Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretnine11

Marketing

Država uredila pravila i načine upravljanja vlastitom imovinom

Vlada je donijela novu uredbu kojim se uređuju oblici i načini raspolaganja nekretninama u državnom vlasništvu. Kako se navodi, prodaja nekretnina u državnom vlasništvu provodi se javnim nadmetanjem, javnim prikupljanjem ponuda, kombinacijom javnog nadmetanja i javnog prikupljanja ponuda i iznimno bez javnog nadmetanja i javnog prikupljanja ponuda.
Ovom se uredbom propisuju navedeni načini prodaje, zatim sadržaj javnog poziva, obveza uplate jamčevine od strane osoba koje sudjeluju u postupku prodaje, poslove povjerenstva za provedbu postupka prodaje.
Također, Uredbom se propisuje i postupanje Državnog ureda za upravljanje državnom imovino u slučaju kad se nekretnine ne uspiju prodati u postupku javnog nadmetanja ili u postupku javnog prikupljanja ponuda.
Uređene su i mogućnosti prodaje nekretnina bez javnog nadmetanja i bez prikupljanja ponuda i to u slučajevima u kojima to predviđa i članka 52. Zakona o upravljanju i raspolaganju nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske.
Što se tiče razvrgnuća suvlasničke zajednice nekretnina između Hrvatske i drugih osoba, isto se provodi geometrijskom diobom, a u slučajevima kad to nije moguće ili se ne radi o slučajevima razvrgnuća suvlasničke zajednice obveznom isplatom propisanom zakonom provodi se isplatom i po tržišnoj cijeni ako tijelo nadležno za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske to ocijeni gospodarski opravdanim za državu.
Kad su u pitanju zamjene nekretnina u državnom vlasništvu sa nekretninama koje su u vlasništvu drugih osoba samo u svrhu realizacije projekata od interesa za državu ili jedinicu lokalne ili područne samouprave. Odluku o utvrđivanju interesa za zamjenu donosi tijelo koje raspolaže sa nekretninama posebnom odlukom.
Naknada za osnivanje prava služnosti na nekretninama u državnom vlasništvu predstavlja iznos umanjenja tržišne vrijednosti nekretnine usljed osnivanja prava služnosti, a ovisi o utjecaju osnovanog prava služnosti na tržišnu vrijednost cjelokupne nekretnine.
Vrijednost umanjenja tržišne vrijednosti nekretnine usljed osnivanja prava služnosti određuje se primjenom važećih pravnih pravila instituta zakupa, a u odnosu na predviđene intervencije na nekretnini kojima se smanjuje ili ograničava njena najbolja iskoristivost novogradnja Split


Post je objavljen 31.10.2013. u 12:44 sati.