25.09.2017., ponedjeljak

HNB bankama plasirala 30 milijuna kuna

Datum namire ove aukcije je 27. rujna, a datum reotkupa 4. listopada. Ujedno, u srijedu, 27. rujna, dospijeva 30 milijuna kuna koje je središnja banka plasirala komercijalnim bankama na prošlotjednoj aukciji, održanoj 18. rujna.
Od početka godine HNB je održala 38 repo aukcije, od čega na njih 16 nije bilo interesa banaka. Od 20 ovogodišnjih obratnih repo aukcija na kojima su banke iskazale interes iznosi su se kretali od najmanjih 30 milijuna kuna, koliko je središnja banka plasirala i danas, do najvećih 140 milijuna kuna početkom veljače.
Sve su ovogodišnje aukcije bile po fiksnoj repo stopi od 0,30 posto, što je nepromijenjena stopa već gotovo godinu dana.
S redovitim tjednim obratnim repo aukcijama HNB je započela u rujnu 2015. godine, a tijekom 2016. održane su ukupno 52 aukcije stanovi Split

Oznake: stanovi Split


- 15:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.08.2017., utorak

I drugi dan indeksi u različitom smjeru

CROBEX10 ni drugi dan nije uspio slijediti "većeg brata" u pozitivnom području, pa se zaustavio na 1113 bodova.
Već drugi dan s različitim predznacima indeksa uz vrlo skroman promet obilježili su trgovanje
na Zagrebačkoj burzi u utorak.
Zaključenjem trgovine indeks CROBEX zaustavio se na 1889 bodova što je 0,25 posto više nego dan ranije. Međutim, CROBEX10 ni drugi dan nije uspio slijediti "većeg brata" u pozitivnom području, pa se zaustavio na 1113 bodova što je 0,01 posto manje nego u ponedjeljak. Trgovanje je obilježio i mali promet od svega 3,1 milijun kuna, a u fokusu investitora ovoga se puta nisu našle turističke dionice već one iz transportnog
i industrijskog sektora stanovi Split

Oznake: stanovi Split


- 17:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.11.2016., srijeda

Započela 35 milijuna kuna vrijedna obnova hotela Esplanade u Crikvenici

Hotel Esplanade smješten je na centralnom dijelu crikveničke promenade, a svojim povijesnim naslijeđem i poslovno-razvojnim potencijalnom predstavlja značajan izazov u podizanju kvalitete poslovanja, ne samo Jadrana d.d., nego i Crikvenice kao destinacije u cjelini. Stari dio hotela izgrađen je 1929. godine, a novi dio dograđen je 1960. godine. Početkom 2011. godine hotel je zahvatio požar nakon kojeg je u funkciju stavljen novi dio hotela sa 64 sobe, dok je stari dio hotela ostao izvan funkcije. Hotel Esplanade do sad je bio kategoriziran kao hotel s tri zvjezdice, no, zbog dotrajalosti objekta, prijetio mu je pad kategorizacije što je i glavni razlog pokretanja investicije godinu dana prije roka predviđenog Strateškim planom poslovanja tvrtke Jadran.
„Iznimno nam je drago da ćemo ovom rekonstrukcijom vratiti stari sjaj Jadranovom biseru. Hotel duge tradicije smješten na ekskluzivnoj lokaciji bit će i pokazatelj najviših standarda koje smo mi u Jadranu spremni ponuditi i najzahtjevnijim gostima. Prema našim projekcijama, hotel će raditi minimalno osam mjeseci godišnje, a goste ćemo privlačiti i dodatnim sadržajima poput wellnessa čime ćemo obogatiti i ponudu same destinacije. Strateškim poslovnim planom predviđeno je da hotel Esplanade bude najbolji hotel u grupaciji, a svojom veličinom smještajnih jedinica i opremom zadovoljavat će uvjete i za 5 zvjezdica. Međutim, u ovom trenutku usmjereni smo stabiliziranju tržišta 4 zvjezdice, a nakon daljnjih investicija u podizanje kategorije, a time i podizanje cijele destinacije, razmotrit ćemo i opciju podizanja Esplanade na 5 zvjezdica“,
izjavio je Dino Manestar, predsjednik Uprave Jadrana d.d. stanovi Split

Oznake: stanovi Split


- 17:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.09.2016., petak

"Uz Krčki i Maslenički, ovaj most je doista jedinstvena građevina''

''Ovo nije bilo obično gradilište i ovo nije običan most. Uz Krčki i Maslenički, te budući Pelješki, ovaj most je doista jedinstvena građevina'', rekao je Robert Španović, glavni inženjer gradilišta.
Napominje kako ima još posla na mostu i da će se on privesti kraju u sljedećih dvadesetak dana.
Iz njegovih se riječi iščitava kako su i za ovog inženjera iz Hrvatskih autocesta, koje su financirale gradnju mosta, ovo posljednji dani na ovom gradilištu. Za njega slijede novi izazovi.
Na dravskom mostu osim nanošenja antikorozivne zaštite još ostaje iscrtati horizontalnu signalizaciju, no to će pričekati još neko vrijeme.
Naime, poznato je kako je u ovom trenutku ovo most do kojega se ne može doći i koji ne vodi nikamo. Za sada stanovi Split

Oznake: stanovi Split


- 13:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.04.2016., srijeda

Talijani će upravljati Novim Resortom

Novi Spa Resort u Novom Vinodolskom, projekt Brune Orešara i Gorana Širole koji je godinama poslovao s gubicima, od danas ima novog upravitelja, talijansku grupaciju Valtur koja je nakon nekoliko mjeseci pregovora preuzela upravljanje luksuznim resortom na ukupno dvanaest godina, piše Novi list.
Resort Novi prvi je projekt Valtura u Hrvatskoj stanovi Split

Oznake: stanovi Split


- 14:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.03.2016., utorak

Hrvatska slijedi trend oporavka tržišta nekretnina

Među "snažnim" europskim tržištima u Global Property Guideu izdvajaju još Island, s rastom cijena na godišnjoj razini za 6,93 posto, te Irsku, gdje su cijene porasle 6,53 posto, glavni grad Estonije Talinn, s rastom cijena za 4,56 posto, Veliku Britaniju, s rastom cijena za 4,05 posto, Portugal s 3,99-postotnim rastom, i Nizozemsku, gdje su cijene uvećane 3,95 posto.
U istoj je skupini i Hrvatska, odnosno glavni grad Zagreb gdje su cijene nekretnina prilagođene za inflaciju u posljednja tri mjeseca prošle godine porasle 3,81 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije kada su gotovo stagnirale, uz stopu rasta od 0,27 posto. Na tromjesečnoj su razini u posljednja tri mjeseca 2015. cijene prilagođene za inflaciju uvećane 1,29 posto, utvrdili su u agenciji.
Minimalni rast cijena nekretnina zabilježen je u Finskoj, na Cipru, u Makedoniji, Slovačkoj, Švicarskoj, Norveškoj i Latviji, u rasponu od 0,52 do 2,48 posto.
Rusija je pak bila najslabije tržište nekretnina u najnovijem istraživanju, uz pad cijena stambenih nekretnina za 15,35 posto na godišnjoj razini, najveći od 2011. godine, ističu u agenciji. Na tromjesečnoj su razini cijene pale 3,62 posto. Slabost ruskog tržišta u Global Property Guideu tumače financijskom krizom, povezanom u prvom redu s padom cijena nafte, ali i upletenošću u sukob u Ukrajini.
U skupini najslabijih europskih tržišta izdvojena je i Grčka, te Ukrajina i Španjolska, s padom cijena na godišnjoj razini za 4,19 posto, odnosno 2,67 i 1,71 posto.
Među razlozima nižih cijena u toj skupini u Global Property Guideu izdvajaju ekonomsku krizu "kojoj se ne nazire kraj" u Grčkoj, te oružane sukobe u Ukrajini i oštar pad gospodarskih aktivnosti. Španjolski pad cijena iznenadio je pak autore izvješća, s obzirom na rast gospodarstva za 3,1 posto u prošloj godini.
Na globalnoj je ljestvici - nakon Rusije - najsnažniji pad cijena nekretnina prilagođenih za inflaciju u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju zabilježio Egipat, za 14,22 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije kada su porasle 1,14 posto.
Među regijama snažan je rast cijena nekretnina, uz Europu, bilježila i Sjeverna Amerika,
dok je u Aziji i na Bliskom istoku on oštro usporio, primjećuju u agenciji stanovi Split

Oznake: stanovi Split


- 09:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.01.2016., utorak

Grijanjem na biomasu do ušteda

Kesić Šapić ističe kako je tržište drvnom biomasom sve dinamičnije, pelet postaje sve važniji energent na bazi drva, ali se većina proizvodnje izvozi.
Troškovi grijanja u zimskim mjesecima spadaju među najveće troškove za građane i poduzetnike. Uz to što je ekološki prihvatljivije, grijanje na drvna goriva je i
jeftinije u odnosu na grijanje fosilnim gorivima, najvećim dijelom kao alternativa loživom ulju, napominju iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).
"U Hrvatskoj se više od 30 posto kućanstava grije na drva, a ukoliko se ono učinkovito koristi može se znatno uštedjeti. Biomasa je najstariji oblik goriva za dobivanje toplinske energije izgaranjem drva na otvorenom, a može biti u obliku ogrjevnog drva, osušene slame, životinjskog izmeta itd. U skladu s razvojem i regulacijom lokalnog tržišta, u Hrvatskoj se drvna biomasa nameće kao mogućnost koja nudi i ekološki i financijski najpovoljnije rješenje za grijanje
jer su cijene drvnih goriva znatno stabilnije od cijena fosilnih“, upozorila je direktorica Sektora za industriju i IT Tajana Kesić Šapić stanovi Split

Oznake: stanovi Split


- 20:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.11.2015., utorak

Petar Matijević u Hrvatskoj kupio 1.500 hektara oranica

z njive u Starim Jankovcima i Negoslavcima, selu sa većinskim srpskim stanovništvom, Matijević je kupio i mehanizaciju i skladišne kapacitete, koji su u sastavu tih zadruga.
Pored toga što je kupovinom 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj postao najveći zemljoposjednik u toj zemlji, Matijević je, kako prenosi portal, sa oko 27.000 hektara obradive površine u svom vlasništvu najveći vlasnik oranica u Srbiji.
Do sada je srpski kapital u Hrvatskoj bio prisutan u manjoj mjeri nego što je hrvatski u Srbiji, ali je taj odnos nakon kupovine Matijevića značajno promijenjen stanovi Split

Oznake: stanovi Split


- 15:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.11.2014., utorak

DUUDI traži ulagače za Češku vilu na Visu

Potencijalni ulagači koji su zainteresirani za gospodarsko korištenje izgrađenih hotelsko-turističkih sadržaja trebaju dostaviti i poslovni plan za razdoblje do 50 godina, što je maksimalni rok na koji bi se sklopio ugovor o zakupu, te ugovor o osnivanju prava građenja.
Rok za dostavu pisama namjere s iskazom interesa je 21. siječnja 2015. godine.
"Češka vila" bivša je vojna nekretnina koja propada već više od 20 godina. Između dva svjetska rata u vili su se odmarali češki sindikalci, tijekom rata u njoj je boravio i Josip Broz Tito, nakon rata ovdje su se odmarali oficiri JNA, dok posljednja dva desetljeća zjapi prazna stanovi Split

Oznake: stanovi Split


- 15:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.07.2014., srijeda

Usporavanje rasta duga opće države u prvom tromjesečju

Nakon što je dug opće države na kraju prošle godine porastao za 36,5 mlrd. kuna odnosno 19,9% u odnosu na kraj 2012. godine, na kraju prvog ovogodišnjeg tromjesečja nastavio je s rastom ali uz usporeniju dinamiku. Tako je, prema posljednjim podacima HNB-a dug opće države, koji uključuje dug središnje države, lokalne države i fondova socijalne sigurnosti na kraju ožujka zabilježio godišnji rast od 16,5% odnosno 31,4 mlrd. kuna čime je premašio 68% BDP-a (na kraju 2013. 67% BDP-a). Rastu udjela duga opće države u BDP-u, uz postojan primarni deficit, sve veće kamatne troškove (uslijed podinvesticijskog rejtinga) i odgode reformi, pridonosi i neprekinuti pad BDP-a.
U odnosu na prosinac 2013. ukupan dug je porastao za 1,6 mlrd. kuna odnosno 0,7% čemu je pridonijela unutarnja komponenta duga opće države s rastom od 2,5% a najvećim je dijelom rezultat izdanja državnih obveznica u veljači na domaćem tržištu, dok je ona vanjska komponenta zabilježila pad od 2,4% (u drugom tromjesečju izdanje 1,25 mlrd. eura osmogodišnjih inozemnih obveznica sigurno će utjecati na rast vanjske komponente duga).
Najznačajniji doprinos rastu imao je ukupni dug središnje države, koji u ukupnom dugu opće države čini udio od gotovo 98%, a bilježi rast od 0,8% odnosno viši je za 1,7 mlrd. kuna u odnosu na kraj prošle godine. Nadalje, fondovi socijalne sigurnosti bilježe blagi rast od 0,3% dok lokalna država bilježi pad u odnosu na prosinac 2013. (-2,6% odnosno 130,5 mil. kuna). Jamstva RH na kraju ožujka iznosila su 53,3 mlrd. kuna što u odnosu na kraj 2013. predstavlja pad od 0,7% (-397 mil. kuna) stanovi Split

Oznake: stanovi Split


- 14:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.06.2014., petak

Predstavljen "Beograd na vodi", Vučić tvrdi da neće ostati pust san

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić rekao je da će spoljni deo "Beogradske kule" kao centralni deo "Beograda na vodi" biti gotov pre kraja 2016.
Na predstavljanju master plana i otkrivanju makete "Beograda na vodi" rekao je da je sve što se dešava ovih dana dokaz da to "neće ostati pust san već nešto što će se zaista dogoditi".
Vučić je naveo da je dokaz za to renoviranje "Beogradske zadruge", koje, prema njegovim rečima, predstavlja konkretan početak projekta i istakao da je ona potpuno promenila izgled Karađorđeve ulice.
"Ova zgrada nije samo maketa. Naš plan je da tako promenimo ceo Beograd, da promenimo lice Srbije, da cela zemlja izgleda ovako čisto i umiveno kao ova zgrada", rekao je Vučić i istakao da će Beograd postao najvažniji grad u ovom delu Evrope.
Vučić je istakao da će u prvoj A fazi projekta "Beograd na vodi" radovi početi već u februaru i da će biti izgrađena četiri objekta (dve stambene zgrade i dva hotela), najveći šoping mol na Balkanu, kao i Beogradska kula, kao najveći i najvažniji objekat u okviru projekta.
Vučić je rekao da se povukao pred kritičarima kada su govorili o renoviranju Generalštaba i o čuvenom hrastu, ali da se "neće povući pred nečim ovako čistim i velikim kao što je Beograd na vodi".
On je naveo da su u toku obimni, i kako je rekao, nevidljivi radovi u usklađivanju svih planova, a otkrio je i da će na insistiranje srpske strane pre kraja 2016. biti završen spoljni deo "Beogradske kule".
Prvi čovek Eagle Hillsa Muhamed el Abbar rekao je da je projekat "Beograd na vodi" nešto što u potpunosti menja kvalitet života u Srbiji, što menja ekonomiju i perspektivu zemlje.
Zahvaljujući Vladi Srbije i narodu Srbije na poverenju, Abbar je rekao da su ovakvi projekti dokaz da je sve moguće i istakao važnost razvoja turizma i biznisa kroz ovakve projekte stanovi Split

Oznake: stanovi Split


- 14:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.06.2014., četvrtak

Blagi godišnji rast nominalnih neto i bruto plaća u travnju

Posljednji podaci DZS-a za travanj o prosječnim isplaćenim bruto i neto plaćama u pravnim osobama pokazuju blagi godišnji rast u nominalnom izrazu. Nadalje, zahvaljujući negativnoj godišnjoj stopi inflacije u travnju (-0,5%) u realnom je izrazu prosječna neto plaća zabilježila snažniji rast (+0,8%) dok je i bruto plaća u realnom iznosu zabilježila godišnji rast (+0,9%). Tako je prosječna isplaćena neto plaća u travnju iznosila 5.497 kuna što je za 19 kuna ili 0,3% više nego u istom mjesecu prošle godine. S druge strane, u odnosu na ožujak, prosječna neto plaća je zabilježila smanjenje na 5 kuna (-0,1%).
Prosječna bruto plaća u travnju je iznosila 7.919 kuna što predstavlja nominalan rast na godišnjoj te blagi pad na mjesečnoj razini. Tako je u odnosu na ožujak prosječna bruto plaća zabilježila pad za 0,4% odnosno 30 kuna dok je na godišnjoj razini nominalno bila viša za 30 kuna odnosno 0,4% stanovi Split

Oznake: stanovi Split


- 15:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.06.2014., utorak

Investitori iz Emirata ulagali bi u poljoprivredu i nekretnine

ZAGREB - Dok su strani ulagači u Hrvatskoj na čekanju, tvrtke iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u međuvremenu postaju jedan od najvećih investitora u susjednoj Srbiji. Vlada u Beogradu već najavljuje značajan rast gospodarstva i otvaranje više od 200 tisuća novih radnih mjesta. Ulagači iz Emirata prvi su put stigli i u Hrvatsku. U razgovoru za Novu TV poručuju - politika nas ne zanima, samo biznis.
Potiho i bez velikih najava gospodarska komora Ujedinjenih Arapskih Emirata u Hrvatsku je dovela neke od svojih najvećih kompanija. Nakon zatvorenog susreta s domaćim gospodarstvenicima Mohamed Al Nuaimi iz komore poručuje - spremni su za velik posao u Hrvatskoj.
- Ovo je prva gospodarska misija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Hrvatskoj. Cilj ove misije je istražiti poslovne prilike i mogućnosti investiranja u Hrvatsku, upoznati se s okruženjem, projektima i upoznati se s poslovnim sektorom u Hrvatskoj, odgovorio je Mohamed A. Al Nuaimi na pitanje što očekuje od posjeta Hrvatskoj stanovi Split

Oznake: stanovi Split


- 15:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.02.2014., utorak

U prosincu 6,3 posto više odobrenja za građenje

ZAGREB - U Hrvatskoj je tijekom prošlogodišnjeg prosinca izdano 745 odobrenje za građenje, što je za 6,3 posto više u odnosu na prosinac 2012. godine, dok je ukupan broj odobrenja za građenje izdanih u 2013. prema godini ranije smanjen za 19,7 posto, na 6.687. Po podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), vrijednost radova predviđena odobrenjima za građenje izdanim u prosincu prošle godine iznosi 2,27 milijardi kuna.
Prema vrstama građevina u prosincu je 84,6 posto ili 630 odobrenja izdano za zgrade, a 15,4 posto ili 115 za ostale građevine stanovi Split

Oznake: stanovi Split


- 15:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.12.2013., srijeda

Mrak Taritaš Zagrebu oduzima poslove legalizacije

ZAGREB - Grad Zagreb od početka iduće godine više neće voditi proces legalizacije bespravne gradnje, već će mu to oduzeti Ministarstvo graditeljstva i dati svojoj novoj nedavno osnovanoj Agenciji za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada. Najavila je to ministrica Anka Mrak Taritaš gostujući u utorak navečer emisiji Veto na Jabuci TV. Ovim potezom grad Zagreb izgubiti će oko 70 milijuna kuna koji će umjesto u gradski proračun se tako slijevati u državni. Naime, izmjenom tzv. Zakona o legalizaciji, uvedena je obveza svih županijskih središta i grada Zagreba da do kraja ove godine riješi više od 20 posto zahtjeva za legalizaciju. Grad Zagreb je prema evidenciji od 90 000 pristiglih zahtjeva za legalizaciju riješio tek pet posto predmeta što je, rekla je u emisiji Mrak Taritaš, premalo.
- Svi su dobili priliku, pa i grad Zagreb koji je organizirao svoj ured na Velesajmu stanovi Split

Oznake: stanovi Split


- 15:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.10.2012., ponedjeljak

Za stanare Branimirove grad kupuje osam stanova

Grad Zagreb pozvao je vlasnike nekretnina na području omeđenom Branimirovom, Šubićevom, Heinzelovom i Zvonimirovom ulicom da predaju ponude za prodaju stanova.Grad Zagreb odlučio je kupiti osam stanova i 22 parkirna garažna mjesta na već spomenutom području. U dva slučaja postoji mogućnost da se stanovi mogu nalaziti u naselju Špansko ili Sigečica.

Traže se stanovi različitih veličina, od 23 kvadratna metra, pa do 74 stanovi Split kvadrata. Parkirna mjesta moraju biti između 14 i 25 kvadrata.U Gradskoj upravi nismo uspjeli dobiti službeni komentar, dok smo neslužbeno saznali da se radi o preseljenju stanara na dijelu gdje će se spajati nova i stara Branimirova ulica.Grad je i ranije mijenjao stanove za stanare koji su živjeli na budućem gradilištu spojne ceste, a ovom akciju se nada da će smijestiti i preostale stanare kako bi se moglo početi s gradnjom.

Oznake: stanovi Split


- 19:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #