Sretan Božić i Nova godina

24.12.2007.

Sveta Luce, žarko sunce

13.12.2007.Danas je Sveta Lucija. Ta je svetica katolička zaštitnica vida.
U Hrvatskoj se na njen dan sije pšenica kao simbol života i blagostanja. U kontekstu europskih narodnih običaja, Sveta Lucija zauzima svakako značajno mjesto, ovo osobito u Šveđana. U Hrvata kult Svete Lucije zadržao se u nekim djelovima Hrvatske, no po uzoru na europski romanski jug gdje se u tisućama crkava ljudi bolesnih očiju mole svetici, sicilijanskoj djevici iz Sirakuze, zaštitnici vida, krojača i kovača. Prema legendi iz 6. stoljeća, ona je mučenički umrla 304. godine kad je u Cataniji na grobu svete Agate tražila lijek za svoju teško bolesnu majku. Prezrela je poganskog prosca i oprla se tjeranju u javnu kuću. Lomača i goruće ulje ne bjehu joj naudili pa joj krvnik probode grlo mačem; zato je često i prikazuju probodena grla. Po drugoj pak legendi sama si je iskopala oči i poslala ih onom neželjenom proscu, a Marija ju je zauzvrat obdarila ljepšim očima. Zato je umjetnici prikazuju kao nebesku iscjeliteljicu očiju, s pliticom, očima i često nožem. Takvu je nalazimo i u našim narodnim običajima.
Svake se godine na današnji datum otvara kripta ispod katedrale Svetog Dujma u kojoj se njoj u čast održavaju mise, ako vas slućajno put nanese u ovaj dio grada ne zaboravite navratiti.Paljenje svijeća ispred ulaza u kriptu Sv.Dujma

Sveti Nikola

06.12.2007.

Evo danas je sveti Nikola pa čestitam imendam svima koji nose njegovo ime, i nadam se da je vama djećice nešto stavio u postole.


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.