MAČKARE

26.03.2007.

Evo tradicijonalno i ove godine pod okriljem KUD-a organiziran je u našem mjestu maskembal u domu kulture "Matija Gubec" - Mravince.
Prije samog maskembala krenula je povorka po našem mjestu od "vrata do vrata" mala ali odabrana povorka je uz pjesmu nagovjestila odlazak zime i dolazak novog ljeta.
Udruga mačkara koji su sebe nazvali "Krpaši" (prema prvoj skupnoj masci) ove godine je za skupnu masku izabrala Vikinge a kao krnju brod koji je platio na paokladni utorak točno u 24.00 glavom.
Presudila mu je kao i svake godine lomača ispred doma kulture, a maškare su se nakon toga mirno razišle jer im je skup bio dozvoljen samo do 24 sata.

Inače tradicija mačkaravanja u mom mjestu Mravince traje dugački niz godina praktički odkad znam za sebe znam i za tu tradiciju mačkaranja i maskembala u domu.

Od 2004 god. počeli smo se skupno maskirati.
Tako smo te 2004. godine otišli u splitsko kazalište iznajmiti odjela za maskemabal.
Tada smo se maskirali u madkrižare ali ne samo u njih bila je tu i jedna dvorska luda (Mr.Pardon D.M.), fratar (je bila ujedno i naša najstarija mačkara Luka Marović - "Lukić"), kralj (sambio ja kako i priliči predsjedniku duštva) praktično cijelo jedno kraljevsdtvo.

Nakon križara 2005. maskirali smo se u burninmadstrašila po kojima je i naša udruga dobila ime.
Naime u našem najkrnjevalskijem gradu Rijeci naručili smo odjela tj. maske strašila, a buduči su odjela bila sastavljena od krpi nazvali su nas "Krpašima".
To ime nam se svidjelo pa smo ga odlučili i zadržati.
Inače riječ krpaš je jako stara u mom mjestu oni stariji to vjerojatno znaju da su ti imenom nazivali nogometnu loptu. Buduči je nogonet prije ali i sada bio jako popularan među omladinom, a kako se u stara vremena novaca za nogometnu loptu nije imalo ista se izrađivala u kućnoj radinosti od ostataka robe tzv krpi pa odatle je došao i naziv "krpaš".
Krnje te godine je ustavari bila krnjica Severina zbog poznatog videouradka koji je tada preko neta raširen cijelom zemljom.

2006. godine smo se pak maskirali u puknucutalibane a za krnju smo uzeli predsjednika SAD-a Busha.
S tom skupnom maskom smo nastupili i na splitskom maskembalu i prema pisanju slobodne dalmacije bili najoriginalnija maska.

I konačno ove godine smo se maskirali u njamivikinge a za krnju smo izabrali brod buduči se baš u to vrijeme jedna "škverska" novogradnja otrgnula s veza i gonjena jakom burom udarila u lukobran ratne luke "Lora" i dalje nastavila svoju putešestiju preko kaštelanskog zaljeva sve do otoka šolde gdje je na jedvite jade spriječeno njeno nasukavanje.
I s tom maskom smo odigrali zapaženu ulogu ali ovaj put na solinskom maskembalu.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.