Vijesti za nekretnine, nekretnine

utorak, 20.06.2017.

Promašili prosvjed - općine mogu upravljati plažama

Dodjelu koncesija na plažama regulira Zakon o pomorskom dobru, kažu u Butkovićevu resoru.
Zakon o koncesijama u ponedjeljak je povučen iz saborske procedure i vraćen u Vladu na doradu, što je dogovoreno i prije jučerašnjeg prosvjeda građanske inicijative "Pokret otoka" na Markovu trgu,
doznajemo u Ministarstvu financija real estate Croatia

Oznake: real estate Croatia

- 08:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 29.05.2017.

Drugi čovjek najveće ruske banke dolazi u Zagreb na razgovor o Agrokoru

Poletaev će na sastanku s Vladom pokušati od države dobiti ono što nisu uspjeli od izvanrednog upravitelja Ante Ramljaka, tzv. senior status ili prvenstvo u naplati., piše N1. Bez toga ne namjeravaju Agrokoru isplatiti novi kredit.
No, premijer Andrej Plenković očekuje nastavak suradnje i financiranja i to po povoljnijim uvjetima nego prije. Kazao je između ostalog i da je Agrokor kompanija koja može dobiti svježu likvidnost od niza komercijalnih banaka.
"Razgovori se vode, novo financiranje će doći. Pregovori se ne vode na cesti ni javno. Kada budu okončani bit će takvi da će biti sigurno pod povoljnijim uvjetima nego što je to bilo ranije", rekao je Plenković u nedjelju
tijekom boravka u Vodicama real estate Croatia

Oznake: real estate Croatia

- 09:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 09.02.2017.

Sutra istječe rok za preuzimanje božićnih bonova

Grad je za umirovljenike predvidio 100 kuna, nezaposlenima 200, dok je za korisnike socijalne pomoći osigurao 300 kuna.
Podjela božićnih bonova za splitske umirovljenike, nezaposlene osobe i korisnike zajamčene minimalne
naknade bit će okončana u petak, 10. veljače real estate Croatia

Oznake: real estate Croatia

- 11:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 16.11.2015.

Bandić planira ulupati u Maksimir dodatnih 280 milijuna kuna

ZAGREB - Ako je vjerovati oglasu koji je Grad Zagreb objavio u Narodnim novinama, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić priprema se ulupati oko 280 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno, gotovo 40 milijuna eura, u rekonstrukciju i natkrivanje sjeverne i zapadne tribine stadiona Maksimir. Trenutno se radi na prvoj fazi: zagrebački Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport pokrenuo je postupak prikupljanja ponuda za izradu projektne dokumentacije tog posla, što će, po prvim procjenama, stajati oko 3,8 milijuna kuna, opet bez PDV-a. U projektnom zadatku traži se rješenje natkrivanja obje tribine čeličnom krovnom konstrukcijom, ali ispitivanje stabilnosti njihove konstrukcije i uređenje prostora u njihovoj unutrašnjosti.
Međutim, od arhitekata se očekuje da ponude i idejno rješenje za istočnu i južnu tribinu, kako bi se jednom u budućnosti i njih obnovilo i konačno sklopilo u jednu logičnu cjelinu, piše Tportal.
Ostvari li se ta najava, Maksimir će postati jedan od skupljih stadiona ove veličine u Europi, pogotovo jer se ne radi o novoj izgradnji, nego tek o rekonstrukciji.
U zadnjoj - započetoj i nikad dovršenoj - obnovi koja službeno traje još od 1998. godine, po medijskim napisima, uloženo je preko 90 milijuna eura,
a unatoč tome Zagreb je u nekoliko relevantnih istraživanja proglašen gradom s jednim od najružnijih stadiona.
Usporedbe radi, novi stadioni za 30 do 40 tisuća gledatelja u Njemačkoj i Španjolskoj grade se za 50 do 60 milijuna eura.
Posljednjih godina šminkanja Maksimira također su rađena novcem zagrebačkih poreznih obveznika, ali preko samog kluba koji je bio nositelj radova. Izvršni predsjednik Zdravko Mamić 2011. godine pohvalio se da je uloženo čak deset milijuna eura, no unatoč traženju javnosti, za to nikada nisu predočeni računi. Navijači okupljeni u Bad Blue Boysima iste godine podnijeli su kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu, sumnjajući da je 36 tisuća novih stolica višestruko preplaćeno, i to preko tvrtke povezane s jednim zaposlenikom Dinama, no DORH se do danas nije oglasio.
Unatoč tome, iz zagrebačkog proračuna se svake godine slijevaju milijuni kuna u Dinamovu blagajnu upravo na račun održavanja i obnove gradskog stadiona.
Maksimir je svoje konture počeo dobivati još 1912. godine, kada su livada i kukuruzište pretvoreni u nogometni teren. Do Drugog svjetskog rata napravljene su drvena tribina i atletska staza, a nakon njega započinje nova izgradnja. Godine 1954. izgrađena je zapadna tribina, godinu kasnije sjeverna, 1961. godine istočna, a tek 1969. južna tribina. Stadion je imao kapacitet 64 tisuće gledatelja sve do konca devedesetih, kada je po naredbi Franje Tuđmana i projektu Branka Kincla započela obnova.
Izgrađena je potpuno nova sjeverna i djelomično nova zapadna tribina, srušeno 'stajanje' oko terena, a potpuno uređena loža i VIP etaža sa 718 mjesta.
Zlobnici će kazati, jedino ona se i posjećuje real estate Croatia

Oznake: real estate Croatia

- 07:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 01.10.2015.

Znakovi oporavka tržišta nekretnina u Hrvatskoj

ZAGREB - Prema Indeksu cijena nekretnina koje izrađuje CentarNekretnina, tražene cijene nekretnina na mjesečnoj razini rastu za 0,6%, dok su na godišnjoj razini više 1,6%.
U 2006. godini cijene nekretnina na Jadranu, uz povremena kolebanja, prate rast cijena nekretnina u Zagrebu. Međutim, već početkom 2007. godine cijene nekretnina na Jadranu pokazuju brži rast u odnosu na one u Zagrebu. Sredinom 2008. cijene i na Jadranu i u Zagrebu su se ustabilile, i njihova razlika se više ne povećava.
Od 2011. godine razlika u indeksima se ponovno povećava i od onda se razlika nije ustabilila, iako općenito kretanja cijena nekretnina u Zagrebu prate cijene nekretnina na Jadranu. Ovaj mjesec tražene cijene nekretnina i na Jadranu i u Zagrebu rastu u odnosu na prethodni mjesec.
Tablica pokazuje prosječne cijene stanova, kuća i apartmana u Zagrebu i na Jadranu te njihove promjene na mjesečnoj i godišnjoj razini. Najskuplji kvadrat zagrebačkog stana prosječno iznosi 2.104 eura/m2 Cijene nekretnina na zagrebačkom tržištu u rujnu 2015. u odnosu na kolovoz više su za 0,7%. Na godišnjoj razini tražene cijene nekretnina u Zagrebu i okolici više su za 1,5% u odnosu na rujan 2014. Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u rujnu iznosila je 1.604 eura/m2, što je 0,3% više nego u kolovozu te 0,9% više u odnosu na rujan 2014. godine.
U odnosu na isto razdoblje prošle godine, tražene cijene stanova u Zagrebu su rasle u većini gradskih četvrti. Najveći porast zabilježile su cijene na Gornjem Gradu – Medveščaku, (4,0%) te na zapadu Novog Zagreba (4,4%).
Najskuplji stanovi su i dalje u gradskoj četvrti Medveščak, s prosječnom cijenom od 2.107 eura/m2, a slijede ih stanovi u gradskoj četvrti Centar s
prosječnom cijenom od 2.006 eura/m2. Najniže cijene stanova i dalje su u Sesvetama,
gdje prosječna cijena u rujnu iznosi 1.127 eura/m2.
Na godišnjoj razini cijene nekretnina na Jadranu narasle su za 1,7%. Na mjesečnoj razini, u odnosu na kolovoz cijene su više za 0,5%. Tražena cijena kuća na Jadranu, u rujnu je iznosila 1.614 eura/m2 što je 0,4% više nego prethodnog mjeseca, a 5,7% više u odnosu na rujan 2014. Prosječna cijena kvadrata apartmana na Jadranu u odnosu na kolovoz viša je za 0,7%, dok je na godišnjoj razini niža za 0,6% i iznosi 2.008 eura/m2.
Osim u Dubrovačko-neretvanskoj, gdje su cijene nekretnina očekivano najviše te Splitsko-dalmatinskoj županiji, tražene cijene apartmana više su od 2.000 eura i u Primorsko-goranskoj županiji. Prosječna cijena kvadrata vikendice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u rujnu je iznosila 2.579 eura/m2, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 2.239 eura/m2, dok je u Primorsko-goranskoj županiji prosječna tražena cijena apartmana u rujnu iznosila 2.177 eura/m2.
S druge strane, najpovoljnije nekretnine za odmor su vikendice u Ličko-senjskoj županiji s cijenom od 1.661 euro/m2 te Istarskoj županiji s 1.700 eura/m2.
Tablica pokazuje prosječne cijene apartmana na Jadranu te njihove promjene na godišnjoj razini.
Prosječna tražena cijena stana na Jadranu u odnosu na kolovoz viša je za 0,5% i iznosi 1.649 eura/m2. U odnosu na godinu dana ranije tražena cijena stanova niža je za 0,5%.
Kada pogledamo kretanje cijena stanova u najvećim hrvatskim gradovima, prosječna cijena stana u Splitu u odnosu na kolovoz viša je za 0,6% te iznosi 2.223 eura/m2.
U Rijeci je prosječna tražena cijena stana u rujnu iznosila 1.489 eura/m2, što je 1,1% više nego u kolovozu,
dok je u Zadru iznosila 2.031 euro/m2, odnosno 5,1% više u odnosu na prethodni mjesec real estate Croatia

Oznake: real estate Croatia

- 13:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 18.05.2015.

Naš Beograd na vodi - film kao pokretač debate

Uprkos impozantnosti, važnosti i uticaju koji bi, sasvim izvesno, izvođenje takvog projekta imalo na živote svih nas, većina stanovništva glavnog grada ostala je nema i nezainteresovana. Stoga je produkcija Kamenzinda u celosti posvecena reanimaciji odnosa građana prema gradu i okolini.
Dobar odnos investitora, vlasti i građana je sveto trojstvo u razvoju svakog grada. Svakom činiocu ovog sistema je u interesu da pravac razvoja bude rezultat saradnje, s pogledom u budućnost. Nezainteresovanost građana za svoje okruženje, vlast koja isključivo zastupa interese investitora i investitor koji u fokusu ima jednokratnu dobit – dovode do poremećaja ravnoteže u tom odnosu, što vremenom neumitno dovodi do katastrofalnih posledica u okruženju.
Odgovornost se takođe deli podjednako.
Ovaj film je poziv svim zainteresovanim stranama za stvaranje zajedničke platforme za konstruktivno, stručno I kreativno promišljanje najboljeg pravca razvoja naše metropole. Poziv važi za sve: donosioce i izvršioce odluka, građane, studente, stručnjake, novinare i naravno, investitore.
Sa publikom i novinarima će razgovarati autori filma i gosti Ksenija Petovar i arhitekta Bojan Kovačević. Moderator je Ivana Malinović real estate Croatia

Oznake: real estate Croatia

- 16:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 02.04.2015.

Minimalan pad indeksa cijena nekretnina

ZAGREB - Tražene cijene nekretnina nisu se u ožujku jako mijenjale (-0,2% na mjesečnoj, odnosno -0,1% na godišnjoj razini), pokazuje Indeks cijena nekretnina kojeg izrađuje CentarNekretnina. U 2006. godini cijene nekretnina na Jadranu, uz povremena kolebanja, prate rast cijena nekretnina u Zagrebu. Međutim već početkom 2007. godine cijene nekretnina na Jadranu pokazuju brži rast u odnosu na one u Zagrebu. Sredinom 2008. cijene i na Jadranu i u Zagrebu su se ustabilile, i njihova razlika se više ne povećava. Od 2011. godine razlika u indeksima se ponovno povećava i od onda se razlika nije ustabilila, iako općenito kretanja cijena nekretnina u Zagrebu prate cijene nekretnina na Jadranu. Ovaj mjesec tražene cijene nekretnina u Zagrebu i na Jadranu, u odnosu na prošli mjesec, su u laganom padu, dok na godišnjoj razini tražene cijene nekretnina u Zagrebu i okolici rastu.
Cijene nekretnina na zagrebačkom tržištu u ožujku 2015. niže su za svega 0,1% u odnosu na veljaču. Na godišnjoj razini tražene cijene nekretnina u Zagrebu i okolici više su za 1,5% u odnosu na ožujak 2014.
Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u ožujku iznosila je 1.582 eura/m2, što je isto kao i u veljači, a 1,1% više u odnosu na ožujak 2014. godine. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, tražene cijene stanova u Zagrebu su pale u gotovo svim četvrtima. Do porasta cijena u odnosu na prošlu godinu došlo je samo u gradskoj četvrti Podsused i to za 1,7%. Najskuplji stanovi su i dalje u gradskoj četvrti Medveščak, s prosječnom cijenom od 2.139 eura/m2, a slijede ih stanovi u gradskoj četvrti Centar s prosječnom cijenom od 2.003 eura/m2. Najniže cijene stanova su u Sesvetama, gdje prosječna cijena u ožujku iznosi 1.129 eura/m2.
Na godišnjoj razini cijene nekretnina na Jadranu padaju (-2,1%). Na mjesečnoj razini, u odnosu na veljaču cijene su niže za 0,4%. Tražena cijena kuća na Jadranu, u ožujku je iznosila 1.525 eura/m2 što je 0,4% manje nego prethodnog mjeseca, a 3,1% manje u odnosu na ožujak 2014. Prosječna cijena kvadrata apartmana na Jadranu u odnosu na veljaču niža je za 0,7%, dok je na godišnjoj razini niža za
1,5% i iznosi 2.005 eura/m2 real estate Croatia

Oznake: real estate Croatia

- 18:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 25.02.2015.

Stan u centru Pariza od 6,2 'kvadrata' prodaje se po cijeni od 76.000 eura

Obično se tako mali prostori kupuju da bi se izdavali, i vlasnici često krše zakon. Nedavno je list Figaro pisao o stanaru koji
je 15 godina iznajmljivao sobu na mansardi u Parizu od četiri kvadratna metra po cijeni od 300 eura mjesečno, što je protuzakonito,
a takvih primjera je u francuskoj prijestolnici mnogo, piše B92 target=_blank>real estate Croatia

Oznake: real estate Croatia

- 12:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 05.06.2014.

Rast ukupnih depozita na godišnjoj razini u travnju

Prema posljednjim podacima HNB-a, nakon rasta u ožujku, u travnju su ukupni depoziti poslovnih banaka zabilježili pad na mjesečnoj razini. Tako su ukupni depoziti (depozitni novac te oročeni i štedni kunski i devizni depoziti) na kraju travnja iznosili 234,3 milijardi kuna odnosno zabilježili su pad za 1,4% u odnosu na ožujak (-3,4 milijarde kuna). Pad na mjesečnoj razini prvenstveno je posljedica pada ukupnih štednih i oročenih valutnih depozita koji su na mjesečnoj razini zabilježili pad za 2% odnosno smanjeni su za 3,2 milijarde kuna dok su ukupni štedni i oročeni kunski depoziti zabilježili rast za 0,7% odnosno 279 milijuna kuna. U travnju su tako štedni i oročeni kunski depoziti narasli na 42,7 milijardi kuna dok su oni valutni iznosili 152,8 milijardi kuna.
U odnosu na isti mjesec prošle godine, nastavljen je rast ukupnih depozita i to za 3,2% odnosno 7,2 milijarde kuna. S obzirom da devizni depoziti čine oko 78,2% ukupnih štednih i oročenih depozita rast tečaja EUR/HRK (+0,3%) na godišnjoj razini pridonio je rastu njihovog kunskog izraza. Nadalje, godišnjem rastu depozita prvenstveno je pridonio rast depozita stanovništva koji i ukupnim depozitima čini udio od gotovo 84% ali i rastom depozita poduzeća te društva za osiguranje i mirovinskih fondova dok lokalna država, ostali financijski posrednici i pomoćne financijske institucije nastavljaju s godišnjim stopama pada real estate Croatia

Oznake: real estate Croatia

- 15:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 17.02.2014.

Posao za domaće tvrtke i stotinjak radnika: Opatija dobiva svoj trgovački centar

Objekt će u cijelosti biti realiziran upošljavanjem domaćih tvrtki, a ondje je planirano zapošljavanje od osamdeset do stotinu ljudi.
Nakon što je u srpnju 2013. godine otvorena prva garaža u Opatiji na adresi M. Tita 166, s kapacitetom 350 parkirnih mjesta na šest etaža, kreću radovi na izgradnji Trgovačkog centra Opatija, koji će biti smješten na gornjim etažama real estate Croatia

Oznake: real estate Croatia

- 15:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 18.12.2013.

Leko: Pregovaramo sa Starwoodom i za dubrovačke hotele

ZAGREB - Anđelko Leko, predsjednik Uprave HUP-a Zagreb najavio je danas da njegova kompanija pregovara sa Starwoodom o upravljanju njegovih hotela u dubrovačkom primorju. I potpredsjednik Starwooda za regiju EMEA Robert Koren potvrđuje kako bi vrlo rado proširio suradnju s HUP-om Zagreb pohvaljujući Leku i njegovo poslovanje kao "vrlo uspješnu priču".
U svakom slučaju, radovi u duborvačkom primorju počet će već u siječnju. Hoteli Astarea i Mlini se tijekom preuređenja, najavio je Leko, neće zatvarati.
Leko je najavio kako će HUP iduće godine uložiti 60 milijuna eura što ga čini vodećim investitorom u hotelskom segmentu u Hrvatskoj.
- Apsolutno ćemo učvrstiti postojeću ponudu i prodaju na dosadašnjim tržištima no istodobno razvijamo nove grupe usluga i proizvode koje ćemo usmjeriti prema novim nišama i tržištima koja se kontinuirano mijenjaju. Moramo se prilagoditi zahtjevima potrošača, poručuje Leko.
Hotelska kompanija HUP Zagreb i Starwood Hotels&resorts potpisat će ugovor o suradnji koja traje više od 20 godina, a novim će se ugovorom nastaviti i u idućih 15 godina kroz hotelske brandove The Westin i Sheraton real estate Croatia

Oznake: real estate Croatia

- 11:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 09.12.2013.

Počela javna rasprava o Zakonu o najmu stanova

ZAGREB - Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja stavilo je izmjene Zakona o najmu stanova na javnu raspravu te pozvalo građane da svoja mišljenja, prijedloge i primjedbe pošalju na internetsku adresu najam@mgipu.hr, najkasnije do 6. siječnja.
Prijedlogom zakonskih izmjena određuju se uvjeti kada vlasnik stana - najmodavac može otkazati ugovor o najmu zaštićenom najmoprimcu, a to je slučaj kada najmodavac i članovi njegove obitelji nemaju riješeno stambeno pitanje i zbog toga žele useliti u svoj stan.
U tom slučaju zaštićeni najmoprimac ima pravo na osiguranje drugog odgovarajućeg stana, pod propisanim uvjetima. Uz to, predviđena je mogućnost da zaštićeni najmoprimac sam riješi to pitanje kupnjom stana uz određenu financijsku potporu države i jedinice lokalne samouprave ako kupuje stan u Programu društveno poticane stanogradnje.
Također je predviđena mogućnost da zaštićeni najmoprimac samostalno kupi stan na tržištu uz financijsku potporu države i jedinice lokalne samouprave.
Određuju se i rokovi u kojima se treba svim zaštićenim najmoprimcima osigurati drugi odgovarajući stan, kako bi se vlasnicima stan vratio u posjed.
U pogledu zaštićene najamnine, predlaže se da elemente za određivanje te najamnine treba odrediti prema načelu pokrića troškova redovitog održavanja te nekretnine.
Povisio bi se iznos zaštićene najamnine (za stan od oko 60 četvornih metara zaštićena najamnina iznosi od minimalnih 330 do prosječno 800 kuna mjesečno) tako da, uz pokrivanje troškova redovitog održavanja nekretnine, dio iznosa pripadne vlasnicima stana kao naknada za najam stana.
Ako korisnik stana ne bi mogao platiti najamninu, predlaže se da osiguranje tog iznosa treba vezati u okviru posebnih važećih propisa. Također se predviđa postupno povećanje najamnine tako da nakon isteka roka od 10 godina dostigne visinu slobodno ugovorene najamnine.
Primjerice, trenutno važeća slobodno ugovorena najamnina za najmoprimce koji nemaju pravo na zaštićenu najamninu u Zagrebu iznosi 15 kuna po četvornom metru stambene površine.
Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš izjavila je danas da po procjenama Ministarstva stanova sa zaštićenim stanarima ima oko 2.600, uglavnom u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku.
Ključna točka za rješavanje tog problema je 5. studeni 1996. jer je tada Zakon o najmu stanova stupio na snagu. Najmoprimac koji ima odgovarajući stan u mjestu prebivališta mora u roku godine dana otići iz takvog stana i predati ga vlasniku. Isto tako, ako je iza 5. studenoga 1996. takav stan imao ali ga je prodao, poklonio, otuđio ili sl.
Po analizama Ministarstva, od tih 2.600 stanova oko 500 vlasnika nema u mjestu prebivališta vlastitu nekretninu i njih treba riješiti u razdoblju od tri godine, a preostalih 2.100 u razdoblju od 10 godina.
Izmjene zakona predviđaju da će vlasnici doći do svojih stanova, a ljudi koji su tamo živjeli trebaju biti preseljeni u druge stanove koje onda mogu otkupiti. Onima koji ne žele otkupiti taj stan najamnina će u početku biti niska ali će tijekom 10 godina porasti do razine tržišne najamnine real estate Croatia

Oznake: real estate Croatia

- 15:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 22.04.2013.

U poslovnim zonama otvoreno 600 novih radnih mjesta

U izgradnju i opremanje poslovnih zona Grad Bjelovar do sada je uložio 21,7, a dodatnih 12,1 milijuna kuna povučeno je iz ministarstava i državnih fondova. Danas u tri gradske poslovne zone koje se prostiru na 64 hektara posluje 28 poduzetnika, koji zapošljavaju više od 600 radnika real estate Croatia.
Ulaganjima, naravno, tu nije kraj, a nije kraj ni otvaranju novih poduzeća te zapošljavanju novih djelatnika. Gradske poslovne zone razvijale su se postupno, ovisno o raspoloživom novcu, ali i interesu poduzetnika, tako da su danas gotovo sve raspoložive parcele u vlasništvu gospodarstvenika. Jedan od ključnih projekata aktualne gradske vlasti svakako je dovršenje infrastrukturnog uređenja Poslovne zone Jug.

Oznake: real estate Croatia

- 11:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #