nedjelja, 05.05.2024.

Obrazovni sustav

Najuspješniji obrazovni sustav u svijetu. Naravno uz svo priznanje i poštovanje prema mentalitetu građanstva, koje omogućuje tolika ulaganja, ja eto, na kraju svog radnog puta, imam i neka zapažanja. Kao prvo, koliko god to paradoksalno zvuči čitajući ove nadahnjujuće retke, previše se radi, mislim najprije na učenike, a onda i kolege. Ovi drugi su ipak pristojno plaćeni i nisu izloženi teretu primitivne meritokracije, nedodirljivo naslijeđe lako prežaljene Blaženke Divjak.
Članak je, što je izuzetno rijetko kod nas, korektno napisan i sustav zorno predstavljen, pa bih samo skrenuo pozornost na još jedan stav s kojim se ne slažem. Kod nas su sad pomodno kao i u EU puna usta STEM područja, naš inteligentni par stipendista je to duhovito modificirao u STEAM, naglašavajući umjetničku Art komponentu sustava, radni prostori su zbilja lijepi i nadahnjujući, ali ja bih naglasio i važnu hedonističku komponentu, koja se isto spominje u osvrtu Kkomponentu, pa bih ipak drukčije složio prioritete, te bismo dobili STEAK (k se odnosi na njemačko KuK-Kunst und Kultur), jer što je klasik Schiller napisao:"Narod treba prvo odgojiti pa osloboditi.":D STEAK bi mogao biti po izboru i veganski, u detalje izvedbe ne bih ulazio.
p.s.
Novi post i na foto blogu o hedonizmu, koji neću posebno naglašavati, klikom na naslov, kad otvorite link, otvara vam se post, koji želite gledati i manje čitati.


07:04 | Komentari (11) | Print | ^ |

<< Arhiva >>

11. 08.