Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mravince

Marketing

Sveti Nikola

Saint Nicholas of Myra


Na današnji dan se slavi Sveti Nikola (nekad se dodaje i nadimak Putnik vjerojatno kako bi ga se razlikovalo od Sv.Nikole Tavelića) pa svima koji nose ime ovog sveca želim sretan imendan.

Ne nisam mislio danas pisati o tom svecu u smislu njegogog života, legendama i načinu kako se on danas slavi jer vam je dosta otići na internet utipkati pojam i eto dobit će te puno više podataka.

Mislio sam se prisjetit vremena kad sam bio mali kako sam ja tog sveca doživljavao.

Iskreno vam govoreći nisam ga uopće doživljavao, naime meni je poklone donosila Sv.Luce !

Tek kad sam krenuo u školu i poćeo se družiti sa ostalom dicom čuja sam za Sv.Nikolu i da i on donosi darove, a onda su se pojavili brojni upitnici iznad glave ??????

Koje je sad taj? Kako izgleda?
Pa su mi ga kolege iz razreda pokušale opisati.
- to it je jedan stari sa štapom nosi vriću punu darova, obilazi kuće dobre dijece i dili darove obićno ih stavlja u čarape a može i u postole.

"Ma to je Did Mraz", reka sam in, a oni
"ma nije, nije pitaj mater i oca pa nek ti oni kažu ako nama ne viruješ" ?

Tako je i bilo, ali ni od njih nisam dobija precizan odgovor, sve nešto diplomatski u rukavicama ka današnji političari (sad ka ono nema, pa sad opet ka ima darivanja za Božić).
Štaš, nije ni njima bilo lako dili poklone za Sv.Nikolu pa za sedan dana opet na Sv.Lucu.

Nakon nekog vrimena kad sam malo "sazrija" dozna sam ko mi je pod kušin stavlja poklone, al sam se opet pita zašto baš za Sv.Lucu a ne za Sv.Nikolu.

I to sam s vrimenom nekako apsolvira, naime u starih Mravinčana bio je izraženiji kult štovanja Sv.Luce iz razloga što su se oni uglavnom bavili zemljoradnjom, stočarstvom obradom kamena i sl. dok neznam dali je ijedan iša navigavat, lovit ribu a i ritki su išli studirat.

Na kraju sam skinija sa interneta ko je za koga "zadužen":

Sv.Nikola je zaštitnik djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika, otoka Sicilije, pariškog sveučilišta i mnogih gradova širom svijeta, dok je
Sv.Lucija zaštitnica - slijepih (tjelesno i duhovno), ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača.

A evo da se nebi uvridija (ipak mi je i on nosija poklone) par crtica o njemu.
Djed Mraz j e fiktivni lik koji djeci donosi poklone za Novu godinu,
pošto se radi o fiktivnom liku, on se prilagođava običajima, religijama, kulturama i narodima.














Post je objavljen 06.12.2008. u 00:01 sati.