25

srijeda

studeni

2009

O studentskim i navijačkim nemirima

Studiram grafički fakutet vanredno, a također vanredno navijam i za Hajduk, ali kad osjetim potribu za umjetničkin izražavanjen u obliku prosvjeda radije se priključujem studentima jer:

-Fakulteti za razliku od stadiona imaju grijanje
-Studenti uglavnom pristojno izgledaju prid teveom na tim performansima pa roditelji mogu da budu ponosni
-Na faksu su klupe puno udobnije od onih na Poljudu (jednom mi je ušla staklena vuna sa Poljuda u guzicu pa san svatila zašto se torcida onako srčano baca po tribinama a zašto dikod baca i stolice)
-iako i jedni i drugi prosvjeduju zakua, studenti imaju teoretsku mogućnost postići nešto za osobno dobro
-studenti mnogo rjeđe dobivaju pendrekom po kostima
-studenti se mnogo rijeđe susreću sa suzavcem
-(doduše navijače bolje izdrpaju)

Potpuno pogrešni i promašeni načini prezentiranja u javnosti možda ne sasvim greškom studenata nego i onih zainteresiranih koji nastoje debilizirat njihove prosvjede. Tako su napravili i prošlim filozofima, njihov štrajk su toliko banalizirali pa neki normalni zahtjevi za ukidanjem korupcijskih nepravdi na fakultetu nisu ni došli. A i svaka intelektualna gamad se uguzila u taj štrajk...

Ka porezni obaveznik ne namjeravam financirat nekoga ko studira primjerice ekonomiju smjer "žblj-mikro-makoekonomsku stabilnost regije" da bi posli bija nezaposlen jer se s tim neće nigdi zaposlit, pa da ga opet izdržavam iz kasice prasice za nezaposlene. Kao što ne želim da financiram nekog super pametnog i uspješnog elektrotehničara, mikrobiologa ili kemičara koji će u roku keks otprdit u neku pristojnu zemlju di stvarno postoje takve vrste posla.

Dakle, tribalo bi studenta financirat direktno! Naprimjer da (slučajno spomenuti) Kerum aoi ima luksuzni hotel a nema adekvatni stručni kadar, uloži u visoku školu za turizam (skupa sa gradom). Pa studenti budu nekoliko godina obavezni radit kod njega. Tako bi primjerice studenti sami vratili svoje ulaganje u znanje. Kerum bi u tom slučaju bio sretan jer bi imao stručan kadar koji će mu poboljšat poslovanje, grad bi bio sretan jer ima sveučilište na kojem ostaje i dolazi mladost, a ima di zaposlit profesore i ulagat u razvoj pameti, a studenti bi bili najsretniji jer bi imali di radit.

Varaždin je početkom 90ih godina ustanovija informatički fakultet (ali to je rijetko pametan narod) pa su neki od tih pametnih ljudi ostajali u Varaždinu i otvorili pokoju takvu tvrtku.
Bez strukture zapošljavanja studenata, u ovakvoj državi je totalno retardirano pričat o besplatnom školovanju, jer je to besplatno školovanje po mom mišljenju skromne zaposlenice, majke i studentice, kontraproduktivno. Ne može svatko studirat i studij nije za svakoga. Sad bi netko moga reć kad država financira i Crkvu pa zašto ne bi i školovanje, ali to je pitanje poput zašto ne slomit i drugu ruku kad je jedna slomljena?

Šta se tiče navijača, šteta takvog potencijala. Koliko ja ideja imam samo koga bi sve mogli pošibat i kome auta porazbivat. Šteta šta Torcida ne prati političku situaciju u zemlji.

<< Arhiva >>