11.01.2018., četvrtak

Tri hrvatska aerodroma s više od dva milijuna putnika

Gotovo sve domaće zračne luke bilježe svoje povijesne rekorde po broju putnika
i zrakoplova.
U prvih 11 mjeseci 2017. hrvatske zračne luke, njih ukupno devet, su imale 9,26 milijuna putnika, a što je bilo 17,7 posto više u odnosu na isto razdoblje godine prije, izvijestio je jučer Državni
zavod za statistiku (DZS) stanovi

Oznake: stanovi


- 19:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.11.2017., utorak

Hrvatske vlasti znaju gdje je Todorić, o izručenju odlučuje engleska premijerka?

Hrvatske vlasti znaju gdje u Londonu živi odbjegli šef posrnulog Agrokora Ivica Todorić, te su o tome informirale Britance, iako skrivaju te informacije od javnosti. Kako piše Nacional, uspjeli su to rekonstruirati zahvaljujući telefonskim brojevima kojima se
Todorić koristi stanovi

Oznake: stanovi


- 09:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.03.2016., utorak

Velika Gorica poziva Rimca da kod njih sagradi istraživačko-proizvodni centar

Velika Gorica u svojim ciljevima razvoja, gospodarstvo stavlja na prvo mjesto, jer upravo ono generira razvoj cijeloga grada, izjavio je gradonačelnik Velike gorice Dražen Barišić.
Grad Velika Gorica pozvao je Matu Rimca da na njihovom području gradi istraživačko-proizvodni centar,
jer smatraju da imaju najbolje uvjete za realizaciju tog projekta.
"U iskazanom interesu gospodina Rimca za gradnjom takvog centra prepoznali smo Veliku Goricu, koja je svojim položajem i karakteristikama jedini grad u blizini Zagreba s najboljim uvjetima za gradnju takvog centra.
Idealna pozicija na kojoj bi se mogao graditi proizvodni centar, za kojeg interes iskazuje Mate Rimac, je područje gospodarska zona Kušanec – istok stanovi

Oznake: stanovi


- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.09.2015., petak

Oporavak europskog građevinskog sektora u srpnju

Hrvatska nije obvezna dostavljati mjesečne podatke o građevinskoj aktivnosti. U drugom su tromjesečju gotovo stagnirale na tromjesečnoj i godišnjoj razini, smanjivši se za blagih 0,1 posto.
Građevinski sektor EU zabilježio je pak u srpnju rast aktivnosti u građevinskom sektoru za 2,3 posto dok su u eurozoni one porasle za 1,8 posto. Eurostat je ujedno revidirao procjene za lipanj i sada procjenjuje da su aktivnosti u EU28 porasle za blagih 0,2 posto, nasuprot prvotno procijenjenom padu za 0,4 posto. Pad u eurozoni bio je pak blaži no što se prvotno procjenjivalo i iznosio je 1,3 posto.
Pritom su aktivnosti u niskogradnji poskočile u srpnju na godišnjoj razini za 6,6 posto u EU, odnosno za 3,9 posto u eurozoni. U visokogradnji su uvećane za 1,6 posto u EU, te za 1,3 posto u eurozoni, pokazuju podaci Eurostata.
Među zemljama članicama najveći je rast ukupnih aktivnosti u građevinskom sektoru u srpnju na godišnjoj razini zabilježila Slovačka, za 23,4 posto. Slijedi Rumunjska s 15,1 posto i Češka sa 14 posto.
Najviše su pak pale aktivnosti u slovenskom građevinskom sektoru, za 14 posto. Slijede - s velikim zaostatkom -
Francuska i Velika Britanija, s padom na godišnjoj razini od 3,0 odnosno 2,3 posto stanovi

Oznake: stanovi


- 08:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.08.2015., srijeda

Ruski Sberbank rasprodaje nekretnine u Hrvatskoj i Mađarskoj

Radi se o imovini, koja je banka dobila zbog otplate dugova. Većina je od Volksbank International AG stanovi

Oznake: stanovi


- 17:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.05.2015., četvrtak

Na prodaju robna kuća "Agrokomerca" u Velikoj Kladuši - Početna cijena 2,37 mil KM

Agencija za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine objavila je prodaju Robne kuće "Agrokomerca" u Velikoj Kladuši. Početna cijena ujedno i minimalna cijena za robnu kuću je 2.374.012 KM.
Objekt ima površino od 767 m2, a sastoji se od supermarketa, prodaje tekstilne i ostale robe, skladišnog prostora, pomoćnog i administrativnog prostora korisne površine 1.392 m2.
Razvojna banka Federacije BiH ima založno pravo na objektu po komisionom kreditu Vlade Federacije BiH. Ukupan dug na dan 19.05.2014. godine iznosi 2.791.239 KM, a osnovni dug po komisionom kreditu
iznosi 1.263.382 KM.
Sredstva ostvarena prodajom iskoristiće se prvenstveno radi namirenja duga prema hipotekarnom povjeriocu - Razvojnoj banci Federacije Bosne i Hercegovine. Preostala sredstva ostvarena od prodaje, usmjeriće se za namirenje obaveza "Agrokomerca" po osnovu doprinosa za PIO/MIO.
Osim založnog prava Razvojne banke na predmetu prodaje upisana su i založna prava drugih povjerilaca.
Aukcija će se održati 2. juna 2015. godine u aukcijskom centru APF u Sarajevu sa početkom u 11 sati stanovi

Oznake: stanovi


- 12:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.04.2015., utorak

Raspisan tender za zakup zemljišta između Njivica i Sutorine

PODGORICA - Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte objavio je međunarodni tender za izdavanje u dugoročni zakup zemljišta i akvatorijuma na lokaciji između Njivica i ušća Sutorine u Herceg Novom. Zemljište se daje u dugoročni zakup na period od najmanje 31 do najviše 90 godina, sa obavezom finansiranja, projektovanja, izgradnje i upravljanja turističkim kompleksom.
Zainteresovani ponude mogu dostavljati najkasnije do 15. juna do 12 sati, a tendersku dokumentaciju mogu otkupiti po cijeni od deset hiljada eura.
Krajnji rok za otkup tenderske dokumentacije je 8. jun do 16 sati.
Ponuđač uz ponudu mora uplatiti depozit ili dostaviti bankarsku garanciju od 200 hiljada eura naplativu na prvi poziv, izdatu od banke koja ima kreditni rejting najmanje BBB prema Standard and Poor's agenciji ili one koju Tenderska komisija, prema svojoj diskreciji, odobri na osnovu unaprijed dostavljenog zahtjeva.
Učešće na tenderu biće omogućeno zainteresovanima, uključujući i konzorcijume, koji su otkupili tendersku dokumentaciju i potpisali izjavu o povjerljivosti.
Učesnik na tenderu kvalifikovaće se kao ponuđač ako ispunjava kvalifikacione uslove iz grupe A ili B.
Uslovi iz grupe A su da ponuđač mora biti međunarodni hotelski operater i brend koji je poznat i međunarodno priznat kao uspješan operater najmanje dva hotelska kompleksa, kategorije najmanje četiri zvjezdice.
Ponuđač, takođe, mora imati najmanje pet godina neprekidnog iskustva u planiranju, razvoju i upravljanju hotelima sa najmanje četiri zvjezdice.
On mora da dokaže da posjeduje finansijsku sposobnost i sredstva neophodna za realizaciju predviđenog projekta i da je u posljednjoj godini ostvario pozitivan finansijski rezultat i ukupan promet od najmanje deset miliona eura.
Kvalifikacioni uslovi iz grupe A moraju biti ispunjeni kumulativno.
Uslovi iz grupe B su da ponuđač mora imati vrijednost kapitala ili imovine pod upravljanjem od najmanje 50 miliona EUR. On mora dokazati da je u posljednjoj poslovnoj godini ostvario pozitivan finansijski rezultat i ukupan promet od najmanje 30 miliona EUR.
Ponuđač, takođe, mora imati pismo o namjerama ili sklopljen ugovor o upravljanju sa renomiranom kompanijom koja upravlja sa najmanje dva hotelska kompleksa međunarodnih standarda od najmanje četiri zvjezdice.
Kvalifikacioni uslovi B, takođe, moraju biti ispunjeni kumulativno.
Učesnik na tenderu koji otkupi tendersku dokumentaciju može formirati konzorcijum sa drugima i podnijeti ponudu pod uslovom da kvalifikacione uslove ispunjavaju svi članovi konzorcijuma zajedno. Smatraće se da konzorcijum ispunjava kvalifikacione uslove ukoliko ih njegovi članovi zajedno ispunjavaju, kao i da članovi konzorcijuma odgovaraju neograničeno solidarno za obaveze svakog od njih.
Od ponuđača se, između ostalog, očekuje da ponudi rok zakupa koji ne može biti kraći od 31 niti duži od 90 godina.
Ponuđač treba da ponudi iznos fiksne zakupnine po metru kvadratnom, čiji garantovani iznos nije manji od jednog eura po kvadratnom metru zemljišta i 60 centi po kvadratnom metru akvatorijuma godišnje. Ponuđač treba da ponudi i iznos varijabilne zakupnine tokom bilo koje godine, izraženu u procentu od ukupno ostvarenog godišnjeg prihoda zakupca.
Potrebno je da ponuđač dostavi preliminarni investicioni program i biznis plan sa minimalnom investicionom obavezom od 20 miliona eura, u kojima se precizno navode struktura, dinamika i iznos investicija po godinama i planirani izvor potrebnog investicionog kapitala.
Investicioni program mora biti obezbijeđen činidbenom garancijom.
Preliminarni investicioni program i investicioni program treba da sadrže i plan investiranja u infrastrukturu (vodosnabdijevanje, upravljanje otpadnim vodama, odlaganje čvrstog otpada, infrastrukturu za energiju i saobraćaj) koji će pokrivati potrebe turističkog kompleksa.
U roku od četiri godine od datuma početka realizacije investicionog programa, ponuđač u svemu treba da ispuni obaveze navedene u investicionom programu, koji će biti sastavni dio ugovora o zakupu.
Lokacija koja se nudi u zakup obuhvata zemljište površine oko 30,6 hiljada metara kvadratnih i prostor akvatorijuma od oko 17,3 hiljade kvadrata.
Lokacija se nalazi južno od ušća rijeke Sutorine, a sjeverno od naselja Njivice. Kolskim putem udaljena je oko pet kilometara od centra Igala i oko devet kilometara od centra Herceg Novog. Lokacija je detaljno razrađena u okviru Prostornog plana posebne namjene za Morsko dobro i obuhvata prostor koji je ograničen sa sjeverne strane plažom na lokaciji Pećine, sa zapadne putem za Njivice-Kobila-Prevlaka,
sa južne naseljem Njivice i sa istočne strane obalom mora stanovi

Oznake: stanovi


- 19:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.07.2014., petak

Cijene kuća najviše pale u Hrvatskoj

Cijene kuća u Europskoj uniji porasle su u prvom tromjesečju prvi puta od sredine 2011. dok je Hrvatska zabilježila njihov najveći pad među zemljama EU-a, pokazuje današnje izvješće europskog statističkog ureda.
U prva tri mjeseca 2014. cijene kuća u EU porasle su u prosjeku jedan posto u odnosu na isto razdoblje lani. Posljednji su puta prema podacima Eurostata zabilježile rast u drugom tromjesečju 2011., kada su uvećane 0,5 posto.
Najveći je pad cijena na godišnjoj razini u prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježila Hrvatska, gdje su one pale 9,7 posto. Time je silazni trend nastavljen sedmo tromjesečje zaredom.
U posljednja tri mjeseca prošle godine cijene kuća pale su u Hrvatskoj 14,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani.
Među zemljama članicama EU-a izrazitiji pad cijena kuća na godišnjoj razini bilježile su i Slovenija, za 6,6 posto, i Cipar, za 5,7 posto.
Najveći rast cijena kuća u prvom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani zabilježila je Estonija, za 17,5 posto. Slijedi Latvija s 10,4-postotnim rastom cijena.
Hrvatska je u prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježila i najveći pad cijena kuća u odnosu na prethodno tromjesečje među članicama EU-a, i to za 2,7 posto, nakon kratkotrajnog oporavka na kraju 2013. kada su prema podacima Eurostata porasle 0,2 posto.
Među članicama EU-a izrazitiji pad cijena na tromjesečnoj razini bilježio je još Luksemburg, gdje su cijene kuća pale 2,3 posto, i Slovenija, gdje su se smanjile 1,7 posto.
Najveći je rast cijena kuća u prvom ovogodišnjem tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca zabilježila Estonija, gdje su one porasle 4,8 posto. Slijedi Švedska s 2,4-postotnim rastom cijena.
U EU u cjelini cijene kuća porasle su u prvom ovogodišnjem tromjesečju 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su smanjene 0,4 posto, pokazuju procjene Eurostata.
U eurozoni su cijene kuća u prvom tromjesečju 2014. pale na godišnjoj razini za 0,3 posto a isti su postotni pad zabilježile i u odnosu na prethodna tri mjeseca, izračunali su u Eurostatu stanovi

Oznake: stanovi


- 14:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.07.2014., petak

Podaci s tržišta rada u SAD-u srušili EUR/USD

Tečaj EUR/HRK se tijekom jučerašnjeg dana uz relativno mirno trgovanje i manje volumene kretao u rasponu od 7,586 do 7,591 kuna za euro. Zadnjeg dana ovog tjedna na domaćem tržištu ne očekujemo veću aktivnost trgovanja te stabilan tečaj na razinama od 7,586 kuna za euro.
Nakon objave podataka o povećanju zaposlenosti u SAD-u iznad očekivanja i spuštanja stope nezaposlenosti na najnižu razinu u posljednjih šest godina tržišni tečaj EUR/USD, na inozemnim deviznim tržištima, potonuo je do 1,360 dolara za euro stanovi

Oznake: stanovi


- 14:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.04.2014., srijeda

Nastavak smanjenja broja zaposlenih u veljači

U veljači je zabilježen nastavak pada zaposlenosti na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Tako je prema posljednjim podacima DZS-a ukupan broj zaposlenih u veljači iznosio 1.310.433 što je za 4.205 osoba manje nego u siječnju te za čak 26.407 osoba (-2,0%) manje u odnosu na veljaču 2013. S druge strane broj zaposlenih u pravnim osobama iznosio je 1.098.836 što predstavlja smanjenje od 14.447 (-1,3%) uspoređujući s istim razdobljem prošle godine. U odnosu na veljaču 2009. godine broj zaposlenih smanjen je za gotovo 470 tisuća osoba od kojih se vrlo veliki dio odnosi na zaposlene u građevinarstvu čiji je broj zaposlenih smanjen za više od 36 tisuća osoba odnosno za gotovo 35%.
Promatrajući kretanje broja zaposlenih u pravnim osobama u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani izraženiji rast zaposlenosti zabilježen je u kategoriji poslovanja nekretninama (+11,5) dok blagi rast zaposlenosti bilježe djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, te obrazovanje i djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi dok sve ostale djelatnosti bilježe pad zaposlenosti.
Po padu broja zaposlenih, osim građevinarstva, ističe se i prerađivačka industrija kao sektor koji zapošljava najviše ljudi. U veljači je tako u prerađivačkoj industriji bilo zaposleno 197.255 osobe što u odnosu na 2013. godinu predstavlja pad od 2,2% dok trgovina na veliko i malo bilježi pad od -1,1% stanovi

Oznake: stanovi


- 15:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.07.2013., četvrtak

Fasada štedi 60 posto energije

Kuća bez fasade je kao rupa bez dna jer se energija pri zagrijavanju ili hlađenju prostora uzaludno gubi. Trošak stavljanja fasade s toplinskom izolacijom na kuću nije malen, ali se isplati. Naime, u nekoliko godina vratit ćete uloženi novac jer će se potrošnja energije smanjiti između 40 i 60 posto.
Primjerice, cijena stiropor fasade rađene sistemom ključ u ruke po metru četvornom kreće se otprilike od 160 do 190 kuna, ovisno je li stiropor debljine pet, osam ili deset centimetara (što je stiropor deblji, izolacija je bolja). To znači da 200 metara četvornih stoji otprilike između 32.000 i 38.000 kuna.
Fasada od kamene vune smanjit će vam račune za oko 50 posto, ovisno o njezinoj debljini. Metar četvorni fasade s kamenom vunom debljine osam centimetara stoji oko 230 kuna, dok je cijena za debljinu od deset centimetara oko 245 kuna. Iako su obje vrste fasade dobre, kamena vuna ima prednosti stanovi

Oznake: stanovi


- 08:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.06.2013., petak

Ivica Todorić i meksički partner kupili hotel Koločep za 36 milijuna

Zavrzlama oko tog turističkog kompleksa traje godinama, a i sada kada je prodan, ima pojedinaca koji smatraju da s pravne strane prodaja nije bila moguća te da je cijena po kojoj je prodan podcijenjena s obzirom na razvoj tog područja posljednjih godina te da je prije osam godina za Koločep bio ponuđen dvostruko veći iznos od onoga Gorana Štroka.
Na dražbu se prijavio i PBZ, ali je od nadmetanja odustala, pa je i jedini ponuđač ostao KHA1, koji mora u roku od 15 dana uplatiti potreban iznos, nakon čega će vlasništvo biti potvrđeno. Ove su godine, naime, već propale dvije dražbe pa se sumnjalo da je razlog pravne naravi. No prodajom je ipak izbjegnut vjerojatni stečaj Koločepa stanovi.

Oznake: stanovi


- 13:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #