradnji on iznosio 7,1 posto a u niskogradnji znatno skromnijih 1,4 posto.
Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je skok aktivnosti u građevinskom sektoru na godišnjoj razini u siječnju zabilježila Španjolska, za 20,3 posto. Slijede Švedska, s 18,0 posto i Slovačka, s 16,4 posto. Najviše su se pak smanjile aktivnosti u slovenskom građevinskom sektoru, za 23,4 posto,
te u onom Mađarske i Bugarske, za 20,2 odnosno 10,7 posto stanovi prodaja Sućidar

Oznake: stanovi prodaja Sućidar


- 22:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.03.2016., utorak

Prodaju hotele: Za Sunčani Hvar, Imperijal, Maestral i Jadran dobit će se do 800 milijuna kuna

Plan je proračuna od prodaje nekretnina uprihodovati 684 milijuna kuna, a od državnih udjela 1,6 milijardi kuna.
No od nekretnina i različitih zemljišta, vojnih odmarališta, odnosno tzv. mrtvog kapitala ne može se očekivati jednokratna uplata,
jer je prije svega riječ o koncesijama immobiliari Croazia

Oznake: immobiliari Croazia


- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.03.2016., četvrtak

Blagi rast cijena prodanih novih stanova u 2015. godini

ANALIZA - U drugom polugodištu prošle godine prosječna cijena jednoga četvornog metra novih stanova koje su prodavala trgovačka društva i druge pravne osobe iznosila je 10 244 kune, što je 10,5 % manje nego u prvom polugodištu te godine i 4,2 % manje nego u drugom polugodištu 2014. godine. Na takva su kretanja dijelom utjecali stanovi iz programa društveno poticane stanogradnje (POS), čija je cijena trenutno gotovo za trećinu niža od one prema kojoj stanove prodaju ostala trgovačka društva i druge pravne osobe. Udio površine stanova POS-a u ukupnoj korisnoj površini prodanih novih stanova porastao je s 3,7 % u prvom polugodištu na 28,1 % u drugom polugodištu prošle godine, što je doprinijelo relativno snažnom smanjenju prosječne cijene novih stanova.
Kada se promatra 2015. godina u cjelini, tada je prosječna cijena četvornog metra novog stana iznosila 10 688 kuna, što je 1,6 % više nego u 2014. godini. Pritom je cijena metra stana u Zagrebu smanjena za 1,4 %, ali je istodobno zabilježen porast cijene u ostalim naseljima za 3,6 %. Ako se isključe stanovi POS-a, tada je cijena četvornog metra stana u 2015. godini porasla za 1,9 % (na 11 378 kuna), pri čemu je rast u Zagrebu i ostalim naseljima bio identičan i iznosio je 2,1 %. U okolnostima smanjene prodaje novih stanova zbog niske kupovne snage stanovništva, potisnutog bankovnoga kreditiranja i suzdržanosti u kupovini stambenog prostora pri visokoj nezaposlenosti i nesigurnosti zaposlenja, rast prosječne cijene novih stanova rezultat je prvenstveno orijentacije graditelja na izgradnju manjeg broja, ali zato kvalitetnijih stanova na prestižnijim lokacijama za koje postoji potražnja. Stoga je u strukturi cijene četvornoga metra stana (stanovi bez POS-a) udio troškova građevinskog zemljišta relativno visok (18,4 %), dok se na troškove građenja i dobit izvođača odnosi 60,2 %, a na ostale troškove 21,4 % ukupne prodajne cijene stanovi Vrbani

Oznake: stanovi Vrbani


- 16:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.03.2016., utorak

Velika Gorica poziva Rimca da kod njih sagradi istraživačko-proizvodni centar

Velika Gorica u svojim ciljevima razvoja, gospodarstvo stavlja na prvo mjesto, jer upravo ono generira razvoj cijeloga grada, izjavio je gradonačelnik Velike gorice Dražen Barišić.
Grad Velika Gorica pozvao je Matu Rimca da na njihovom području gradi istraživačko-proizvodni centar,
jer smatraju da imaju najbolje uvjete za realizaciju tog projekta.
"U iskazanom interesu gospodina Rimca za gradnjom takvog centra prepoznali smo Veliku Goricu, koja je svojim položajem i karakteristikama jedini grad u blizini Zagreba s najboljim uvjetima za gradnju takvog centra.
Idealna pozicija na kojoj bi se mogao graditi proizvodni centar, za kojeg interes iskazuje Mate Rimac, je područje gospodarska zona Kušanec – istok stanovi

Oznake: stanovi


- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.03.2016., petak

Nagrada za životno djelo UHA-e Hildegard Auf-Franić

Za nagradu Bernardo Bernardi nominirani su Hotel Adriatic u Rovinju Studija Franjić Šekoranja i Studija 3LHD, Restoran i kuhinja Pine Beach Resorta u Pakoštanama Dražena Juračića i Jelene Skorup te Spomen-obilježje Gordanu Ledereru Slomljeni pejzaž podignut na lokaciji Čukur brdo kraj Hrvatske Kostajnice po zamisli Kate Marunice i Nenada Ravnića iz NFO d.o.o. i kipara Petra Barišića.
Za Nagradu Neven Šegvić nominirana je monografija "Dobrović in Dubrovnik - Adventure in Modern Architecture" Krunoslava Ivanišina, Wolfganga Thalera i Ljiljane Blagojević, knjiga "Hrvatska moderna arhitektura između dva rata - nova tradicija" Tomislava Premrla, zbirka arhitekstonskih eseja "O busenu trave pod stopalom" Tomislava Pavelića te knjiga i izložba "Prostori su-djelovanja: 20 godina planiranja Zadarske županije" Maroja Mrduljaša, Antuna Sevšeka i Damira Gamulina.
Kako su priopćili iz Udruženja hrvatskih arhitekata, za godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2015. godini prijavljeno je ukupno 85 autorskih radova, od kojih su najbrojnije realizacije interijera (21), obiteljskih kuća i javnih zgrada (po 12) te 13 radova u kategoriji za publicistički, kritički, znanstvenoistraživački i teorijski rad na području arhitekture.
Sve prijavljene radove valorizirao je Stručni savjet UHA-e u kojemu su voditelj Dražen Pejković te Bojan Bilić, Alan Kostrenčić, Sabina Sabljić, Dean Stubnja i Ana Šverko.
Godišnje nagrade UHA-e dodjeljuju se od 1960. godine, kada je ustanovljena nagrada Viktor Kovačić. Ove nagrade, koje su uz nagradu Vladimir Nazor najznačajnije nacionalne nagrade za arhitekturu, UHA dodjeljuje radi poticanja arhitektonskog stvaralaštva i javne afirmacije misli i djela hrvatskih arhitekata.
Nagrada Viktor Kovačić za životno djelo UHA je ove godine dodijelila dugogodišnjoj profesorici Arhitektonskog fakulteta Hildegard Auf-Franić, projektantici i znanstvenici, koja je, kako se ističe u obrazloženju, "posvećena podjednako i znanosti i praksi i organizaciji studija".
Hildegard Auf-Franić, dodaje se, sublimirala je svoja široka znanja i produktivno ih slila u ulogu pedagoga, kreatora edukacijskih pristupa i politika, i tako dala neizmjeran doprinos hrvatskom arhitektonskom obrazovanju kao i struci u cjelini.
"Usmjeravanje vlastitoga znanja i utemeljenih, profiliranih stavova u predanost novim generacijama arhitekata, i to upravo u dobi kada oni formiraju svoje etičke i estetske stavove prema arhitekturi, prostoru i društvu, istinsko je životno djelo Hildegard Auf-Franić. Nemjerljiva je to zasluga i doprinos, kako na izravnoj nastavničkoj razini, tako i na razini fakulteta, ali i na razini hrvatskih sveučilišta i arhitektonske struke u cjelini",
ističe se u obrazloženju nagrade novogradnja Samobor

Oznake: novogradnja Samobor


- 09:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.03.2016., utorak

Wall Street pao unatoč rastu cijena nafte

S padom od 1,2 posto slijedio je energetski sektor, premda su cijene nafte na američkom tržištu porasle 3 posto.
Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi pali, drugi dan zaredom, pri čemu su pale i cijene dionica u energetskom sektoru, unatoč rastu cijena nafte.
Dow Jones oslabio je 123 boda, ili 0,74 posto, na 16.516 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,81 posto, na 1.932 boda, a Nasdaq indeks 0,71 posto, na 4.557 bodova.
Na vrijednosti su jučer izgubile dionice u devet od 10 sektora S&P 500 indeksa, pri čemu je najviše, 1,6 posto, pao zdravstveni sektor.
S padom od 1,2 posto slijedio je energetski sektor, premda su cijene nafte na američkom tržištu porasle 3 posto.
Posljednjih mjeseci kretanje cijena nafte i dionica u čvrstoj je korelaciji, pa kada rastu cijene 'crnog zlata', rastu i dionice, dok su indeksi pod pritiskom kada
cijene nafte padaju. Jučer se, međutim, ta veza nije održala nekretnine Trešnjevka Zagreb

Oznake: nekretnine Trešnjevka Zagreb


- 08:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #