ZAMP-ov udar i na portale: moraju plaćati naknadu za glazbu

07 studeni 2013

7. studenog o.g. Objektiv je iz pera Mašenjke Bačić objavio zanimljiv tekst o onovom prodoru Zampira u prostor ljudskih sloboda koji prenosim u cijelosti.


Nekoliko portala tijekom ovog mjeseca dobilo je dopis od Hrvatskog društva skladatelja kojim se traži da sklope ugovor o zaštiti autorskih prava (Ugovor o priopćavanju glazbenih djela javnosti putem internet), zbog korištenja različitih oblika video materijala. Ako, primjerice, na portalu postoji video prilog s nekog prosvjeda gdje sudionici pjevaju autorski zaštićenu pjesmu, ZAMP ih može tražiti plaćanje naknade.

Tako Hrvatsko društvo skladatelja kroz ZAMP (stručna Služba zaštite autorskih prava) širi prostore naplaćivanja korištenja muzike, koja se proteže od radijskih postaja i televizijskih kuća pa sve do hotelskih soba koje imaju navedene aparate neovisno o tome koriste li ih njihovi gosti. „Kako se ne radi o glazbenim Internet servisima, već se glazba koristi uz primarnu djelatnost informativnih Internet portala, primjenjuje se naknada posebno prilagođena ovoj skupini korisnika. Ona najčešće iznosi nekoliko stotina kuna mjesečno", kažu u Hrvatskoj udruzi skladatelja – ZAMP-u. Preciznije, prema ugovoru koji smo dobili na uvid, riječ je o 300 do 1 000 kuna mjesečno, ovisno o čitanosti portala i tipu korištenja muzike (live streaming, pozadinska podloga, itd.).
Na pitanje s obzirom na koji kriterij određuju portale, koji bi trebali plaćati ili plaćaju korištenje autorski zaštićene muzike, u Hrvatskom društvu skladatelja kažu: „Svi hrvatski korisnici koji priopćavaju glazbena autorska djela putem interneta obvezni su u skladu sa Zakonom o autorskim pravima i srodnim pravima (http://www.zakon.hr/z/106/Zakon-o-autorskom-pravu-i-srodnim-pravima) prethodno zatražiti odobrenje HDS-a i regulirati pravo priopćavanja glazbenih autorskih djela javnosti (čl.21 i 30. ZAPSP-a). Onim korisnicima koji nisu prethodno zatražili odobrenje poslana je spomenuta obavijest o obvezi reguliranja autorskih prava. Ovakve obavijesti šaljemo kontinuirano tijekom cijele godine svim korisnicima za koje utvrdimo da priopćavaju autorska glazbena djela, a nisu izvršili svoju zakonsku obvezu i prethodno se obratili HDS-u kako bi regulirali autorska prava.
Napominjemo da se ne radi samo o informativnim portalima, već svim vrstama korisnika koji priopćavaju glazbu putem interneta, ali i na druge načine. Korisnici kojima je izdano odobrenje mogu legalno priopćavati djela domaćih i stranih autora. Do sada je odobrenje izdano za više informativnih portala (net.hr, tportal.hr, 24sata.hr, jutarnji.hr, gloria.hr, vecernji.hr, poslovni.hr itd.)." Tako se čini da se odabir vrši kad se uoči da neki portal koristi video materijale koji sadržavaju zaštićenu muziku pa ih onda Hrvatsko društvo skladatelja „poziva na red".

Inače, o kontroverznom načinu naplate autorskih prava mediji su već pisali, a posebno je zanimljiva činjenica da je predsjednik Ivo Josipović u potencijalnom sukobu interesa zbog ovog zakona. Naime, prema Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima Republike Hrvatske, čiji je tvorac sadašnji predsjednik, Hrvatsko društvo skladatelja putem ZAMP-a jedino je ovlašteno za provedbu zaštite autorskih prava na području glazbe, a nadzire ga Državni zavod za intelektualno vlasništvo. Tako je predsjednik napisao zakon kojim štiti vlastita autorska prava kao glazbenika. Uz to, zanimljiva je i činjenica da je Ivo Josipović u razdoblju od 1987. do 2000. bio tajnik ove udruge, kao i podatak da ista koristi usluge Emporiona, privatne tvrtke, čiji je vlasnik Marko Vojković, predsjednikov prijatelj.

Pitanje koje se može postaviti jest tko je sljedeći koga će se ZAMP sjetiti da naplaćuje zaštitu autorskih prava. Majke koje u parku kao javnom prostoru djetetu pjevaju uspavanku zaštićenu autorskim pravima?


Oznake: ZAMP

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.