Otkriveno spomen-poprsje Tonču Petrasovu Maroviću

28.06.2010.



Photobucket


U sklopu proslave blagdana Sv. Ivana Krstitelja i Dana Mravinaca, ispred osnovne škole (koju je i sam pohađao) u Mravincima, u srijedu (23.6.) je otkriveno spomen-poprsje književniku Tonču Petrasovu Maroviću, rad akademskog kipara Kuzme Kovačića.
Bistu su otkrili: kći Tonča Petrasova Marovića i predsjednik Gradskog vijeća grada Solina dr. Kajo Bućan koji je podravivši nazočne održao i prigodni govor.
Liku i djelu pjesnika počast su odali: solinski gradonačelnik Blaženko Boban , kipar-autor spomen poprsja Kuzma Kovačić, solinskih gradski čelnici, pjesnikova rodbina, mještani Mravinaca i Kaštel Sućurca (budući je pjesnikova majka porijeklom iz Kaštel Sućurca).

Photobucket

Tonći Petrasov Marović završio je klasičnu gimnaziju i Pedagošku akademiju u Splitu, a radio je kao urednik u RTV centru Split. Petras je nadimak književnikovog djeda Petra, čiju je izvedenicu Petrasov, književnik stavio u svoje ime i prezime.
Marović je prvi hrvatski pjesnik koji je objavio haiku pjesme, pored kojih je pisao i poeziju, kratke priče, drame, kritike, a bio je i urednik u splitskom Logosu i u Mogućnostima. Iza sebe je ostavio brojne radove, od kojih značajan dio objavljen u raznim časopisima.

I na kraju (za moje drage komentatore na blogu) evo vam jedne kratke crtice iz bogatog pjesnikovog opusa:

"Ne viči, umi,
ni cviće ne viče,
a svak ga razumi."

KRANČIĆI - DONČIĆI

25.06.2010.

I ove godine su se prema tradiciji na dan proslave svog zaštitinika sv.Ivana Krstitelja susreli stari rivali Krančići i Dončići.
Dončiće i Krančiće sačinjavaju pripadnici istog mjesta Mravince podijeljenih prema mjestu stanovanja između onih donjih „Dončića“ (zapadno od crkve) i krajnjih „Krančića“ (istočno od crkve).

To nogometno rivalstvo vjerojatno datira iz istog vremena kada se počeo igrati i nogomet u Mravincima.

Rivalstvo se sačuvalo sve do današnjih dana kada se eto razvio pravi nogometni mini turnir podjeljen u tri razlišite dobne granice.

Ove godine su Krančići odnijeli pobjedu u dvije generacije i to u dobi do 14 godina sa rezultatom 6 : 1, te u uzbudljivoj i neizvjesnoj utakimci odraslih (od 14 do 35 god.) nakon preokret rezultata Krančići pobjeđujeu sa 2 : 1.

Treća utakmice između najstarijih se nije održala iz razloga što se Krančići nisu pojavili u dovoljnom broju pa su Dončići uz pomoć par Krančića odigrali susret međusobno.

PROGRAM PROSLAVE SV. IVANA I DANA MJESTA MRAVINACA

22.06.2010.

Photobucket

20.lipnja,2010. (nedjelja)
Strelište SU Mravince, olimpijska disciplina skeet
09.30 –Turnir Sv.Ivana Krstitelja

23. lipnja, 2010. (srijeda)
19.00 - Sveta misa s izlaganjem kipa sv. Ivana Krstitelja
Misno slavlje predvodi don Filip Pavić
20.00 - otkrivanje biste hrvatskom književniku Tonču Petrasovu Maroviću

24. lipnja 2010. (četvrtak)

10.30 - Svečana sveta misa s procesijom
18.00 - Dončići-Krančići, mladi
20.00 - Dončići-Krančići, (stariji od 35 godina)

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.