20.02.2018., utorak

Rast građevinskih aktivnosti oštro usporio na godišnjoj razini

Građevinske aktivnosti u Europskoj uniji (EU) u prosincu 2017. godine na mjesečnoj su razini blago uvećane, dok su na godišnjoj značajnije usporile, pokazalo je najnovije
izvješće Eurostata cijene nekretnina

Oznake: cijene nekretnina


- 11:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.05.2016., četvrtak

Hrvatska izuzetno sigurno turističko odredište, uz jedan rizik

Sigurnosno stanje u Hrvatskoj prošlih godina je tijekom turističke sezone bilo iznimno povoljno.
Hrvatska je prema sigurnosnim pokazateljima iznimno sigurno turističko odredište, no za milijune turista koji svake godine automobilima putuju na hrvatsku obalu, unatoč dobrim cestama, rizik predstavlja stradavanje u prometu zbog čega ih policija poziva da na put kreću spremni, odmorni i bez žurbe.
Sigurnosno stanje u Hrvatskoj prošlih godina je tijekom turističke sezone bilo iznimno povoljno, a u policiji kažu da se to povoljno stanje sigurnosti opravdano može očekivati i ove godine, no izuzetak je broj stradalih na cestama, što je najveći rizik za turiste prilikom dolaska u Hrvatsku.
Jedan od negativnijih pokazatelja je broj poginulih na hrvatskim cestama, rekao je pomoćnik glavnog ravnatelja policije Krunoslav Borovec, predstavljajući podatke i aktivnosti projekta Sigurna turistička sezona koji MUP provodi od 2006. u suradnji s turističkim resorom i policijama drugih zemalja.
Stopa poginulih na sto tisuća stanovnika u europskim državama kreće se od 45 do 65 poginulih, a Hrvatska se tu nalazi u gornjem vrhu. Prošlog ljeta na hrvatskim cestama poginulo je 150 osoba ili 30 osoba više nego 2014. U osam tisuća nesreća u 2015. poginulo je 20 stranaca, dok ih je ozlijeđeno nešto više od 1200.
Podaci iz procjene rizika govore da je stopa kriminaliteta u Hrvatskoj iznimno niska i iznosi 1382 kaznena djela na sto tisuća stanovnika,
dok indeks nasilja u kojem se promatraju četiri osnovna kaznena djela – ubojstvo, silovanje, razbojstvo i teške ozljede iznosi 55 na sto tisuća stanovnika.
U posljednjih sedam godina tijekom ljeta zabilježeni su u pravilu pozitivni trendovi u područjima registriranog kriminaliteta, javnog reda i mira i prometa, ali su oni u 2015. postali negativni. No, u policaji smatraju da to nije posljedica narušenog stanja sigurnosti nego većeg broja turista.
Kad je u pitanju registrirani kriminalitet kojim su bili pogođeni strani turisti zabilježeno je nešto više od 3700 slučajeva, dok u 1061 slučaju turisiti nisu bili žrtve nego počinitelji.
„Rizik od viktimizacije kad su u pitanju strani gosti je iznimno nizak. Jedno istraživanje svojevremeno je potvrdilo kako je vjerojatnost da će strani gost u Hrvatskoj postati žrtva kaznenog djela manja nego u njihovim matičnim zemljama“, rekao je Borovec. No, s obzirom da postoji povećani rizik od stradavanja u prometu treba više napraviti kako bi se goste upozorilo da na put kreću odmorni i spremni jer nemaju razloga za žurbu.
Rizik od terorisitičkog napada prema sigurnosnim procjenama trenutno je na drugoj razini od pet mogućih, što znači da ne postoje informacije koje bi ukazivale na realnu sumnju od napada, ali ipak postoji potencijalna ugroženost od takvog napada. Vezano za migracije u policiji kažu da one neće imati utjecaja na sezonu u slučaju i ako se otvori migracijska ruta.
Projektom Sigurna turistička sezona želi se sačuvati sigurnost, ali i gostima pružiti bolju usluge javnih službi. Stranim turistima od pomoći bi trebali biti policajci iz njihovih zemalja čime se želi pojačati njihov osjećaj sigurnosti. U Hrvatskoj će tako tijekom srpnja i kolovoza boraviti 73 policajca koji će biti razmješteni po policijskim postajama duž hrvatske obale.
S hrvatskim policajcima radit će policajci iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Francuske, Kosova, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Italije, Ukrajine i Srbije, najavljeno je na predstavljanju tog projekta.
Lani je u Hrvatskoj zabilježeno 14,3 milijuna dolazaka turista, a ove godine očekuje se da bi broj gostiju mogao preći 15 milijuna.
Ravnateljstvo policije uoči svake sezone izrađuje procjenu rizika pri čemu razmatra rasprostranjenost rizika i podatke vezane za kriminalitet, moguće terorističke napade, stanje javnog reda i mira i sigurnost u cestovnom prometu.
Analiza uzima u obzir i trendove vezane za organizirani kriminalitet, migracijske tokove i terorizam cijene nekretnina

Oznake: cijene nekretnina


- 15:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.08.2015., četvrtak

Opatija i Dubrovnik u utrci za najskuplje stanove

Prema podacima portala Crozilla.com tijekom srpnja su cijene stanova u Splitu porasle za 2,1 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 2213 eura. Nešto niže no splitske, bile su cijene u Umagu – 2055 eura po metru kvadratnom. Zadarskim je stanovima cijena porasla za 1 posto, a prosječna tražena cijena metra kvadratnog je iznosila 1832 eura.
Prema podacima portala Crozilla.com Pula, Rijeka i Šibenik su tijekom srpnja imali slične cijene "kvadrata" stanova. U Puli se za metar kvadratni tražilo 1330 eura, 0,8 posto više no mjesec ranije.
Cijene riječkih stanova na mjesečnoj su razini ostale nepromijenjene, 1365 eura po metru kvadratnom. U Šibeniku je oglašavana cijena metra kvadratnog u prosjeku iznosila 1385 eura,
što predstavlja porast od 0,1 posto.U Senju se za jedan metar kvadratni tražilo 1180 eura. S druge strane, u Dubrovniku su cijene stanova bile gotovo tri puta više no senjske.
Dubrovnik, grad koji prema statistikama portala Crozilla.com ima najviše cijene stambenih "kvadrata“ tijekom srpnja bilježi 2,5 posto niže cijene stanova no mjesec ranije, a prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila je 3391 euro. Dubrovniku se po visini cijene tijekom srpnja "za petama" našla Opatija gdje se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo čak 3002 eura,
ističe se u priopćenju cijene nekretnina

Oznake: cijene nekretnina


- 12:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.03.2015., srijeda

Mercator ponovno najavljuje monetizaciju nekretnina

LJUBLJANA - Uprava Mercatora pod vodstvom Tonija Balažiča nakon više od dvije godine priprema se za oživljavanje projekta prodaje i ponovnog najma više desetina trgovačkih centara u Sloveniji.
Uskoro će početi birati konzultanta, koji bi im do kraja ove godine pomogao u ovom poslu, piše ljubljanski Dnevnik.
Prodajom i ponovnim zakupom imovine u slovenskom trgovcu namjeravaju prikupiti oko 250 milijuna eura, čime će se otplatiti gotovo trećinu svog duga cijene nekretnina

Oznake: cijene nekretnina


- 19:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.04.2014., utorak

Skupština povukla UPU Resnik: Ne mogu zajedno stanovi i otpad

ZAGREB - Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Urbanističkog plana uređenja naselja Resnik III koji je predložio gradonačelnik Milan Bandić a predviđa stambenu izgradnju u naselju u kojemu se namjerava graditi i budući centar za gospodarenje otpadom danas je na prijedlog oporbe povučen s dnevnog reda sjednice zagrebačke skupštine. Mario Župan (HDZ) odmah je na početku rasprave o toj točki zatražio da se ona povuče dok se ne donese Plan gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu.
Potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) rekao je kako ih zanima je li Resnik lokacija na kojoj će se graditi budući centar za gospodarenje otpadom, a ako jest zašto se onda dopušta stambena izgradnja u neposrednoj blizini tog budućeg centra cijene nekretnina

Oznake: cijene nekretnina


- 15:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.08.2013., petak

U sezoni puni, najbolji po sobi uberu 50.000 eura prihoda godišnje

Prema podacima Ministarstva turizma, u Hrvatskoj trenutačno posluje 30 hotela s pet zvjezdica s gotovo 10 tisuća kreveta, a od toga se 14 hotela i jedno turističko naselje nalaze u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U Istri su otvorena četiri hotela najviše kategorije, u Primorsko goranskoj ima ih pet, jedan u Zadarskoj, tri u Splitsko-dalmatinskoj županiji te tri u Zagrebu. Sanja Čizmar, starija partnerica u konzultantskoj kući Horwath Consulting Zagreb, ističe kako hoteli s pet zvjezdica najbolje rade unatoč višim cijenama u odnosu na prosjek hotelijerstva.
U srpnju je na Jadranu i u Gradu Zagrebu ostvareno tri milijuna turističkih dolazaka i 21,3 milijuna noćenja, što je rast od jedan posto i u dolascima i u noćenjima u odnosu na srpanj prošle godine, službeni su podaci koji su demantirali medijske crne prognoze za srpanj. U četvrtak ih je predstavio ministar turizma Darko Lorencin u društvu Meri Matešić, direktorice Hrvatske turističke zajednice (HTZ), koja je u proteklih nekoliko tjedana bila meta kritika javnosti zbog navodnog podbačaja srpnja, koji je ipak izostao cijene nekretnina

Oznake: cijene nekretnina


- 14:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.03.2013., petak

Cijene padaju, kupujte nekretnine na bubnju

Ovrha na nekretnini, poseban je ovršni postupak koji se radi naplate novčane tražbine provodi na nekretnini. Za tu ovrhu, nadležan je sud na čijem se području nekretnina nalazi. Ona se provodi zabilježbom ovrhe u zemljišnoj knjizi, utvrđenjem vrijednosti nekretnine, prodajom nekretnine i namirenjem ovrhovoditelja iz iznosa dobivenoga prodajom.

Ako na nekoj nekretnini postoji suvlasništvo, taj dio nekretnine može biti samostalan predmet ovrhe. Glavna prednost kupovine nekretnina putem javne dražbe je cijena, a nedostataka ima i to najviše vezanih za samo iseljavanje dotadašnjih vlasnika.

Zadrane, kao i vjerojatno sve ostale građane RH, uglavnom privlače zemljišta i eventualno neki prazni objekti, vikendice i slično, a sve radi lakšeg iseljavanja, a sud ima utjecaja prilikom iseljavanja, jer sud vrši iseljavanje uz asistenciju policije cijene nekretnina.

Oznake: cijene nekretnina


- 11:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #