Vijesti za nekretnine, nekretnine

ponedjeljak, 28.05.2018.

Novi zakon mogao bi donijeti velike novosti, a u ovom slučaju vozači će sami platiti nastalu štetu

Novi Zakon o lovstvu mogao bi donijeti velike novosti, a najveća među njima je odredba kojom bi se napokon uredilo tko plaća, i u kojem iznosu, naknade štete od divljači u prometu i
na poljoprivrednim površinama novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split

- 11:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 21.12.2017.

Nakon žestoke prozivke ministra Marića odlazi šef Đure Đakovića?

U Đuru Đakovića je došao 2010. iz Ministarstva gospodarstva.
Najveći udjel u Đuri Đakoviću od 38 posto ima država. Osim toga, nakon zadnjeg neuspjelog pokušaja dokapitalizacije, Mazala je prozvao ministar državne imovine Goran Marić,
piše tportal novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split

- 10:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 14.03.2016.

Viaduktove ponude za gradnju cesta najpovoljnije

Kako se navodi u priopćenju, Hrvatske ceste odabrale su kao najpovoljniju Viaduktovu ponudu za izgradnju spojnih cesta u sklopu projekta Most kopno - otok Čiovo, ukupne vrijednosti 29 milijuna kuna,
u što nije uključen PDV novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split

- 22:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 17.10.2015.

U sustavu eNekretnine 300.000 transakcija od 2012. do danas

Sustav sadrži podatke o broju transakcija za pojedino područje, vrstu nekretnina i podatke o nekretnini koja je bila predmet transakcije - stan, kuća, poslovni prostor, poljoprivredno, građevinsko, šumsko zemljište, postignute cijene itd.
"Ovlaštenim procjeniteljima i posrednicima u prometu nekretninama omogućen je lak pristup korisnim informacijama koje su dobra podloga za njihov kvalitetan stručni rad. Ova baza podataka važna je radi osiguranja transparentnosti tržišta nekretnina što znači da se procjene vrijednosti jedne nekretnine neće ubuduće moći drastično razlikovati kao što je bilo do sada", poručili su iz Ministarstva.
eNekretnine su geo-informatička baza što znači da će u svojoj punoj funkcionalnosti sadržavati grafičke i numeričke podatke. Ti se podaci naslanjaju na Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU).
Uz podatak o ostvarenoj cijeni nekretnine, sustav će davati i podatke o lokaciji tj.
prostorno-planske uvjete za lokaciju na kojoj se nekretnina nalazi novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 02.09.2015.

Moody's: Uskoro oporavak tržišta nekretnina u Kini

Očekivanja dolaze uslijed nastavka pada novih radova i prodaje zemljišta.
Mood'y istovremeno upozorava na deprecijaciju juana, koja će stvoriti nove izazove za kineski sektor nekretnina s obzirom na njihovu značajnu izloženost deviznom dugu novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split

- 17:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 10.08.2015.

Šeik Al-Thani razmatra investicije u Rijeci i Opatiji

RIJEKA/OPATIJA - Bivši katarski emir Hamad bin Khalifa Al-Thani u pratnji supruge Mozah bint Nasser al-Missned svoj je dvodnevni boravak u Hrvatskoj zaključio posjetom Rijeci i Opatiji.
Nakon što se dan ranije u Šibeniku sastao s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, član vladajuće kraljevske obitelji Al-Thani se, sa suprugom i pratećom svitom nakon što su sletjeli na krčki aerodrom, uputio prema Islamskome centru u Rijeci, piše Novi list.
Ugledne goste su u Islamskome centru dočekali predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj muftija dr. sc. Aziz ef. Hasanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general
zbora Drago Lovrić, zamjenik gradonačelnika Miroslav Maćešić, te zamjenik župana PGŽ-a Petar Mamula.
Nakon vjerskog obreda, šeik Hamad bin Khalifa Al-Thani i njegova pratnja su doputovali u Opatiju s deset luksuznih vozila i parkirali ispred hotela Milenij.
Katarskog šeika i njegovu drugu suprugu u Opatiji je dočekao opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, te su zajedno prošetali dijelom lungomara.
Ručak za ugledne goste priređen je u restoranu hotela Milenij.
Kako saznajemo, katarski šeik je oduševljen Kvarnerom kojega je posjetio na preporuku Ureda hrvatske predsjednice, te zahvaljujući dosadašnjim iznimno dobrim odnosima između Veleposlanstva Katara i Opatije koju je veleposlanica ove zemlje imala priliku dobro upoznati tijekom dva dosadašnja gostovanja na Invest Forumu.
Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić je šetnju u društvu bivšeg katarskog emira, te zajednički ručak iskoristio kako bi promovirao značaj Opatije u turizmu Hrvatske, ali i dogovarajući moguća ulaganja,
predstavljajući investicijske projekte novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split

- 16:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 10.06.2015.

Turizam i energetska obnova javnih zgrada podigli građevinu

ZAGREB - Prvi put nakon dvije godine u Hrvatskoj su u jednom mjesecu porasli građevinski radovi. Rast u građevini dogodio se u ožujku ove godine i koliko god njegova stopa od 1,2 posto, u odnosu na ožujak prošle godine, nije visoka, pogotovo nakon šestogodišnjeg pada, ako podaci za travanj pokažu da je rast nastavljen bio bi to prvi put od 2008. godine da su se u Hrvatskoj dogodila dva uzastopna mjeseca rasta u građevinarstvu. Posljednji put rast na godišnjoj razini Hrvatska je u građevinarstvu zabilježila u veljači 2013. godine, piše Novi list.
Podaci Državnog zavoda za statistiku kažu da je u ožujku rast i to od 3,2 posto ostvaren isključivo na zgradama, dok su na ostalim građevinama, primjerice cestama, radovi pali. U ožujku je povećan i fizički obujam građevinskih radova i to za 2,5 posto.
Pokazatelji za prvo ovogodišnje tromjesečje govore da je fizički obujam građevinskih radova u Hrvatskoj u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, prema kalendarski prilagođenim indeksima, pao za 1,2 posto.
No, to je znatno manji međugodišnji pad od svih prethodnih kvartala. Nešto bolje brojke u graditeljstvu za koje analitičari tada nisu znali vjerojatno su i razlog zbog kojeg je rast BDP-a u prvom tromjesečju
bio nešto veći nego što je to većina tih analitičara krajem svibnja predviđala novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split

- 18:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 26.03.2015.

Miljenić bi plijenio i nekretninu u kojoj dužnik živi

Takvu zabranu ovrhe zatražio je HDSSB-ov Josip Salapić u saborskoj raspravi o prijedlogu zakona o stečaju potrošača. "Tako bismo zabranili da netko gradi svoju političku karijeru na grbači teških
životnih sudbina", objasnio je Salapić novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split

- 22:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 16.12.2014.

Europa predvodi rast svjetskog tržišta nekretnina; snažan oporavak u Hrvatskoj

BRISTOL - Europska tržišta predvodila su rast svjetskog tržišta nekretnina u trećem tromjesečju, pokazalo je najnovije izvješće specijalizirane agencije Global Property Guide, koje ukazuje i na "dramatičan" oporavak tržišta u Hrvatskoj.
Među pet tržišta koja su u trećem tromjesečju zablježila najsnažniji rast cijena čak su četiri europska, ističe specijalizirana agencija za tržište nekretnina, čije istraživanje objavljeno u utorak obuhvaća ukupno 39 zemalja širom svijeta.
Tako su u Estoniji cijene nekretnina prilagođene za inflaciju poskočile u trećem tromjesečju 15,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što u Global Property Guideu objašnjavaju poboljšanim stanjem u gospodarstvu novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split

- 15:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 28.11.2014.

Ekonomska klima u Hrvatskoj poboljšana u studenom; u EU nepromijenjena

Ekonomska klima u Hrvatskoj osjetno se poboljšala u studenom, dok je u Europskoj uniji u cjelini ostala uglavnom nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec, pokazalo je u četvrtak objavljeno istraživanje Europske komisije.
Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj porastao je u studenom na 115,2 boda, dosegnuvši najvišu razinu od kolovoza kada je prema istraživanju Europske komisije iznosio 117,2 boda. U listopadu kliznuo je na 111,3 boda novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split

- 15:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 31.10.2013.

Država uredila pravila i načine upravljanja vlastitom imovinom

Vlada je donijela novu uredbu kojim se uređuju oblici i načini raspolaganja nekretninama u državnom vlasništvu. Kako se navodi, prodaja nekretnina u državnom vlasništvu provodi se javnim nadmetanjem, javnim prikupljanjem ponuda, kombinacijom javnog nadmetanja i javnog prikupljanja ponuda i iznimno bez javnog nadmetanja i javnog prikupljanja ponuda.
Ovom se uredbom propisuju navedeni načini prodaje, zatim sadržaj javnog poziva, obveza uplate jamčevine od strane osoba koje sudjeluju u postupku prodaje, poslove povjerenstva za provedbu postupka prodaje.
Također, Uredbom se propisuje i postupanje Državnog ureda za upravljanje državnom imovino u slučaju kad se nekretnine ne uspiju prodati u postupku javnog nadmetanja ili u postupku javnog prikupljanja ponuda.
Uređene su i mogućnosti prodaje nekretnina bez javnog nadmetanja i bez prikupljanja ponuda i to u slučajevima u kojima to predviđa i članka 52. Zakona o upravljanju i raspolaganju nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske.
Što se tiče razvrgnuća suvlasničke zajednice nekretnina između Hrvatske i drugih osoba, isto se provodi geometrijskom diobom, a u slučajevima kad to nije moguće ili se ne radi o slučajevima razvrgnuća suvlasničke zajednice obveznom isplatom propisanom zakonom provodi se isplatom i po tržišnoj cijeni ako tijelo nadležno za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske to ocijeni gospodarski opravdanim za državu.
Kad su u pitanju zamjene nekretnina u državnom vlasništvu sa nekretninama koje su u vlasništvu drugih osoba samo u svrhu realizacije projekata od interesa za državu ili jedinicu lokalne ili područne samouprave. Odluku o utvrđivanju interesa za zamjenu donosi tijelo koje raspolaže sa nekretninama posebnom odlukom.
Naknada za osnivanje prava služnosti na nekretninama u državnom vlasništvu predstavlja iznos umanjenja tržišne vrijednosti nekretnine usljed osnivanja prava služnosti, a ovisi o utjecaju osnovanog prava služnosti na tržišnu vrijednost cjelokupne nekretnine.
Vrijednost umanjenja tržišne vrijednosti nekretnine usljed osnivanja prava služnosti određuje se primjenom važećih pravnih pravila instituta zakupa, a u odnosu na predviđene intervencije na nekretnini kojima se smanjuje ili ograničava njena najbolja iskoristivost novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split

- 12:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 17.09.2013.

Lokacijska dozvola samo za najveće projekte

Obrazlažući izmjene triju građevinskih zakona (o gradnji, o prostornom uređenju i građevinskoj inspekciji), ministrica je na prošlotjednoj sjednici Vlade istaknula da se pri ishođenju lokacijske dozvole u većini projekata nepotrebno gubilo vrijeme. Provodila su se dva odvojena postupka.
Prvo se morala ishoditi lokacijska dozvola kojom se provjeravala usklađenost projekta s prostornom dokumentacijom. Zatim je slijedilo ishođenje dozvole za građenje. Time se znatno povećavao trošak za investitore. Prema predloženim izmjenama Zakona o gradnji, središnje mjesto imat će građevinska dozvola koja će se izdavati po jednostavnijoj proceduri. Dozvola će vrijediti tri godine.
Pri njenom ishođenju investitori neće morati odmah platiti komunalni i vodni doprinos. Njihova će obveza biti da sve takse i doprinose uplate osam dana prije početka radova. Dosad se znalo dogoditi da se investitor financijski iscrpi još pri ishođenju dozvole za gradnju. Ovako im dajemo mogućnost da u boljoj poziciji dočekaju početak građenja, rekla je ministrica graditeljstva.
Uvest će se i kazne za referente u građevinskim odjelima, koji ne izdaju građevinsku dozvolu u roku ako je investitor pribavio sve potrebne dokumente. Sve zajedno trebalo bi popraviti mjesto Hrvatske na ljestvici konkurentnosti, prokomentirao je premijer Zoran Milanović. Graditelji će morati u roku od pet do 10 godina završiti i fasadu te okoliš zgrade novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split

- 15:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #