Vitomir

30.03.2007.

Vitomir je također među starijim članovima društva (mislim po stažu ne po godinama), odlikuje ga ljubav prema pjevanju tako da je aktivan i u mravinskom crkvenom zboru.
Vrlo je vješt i u kamenu iz kojeg izrađuje dalmatinske suvenire.

Ante

Ante je naš DJ za svaki maskenbal on nam pušta glazbu.

Petar

Petar je uz Matu glavni meštar za izradu krnje

Mate

Mate je aktivni član krpaša i zajedno sa Đanijem i Petrom jedan od njihovih glavnih pokretača.

Koce

Koce je bivši predsjednik mačkara koji je dao ostavku na tu odgovornu funkciju.
Sada je u zasluženoj mirovini ali redoviti posjetitelj maskenbala.

Hrvoje

Hrvoje još poznat pod nadimcima "Mrčela" i "Vuni" kako kome paše.

Ivo

Evo i mene, o sebi nebi ništa neka drugi o meni pišu ...

Gagi

Gagi je stara mačkara naš harmonikaš iako mu je dugo vrimena jedina i najdraža pjesma bila "za čokoladu i mermeladu digla je noge na parapet" s vremenom je morao proširiti repertoar.
Osim u maškarama Gagi je aktivan i u drugim aktivnostima društva pogotovo je dobar u briškuli i trešeti kad uzme mog brata za druga.

Đani

Đani

Ovo Vam je "Đani" naš najveći animator i najzaslužniji što se su se maškare u Mravincima održale do dan danas.
On je ujedno naša glavna "faca" za određivanje u što će se "Krpaši" mačkarati i kome če pripasti ta čast da bude izabran za krnju.
Ćim završi maskenbal u njegovoj glavi poćmu nicati nove ideje za sljedeći, taman se malo uspavamo kad eto ti njega ...

"Krpaši"

Iako sam o "krpašima" već ranije pisao sada je vrijeme da ih malo pobliže upoznate.
Ovo je zadnja slika krpaša sa povorke u Solinu, na slici su (s lijeva): Hrvoje, Josip, Đani, Petar, Ante, Mate, Ivo, Duje i Baćo.
KUD "ZVONIMIR"

28.03.2007.

Htio bih Vas ponajprije u kratkim crtama upoznati sa našim KUD-om (kulturno umjetničko društvo u daljnjem tekstu samo društvo) i njegovom djelatnošću.
Pa krenimo redom naše društvo je osnovano daleke 1925 god. o čemu svijedoči kamena ploča na ulazu u dom kulture "Matija Gubec" u središtu Mravinaca koji je ujedno i sjedište društva.
Društvo su osnovali stari mravinčani sa idejom okupljanja svih uzrasta u cilju očuvanja tradicije, međusobnog druženja i promicanja kulturnih, umjetnićkih ali i sportskih djelatnosti u mjestu.
Tako su se pod okriljem društvai nikli i razvili nogometni klub "Sloga" i gradski šahvski klub "Mravince-Dalmacijacement" koji su se s vremenom izdvojili iz društva i danas samostalno nastupaju.
Danas pos okriljem našeg doma odnosno društva djeluju sljedća društva, udruge i sekcije (koje se možda kao predhodne dvije izdvoje i osnaže ili možda ugase kao neke prije njih): FD "Jadro", gimnastički klub "Salto", MNK "Iskustvo", udruga maškara "Krpaši".
Za sliku kao prilog ovom tekstu sam umetnuo jednu stranu stare zastave društva dok sam drugu stranu stavio za logotip društva (u lijevom gornjem kantunu ove stranice) i za koju se vežu razne priče kako ju je udba tražila a mravinčani je lukavo skrivali.
Eto toliko za sada u sljedećih nekoliko tekstova upoznati ću Vas sa našim čalanovima.

MAČKARE

26.03.2007.

Evo tradicijonalno i ove godine pod okriljem KUD-a organiziran je u našem mjestu maskembal u domu kulture "Matija Gubec" - Mravince.
Prije samog maskembala krenula je povorka po našem mjestu od "vrata do vrata" mala ali odabrana povorka je uz pjesmu nagovjestila odlazak zime i dolazak novog ljeta.
Udruga mačkara koji su sebe nazvali "Krpaši" (prema prvoj skupnoj masci) ove godine je za skupnu masku izabrala Vikinge a kao krnju brod koji je platio na paokladni utorak točno u 24.00 glavom.
Presudila mu je kao i svake godine lomača ispred doma kulture, a maškare su se nakon toga mirno razišle jer im je skup bio dozvoljen samo do 24 sata.

Inače tradicija mačkaravanja u mom mjestu Mravince traje dugački niz godina praktički odkad znam za sebe znam i za tu tradiciju mačkaranja i maskembala u domu.

Od 2004 god. počeli smo se skupno maskirati.
Tako smo te 2004. godine otišli u splitsko kazalište iznajmiti odjela za maskemabal.
Tada smo se maskirali u madkrižare ali ne samo u njih bila je tu i jedna dvorska luda (Mr.Pardon D.M.), fratar (je bila ujedno i naša najstarija mačkara Luka Marović - "Lukić"), kralj (sambio ja kako i priliči predsjedniku duštva) praktično cijelo jedno kraljevsdtvo.

Nakon križara 2005. maskirali smo se u burninmadstrašila po kojima je i naša udruga dobila ime.
Naime u našem najkrnjevalskijem gradu Rijeci naručili smo odjela tj. maske strašila, a buduči su odjela bila sastavljena od krpi nazvali su nas "Krpašima".
To ime nam se svidjelo pa smo ga odlučili i zadržati.
Inače riječ krpaš je jako stara u mom mjestu oni stariji to vjerojatno znaju da su ti imenom nazivali nogometnu loptu. Buduči je nogonet prije ali i sada bio jako popularan među omladinom, a kako se u stara vremena novaca za nogometnu loptu nije imalo ista se izrađivala u kućnoj radinosti od ostataka robe tzv krpi pa odatle je došao i naziv "krpaš".
Krnje te godine je ustavari bila krnjica Severina zbog poznatog videouradka koji je tada preko neta raširen cijelom zemljom.

2006. godine smo se pak maskirali u puknucutalibane a za krnju smo uzeli predsjednika SAD-a Busha.
S tom skupnom maskom smo nastupili i na splitskom maskembalu i prema pisanju slobodne dalmacije bili najoriginalnija maska.

I konačno ove godine smo se maskirali u njamivikinge a za krnju smo izabrali brod buduči se baš u to vrijeme jedna "škverska" novogradnja otrgnula s veza i gonjena jakom burom udarila u lukobran ratne luke "Lora" i dalje nastavila svoju putešestiju preko kaštelanskog zaljeva sve do otoka šolde gdje je na jedvite jade spriječeno njeno nasukavanje.
I s tom maskom smo odigrali zapaženu ulogu ali ovaj put na solinskom maskembalu.


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.