Sretna Nova godina !!

31.12.2008.

Pa da vidin di smo ona zadnji put stali dakle na Svetom Nikoli, znam, znam, nije me dugo bilo na blogu imao sam malih tehničkih problema, ali sad će biti sve u redu pa da ne dužim.

Svima Vama kojima nisam osobno stigao čestitat želim Čestit Božić.

Poslje Nikole došla je is Sveta Luce žarko sunce !?
Je vam šipak baš tad se uspadala kiša tako da je izrada jaslica kasnila ali nema veza bitno je da su na vrime izrađene.

Najprvo smo krenuli ubrati mahovinu, hm kad spomenem rič mahovina prvo mi padne na pamet film "Kiklop", ali to bi me odvelo daleko.
Znači mjesto radnje: planina Mosor vrijeme radnje: zaboravija sam, možda da me vi podsjetite, evo vam ispod par sličica za osvježit pamčenje:


PhotobucketPhotobucket
PhotobucketPhotobucket

Nakon što smo ubrali travu krenula je elektrifikacija, hidroizolacija, pošumljavanje i šta već ne prostora koji smo predvidjeli za uprizorenje događaja koji se prije dvije tisuče i kusur godina dogodio u Betlehemu.

Paralelno sa izradom jaslica vršili su se radovi i oko Badnjaka, tribalo je i za to ubrat drva, složit matune, postavit stolove i uredit trgić u centru mista na kojem se tradicionalno svake godinje na badnju večer pali Badnjak.

Badnjak se zapalija, bakalar se izija, vino se popilo, drva su izgorila pa je sad opet tribalo trgić uredit tj. vratiti u prvobitno stanje šta se ono kaže. Tribalo je pomest lug, vratit stolove, pokupit i složit matune trebat će nam (nadam se) i dogodine.

Isto raspremanje nas čeka i sa jaslicama, ali uopće ne sumnjam u ovu našu mravinsku omladinu, neznam samo kako bi im zahvalija.
Nisam mislija poimenično ih spomijnat kako nekog nebi preskoćija znamo mi sami ko je i koliko pridonija stoga svima Vama jedno veliko HVALA!.


Photobucket


Photobucket

Zahvalilo bi se ljudima "Iz Grada" za bakalar, za rasvjetu jaslica i svima vama dargi moji sumještani koji ste donili vino, suve smokve i fritule na Badnjak.

I za kraj kako sam i u naslovu već napisa želim Vam svima skupa Sretnu Novu godinu puno zdravlja, ljubavi i sreće ... a za recesiju će mo se već nekako snaći progrmili smo mi i puno teže situacije od ove i kao što je naš Cause I´m T.N.T. lijepo rekao "Zdravi i veseli pili" .


Sveti Nikola

06.12.2008.

Saint Nicholas of Myra


Na današnji dan se slavi Sveti Nikola (nekad se dodaje i nadimak Putnik vjerojatno kako bi ga se razlikovalo od Sv.Nikole Tavelića) pa svima koji nose ime ovog sveca želim sretan imendan.

Ne nisam mislio danas pisati o tom svecu u smislu njegogog života, legendama i načinu kako se on danas slavi jer vam je dosta otići na internet utipkati pojam i eto dobit će te puno više podataka.

Mislio sam se prisjetit vremena kad sam bio mali kako sam ja tog sveca doživljavao.

Iskreno vam govoreći nisam ga uopće doživljavao, naime meni je poklone donosila Sv.Luce !

Tek kad sam krenuo u školu i poćeo se družiti sa ostalom dicom čuja sam za Sv.Nikolu i da i on donosi darove, a onda su se pojavili brojni upitnici iznad glave ??????

Koje je sad taj? Kako izgleda?
Pa su mi ga kolege iz razreda pokušale opisati.
- to it je jedan stari sa štapom nosi vriću punu darova, obilazi kuće dobre dijece i dili darove obićno ih stavlja u čarape a može i u postole.

"Ma to je Did Mraz", reka sam in, a oni
"ma nije, nije pitaj mater i oca pa nek ti oni kažu ako nama ne viruješ" ?

Tako je i bilo, ali ni od njih nisam dobija precizan odgovor, sve nešto diplomatski u rukavicama ka današnji političari (sad ka ono nema, pa sad opet ka ima darivanja za Božić).
Štaš, nije ni njima bilo lako dili poklone za Sv.Nikolu pa za sedan dana opet na Sv.Lucu.

Nakon nekog vrimena kad sam malo "sazrija" dozna sam ko mi je pod kušin stavlja poklone, al sam se opet pita zašto baš za Sv.Lucu a ne za Sv.Nikolu.

I to sam s vrimenom nekako apsolvira, naime u starih Mravinčana bio je izraženiji kult štovanja Sv.Luce iz razloga što su se oni uglavnom bavili zemljoradnjom, stočarstvom obradom kamena i sl. dok neznam dali je ijedan iša navigavat, lovit ribu a i ritki su išli studirat.

Na kraju sam skinija sa interneta ko je za koga "zadužen":

Sv.Nikola je zaštitnik djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika, otoka Sicilije, pariškog sveučilišta i mnogih gradova širom svijeta, dok je
Sv.Lucija zaštitnica - slijepih (tjelesno i duhovno), ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača.

A evo da se nebi uvridija (ipak mi je i on nosija poklone) par crtica o njemu.
Djed Mraz j e fiktivni lik koji djeci donosi poklone za Novu godinu,
pošto se radi o fiktivnom liku, on se prilagođava običajima, religijama, kulturama i narodima.
Kuda izlaze Mravinčani II

01.12.2008.

Prošlog vikenda "stari bečari" su pohodili disko klub INmotion koji djeluje u sklopu preuređenog Hotela Lav.
Kako se ono kaže da se zločinac uvijek vraća na mjesto zloćina tako je bilo i s našim vjećnim mladićima.

Inaće taj disko klub je bio prije rata njihovo omiljeno okuplalište, tu su se sticali prvi plesni koraci i upoznavale prve ljubavi.

Ovog puta su bili vrlo oprezni da ih kamere dežurnih paparaza ne uhvate, ali ako je suditi prema prićama koja kruže po lokalnim birtijama zabave nije izostalo.Hotel Lav, nekad


i danas

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.