28.12.2017., četvrtak

Hanfa upozorava na 5 rizika trgovanja kriptovalutama

Nastavno na povećan interes javnosti vezan uz takozvane virtualne ili kriptovalute (kao što su primjerice bitcoin, ether..), a posebno s obzirom na inicijalne ponude povezane s kriptovalutama (Initial Coin Offer ili Initial Token Offer; dalje u tekstu: ICO) – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) izvješćuje kako kriptovalute, kao niti ICO trenutno nisu posebno regulirani unutar zakonodavnog okvira Republike Hrvatske, a ne postoji niti poseban propis na razini Europske unije koji bi izričito regulirao
tu materiju stanovi prodaja Sućidar

Oznake: stanovi prodaja Sućidar


- 10:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.01.2017., ponedjeljak

Broj odobrenih građevinskih dozvola u studenom porastao 32,4%

Podaci DZS-a pokazuju i da je u studenom najviše dozvola, 317, izdano za stambene zgrade, a 119 za nestambene, među kojima prevladavaju dozvole za industrijske zgrade i skladišta (19 dozvola), zgrade za promet i komunikacije (17 dozvola), zgrade za kulturno-umjetničku djelatnosti, obrazovanje, zabavu, bolnice i zdravstvenu zaštitu (12), a izdano je i 11 dozvola za hotele i slične zgrade.
Pritom je u odnosu na isto razdoblje 2015. godine znatnije povećan udio planirane površine uredskih zgrada te hotela i sličnih zgrada, dok je smanjen udio zgrada za promet i komunikacije te industrijskih zgrada i skladišta.
Iz HGK kažu kako je očito da su uspješni turistički rezultati potaknuli interes investitora za ulaganja u tu djelatnost, što je rezultiralo 52,4 posto većim brojem izdanih građevinskih dozvola i 34 posto većom planiranom površinom turističkih zgrada nego u prvih jedanaest mjeseci 2015. godine.
"Podaci o rastu broja izdanih građevinskih dozvola i u njima sadržanoj vrijednosti predviđenih radova upućuju na to da će se oporavak građevinske aktivnosti nastaviti u ovoj godini. Tome će pridonijeti viši gospodarski rast, raspoloživa sredstva fondova EU-a, poboljšana poslovna klima te učinci porezne reforme koja rezultira manjim poreznim opterećenjem tvrtki i stanovništva,
a time i većim raspoloživim sredstvima za ulaganje", zaključuju iz HGK-a stanovi prodaja Sućidar

Oznake: stanovi prodaja Sućidar


- 11:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.03.2016., četvrtak

Uzlet europskog građevinskog sektora na početku godine

LUXEMBOURG - Aktivnosti u građevinskom sektoru Europske unije snažno su porasle u siječnju, nakon zastoja u prethodnom mjesecu, pokazuju procjene Eurostata, a najveću podršku pružio im je segment visokogradnje.
U siječnju je sezonski prilagođena proizvodnja u građevinskom sektoru EU28, prema procjenama europskog statističkog ureda, porasla 1,6 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je smanjena za blagih 0,1 posto. Siječanjski je rast bio najsnažniji u nešto više od dvije i pol godine.
Pritom su aktivnosti u visokogradnji u prvom ovogodišnjem mjesecu skočile 2,7 posto, nadjačavši 2,5-postotni pad u segmentu niskogradnje, pokazuje izvješće objavljeno u srijedu.
Na razini eurozone aktivnosti u građevinskom sektoru porasle su u siječnju 3,6 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su prema revidiranim podacima europskog statističkog ureda smanjene 0,7 posto. Siječanjski je rast bio najsnažniji u gotovo četiri godine. Pritom je u visokogradnji zabilježen uzlet aktivnosti za 4,1 posto, a u niskogradnji za 1,7 posto.
Među zemljama članicama za koje je Eurostat raspolagao potrebnim podacima, najviše su u siječnju na mjesečnoj razini uvećane aktivnosti u građevinskom sektoru Francuske, za 7,3 posto. Slijede Njemačka i Španjolska, s rastom aktivnosti od 7,0 odnosno 2,6 posto.
Najviše su pak smanjene aktivnosti u građevinskom sektoru Mađarske, za 13 posto, te Rumunjske i Slovačke, za 6,4 odnosno 6,2 posto.
Hrvatska nije obvezna dostavljati mjesečne podatke o aktivnostima u građevinskom sektoru. U četvrtom su tromjesečju 2015.
one pale za 0,9 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, te za 1,3 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije,
pokazuju podaci europskog statističkog ureda.
Osjetno snažniji rast na godišnjoj razini
Na godišnjoj je razini proizvodnja u građevinskom sektoru EU28 u siječnju porasla najsnažnije od svibnja 2014., za 4,4 posto, nakon revidiranog 1,7-postotnog rasta u mjesecu ranije. Ponovo je u segmentu visokogradnje zabilježen snažan skok aktivnosti, za 5,3 posto, dok je u niskogradnji zabilježen njihov pad od 0,8 posto, pokazuje izvješće Eurostata.
U eurozoni su aktivnosti u građevinskom sektoru u siječnju poskočile 6,0 posto, najviše od travnja 2014. U posljednjem su prošlogodišnjem mjesecu prema revidiranim Eurostatovim podacima porasle 0,4 posto dok je prvotna procjena pokazivala isti postotni pad proizvodnje.
Oba su segmenta zabilježila rast u siječnju, pri čemu je u visokogradnji on iznosio 7,1 posto a u niskogradnji znatno skromnijih 1,4 posto.
Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je skok aktivnosti u građevinskom sektoru na godišnjoj razini u siječnju zabilježila Španjolska, za 20,3 posto. Slijede Švedska, s 18,0 posto i Slovačka, s 16,4 posto. Najviše su se pak smanjile aktivnosti u slovenskom građevinskom sektoru, za 23,4 posto,
te u onom Mađarske i Bugarske, za 20,2 odnosno 10,7 posto stanovi prodaja Sućidar

Oznake: stanovi prodaja Sućidar


- 22:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.09.2015., ponedjeljak

Prosječna tražena cijena zagrebačkog kvadrata 1.599 eura

ZAGREB - Tražene cijene nekretnina u Hrvatskoj u kolovozu su u odnosu na srpanj porasle za 0,4 posto, dok su na godišnjoj razini pale za 0,2 posto, objavio je ponedjeljak portal Centar Nekretnina. Na zagrebačkom tržištu, cijene nekretnina su u kolovozu u odnosu na srpanj porasle za 0,9 posto, dok su na godišnjoj razini, prema kolovozu prošle godine, bile više za 0,6 posto.
Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u kolovozu iznosila je 1.599 eura po četvornom metru, pokazuju podaci Centra nekretnina.
Cijene nekretnina na Jadranu su, pak, na godišnjoj razini u kolovozu pale za 1,2 posto, dok su u odnosu na srpanj bile niže za 0,2 posto stanovi prodaja Sućidar

Oznake: stanovi prodaja Sućidar


- 12:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.08.2015., četvrtak

Vlasnici napuštenih turističkih nekretnina plaćat će veće komunalne naknade

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš najavila je, gostujući u Dnevniku Nove TV, da će svi vlasnici napuštenih hotela plaćati uvećane komunalne naknade target=_blank>stanovi prodaja Sućidar

Oznake: stanovi prodaja Sućidar


- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.07.2015., srijeda

Država je od legalizacije bespravne gradnje uprihodila 570 milijuna kuna

ZAGREB - Država je od naknada u sklopu legalizacije u prošloj godini ubrala 570 milijuna kuna, izvijestila je Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada u svom izvješću za prošlu godinu o kojem će Vlada raspravljati na današnjoj sjednici. Od tog novca 30 posto, odnosno 171 milijun kuna pripada lokalnim jedinicama na čijem su teritoriju izgrađene nelegalne građevine. Novac koji je otišao u državni proračun potrošen je za saniranje posljedica poplave u županjskoj Posavini, piše Novi list.
U svom izvješću Agencija objašnjava da je na 826 948 zahtjeva za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, izdala 215 643 rješenja o izvedenom stanju što čini 28,9 posto od ukupnog broja zaprimljenih zahtjeva.
U Agenciji je u 2014. godini bilo 185 zaposlenika i to svi na određeno vrijeme.
Vlada će na današnjoj sjednici donijeti i odluku o tome da su članovi skupština i nadzornih odbora trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku u kojima država ima većinski udio obvezni poduzeti sve potrebne radnje da navedena društva dio ostvarene dobiti za 2014. godinu uplate u državni proračun razmjerno udjelu države u temeljnom kapitalu društva, te da trgovačka društva u kojima država ima manjinski udio dio dobiti uplate u državni proračun. Tako će se dodatno napuniti državna blagajna.
Država će ipak nešto i trošiti, pa će Vlada donijeti odluku da zajedno s državnim fondovima sudjeluje u dokapitalizaciji Podravke što će je koštati oko 105 milijuna kuna, ali će na taj način zadržati kontrolni paket, odnosno udio iznad 25 posto,
u toj koprivničkoj tvrtki stanovi prodaja Sućidar

Oznake: stanovi prodaja Sućidar


- 16:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #