DONČIĆI - KRANČIĆI

30.06.2007.

Ova tradicionalna utakmica smatram zaslužuje jedan ciki post pa sam odlućio prioniti poslu.

Tradicija odigravanja utakmice između Dončića i Kranćiča je vrlo stara i igra se uvjek na blagdan sv. Ivana Krstitelja.

Sićan se da smo mi dica isto tako igrali, ali smo se zvali malo drugačije.
Tako su dončići se uglavnom skupili u momčad pod nazivom "Mafija", a kranjčići svoju momčad nazvali "Kostolom". Kako je nas dice bilo dosta koja su tila igrat iz "Mafije" se razvio "Kondor", a iz "Kostoloma" "Mediteran" tako de se igrao čitav turnir.
Mi nismo čekali blagdan sv.Ivana za igrat igrali bi gotovo cilo lito.

Kasnije su se stariji sitili da obnove tradiciju igranja utakmice između "starih seoskih rivala" i dobro da su je obnovili.
U početku su igrali baš stari preko 50 god. s vremenom i željom za prestižom ta dobna granica se spustila negdje recimo na +30.

Nemam nijednu sliku iz tog razdoblja (imate li Vi slobodno je pošaljite na e-mail) pa Vam donosim fotografije sa zadnjeg ogleda "vječitih seoskih rivala".

Ponajprije su kako ste to nadam se imali priliku čuti i vidjeti snage odmjerili mladi.



Dončići


Krančići

Utakmica je završila uvjerljivom pobjedom Krančića od 13 naprama 1.
Poraz vjerojatno leži u tomu što nisu nastupila dva brata Maloče koje je otac poveo sa sobom na pir negdje u Slavoniju.

Neka mi oproste djeca što im nisam naveo imena (neznam ih sva pa da se neki nebi našli uvriđeni) te Vas molim oni koji znaju i čitaju post nek ih sami objave u sklopu komentara.

Nakon poraza mladih stariji su morali spasiti ugled Dončića što im je pošlo za nagom savladavši ljutog protivnika 10 : 4.

Evo i slike sastava prije susreta:





Dončići su nastupili u bijelim dresovima, a Krančići u žutim.
Ovima znam imena pa ču ih i navesti:
čuće (s ljeva):
Dujić, Zdeslav Marović, Boško Klarić, Ante Marović, Ante Perko, Nikša Kuščić, Petar Peroš, Dražen Kuščić, "Žika", Siniša Kuščić.
stoje (s ljeva):
Jakša Marović-Prle, Hrvoje Rajčić, Vuko Tokić, Duje Marović, Petar Peroš-Conki, Ivan Marović, Goran Tenžera (sudac), Mate Bućan - Koce, Mate-Tomislav Peroš, Željan Marović, Zdravko Perko i ja.

Za Dončiće su još nastupali: Ivan Pereoš-"Lik", Vicko i Martin Bućan, Neven Bućan, Ivan i Marin Roguljić, Mario Perko, Dragan Burazer-Turko, Petar Peroš-Bačir, Ante Perko-Ban, Dario Marović-Mara,
Lovre Benzon.
Selektor momčadi: Nenad Drnas-Neco

Za Krančiće su još nastupali: Teo Marović-Leni, Petar Marović, Stipe i Brane Tokić, Fabjan Drnas, Ante Jukić, Domagoj Ruščić, Ilderin Tente.
Selektor momčadi: Domagoj Marović-Musle
Ako sam koga ispustio slobodno nek se javi.

Golove za Dončiće su dali:
Dražen Kuščić, Petar Peroš-Conki, Zdravko Marović, Petar Drnas-Baćir, Ivan Roguljić (2), Dragan Burazer-Turko, Lovre Benzon i Mario Perko
Dok su se za Kranjčiće u strijelce upisali:
"Žika", Petar Marović, Goran Vuko-Tokić i Dujić.

Nakon pobjede usljedilo je slavje Dončića, a kapetan mate Bućan-Koce visoko je podigao pehar uz svekoliko klicanje i već poznatu pjesmu Na staroj Sutikvi ...




Slavlje dončića nakon pobjede

Utakmica se odigrala u vrlo ugodnom ambijentu pred punim gledalištem i po prvi put ove godine u noćnom terminu tj. pod reflektorima.


Detalj sa utakmice

Nakon utakmice dončići su svoj pehar odnjeli Kod Bana gdje je nastavljena fešta.

Tu su i akteri susreta iznjeli svoje komentare a ovdje prenosim one zanimljivije.

Mate Bućan-Koce: Ja mislim da ovo više nema smisla evo Već dvanaestu godinu za redom osvajamo pehar. Ovi je inače prijelazni pehar koji je non-stop u dončića. Iduće godine predlažem da mi dončići samo istrčimo na teren pozdravimo publiku i odemo pod tuševe tako da kranjčići konačno dobiju makar i bez borbe. Kranjčići bi nas mogli dobit jedino u utrci drvenih leptirica oko parka ili možda u disciplini skok s motkom u gnjojar koje bi trebali dogodine uvesti.
Ali i u tim disciplinama ako mi zapnemo nemaju šanse.
Domagoj Marović-Musle: Aj Koce ne se.. !! Da je nama ušao od prvog polkuvremena Teo-Leni Marović neznam kako bi bilo, ali nedostajali su tu još neki igarči poput npr.Hrvoja Marovića (koji je iskoristio produženi vikend i otišao na ladanje na Pelješac) te nam je na branci bila velika rupa. Eto i suca ste kupili pa nan je non-stop svira zaleđa i kad su bila i kad nisu.


Koce uistinu ima pravo kad kaže da krančići nisu pobjedili zadjih dvanaest godina zadnji put je to bilo daleke 1995. god i to rezultatom 6 : 3 (sjećamo se het-trika Ante-Pante Marovića).
Lani su Krančići bili blizu u regularnom toku bilo je nerješeno 3 : 3, ali su opet nakraju slavili Dončići nakon boljeg izvođenja penala (5 : 4 za Dončiće).

Tako će cijeliu godinu staklenu vitrinu klubskog bifea krasiti veliki pokal "Kup sv.Ivana Krstitelja" dok su oni manji ("dičinji") pokupili Krančići.



AMBULANTA-MRAVINCE

26.06.2007.



U osvit svetog Ivana Krstitelja u poslovno stambenom objektu Dražice u Mravincima otvorna je u sklopu županijskog Doma zdravlja nova zdravstvena ambulanta.

Prilikom otvaranja predsjednik Gradskog vijeća i sam Mravinčanin dr. Kajo Bućan u ime svojih mještana zahvalio se ravnatelju Doma zdravlja Splitsko dalmatinske županije dr. Miranu Propadalu i gradonačelniku grada Solina Blaženku Bobanu te županu Anti Sanaderu.

- Zajedničkim djelovanjem i investicijama dobili smo jedan prekrasan i reprezentativan prostori površine 90 metara četvornih – kazao je dr. Bućan naglasivši kako je - Županija uložila u uređenje ovog prostora oko 330.000 kuna, dok je grad Solin dodao 50.000 kuna. Ovim ulaganjima se vidi vrijednost prostora kojeg je dobilo Mravince – rekao je Bućan te dodao

-Vjerujem da nećemo čekati idućeg sv. Ivana Krstitelja da otvorimo još jedan prostor u ovom objektu veličine od 80 metara četvornih gdje će se smjestiti ogranak solinske Gradske knjižnice – zaključio je dr. Bućan.

Otvaranju nove ambulante nazočio je ravnatelj Županijskog Doma Zdravlja dr. Miran Propadalo – Županijski dom zdravlja svake godine obnavlja svoje prostore tako je bilo u Vranjicu i u Kučinama, a sada i u Mravincima - kazao je dr. Propadalo naglasivši kako svake godine županijski Dom zdravlja što od Županije što od Vlade Republike Hrvatske dobije 19 milijuna kuna, a sav novac investira u obnavljanje svojih prostora i aparature. Upravo jedan od takvih primjera jest i ambulanta u Mravincima.

Gradonačelnik Blaženko Boban kazao je kako je mravinačka ambulanta evidentan primjer uspješne suradnje županije i grada.

Samom otvaranju ambulante u poslovno stambenom objektu Dražice prisustvovao je i dožupan Splitsko-dalmatinske županije Brčić uručivši tom prilikom pozdrave župana Ante Sanadare koji je nažalost bio spriječen da prisustvuje otvaranju nove ambulante - Postojanje jednog ovakvog objekta mještanima daje određenu sigurnost – kazao je Brčić.

Uz novu mravinačku ambulantu koja čini tzv. trokut zajedno s ambulantama u Vranjicu i Kučinama koje marljivo vodi dr. Ana Svilić nemaju dovoljan broj kartona te one ne mogu ući u sustav mreže primarne zdravstvene zaštite u Republici Hrvatskoj koja propisuje donju granicu, a kako bi ostvarile neophodnu razliku i kako bi stanovništvo ovih triju mjesta imalo zadovoljavajuću zdravstvenu zaštitu grad Solin svakog mjeseca plaća neophodnu razliku tog broja.

Radojka BUĆAN

KONCERT

Nakon otvaranja zdravstvene ambulante u stambeno-poslovnom objektu Dražice Mravinčani su guštali u koncertu u čast sv. Ivana Krstitelja i Dana državnosti koji je upriličen ispred župne crkve.


Detalj sa koncerta ispred župne crkve

Na koncertu su nastupili mješoviti crkveni zborovi KUD-a Mravince i susjednih Kučina te dječji zbor Mravince i Kučine pod dirigentskom palicom č.s. Dulceline Plavša. Koncert su svojim nastupom uveličali i glazbari Gradske glazbe Zvonimir Solin izvedbom svjetskih uspješnica.

Na koncertu na su uz veliki broj mještana i njihovih gostiju nazočni gradonačelnik Boban i predsjednik Gradskog vijeća dr. Kajo Bućan. Nakon pozdravnog govora predsjednika MO Mravince Vicka Bućana u kom je čestitao svim Mravinčanima njihovog patrona sv. Ivana Krstitelja te uputio mještane u nove projekte u mjestu započeo je pravi mali spektakl pjesme i svirke.

Program je završio nezaobilaznom pjesmom Mravince moje lipo napisanom i uglazbljenom iz pera Mravinčanina don Šime Marovića. Večernji program proslave užežin sv. Ivana ovdje nije završio, nastavljen je okupljanjem mlađeg naraštaja ispred Doma Kulture u Mravincima uz stari mravinački rock bend Controlis, koji se inače okuplja samo za posebne prilike, tako da su Mravinčani guštali uz stare rock pjesme.

Radojka Bućan



Grupa Controlis


Detalj sa koncerta grupe Controlis

SVETI IVAN KRSTITELJ-MRAVINCE

Mravinčani i njihovi gosti 24. lipnja proslavili su blagdan svoga zaštitnika, sv. Ivana Krstitelja i Dan mjesta Mravince.

Ispred župne crkve održana je svečana koncelebrirana Sveta misa s procesijom u kojoj je nošen kip svetog Ivana Krstitelja kroz mjesto u pratnji mnoštva Mravinčana, njihovih gostiju te hodočasnika. Svetu misu predvodio je nadbiskup u miru mons. Ante Jurić uz pomoć mravinačkog župnika don Filipa Pavića.



Detalj s mise


Mons. Jurić u svojoj nadahnutoj propovijedi kazao je: I za ovog velikog svetca, kako je o njemu govorio Isus, da nije veći rođen od žene, otac se pitao: Što će biti od tog djeteta? – kazao je mons Jurić upozoravajući kako je svaki čovjek nepoznanica kojem bi temelj trebala biti skromnost, duhovno jačanje i odricanje upravo ono što je radio navjestitelj Ivan - Željno dijete i izmoljeno dijete koje je navješćivalo Krista ne samo riječju već djelom i životom - rekao je mons. Jurić dodavši kako danas više nego ikada roditelj mora pažljivo odgajati svoju djecu, a primjer ne tako davne prošlosti svetog Ivana Krstitelja možemo vidjeti i u liku blaženog Alojzija Stepinca – Molimo svetog Ivana i blaženog Alojzija Stepinca da nam uliju tu snagu da budemo pravi svjedoci vjere, svojim životom, ali još više djelom – kazao je na kraju propovjedi mons. Jurić.

Radojka Bućan

SVETI IVAN-sport

Kako i priliči proslava sv. Ivana Krstitelja počela je s najvažnijom sporednom stvari na svijetu, nogometom. Na igralištu nogometnog kluba Sloga na Glavici odmjerili su snage veterani Solina i Sloge. Bila je to neizvjesna utakmica do samog kraja, onaj stari špirit još uvijek radi, možda jesu veterani, no nikada se ne predaju. Utakmica je završila, možda najboljim rezultatom, neriješeno 2:2. Poslije veterana zaigrali su pioniri domaćina NK Sloge i HEP Prijenosa i to u noćnom terminu pod friško postavljenim reflektorima. Počasni udarac izveo je gradonačelnik grada Solina Blaženko Boban. Utakmica je završena premoćnom pobjedom domaćina 5:0.
U subotu 23. lipnja na strelištu Streljačke udruge Mravince održan je tradicionalni turnir u gađanju pokretnih meta - skeet na kojem su osim ekipe domaćina sudjelovale streljačke ekipe Voljaka, Splita, Omiša i Brača. Prije samog početka turnira skeetaši su minutom šutnje odali počast svom prerano preminulom prvom predsjedniku Stipi Šupiću. Počasnim hitcem turnir je otvorio najstariji član Streljačke udruge Mravince, 77. godišnji Ivan Peroš. Pobjednici tradicionalnog turnira užežin sv. Ivana su Streljački klub Voljak, drugo mjesto je osvojila ekipa domaćina, dok su treće mjesto zauzeli strijelci s otoka Brača. Pehare pobjednicima predali su predsjednik Gradskog vijeća dr. Kajo Bućan i gradonačelnik Blaženko Boban.



Detalj sa turnira u skeet-u

Ono što možemo nazvati začinom na kraju i ono što Mravinčanima čini blagdan sv. Ivana Krstitelja jest odmjeravanje nogometnih snaga Dončića i Kranjčića. Posječenost ovih nogometnih susreta može se mjeriti samo s prvoligaškim. Za one koji ne znaju ekipa Dončića su oni Mravinčani koji žive južno od župne crkve, dok su Kranjčići oni sjeverno. Uvijek se odigravaju dvije utakmice, prvo ona među mlađim naraštajima, a potom odrasli. Rezultati utakmice koji i nisu toliko bitni osim što se spominju tijekom cijele godine do idućeg svetog Ivana jest da su Kranjčići i to oni mlađi uspješno pobijedili Dončiće, dok su stariji Dončići uzvratili poraz mladih uvjerljivom pobjedom 10:4.

Radojka Bućan


Detalj sa utakmice "Dončići-Krančići"

PROGRAM PROSLAVE DANA MJESTA MRAVINCE I SV. IVANA KRSTITELJA

20.06.2007.

21.lipnja,2007. (četvrtak)

18.30 - NOGOMETNI SUSRET VETERANA
H.N.K. SLOGA- N.K. SOLIN

20.30- H.N.K. SLOGA-N.K. HEP-PRIJENOS (pioniri)



23. lipnja, 2007. (subota)

18.30 - OTVARANJE AMBULANTE

19.00 - SVETA MISA S IZLAGANJEM KIPA
SV. IVANA KRSTITELJA
Misno slavlje predvodi don Filip Pavić

20.00 - KONCERT U ČAST SV.IVANA
Mješoviti zbor – KUD Mravince i KUD Kučine
- Dječji zbor Mravince i Kučine
- HFD Jadro
- Limena glazba Solin



24. lipnja 2007. (nedjelja)

10.30 - SVEČANA SVETA MISA
S PROCESIJOM
Misno slavlje predvodi nadbiskup u miru mons. Ante Jurić


18.30 - Dončići-Krančići, mladi
20.30 - Dončići-Krančići, odrasli

Izložba slika Joze Andrića

18.06.2007.

Prošlog utorka otvorena je izložba slika našeg mještanina i člana u Muzeju grada Trogira pod nazivom prkositi vitru.



Jozo Andrić se rodio u Mravincima 24. listopada 1947. godine.
Završio je Školu za primijenjenu umjetnost 1967. godine u Splitu.
Do sada je izlagao na trideset samostalnih izložbi i više skupnih izložbi (od kojih je jedna od prvih u našem Domu kulture).
Ćlan je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i ULUH-a Split.
Živi u Splitu, Tijardovićeva 2.

Nisam likovni kritičar te neznam kako bi stručno ocjenio slike Joze Andrića, ali priznajem da su mi se ovi noviji uradci svidjeli. Pogotovo mi se sviđaju slike s našim mravinskim motivom.
Evo fotografirao sam par uradaka te ih ovdje prezentiram jer kako se ono kaže o ukusima se ne raspravlja pa prosudite i sami.




Sutikva i zlatno prijestolje


Mira leptirica za T.P.Marovića

Na ovoj izložbi pored slika, Andrić je izložio i skulpture koje je također na njemu specifičan način obojio.


Stine vlažne od pogleda

Želite li pogledati ostale slike i skulpture našeg Joze uputite se do Muzeja grada Trogira budući je izložba otvorena do konca ovog tjedna.

Kad sam se već našao u Trogiru nism odolio da ne opalim par fotografija još jednog našeg umjetnika čijim djelima se dive svakog ljeta na tisuće stranih ali i domaćih turista.
Radi se dakle o Radovanovu portalu ispred trogirske katedrala sv.Ivana.









MILKA PERKO – 60. godina pjevanja

12.06.2007.



Mravinčanka Milka Perko u rujnu će navršiti 85 godine života, a 10. lipnja na nedjeljnoj Svetoj misi proslavila je 60 godina crkvenog pjevanja u crkvenom zboru sv. Ivana Krstitelja u Mravincima. Tom prilikom joj je župnik don Filip Pavić uručio zahvalnicu Svetog Oca pape Benedikta XVI. i u ime svih Mravinčana zahvalio na dugogodišnjem pjevanju. Ovom dirljivom trenutkom pridonio je i župni zbor sv. Ivana Krstitelja, zapjevavši Za svaku dobru reč.

R.B.

UPRAVA SLOGE


Završila je još jedna nogometna sezona. Zbrajaju se punti, di je ko falija, šta triba popravljat, razmišlja se o dalmatinskom mercatu…
No, o ovim pustim pitanjima nisu se zamarali bivši članovi Uprave i predsjednici Sloge koji su se početkom lipnja našli na starom mravinačkom guvnu, livadi s koje puca panoramski pogled na Split, Solin, Kaštela… gdje su ka dica igrali na baluna. Našlo se njih dvadesetak pa i više čak četiri uprave koji su unazad desetak godina vodili Slogu. Umjesto golova i bodova ovdje su se brojali punti od balota, trešete, ne zamarajući se pobjedom. Lijepa ideja, nadamo se da će postati tradicionalna.

R.B.




Promjena web adrese !

08.06.2007.

Nakon upućenih kritika na račun adrese ovog bloga odlučio sam je promijeniti u novu.
Ipak kuduzalud zvuči uzaludno a mi to ne želimo biti.

Razmišljao sam sve ove dane kako da prekrstim ovaj svoj blog (ka profesor Baltazar u onom crtiću).

Mislio, mislio i na koncu smislio:

mravince.blog

Pa šta kažete i je li se slažete ?

Eto od ponedjeljka nas potražite na novoj adresi:

http://mravince.blog.hr

Pozdrav i ugodan Vam vikend dragi moji ...

P.S. Sliijedi dugo pripremani članak o Mravincima !

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.