02.01.2018., utorak

Prosječna zagrebačka neto plaća 6.921 kunu, 420 kn više nego prošle godine

Po visini prosječne neto plaće za rujan slijede zaposleni u financijskim uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova s 10.172 kune, a više od 10 tisuća kuna iznosio je i prosjek plaća isplaćenih u farmaceutskoj industriji,
točnije 10.048 kuna.
Prosječna neto plaća zaposlenih u Zagrebu za rujan je iznosila 6.921 kunu, što je nominalno za 0,47 posto manje nego mjesec dana prije i 6,4 posto više na godišnjoj razini, pokazuju podaci Gradskog ureda za strategijsko planiranje
i razvoj grada Zagreba nekretnine Zagreb

Oznake: nekretnine Zagreb


- 11:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.11.2017., srijeda

Stambeni krediti: Slovačka znatno povoljnija od Hrvatske

U toj usporedbi ponude kredita ove godine dobro stoji i Hrvatska s kamatnom stopom od 3,51 posto. Prema podacima HNB-a, izuzev Slovačke, povoljnije uvjete nude samo banke u Sloveniji i Estoniji. No, još prošle godine Hrvatska nije tako dobro stajala: prosječna kamatna stopa na stambene kredite bila je 4,77 posto, a povoljnije uvjete imalo je šest zemalja srednje i istočne Europe, što upućuje da je konkurencija među hrvatskim bankama u borbi za nove klijente ove godine malo zaoštrena,
piše Jutarnji list nekretnine Zagreb

Oznake: nekretnine Zagreb


- 20:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.10.2017., četvrtak

Otvoren VI. Forum poljskih i hrvatskih regija

„Drago mi je da smo se i šestu godinu zaredom okupili kako bi razmijenili svoja iskustva, porazgovarali o važnim temama, a što je najvažnije, donijeli neka rješenja i preporuke kako bi jedinice lokalne i regionalne samouprave osnažile svoju ulogu nositelja razvoja Poljske i Hrvatske, a samim time i Europe“, obratio se okupljenima Goran Pauk, šibensko-kninski župan i predsjednik Hrvatske zajednice upanija.
Ovogodišnji domaćin, maršalek kujawsko-pomorskog vojvodstva Piotr Calbecki otvorio je forum: „Poljska i Hrvatska su zemlje koje se jako dobro razumiju i koje se suočavaju sa sličnim prilikama i izazovima. Uspješna regionalna politika unutar zemlje, a osobito van njenih okvira, otvara nove mogućnosti u kreiranju i provedbi kulturnih, gospodarskih, političkih i drugih važnih komponenata politike Europske unije.“ Naglasio je i da će ova suradnja biti pokazatelj jesmo li na dobrom putu, a kao jednu od važnijih tema ovog susreta istaknuo je novu perspektivu financiranja
nakon 2020. godine nekretnine Zagreb

Oznake: nekretnine Zagreb


- 18:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.09.2017., ponedjeljak

Za Vilu Castello pristiglo šest ponuda potencijalnih kupaca

ZAGREB - Po isteku roka za pregled nekretnine Vila Castello, u vlasništvu koncerna Agrokor, stiglo je šest ponuda potencijalnih kupaca, od kojih niti jedan nije iz Hrvatske, odgovorili su iz Agrokora na upit Hine.
"S jučerašnjim danom istekao je rok za pregled nekretnine Vila Castello. Imamo šest ponuda potencijalnih kupaca od kojih niti jedan nije iz Hrvatske", kazali su iz Agrokora.
Kako se dalje navodi u odgovoru, s današnjim danom započeo je rok za predaju obvezujućih ponuda, a svaka od njih mora biti praćena garancijom
za ozbiljnost prodaje.
"Obvezujuću ponudu moguće je predati najkasnije do 16. listopada 2017. godine službenom agentu za posredovanje u prodaji ove nekretnine, agenciji Croatia Sotheby's International Realty", navode iz Agrokora.
Izvanredna uprava Agrokora pokrenula je sredinom kolovoza postupak prodaje Ville Castello u Medveji u općini Lovran, po cijeni od 7 milijuna eura bez PDV-a, procijenivši da ta nekretnina nije neophodna za poslovanje koncerna.
Villa Castello nalazi se u blizini plaže u Medveji, na posjedu ukupne površine 10.062 četvorna metra. Stambene površine u dva objekta je 969 četvornih metara, od čega u glavnoj zgradi dvorca 851. Uz glavnu zgradu je depadansa, odnosno pomoćni objekt za goste ili osoblje,
s dva apartmana i zajedničkim dnevnim boravkom nekretnine Zagreb

Oznake: nekretnine Zagreb


- 14:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.10.2015., ponedjeljak

Airbnb uvodi dodatni namet

NEW YORK - Popularni servis za iznajmljivanje privatnog smještaja, Airbnb, odlučio se na ograničeni eksperimentalni program koji će gotovo sigurno biti implementiran u praksi.
Budući da Airbnb sve više novca troši na promidžbu, odlučio je jedan dio tih troškova prebaciti na iznajmljivače,
piše All About Airbnb nekretnine Zagreb

Oznake: nekretnine Zagreb


- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.09.2015., srijeda

Hotel "Mediteran" u Bečićima ponovo na prodaju - U ponudi i jahta za 120.000 EUR

Ponude mogu dostavljati građani i preduzeća koji uplate depozit od 5% početne cijene imovine.
Zainteresovani mogu kupiti cjelokupnu ponuđenu imovinu ili posebno katastarsku parcelu od 484 metra kvadratnih i jahtu.
Ponude treba da sadrže dokaz o uplati depozita i iznos ponuđene cijene. Ponude koje budu dostavljali zainteresovani građani treba da sadrže njihove lične podatke, odnosno ovjerenu fotokopiju lične karte ili pasoša i adresu, dok preduzeća moraju dostaviti dokaz o registraciji i podatke o osobi ovlašćenoj za podnošenje ponuda uz punomoćje.
Kriterijum za odabir ponuđača biće najveća ponuđena cijena, a ukoliko izabrani odustane od kupovine, stečajni upravnik će kupcem proglasiti drugorangiranog.
Izabrani ponuđač dužan je da sa stečajnim upravnikom zaključi ugovor o kupoprodaji, najkasnije sedam dana od pravosnažnosti odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača i prodaji imovine. Uplaćeni depozit izabranog ponuđača biće sastavni dio kupoprodajne cijene, dok će ostalim ponuđačima biti vraćen.
Stečaj u "Maestraltours" uveden je u junu 2013. godine, zbog višegodišnjeg milionskog duga. Račun firme bio je u blokadi pet godina zbog duga od 4 mil EUR nekretnine Zagreb

Oznake: nekretnine Zagreb


- 07:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.08.2015., ponedjeljak

Sve više Iraca u strahu od deložacije

Ogorčenje deložacijama nedavno je doseglo vrhunac kada je u javnost dospjela vijest da je irska banka „Permanent TSB" tijekom financijske krize krivo obračunavala kamate na stambene kredite. Mnoge obitelji su izgubile krov nad glavom jer nisu bile u stanju plaćati porasle rate. Pritom su banke bile te zbog kojih je Europska unija prije nekoliko godina priskočila Irskoj u pomoć. Nakon drastičnih mjera štednje Irska je ponovno stala na noge. Čak je i sumnjičavi njemački ministar financija Wolfgang Schäuble prošle jeseni izjavio kako je „zavidan" Irskoj na njezinom uspjehu. Dok se još prije desetak godina o Irskoj zbog njezinog gospodarskog uzleta govorilo kao o „Keltskom tigru", sada se govori o „Keltskom feniksu" koji se uzdigao iz pepela financijske krize.
No krediti podignuti u vrijeme najvećeg uzleta nisu nestali niti su se smanjili iako se smanjila kupovna moć građana. Prenapuhane cijene nekretnina učinile su svoje. „Irska se trenutno može pohvaliti uravnoteženim financijama. No četvrtina rasta počiva na ulaganjima stranih tvrtki i promjena poreznih stopa", kaže financijski stručnjak iz Dublina Constantin Gurdiev.
Prema procjenama ovog stručnjaka za hipotekarne kredite, u Irskoj je posljednjih godina izvršena ovrha nad preko 27.000 nekretnina. I to u zemlji s 4,6 milijuna stanovnika. On strahuje da će se situacija dodatno pogoršati.
„Banke su promijenile neke okvire hipotekarnih kredita a mnoge s ovrhama čekaju toliko dugo dok se ne oporavi tržište nekretnina", kaže Gurdiev.
Mnoge obitelji čeka dakle sudbina Andrewa Bradshawa koji u međuvremenu jedino želi zaboraviti svoju borbu s bankama i započeti iznova nekretnine Zagreb

Oznake: nekretnine Zagreb


- 11:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.05.2014., četvrtak

U ožujku 4,9% više izdanih odobrenja za građenje

ZAGREB - U Hrvatskoj je tijekom ožujka izdano 581 odobrenje za građenje, što je 4,9 posto više u odnosu na ožujak 2013. godine kad ih je bilo 554, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS). Vrijednost radova predviđenih odobrenjima za građenje izdanim u ožujku je 1,1 milijarda kuna, dok je u istom lanjskom mjesecu iznosila 1,2 milijarde kuna.
Prema vrstama građevina, u ožujku je 87 posto ili 506 odobrenja za građenje izdano za zgrade, a 13 posto ili 75 za ostale građevine.
Prema vrstama radova, na novogradnju se odnosi 72 posto ili 419 odobrenja, a 162 ili 28 posto ih je izdano za rekonstrukcije nekretnine Zagreb

Oznake: nekretnine Zagreb


- 15:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.03.2014., srijeda

Grujić: Dubrovnik je primjer kako će se i drugdje uništavati ljetnikovci i palače

ZAGREB - Na primjeru Dubrovnika, grada izuzetno bogate spomeničke i stambene arhitekture za koju postoji veliki interes, može se vidjeti što će se događati na cijeloj obali, odnosno kako će sve stradavati kuće, ljetnikovci i palače, rekla je povjesničarka umjetnosti, znanstvenica i profesorica Nada Grujić, na promociji zbornika "Peristil", objavljenog njoj u čast. Izrazivši zadovoljstvo što su njezini studenti gotovo polovica od tridesetak autora tekstova u zborniku, Grujić je rekla da bi upravo mladi mogli nastaviti raditi na onome čemu se ona posvetila, na zaštiti stambene arhitekture i podizanju svijesti o potrebi njezina očuvanja.
U tranzicijama i denacionalizacijama neće stradavati crkve i zidine, a ne možete ni zamisliti što će se događati s kućama, ljetnikovcima i palačama, istaknula je Grujić. Bogati vlasnici uvjetovat će nešto što se ne bi smjelo događati spomenicima, kuće i vrtovi se uništavaju, a podiže im se vrijednost zbog izgrađene garaže ili bazena, pa se čini kao da "neznanje raste što je veći novac u pitanju". To što se događa s namjenama i prenamjenama teško je zaustaviti, služba zaštite je preslaba, a premalo nas je na terenu da bismo se s time mogli boriti, dodala je.
Novim brojem zbornika Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske i Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu obilježavaju i njezin 75. rođendan. Obuhvaćeno je 25 tekstova tridesetak autora, koji obrađuju sve tipove stambene arhitekture u različitim razdobljima, od Srednjeg vijeka do početka 20. stoljeća. Prostorno je obuhvaćen velik dio Hrvatske, no težište je dubrovačka regija, s obzirom na to da se Grujić time najviše bavila.
Rijetki su istraživači u našoj znanstvenoj javnosti koji su tako poistovjećeni u znanstvenoj javnosti s predmetom svoga istraživanja kao što je Nada Grujić vezana uz graditeljsku baštinu dubrovačkog područja, od ladanja do gradskih palača i kuća, rekla je Dubravka Botica s Odsjeka za povijest umjetnosti, koja je uz Irenu Kraševac uredila 56. svezak časopisa "Peristil".
Zbornik predstavlja sumu istraživanja profane arhitekture u Hrvatskoj s različitim metodama, rezultatima i interpretacijama rada, pa se nadam da će čitatelji otkriti neke nove spoznaje i uvidjeti važnost očuvanja i zaštite te arhitekture jer je ona sada najugroženija, dodala je Botica.
Prisjetivši se šezdesetih godina prošlog stoljeća kada su zajedno počinjali kao mladi znanstvenici, o Nadi Grujić govorili su njezini dugogodišnji kolege akademik Igor Fisković i akademik Tonko Maroević. Fisković je napomenuo da je tada bilo samo desetak onih koji bi mogli biti spisatelji o povijesti umjetnosti, a sada ih je i stotinu, dok je Maroević podsjetio da je Grujić jedna od rijetkih koja je uspjela u Italiji i Francuskoj govoriti o domaćim temama te da je puno objavljivala u inozemstvu i zapažen trag ostavila u prevoditeljskom radu.
Nada Grujić (1938., Zagreb) ostvarila je najvažnije znanstvene rezultate u spoznavanju kulture povijesnih ambijenata u kojima je ta arhitektura nastajala, interpretirajući povijesni identitet stambene arhitekture Dalmacije i dubrovačkog područja u kontekstu srodne mediteranske, ali i europske arhitekture. Svoj znanstveni i istraživački rad počela je na Institutu za povijest umjetnosti, a nastavila na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na kojem je generacije studenata upoznavala s problematikom povijesti arhitekture, teškoćama i zamkama njena istraživanja, spajajući preciznu znanstvenu metodologiju sa strašću istraživanja i podučavanja. Upravo je u "Peristilu", zborniku radova s područja povijesti umjetnosti, Grujić 1969. objavila svoj prvi znanstveni tekst nekretnine Zagreb

Oznake: nekretnine Zagreb


- 15:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.09.2013., petak

Tri tisuće kuna mjesečno za neuređene fasade i okućnice

Riječ je o prijedlogu Zakona o prostornom uređenju, Zakona o gradnji te Zakona o građevinskoj inspekciji koja će, primjerice, dobiti puno veće ovlasti u obračunu s bespravnom gradnjom, ali i „pojačanje“. Dio poslova građevinske inspekcije odsad će preuzeti komunalni redari, koji će moći ulaziti na gradilište, fotografirati i snimati radove, ali i gradnju zaustavljati.
Kako kažu novi zakoni, lokacijsku dozvolu ubuduće će trebati samo rijetki projekti, većina pak samo građevinsku i, kasnije, uporabnu dozvolu. Po lokacijsku će dozvolu, primjerice, morati investitori zahvata koji traže izvlaštenje, oni koji eksploatiraju mineralne sirovine, velikih zahvata u etapnoj izgradnji, dok će primjerice za gradnju pontona u lukama općenito trebati samo lokacijska, ne i građevinska dozvola.
Na već dostupnim internet kartama općina i gradova bit će javno dostupan, i svakome vidljiv podatak o tome što se, i da li se, na nekoj parceli planira graditi, je li za neku građevinu u tijeku postupak izdavanja dozvola, ili je ona već izdana.
Da se investitori ne bi više financijski iscrpljivali na plaćanju visokih komunalnih doprinosa i vodnih naknada da bi uopće dobili građevinsku dozvolu, odnosno zbog toga ostajali bez novca za samu gradnju, Zakonom o gradnji sad će građevinsku dozvolu moći dobiti i prije nego što plate te doprinose, no potvrdom će najkasnije osam dana prije početka gradnje morati dokazati da su sve te obaveze podmirili.
Svaka gradnja morat će biti započeta najkasnije u roku od tri godine od izdavanja građevinske dozvole, dok će fasada i dvorište na novogradnjama morati biti dovršeni i uređeni u roku najviše pet godina za obiteljske kuće, odnosno deset godina u slučaju ostalih gradnji.
Investitor koji u tom roku ne stavi fasadu, odnosno općenito ne uredi pročelje, i ne uredi okućnicu, svakog će mjeseca plaćati kaznu i do tri tisuće kuna nekretnine Zagreb

Oznake: nekretnine Zagreb


- 14:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.04.2013., četvrtak

Grad Trogir prodaje Stanicu za tehnički pregled u Planom

Gradsko vijeće Trogira dalo je suglasnost Skupštini trgovačkog društva Dobrić d.o.o. da proda Stanicu za tehnički pregled vozila u Planom, čija je vrijednost procijenjena na 16.966.572,00 kuna. Za tu nimalo laku odluku glasalo je sedam vijećnika vladajuće koalicije SDP-HNS-HSU, kojima se pridružio vijećnik HSLS-a Ivan Kuzmanić.

Predsjednik kluba vijećnika spomenute koalicije SDP-ovac Drago Mindoljević bio je protiv, kao i petorica HDZ-ovaca, koji su u znak bojkota napustili sjednicu, dok vijećnik HSP-a dr. Ante Starčević Stipo Milić nije bio dok se glasalo.
Ante Bilić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje prostorom i komunalno gospodarstvo pri Gradu Trogiru, koji je pribavio potrebne suglasnosti za prodaju, kazao je da je za odluku o prodaji presudila opterećenost te tvrtke s oko 30 milijuna kuna kreditnih zaduženja kod različitih banaka podignutih od 2005. do 2009. godine, te da je na snagu stupio Zakon o stečaju trgovačkih društava i predstečajnoj nagodbi koju bi to društvo trebalo pokrenuti.
Nismo tek tako ušli u rasprodaju gradske imovine, odnosno Dobrićeve. Krediti su nas ugušili, a želimo spasiti vrijedne Dobrićeve nekretnine koje su pod hipotekom i tu je kraj priči, zaključila je zamjenica gradonačelnika Vedrana Zelalija. Predsjednik Vijeća Pere Maravić drži da je to bila teška, no neminovna odluka nekretnine Zagreb.

Oznake: nekretnine Zagreb


- 09:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.03.2013., petak

Lov bogataša na nekretnine u Monaku, Londonu i Hong Kongu

Broj visoko vrijednih pojedinaca, onih s više od 30 milijuna dolara (23 milijuna eura) raspoloživih za ulaganje, u idućih će 10 godina narasti će za 95.000, predviđa WealthX, kompanija za financijsku analizu. Zahvaljujući tome, bit će sve više onih koji si mogu priuštiti luksuzne nekretnine, prenosi CNBC. Pritom se popis privlačnih lokacija gotovo nimalo ne mijenja: bogati kreću u lov na nekretnine uvijek na ista mjesta, pa se tamo kapital gomila i cijene rastu.
Za imućne, nekretnine su samo jedan od načina za spremanje dijela svog bogatstva, bilo da računaju na prihod od najma ili od rasta cijena. Knight Frank, agencija za luksuzne nekretnine sa sjedištem u Londonu, istražila je tržište nekretnina u 2012. i sastavila ljestvicu prema prosječnoj vrijednosti četvornog metra u zadnjem tromjesečju prošle godine. Istraživanje je pokazalo da je vrijednost nekretnina najviše narasla u istočnoj Aziji, te da se tradicionalne ulagačke meke London i Monako odlično drže. Ako želite uložiti novac u nekretnine, pođite u London.
To geslo vrijedi i danas, kao što je vrijedilo proteklih desetljeća, što se ogleda u godišnjem porastu cijena od 8,7 posto. U prvoj polovici prošle godine, tržište je bujalo ponajviše zbog kapitala pristiglog iz kontinentalne Europe, da bi europske kupce u kasnijih šest mjeseci zamijenili oni iz Rusije, Azije i Afrike nekretnine Zagreb.

Oznake: nekretnine Zagreb


- 10:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.12.2012., ponedjeljak

60 apartmana legalno sam izradio, a više ih nema u turističkoj zoni?!

Turski kuk
Za sve proziva načelnika Franu Lozica, koji je, kako kaže, nakon očitovanja Općinskog vijeća od 17. veljače poslao, nakon isteka roka za očitovanje Općine Milna Županiji, Dopunu prijedloga u kojoj zagovara projekt tvrtke Valsun nekretnine iz Zagreba da se na drugom kraju općine otvori nova turistička zona Turski kuk nekretnine Zagreb.

“Nije to sve. Lozić je izbacio zonu Bijaka jug, u kojoj je moguće još graditi, kako bi i u zoni Bijaka sjever povećao mogućnost gradnje. Radi se nekad općinskom zemljištu koje je on kao načelnik Općine dva puta prodao, zbog čega je USKOK podigao optužnicu protiv njega. Tvrtka koja je platila samo jedan posto vrijednosti tog terena postala je vlasnik jer se Općina nije žalila na sudu. Osnovali su novu tvrtku Peccatum d.o.o. koja želi graditi 600 postelja na tom području. Sada Lozić preko Županije hoće izbaciti 5 hektara turističke zone Bjaka jug, gdje bi se po važećem Prostornom planu Općine moglo još 400postelja izgraditi“, tvrdi Buzolić.

Oznake: nekretnine Zagreb


- 13:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.11.2012., petak

Kamp Park Umag hotel i vile

Nacrt konačnog prijedloga ciljanih izmjena i dopuna Prostornog plana Istarske županije, pokrenute na inicijativu hotelijerske kuće Istraturist, dobio je negativno mišljenje umaških vijećnika, jer nije udovoljeno zahtjevu da se u kampu Park Umag povećaju smještajni kapaciteti u dijelu koji pripada Gradu Umagu. Namjera te tvrtke je u kampu, koji se prostire na području Umaga i Općine Brtonigle na površini od ukupno 70 hektara, izgraditi hotel i 30-ak vila nekretnine Zagreb.

Zbog toga je zatraženo da se na umaškoj strani kapaciteti povećaju s 1.500 na 2.550 postelja, što u Županiji nije prihvaćeno, a odobreno je u dijelu koji pripada Brtonigli - s 3.500 povećan je kapacitet na 6.000 ležajeva. Umag se zbog toga već dva puta negativno očitovao nadležnom županijskom Upravnom odjelu za održivi razvoj. Kako je pojasnila pročelnica za prostorno uređenje i gradnju Mirjana Vrbat-Skopac, preinake se odnose na proširenje građevinskog područja unutar tog kampa.

Oznake: nekretnine Zagreb


- 18:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #