Vijesti za nekretnine, nekretnine

petak, 30.10.2015.

Rusi kupuju sve manje nekretnina u Hrvatskoj, sve više u Grčkoj

MOSKVA - Rusi sada troše dvostruko manje novca za kupovinu nekretnina u inozemstvu. Prema podacima Središnje banke, u drugom kvartalu 2015. godine potrošeno je 229 milijuna dolara, što je manje nego 2014. godine u istom razdoblju.
Najveće agencije za trgovinu nekretninama s kojima smo kontaktirali potvrđuju da je potražnja sve manja. Kako navodi agencija Knight Frank, nekretnine u inozemstvu ove godine su za 30% manje tražene nego prošle godine. Agencija Kalinka Group ističe da postoji gradacija u opadanju zanimanja. Naime, znatno manje se kupuju jeftiniji objekti (za 30-60%, u ovisnosti o vrsti objekta), dok je potražnja skupih nekretnina opala samo za 15%.
Kriza je prisilila građane Rusije da bolje razmisle prije nego što kupe nekretninu u inozemstvu. Sada se oni prije svega zanimaju za objekte koji se mogu iskoristiti kao investicija (na primjer, izdati u zakup). To su mjesta za parking, sobe u hotelima, stanovi za izdavanje, studentski apartmani i poslovni prostor.
Kupovina orijentirana na investicije uglavnom je usmjerena na Europu, gdje su cijene nekretnina prestale rasti.
„Sada dobivamo daleko manje narudžba u „suhom centru" europskih glavnih gradova – Londona, Madrida, Pariza, Berlina ili Beča. Sada je oko 70% narudžba vezano za nekretnine koje mogu sačuvati kapital ili donijeti prihode", kaže Marina Kuzmina, direktor za inozemne nekretnine u agenciji Knight Frank.
„Pažnju investitora privlače uglavnom stabilna tržišta sa snažnom ekonomijom", potvrđuje Julija Očinjikova, direktorica odjeljenja za strane nekretnine u agenciji IntermarkSavills.
Prema njezinim riječima, kupce pored objekata za iznajmljivanje privlače i planovi vezani za rekonstrukciju ili novu izgradnju.
Svi tržišni akteri s kojima smo razgovarali ističu da se objekti za dalje investiranje najviše kupuju u Njemačkoj. U toj zemlji su posebno popularne
zgrade sa stanovima za izdavanje ili zasebni stanovi. „U ovisnosti o statusu i lokaciji objekta prihod bi mogao iznositi 5-12% na godišnjoj razini",
objašnjava Ekaterina Rumjanceva, predsjednica savjeta direktora kompanije Kalinka Group.
Kada je riječ o zemljama u kojima su Rusi ove godine ipak kupili nekretnine namijenjene za odmor, Grčka je tu izbila među 10 najpopularnijih. Do sada je najpopularnija bila rivijera Španjolske. Na kraju drugog kvartala 2015. godine Rusi su pali na sedmo mjesto liste stranaca rangiranih po broju kupljenih nekretnina u Španjolskoj, o čemu svjedoči statistika lokalne Registracijske službe.
Potražnja nekretnina u Grčkoj i na Cipru porasla je otprilike za 50%, ističe Marina Kuzmina iz agencije Knight Frank. Prema riječima trgovaca nekretninama, u Grčkoj se najviše traže elitni stanovi, jer su oni zbog krize znatno pojeftinili. Otkako je 2009. godine u Grčkoj počela kriza, cijene elitnih nekretnina pale su u prosjeku za 50%, dok su nekretnine srednje i niže klase pojeftinile za 20-30%.
„Ranije je vila u Grčkoj koštala oko 20 milijuna eura, a danas zbog krize u ovoj zemlji ona košta 12 milijuna eura", navodi primjer Kuzmina. Rusi koji ostvaruju prihode u rubljama sada su manje zainteresirani za jeftinije nekretnine, jer im je njihovo održavanje zbog devalvacije sve teže i skuplje.
Većina pravaca u kojima je prethodnih godina bilježen nagli rast zanimanja više nije aktualna. Prema podacima agencije Tranio, broj zahtijeva za kupovinu nekretnina u Bugarskoj tijekom ove godine je četvorostruko manji, a u Hrvatskoj je dvostruko manji nego ranije. Nije bilo nijednog zahtjeva za kupovinu nekretnina u Srbiji.
Egzotični pravci također nisu više popularni.
„Tajland ili Vijetnam, gdje su se Rusi ranije tako voljeli odmarati i kupovati stambeni prostor, danas se ne mogu pohvaliti obiljem ruskih vlasnika", kaže Igor Indriksons, menadžer za investiranje u nekretnine u agenciji Indriksons.
„Azijska imovina ne može više konkurirati europskim zbog malih prihoda od nekretnina, a isto zbog ekonomskih problema koje već osjeća i Kina".
Dvostruko je manji broj i onih koji u SAD-u žele steći nekretnine pogodne za investiranje. Tu je do izražaja došlo nekoliko čimbenika, a jedan od njih je velika udaljenost Amerike i visoki porezi, objašnjavaju trgovci nekretninama. Broj zahtijeva u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je također smanjen,
ali tamo ih i inače nije bilo mnogo u usporedbi s drugim zemljama, ističu predstavnici agencije Tranio iznajmljivanje stanova

Oznake: iznajmljivanje stanova

- 10:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 27.10.2015.

U Zagrebu se otvara prva craft pivnica

Organizatori najavljuju da će na brunchu posjetitelje po već uhodanoj shemi dva ljetos održana Potepuhova pivska festivala sa svježim hmeljnim pripravcima dočekati hrvatski craft pivari: ABA 5th Element, Varionica, Air Craft Brewery, Hold'em Brewery, Visibaba, Križevačka pivovara, Pivionica (novi zagrebački lager Fulir), te Kabinet (Srbija), ali i cijeli niz vrhunskih stranih craft brendova kao što su Mikkeller, Fuller's, Brewdog i drugi.
Šira ponuda ljubitelje aleova, stouta, lagera, portera i drugih piva očekuje u samom Craftroomu, koji za posjetitelje na otvorenju pripremaju i brojna iznenađenja.
Dodatnom ponudom craft piva i zabavnim sadržajima događanju će se pridružiti i drugi ugostitelji na Opatovini, koji i inače u svojoj ponudi naglasak stavljaju na specijalna piva, kao dio šireg plana brendiranja Opatovine kao craft destinacije br.1 u Hrvatskoj.
Hrvatska zajednica proizvođača craft piva sve je brojnija, a sve je više i poklonika zanatskog piva. Craft pokret čine mali proizvođači piva koji su na ovaj način izrazili nezadovoljstvo sivilom koje je po njihovu mišljenju zavladalo u industrijskoj proizvodnji piva koncentriranoj na sniženje troškova proizvodnje. "Craft pivovare su vratile hmeljne arome i mirise u pivo, donijele su voće i začine i razvile posebne kvasce. Naša je misija upoznati vas s novim vrstama hmelja, različitim sladovima, novim kvascima i ponekim tajnim začinom kako bi pobudili vašu znatiželju za još dubljim istraživanjima piva",
poručio je na svojoj internetskoj stranici jedan od proizvođača crafta, Varionica stanovi prodaja Trešnjevka

Oznake: stanovi prodaja Trešnjevka

- 17:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 24.10.2015.

Vlada zatražila raskid ugovora sa Atlas grupom za Vojnu bolnicu Meljine

PODGORICA - Vlada Crne Gore je na jučerašnoj sjednici pokrenula proceduru za raskid privatizacionog ugovora za bivšu Vojnu bolnicu Meljine, koja je prodata Atlas grupi, potvrđeno je Dnevnim novinama iz više izvora.
Raskid ugovora krajem aprila inicirala je Skupština opštine Herceg Novi glasovima svih odbornika, a raskid su tražili,
jer vlasnik Atlas grupe Duško Knežević nije ispunio investicione obaveze stanovi Beograd

Oznake: stanovi Beograd

- 11:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 21.10.2015.

Dvorac Kutjevo sjaji novim sjajem

Vlasnik je u obnovu uložio 50 milijuna kuna
Dvorac Kutjevo, zaštićeni spomenik graditeljske baštine i jedan od najljepših kulturnih spomenika tog dijela Slavonije, doživio je temeljitu obnovu te je ovaj tjedan predstavljen javnosti.
Nekadašnja Isusovačka rezidencija restaurirana je prema najvišim konzervatorskim zahtjevima,
a sadašnji vlasnik, Koncern Agram, u obnovu je uložio 50 milijuna kuna. Dvorac će ubuduće biti korišten za potrebe tvrtke,
prije svega za interne edukacije. Kutjevo je u njihovu vlasništvu od 2004. godine i od tada počinju
radovi na očuvanju povijesne građevine.
Sama obnova je, nakon dobivanja svih potrebnih dozvola, počela u siječnju prošle godine. Na poslovima obnove u najvećoj su mjeri angažirane domaće kompanije, a pri uređenju interijera majstori su koristili najbolji hrvatski kamen, pločice i parket od hrastovine.
U prostoru od više od 3.400 četvornih metara uređeno je 30 soba, učionica, konferencijska dvorana, restoran, vinski podrum te prostori za fitness i wellness. Dvorac okružuje i 15.000 četvornih metara uređenog perivoja koji je zaštićeni spomenik vrtne arhitekture u kojem se nalazi nekoliko vrijednih vrsta stabala.
Zidove i prostore zdanja za sada ne krase umjetnine jer se originalne nalaze u vlasništvu nekoliko hrvatskih muzeja, ali u planu je vlasnika da dio njih, ali i ostalih memorabilija
koje su sastavni dio njegove povijesti, vrate u dvorac stanovi Vrbani

Oznake: stanovi Vrbani

- 10:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 17.10.2015.

U sustavu eNekretnine 300.000 transakcija od 2012. do danas

Sustav sadrži podatke o broju transakcija za pojedino područje, vrstu nekretnina i podatke o nekretnini koja je bila predmet transakcije - stan, kuća, poslovni prostor, poljoprivredno, građevinsko, šumsko zemljište, postignute cijene itd.
"Ovlaštenim procjeniteljima i posrednicima u prometu nekretninama omogućen je lak pristup korisnim informacijama koje su dobra podloga za njihov kvalitetan stručni rad. Ova baza podataka važna je radi osiguranja transparentnosti tržišta nekretnina što znači da se procjene vrijednosti jedne nekretnine neće ubuduće moći drastično razlikovati kao što je bilo do sada", poručili su iz Ministarstva.
eNekretnine su geo-informatička baza što znači da će u svojoj punoj funkcionalnosti sadržavati grafičke i numeričke podatke. Ti se podaci naslanjaju na Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU).
Uz podatak o ostvarenoj cijeni nekretnine, sustav će davati i podatke o lokaciji tj.
prostorno-planske uvjete za lokaciju na kojoj se nekretnina nalazi novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 14.10.2015.

RALU Logistika otvorila 150 mil. kuna vrijedan logistički centar u Rugvici

S novim LDC-om tvrtka najavljuje i otvaranje 200 novih radnih mjesta uz postojećih 350
Tvrtka Ralu Logistika, u vlasništvu Luke Rajića, otvorila je 150 milijuna kuna vrijedan logističko-distributivni centar (LDC) u poslovnoj zoni Dragošićka u Rugvici nadomak Zagreba.
Gradnja LDC-a koja je u potpunosti financirana privatnim kapitalom započela je u listopadu 2014. godine,
a centar je počeo poslovati u srpnju ove godine. Sastoji se od najmodernijeg skladišta površine 11.500 četvornih metara pod kontroliranim
temperaturnim uvjetima za robu u smrznutom i svježem režimu, od -25 do 25 °C, te pratećih objekata
za održavanje vozila površine 1.500 četvronih metara stanovi Zadar

Oznake: stanovi Zadar

- 12:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 12.10.2015.

Ima ponuda za Kupare

ZAGREB - Na adresu Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) stigle su obvezujuće ponude za realizaciju turističkog kompleksa Kupari, za što je rok istekao u petak u 16 sati, neslužbeno se doznaje iz izvora bliskih Vladi. Koliko je točno ponuda stiglo i tko ih je podnio u petak se nije moglo doznati, a neslužbeno se najavljuje da će se ponude otvarati u ponedjeljak, 12. listopada u poslijepodnevnim satima.
Nakon toga slijedi analiza pristiglih ponuda i donošenje odluke hoće li se koja prihvatiti ili ne, odnosno odgovaraju li ponude uvjetima iz ponudbene dokumentacije za cijeli taj projekt.
Ta će se odluka, prema neslužbenim informacijama, donijeti što prije, moguće već sredinom idućeg tjedna ili tjedan poslije.
Javni poziv za obvezujuće ponude za kompleks Kupari raspisan je u svibnju ove godine, a na traženje zainteresiranih investitora i
s obzirom na kompleksnost dokumentacije rok za dostavu ponuda produljen je s 25. kolovoza na 9. listopada.
Ponudbenu dokumentaciju za obvezujuće ponude otkupilo je pet potencijalnih ulagača, od njih ukupno šest koji su još u veljači prošle godine svoja pisma interesa za taj projekt dostavili po završetku prvog neobvezujućeg kruga.
Neobvezujuće su ponude predali kompanija Karisma Hotels Adriatic-KHA (konzorcij Agrokora, svjetskog touroperatora TUI i meksičkog lanca Karisma International), Valamar poslovni razvoj (iz hotelske grupacije Valamar), turska Rixos grupa (koja već ima hotel u Dubrovniku), Braniteljska zadruga Mir iz Mlina kod Dubrovnika, Avenue Grupa iz Moskve te tvrtka Titan nekretnine (također navodno s ruskim kapitalom).
Kako je danas objavio "Jutarnji list", KHA navodno ipak odustaje od ulaska u projekt Kupari. Pozivajući se na neslužbene izvore, list piše kako su u "KHA procijenili da ne kraju ne žele ulaziti u projekt jer su očekivanja države, posebno tražena jamstva, previsoka".
Prema javnom pozivu za obvezujuće ponude, pravo na realizaciju izgradnje turističkog razvojnog projekta Kupari na lokaciji Kupari I u općini Župa dubrovačka steći će najpovoljniji ponuditelj i to osnivanjem prava građenja i osnivanjem prava služnosti na zemljištu u obuhvatu projekta, sklapanjem ugovora o zakupu hotela Grand te dodjelom koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže, sve na rok od 99 godina.
Projekt Kupari I trebao bi se realizirati izgradnjom novih hotela sa četiri i pet zvjezdica s do 1.500 kreveta,
a okvirna se investicija procjenjuje na sto milijuna eura nekretnine Split Dobri

Oznake: nekretnine Split Dobri

- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 07.10.2015.

CRIKVENIČKI JADRAN BILJEŽIO SJAJNE REZULTATE I RUJNU

Ukupno je u hotelskom smještaju Jadran d.d. u prvih devet mjeseci ostvario preko 58,7 milijuna kuna prihoda, što predstavlja rast od 6,88 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
„Paralelno s pokrenutim velikim investicijskim ciklusom ove sezone uspjelismo ne samo sačuvati turističke pokazatelje već ih i uvelike poboljšati, svi pokazatelji rastu i to je ono što nas raduje. Nova cjenovna politika koju smo uveli u obnovljenim objektima pokazala je i znatan pozitivan učinak na financijske pokazatelje tvrtke. U iznimno kratkom roku uspjeli smo vratiti prilično devastirani hotelski turizam u crikveničkom kraju ponovno na turističku kartu i to je uspjeh svih zaposlenika Jadrana kojima i ovim putem zahvaljujem. To je dokaz da strategija intenzivnog ulaganja u rast kvalitete objekata i cjelokupne usluge daje rezultate i da je to jedini put za obnovu i jačanje kako naše tvrtke tako i cjelokupnog turizma u crikveničkom kraju. Samo takav način rada osigurava nam stabilnost i jamči temelj za odgovornost prema svojim zaposlenicima i gostima, dobavljačima, ali i svim vjerovnicima, uključujući bivše zaposlenike prema prema kojima smo preuzeli obveze učinjene u vrijeme kada se Jadran sustavno zanemarivao i upropaštavao”, izjavio je Dino Manestar, predsjednik Uprave Jadrana d.d.
Najveći dio ostvarene dobiti ove sezone bit će iskorišten za isplatu vjerovnika prema obvezama iz stečajnog plana, a dio će biti iskorišten za investicije koje su u pripremi. Do sada je od ukupnog potraživanja prema stečajnom planu u visini od 30.538.978 kuna, vjerovnicima isplaćeno preko 14 milijuna kuna, čime je vraćeno preko 46 posto ukupnog dugovanja tvrtke,
stoji u priopćenju iznajmljivanje stanova

Oznake: iznajmljivanje stanova

- 08:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 05.10.2015.

Uskoro počinje gradnja kompleksa na trebinjskoj Crkvini

Zamisao Emira Kusturice da na Crkvini iznad Trebinja nikne novi grad koji će biti opasan zidinama poput Svete Gore, a unutrašnjost podrazumijevati niz kulturno-duhovnih I turističkih sadržaja, uskoro će početi da se realizuje.
Potvrdili su to u subotu i predsjednik RS Milorad Dodik i episkop zahumsko hercegovački i primorski Grigorije nakon sastanka na kome su, osim Crkvine, razgovarali i o dovršetku Sabornog hrama u Mostaru i drugim investicijama važnim za ovaj grad.
Grad na Crkvini koji će, kako kaže vladika, biti posvećen kulturnom i duhovnom oporavku svih Srba, a koji je počeo da gradi Jovan Dučić i
ktitor Hercegovačke Gračanice Branko Tupanjac, nastaviće se graditi uz pomoć, ne samo Branka Tupanjca koji je prilikom nedavnog susreta sa
vladikom izrazio volju da nastavi gradnju, već i drugim zainteresovanim za ulaganja u ovaj projekat koji bi, kako je rečeno, trebao početi
da se gradi na proljeće stanovi prodaja Trešnjevka

Oznake: stanovi prodaja Trešnjevka

- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 01.10.2015.

Znakovi oporavka tržišta nekretnina u Hrvatskoj

ZAGREB - Prema Indeksu cijena nekretnina koje izrađuje CentarNekretnina, tražene cijene nekretnina na mjesečnoj razini rastu za 0,6%, dok su na godišnjoj razini više 1,6%.
U 2006. godini cijene nekretnina na Jadranu, uz povremena kolebanja, prate rast cijena nekretnina u Zagrebu. Međutim, već početkom 2007. godine cijene nekretnina na Jadranu pokazuju brži rast u odnosu na one u Zagrebu. Sredinom 2008. cijene i na Jadranu i u Zagrebu su se ustabilile, i njihova razlika se više ne povećava.
Od 2011. godine razlika u indeksima se ponovno povećava i od onda se razlika nije ustabilila, iako općenito kretanja cijena nekretnina u Zagrebu prate cijene nekretnina na Jadranu. Ovaj mjesec tražene cijene nekretnina i na Jadranu i u Zagrebu rastu u odnosu na prethodni mjesec.
Tablica pokazuje prosječne cijene stanova, kuća i apartmana u Zagrebu i na Jadranu te njihove promjene na mjesečnoj i godišnjoj razini. Najskuplji kvadrat zagrebačkog stana prosječno iznosi 2.104 eura/m2 Cijene nekretnina na zagrebačkom tržištu u rujnu 2015. u odnosu na kolovoz više su za 0,7%. Na godišnjoj razini tražene cijene nekretnina u Zagrebu i okolici više su za 1,5% u odnosu na rujan 2014. Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u rujnu iznosila je 1.604 eura/m2, što je 0,3% više nego u kolovozu te 0,9% više u odnosu na rujan 2014. godine.
U odnosu na isto razdoblje prošle godine, tražene cijene stanova u Zagrebu su rasle u većini gradskih četvrti. Najveći porast zabilježile su cijene na Gornjem Gradu – Medveščaku, (4,0%) te na zapadu Novog Zagreba (4,4%).
Najskuplji stanovi su i dalje u gradskoj četvrti Medveščak, s prosječnom cijenom od 2.107 eura/m2, a slijede ih stanovi u gradskoj četvrti Centar s
prosječnom cijenom od 2.006 eura/m2. Najniže cijene stanova i dalje su u Sesvetama,
gdje prosječna cijena u rujnu iznosi 1.127 eura/m2.
Na godišnjoj razini cijene nekretnina na Jadranu narasle su za 1,7%. Na mjesečnoj razini, u odnosu na kolovoz cijene su više za 0,5%. Tražena cijena kuća na Jadranu, u rujnu je iznosila 1.614 eura/m2 što je 0,4% više nego prethodnog mjeseca, a 5,7% više u odnosu na rujan 2014. Prosječna cijena kvadrata apartmana na Jadranu u odnosu na kolovoz viša je za 0,7%, dok je na godišnjoj razini niža za 0,6% i iznosi 2.008 eura/m2.
Osim u Dubrovačko-neretvanskoj, gdje su cijene nekretnina očekivano najviše te Splitsko-dalmatinskoj županiji, tražene cijene apartmana više su od 2.000 eura i u Primorsko-goranskoj županiji. Prosječna cijena kvadrata vikendice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u rujnu je iznosila 2.579 eura/m2, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 2.239 eura/m2, dok je u Primorsko-goranskoj županiji prosječna tražena cijena apartmana u rujnu iznosila 2.177 eura/m2.
S druge strane, najpovoljnije nekretnine za odmor su vikendice u Ličko-senjskoj županiji s cijenom od 1.661 euro/m2 te Istarskoj županiji s 1.700 eura/m2.
Tablica pokazuje prosječne cijene apartmana na Jadranu te njihove promjene na godišnjoj razini.
Prosječna tražena cijena stana na Jadranu u odnosu na kolovoz viša je za 0,5% i iznosi 1.649 eura/m2. U odnosu na godinu dana ranije tražena cijena stanova niža je za 0,5%.
Kada pogledamo kretanje cijena stanova u najvećim hrvatskim gradovima, prosječna cijena stana u Splitu u odnosu na kolovoz viša je za 0,6% te iznosi 2.223 eura/m2.
U Rijeci je prosječna tražena cijena stana u rujnu iznosila 1.489 eura/m2, što je 1,1% više nego u kolovozu,
dok je u Zadru iznosila 2.031 euro/m2, odnosno 5,1% više u odnosu na prethodni mjesec real estate Croatia

Oznake: real estate Croatia

- 13:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #