09.01.2018., utorak

Zaoštravaju uvjete za potrošačke i stambene kredite: Računaju na znatan rast kamata

Banke takve zajmove više ne odobravaju na osnovu trenutne kreditne sposobnosti komitenta, nego procjenjuju hoće li klijent moći otplaćivati kredit u budućnosti, pri čemu u simulaciji polaze od pretpostavke da će se Euribor, koji je sada u negativnoj zoni,
povećati za 1,75 postotnih bodova novogradnja Samobor

Oznake: novogradnja Samobor


- 15:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.11.2017., petak

Osnivamo prvi hrvatski fond za otkupljivanje loših kredita

Loši krediti s jedne su strane teret domaćim bankama, ali za dio financijske industrije i vrlo atraktivno ulaganj novogradnja Samobor

Oznake: novogradnja Samobor


- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.03.2016., petak

Nagrada za životno djelo UHA-e Hildegard Auf-Franić

Za nagradu Bernardo Bernardi nominirani su Hotel Adriatic u Rovinju Studija Franjić Šekoranja i Studija 3LHD, Restoran i kuhinja Pine Beach Resorta u Pakoštanama Dražena Juračića i Jelene Skorup te Spomen-obilježje Gordanu Ledereru Slomljeni pejzaž podignut na lokaciji Čukur brdo kraj Hrvatske Kostajnice po zamisli Kate Marunice i Nenada Ravnića iz NFO d.o.o. i kipara Petra Barišića.
Za Nagradu Neven Šegvić nominirana je monografija "Dobrović in Dubrovnik - Adventure in Modern Architecture" Krunoslava Ivanišina, Wolfganga Thalera i Ljiljane Blagojević, knjiga "Hrvatska moderna arhitektura između dva rata - nova tradicija" Tomislava Premrla, zbirka arhitekstonskih eseja "O busenu trave pod stopalom" Tomislava Pavelića te knjiga i izložba "Prostori su-djelovanja: 20 godina planiranja Zadarske županije" Maroja Mrduljaša, Antuna Sevšeka i Damira Gamulina.
Kako su priopćili iz Udruženja hrvatskih arhitekata, za godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2015. godini prijavljeno je ukupno 85 autorskih radova, od kojih su najbrojnije realizacije interijera (21), obiteljskih kuća i javnih zgrada (po 12) te 13 radova u kategoriji za publicistički, kritički, znanstvenoistraživački i teorijski rad na području arhitekture.
Sve prijavljene radove valorizirao je Stručni savjet UHA-e u kojemu su voditelj Dražen Pejković te Bojan Bilić, Alan Kostrenčić, Sabina Sabljić, Dean Stubnja i Ana Šverko.
Godišnje nagrade UHA-e dodjeljuju se od 1960. godine, kada je ustanovljena nagrada Viktor Kovačić. Ove nagrade, koje su uz nagradu Vladimir Nazor najznačajnije nacionalne nagrade za arhitekturu, UHA dodjeljuje radi poticanja arhitektonskog stvaralaštva i javne afirmacije misli i djela hrvatskih arhitekata.
Nagrada Viktor Kovačić za životno djelo UHA je ove godine dodijelila dugogodišnjoj profesorici Arhitektonskog fakulteta Hildegard Auf-Franić, projektantici i znanstvenici, koja je, kako se ističe u obrazloženju, "posvećena podjednako i znanosti i praksi i organizaciji studija".
Hildegard Auf-Franić, dodaje se, sublimirala je svoja široka znanja i produktivno ih slila u ulogu pedagoga, kreatora edukacijskih pristupa i politika, i tako dala neizmjeran doprinos hrvatskom arhitektonskom obrazovanju kao i struci u cjelini.
"Usmjeravanje vlastitoga znanja i utemeljenih, profiliranih stavova u predanost novim generacijama arhitekata, i to upravo u dobi kada oni formiraju svoje etičke i estetske stavove prema arhitekturi, prostoru i društvu, istinsko je životno djelo Hildegard Auf-Franić. Nemjerljiva je to zasluga i doprinos, kako na izravnoj nastavničkoj razini, tako i na razini fakulteta, ali i na razini hrvatskih sveučilišta i arhitektonske struke u cjelini",
ističe se u obrazloženju nagrade novogradnja Samobor

Oznake: novogradnja Samobor


- 09:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.09.2015., srijeda

Ponovo produžen rok za objavljivanje ugovora o Beogradu na vodi

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da će ugovor za projekat "Beograd na vodi" biti objavljen krajem septembra, čime je ponovo produžio rok kada će taj dokument biti dostupan javnosti. "Kamen temeljac za prvi objekat Beograda na vodi biće postavljen u poslednjoj nedelji septembra, tada ćemo ispuniti i obećanje za objavljivanje ugovora za Beograd na vodi", rekao je novinarima gradonačelnik prilikom završetka rekonstrukcije Hercegovačke ulice, obeleženog i protestom građana.
Početkom septembra Mali je rekao da je "pitanje dana" objavljivanje ugovora sa arapskim investitorom o zajedničkom ulaganju u stambeno-poslovni kompleks "Beograd na vodi".
Mali je rekao da je uz desnu obalu Save, gde će biti realizovan projekat, uklonjeno 236 objekata i 54 plovila, a raseljene su 94 porodice, tako da je lokacija oslobođena za izgradnju prve dve stambene kule.
Gradonačelnik Beograda je rekao da prva faza projekta obuhvata i izgradnju tržnog centra, kule i hotela i najavio da će za desetak dana biti potpisan ugovor s jednim velikim hotelskim lancem o izgradnji hotela s pet zvezdica u okviru Beograda vodi.
Mali je rekao da su u Hercegovačkoj ulici, dugačkoj 150 metara od zgrade Beogradske zadruge, do obližnjeg šetališta na Savi,
neposredno uz lokaciju prvih budućih objekata "Beograda na vodi", zamenjeni asfalt, trotoari i javno osvetljenje,
a uređen je parking za potrebe šetališta novogradnja Samobor

Oznake: novogradnja Samobor


- 15:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.08.2015., ponedjeljak

Pejnović: Dva ponuditelja zatražila dodatni rok za Kupare

ZAGREB - Više se puta ministar turizma Darko Lorencin pokliznuo najavljujući kad će biti raspisan natječaj za Kupare. Najavljeni rok probijen je barem tri-četiri puta, a sreća ne služi ni kad je riječ o roku zatvaranja natječaja. Otvoren je krajem svibnja, a 25. kolovoza trebao je biti zadnji dan za primanje prijava zainteresiranih za investiciju vrijednu najmanje sto milijuna eura u negdašnji vojni kompleks Kupare. Nekoliko dana uoči zatvaranja natječaja ministar turizma u našem je listu najavio mogućnost da ga se produlji, a jučer su odgodu potvrdili i u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), koji vodi cijelu natječajnu proceduru. Također su odbacili nagađanja da se natječaj produljuje zbog slabog odaziva potencijalnih investitora.
– Interes za Kupare iskazalo je više potencijalnih ulagača, a prolongaciju natječaja zatražilo je dvoje od njih – kaže za Večernji list predstojnik ureda Mladen Pejnović novogradnja Samobor

Oznake: novogradnja Samobor


- 09:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.06.2015., četvrtak

Colliers: U Zagrebu nedostaje maloprodajnih lokala većih površina

U zagrebačkoj high street ponudi lokala još uvijek nedostaje maloprodajnih prostora većih od 500 četvornih metara, za kojima potražnja raste, navodi u svom najnovije izvješću o zagrebačkom tržištu nekretnina Colliers International.
Zagreb je u 2014. godini zabilježio značajan porast ponude restorana i caffea u centru grada, što je u korelaciji s povećanom domaćom potražnjom ali i rastućim brojem različitih profila turista.
U drugom polugodištu 2014. na tržištu se uz postojeće nije pojavio nijedan novi trgovački centar, navode iz Colliersa te podsjećaju da je švedska Ikea u kolovozu u Rugvici otvorila svoju prvu robnu kuću u Hrvatskoj, ukupne površine 38.000 četvornih metara sa 1.600 parkirnih mjesta.
Nakon otvaranja Ikee, Steinhoff grupa odlučila je zatvoriti sve Kika trgovine u Hrvatskoj (dvije u Zagrebu, te po jednu u Osijeku i Rijeci), te ih pretvoriti u Emmezeta prodavaonice i povećati njihov broj na ukupno sedam.
Orijentacija developera prema manjim i specijaliziranim trgovačkim centrima u Zagrebu potvrđena je i Agrokorovom investicijom od 13 milijuna eura u trgovački centar Meridijan 16 u Gračanima otvoren u prosincu prošle godine, navode iz Colliersa.
Tijekom 2014. potražnju za maloprodajnim poslovnim prostorima generirali su međunarodni brendovi koji su već prisutni na hrvatskom tržištu, ali se šire.
Tako je poljska modna maloprodajna grupa LPP ušla na hrvatsko tržište otvaranjem pet prodavaonica u Arena centru u studenome 2014. Daljnje širenje planiraju u West Gateu, te tijekom ove godine u Splitu.
U Arena centru svoj je prvi dućan otvorio i danski Lego.
Lanac sportskih prodavaonica Decathlon svoju prvu mega-prodavaonicu površine 3.500 četvornih metara otvorio je u King Cross centru, što je povećalo njegovu atraktivnost. Decathlon planira daljnje širenje otvaranjem prodajnih centara u istočnom dijelu Zagreba, u Slavoniji i na Jadranu.
Među novim brandovima na Hrvatskom tržištu je i M.A.C. kozmetika koja je svoju prvu prodavaonicu otvorila u veljači ove godine u centru Zagreba.
Iz Colliersa navode kako se mjesečna najamnina u udarnim trgovačkim centrima trenutno kreće između 20 i 22 eura mjesečno po četvornom metru,
a na high street lokacijama između 60 i 70 eura po četvornom metru novogradnja Samobor

Oznake: novogradnja Samobor


- 10:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.05.2015., utorak

Kad se ispuhao posao s otkupom zlata, okrenuli su se novom hitu – zalagaonicama

Procjenjuje se da trenutačno u Hrvatskoj djeluje 20-ak klasičnih zalogaonica, a gotovo 90 posto njih je vezano uz tvrtku Bull u vlasništvu mladih karlovačkih poduzetnika Domagoja Šoše i njegova partnera Filipa Križanića Bijelića.
Oni su objedinili obiteljske trgovačke biznise u jedinstven sustav novogradnja Samobor

Oznake: novogradnja Samobor


- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.04.2015., petak

Ski centar Durmitor u novom pokušaju prodaje

Stečajna uprava je potencijalnim kupcima ponudila hotel Durmitor, ukupne površine od 2.370 kvadratnih metara, zemljište od 36.750 kvadratnih metara, kao i tri tipa bungalova.
Hotel Durmitor čine suteren površine 660 kvadratnih metara, prizemlje od 707 kvadrata, prvi i drugi sprat od 694 kvadrata i potkrovlje od 313 kvadrata. Na prodaju je i osam većih bungalova, čija je površina od 54 do 61 kvadratni metar, četiri manja od po 36 kvadrata i jedan vanstandardni, od osam kvadrata.
Budući kupac ima obavezu da u radni odnos na neodređeno preuzme šest radnika preduzeća.
Stečajna uprava Ski centra Durmitor je sredinom februara 2013. godine raspisala prvi tender za prodaju hotela Durmitor sa pripadajućim zemljištem i 13 bungalova na Žabljaku, po početnoj cijeni od 6,55 miliona eura.
Od tada je propalo nekoliko javnih nadmetanja, jer nije bilo zainteresovanih kupaca novogradnja Samobor

Oznake: novogradnja Samobor


- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.06.2013., srijeda

Rusi i Englezi i dalje ostaju najbolji kupci

Tržište će uvelike ovisiti o gospodarstvu, a ulazak u Europsku uniju može posebno donijeti optimizam i neki zamah priobalju.
Optimizam je, inače, jako važan u ovom poslu, jer ljudi danas ulaze u nekretninske transakcije samo ako moraju - kaže Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretnina Hrvatske gospodarske komore, te dodaje: Što se tiče cijena, neke korekcije očekujemo, ali ne previše, i to samo za jedan dio nekretnina.
Dakle, nešto će pojeftiniti, ali one nekretnine koje su posebne i vrijede, uvijek će naći put do kupaca. Oživljavanje tržišta ovisit će i o potezima Vlade, spremnosti banaka da investiraju u nove projekte, rejtingu, ali i o globalnom tržištu nekretnina i kapitala. Dubravko Ranilović ističe kako u 2013. godini očekuje analizu pogrešaka iz prošlosti i stvaranje preduvjeta da se ovakav pad tržišta više ne dogodi.
Cijelu godinu osjećamo lagani pad i usporavanje tržišta, a kao nikad prije kupci su zahtjevni i točno znaju što žele za svoj novac - kaže Nives Cimerman Džeba, direktorica agencije za prodaju nekretnina. Takvi kupci spremni su čekati da se na tržištu pojavi nekretnina koju žele i s njima prihvatljivom cijenom. Sve drugo ih ne zanima - ističe N. Cimerman Džeba. Obala je i dalje privlačna strancima, ali apartmani, kuće za odmor ili stanovi ove godine nisu išli kao halva. Rusi i Englezi i dalje ostaju najbolji kupci.
Osim nekretnina koje se prodaju putem agencija, stranci su sve više zainteresirani za nekretnine pod ovrhom, odnosno nekretnine na bubnju. Dok jedni ovrhom gube sve što su stjecali godinama, drugima je ovo prilika da prođu jeftino kupujući nekretnine ispod njihove tržišne cijene novogradnja Samobor

Oznake: novogradnja Samobor


- 15:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.06.2013., utorak

Trgovački centri više nisu meka isključivo za kupovinu

Sve veći broj shopping kvadrata po stanovniku prisilio je trgovačke centre da se za naklonost kupaca bore drugim sadržajima. Gotovo da nema centra u kojem posjetitelji ne mogu uživati u kino predstavi, popiti piće ili nešto pojesti. No, čini se, više niti to nije dovoljno. Trgovački se centri danas okreću i drugim aktivnostima.
U Arena Centru na zagrebačkom Laništu tako su se okrenuli sve češćem ugošćavanju različitih sajmova dok u City Centar One trgovačkim centrima sve veću ulogu posvećuju organizaciji raznih događanja. Iz nedavno otvorenog City Colosseum centra u Slavonskom Brodu ističu da je danas osobito neophodno stvoriti centar urbanog života, a ne samo klasičan trgovački centar.
Nedostatka sadržaja u većini gradova, osobito onima srednje veličine, diktira modernim i uspješnim trgovačkim centrima potrebu da se transformiraju u multifunkcionalne centre slobodnog vremena, navode.
Dodatan sadržaj koji osim kupnje posjetiteljima nude u City Centru One odnosi se na organizaciju raznih događanja, promociju novih proizvoda i nagradne igre, odgovara Vlatka Svedružić, marketing i PR menadžerica City Centra One.
Osim stalnih usluga, poput besplatnog wireless interneta i poklon bonova, prije nekoliko mjeseci City Centar One krenuo je i s novim projektom Žuta srijeda, tijekom koje svake prve srijede u mjesecu trgovine u ovim centrima nude posebne popuste i ponude. Naši posjetitelji su izvrsno reagirali na ovaj projekt te on iz mjeseca u mjesec postiže sve bolje rezultate, ističe Svedružić novogradnja Samobor.

Oznake: novogradnja Samobor


- 15:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.12.2012., srijeda

Linić odgovara Vrdoljaku: Nema razloga za odustajanje od poreza na nekretnine

Nema razloga za odustajanje od poreza na nekretnine jer to nije novi porez nego zamjena za komunalnu naknadu i porez na vikendice, poručio je danas ministar financija Slavko Linić komentirajući izjavu ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da Vlada tijekom iduće godine neće uvoditi nove poreze gospodarstvu novogradnja Samobor.

Taj porez neće građanima donijeti veće obveze nego što su plaćali do sada, a više će plaćati samo bogataši koji ne znaju što bi sa svojim praznim kućama i stanovima, rekao je Linić novinarima nakon konferencije za novinare o fiskalizaciji.

Ministarstvo financija nastavlja još intenzivnije kampanju objašnjavanja javnosti što bi značilo uvođenje poreza na nekretnine, nakon razgovora s predstavnicima stranaka i stručnjaka za porezni sustav u siječnju će se usmjeriti na informiranje građana, od kojih očekuje potporu tom prijedlogu.

Porezu na nekretnine protivi se koalicijski partner HNS, no Linić kaže da HNS u dosadašnjoj raspravi nije imao ništa protiv prijedloga, samo je smatrao da sada nije pravo vrijeme za to.

"I poduzetnici kažu da nije vrijeme, u Hrvatskoj nikad nije vrijeme, ne bi htjeli promijeniti ništa. Kriza jest vrijeme da se nešto promijeni ako želimo biti uspješni", rekao je Linić dodavši da je Ministarstvo financija obavilo najvažnije razgovore sa zainteresiranima, a na kraju će Vlada odlučiti što će biti s tim porezom.

Oznake: novogradnja Samobor


- 06:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #