SVETI IVAN – MRAVINCE - MISA

30.06.2008.

Mrvainčani su i ove godine tradicionalno 24. lipnja proslavili blagdan svoga zaštitnika, sv. Ivana Krstitelja i Dan mjesta.
Ispred župne crkve Gospe od Zdravlja održana je svečana koncelebrirana Sveta misa s procesijom u kojoj je nošen kip svetog Ivana Krstitelja u pratnji mnoštva Mravinčana, njihovih gostiju te mnoštva hodočasnika.
Svečanu Svetu misu predvodio je prof. dr. Ivan Matković uz pomoć don Šime Marovića, don Marija Mihanovića i mjesnog župnika don Filipa Pavića. U svojoj propovijedi Matković je kazao - Ovaj veliki svetac, kako je o njemu govorio Isus, da nije veći rođen od žene, gradi most između nas i Boga, nas i drugih – kazao je Matković dodavši kako je poruka danas da čovjek prati djela svetog Ivana koji je širio Božju riječ.
– Otvorimo naša srca, budimo kršćani, primatelji Božje riječi jer jedino na takav način ta riječ može doći do naših navika, djela, odluka i neka nas u tome prati i potiče upravo sveti Ivan Krstitelj.


Radojka Bućan
Preneseno iz "Solinske kronike"

UREĐENJE GROBLJA GLAVIČINE

U osvit svetog Ivana Krstitelja zaštitnika mjesta Mravinaca, 23. lipnja svečano je obilježeno uređenje starohrvatskog groblja Glavičine i cjelokupnog prostora oko ovog vrijednog arheološkog lokaliteta.
Svečanosti su nazočili gradonačelnik Blaženko Boban, predsjednik Gradskog vijeća dr. Kajo Bućan, gradski vijećnici i poglavari grada Solina, te mnogi Mravinčani.
Prilikom svečanosti gradonačelnik Boban kazao je kako je Grad osim uređenog prostora Glavičine u koje je uložilo 450.000 kuna, ujedno uložio i u infrastrukturu izgradnje javne rasvjete u vrijednosti od 130.000 kuna, te je dio ceste od Sutikve do ulaza u mjesto Mravince sad osvijetljeno. -Također uz ovaj dio uređenog prostora Glavičine na samom ulazu postavljen je pano na kojem će svaki posjetitelj moći pročitati o kojem je lokalitetu riječ – objasnio je gradonačelnik Boban dodavši kako je još u planu postavljenje i biste poznatom hrvatskom pjesniku Mravinčaninu Tonću Petrasovu Maroviću.
Predsjednik Gradskog vijeća dr. Kajo Bućan, kao Mravinčanin, željno je iščekivao uređenje ovog lokaliteta te je naglasio prilikom obraćanja njegovu važnost, upozorivši kako je lokalitet Glavičine otkopano i istraženo još davne 1938. te je tek danas i to nakon punih 70 godina dobilo svoj značaj.
–Glavičine su jedno je od najvažnijih starohrvatskih groblja sa 115 grobova (na redove) iz razdoblja 9.do 10. stoljeća. Ponosan sam što su moja nastojanja da Glavičine dobiju na svojoj prezentaciji ostvarena – kazao je predsjednik Gradskog vijeća grada Solina dr. Kajo Bućan.


Radojka Bućan
preneseno iz "Solinske kronike"

Dončići-Krančići

26.06.2008.

Evo mi je Fabo posla slika pa kažem idem ih odma objavit, budući ste me kritizirali da ne pišem više na blogu.

Znači kako to već tradicija nalaže na Sv. Ivana po ko zna koji put susreli su sue stari rivali Krančići i Dončići.
Ove godine nakon duže pauze snage su odmjerili i oni stariji od 40 god.

Najprije sui nastupili najmlađi te sa 4 : 0 dobili su "Dončići" revanširavši se za prošlogodišnji poraz.(nažalost sa ovog susreta nemam slika).

U 19.00 snage su odmjerili oni nešto stariji (do 40 god.) i u tom susretu dončiči su slavili sa uvjerljivih 6 : 2.
"Krančići"
"Dončići"

Baćo u akciji
Petar Peroš u driblingu
Ni efektne parade Hrvoja Rajčića
nisu spasile mrežu "Krančića"

Na kraju pod svijetlima reflekora nastupile su i veteranske selekcije čiji su izbornici Ranko Marović i Mile Peroš tjednima unaprijed pažljivo birali igrače.
Nakon početnog vodstva "Dončića" od 2 : 0 "Krančići" su uspjeli izjednaćit (uz pomoć vratara ) tako da se na poluvrijeme krenulo sa izjednačenim rezultatom 2 : 2.
Dončićima u drugom poluvremenu nije pomogla ni izmjena vratara tako da je utakmica okončana s uvjerljivom pobjedom "Krančića" od 6 : 2.

Po završetku utakmice "Krančići" su svoju pobjedu prosalvili u Domu uzevši iz vitrine ljubomorno čuvani pokal.

Našen najstarijem barmenu Banu se ta gesta nimalo nije svidjelaali ali ga je utješila činjenica da je za ovogodišnjeg Ivana Dom ostao bogotiji za 30 novih stolica.
veteranske selekcije "Krančića" i "Dončića" prije susreta
Prodor Mate Bućana Koce zaustavio je sudac Ivan Svalina
zbog zaleđa uz negodovanje ekipe "Dončića"


24.06. Sv. Ivan Krstitelj

23.06.2008.
Elizabeti dođe vrijeme da rodi. I rodi sina. Kad njezini susjedi i rodbina doznaše da joj je Gospodin iskazao veliko milosrđe, radovali su se s njom.

Osmoga dana dođoše da obrežu dijete. Htjedoše ga po ocu nazvati Zaharijom, ali majka njegova reče: Ne tako, nego neka se zove Ivan! Odvrate joj: Pa nitko se u tvojoj rodbini ne zove tim imenom. Znakovima upitaju oca njegova kako bi on htio da se zove. On zatraži pločicu i napisa: ’Ivan mu je ime. Svi se tome začude. U isti čas otvore mu se usta, a jezik mu se razriješi te je govorio i hvalio Boga.

I strah spopade sve žitelje u okolici. I u svoj se planini judejskoj pripovijedahu ti događaji. Svi koji su čuli za njih pohranjivali su ih u srcu i govorili: ’što će biti ovo dijete?’ I, doista, ruka Gospodnja bijaše s njim.

Tada se Zaharija, otac njegov, napuni božanskog nadahnuća te proročki kaza:’Neka je hvaljen Gospodin, Bog Izraelov, jer se udostojao da otkupi narod svoj. I da nam podigne silna Spasitelja među potomstvom Davida, sluge svoga, kao što obeća od davnine na usta proroka svojih svetih, Spasitelja od naših neprijatelja i iz ruke svih koji nas mrze, da učini milosrđe koje obeća ocima našim i da se sjeti svetoga Zavjeta svoga, zakletve kojom se zakle Abrahamu, ocu našemu, da nam dopusti da mu bez straha, izbavljeni iz ruke neprijatelja, služimo u svetosti i pravednosti pred njim u sve naše dane.

A ti ćeš se, dijete, prorok Previšnjega zvati, jer ćeš ići pred Gospodinom da mu pripraviš putove, da narodu njegovu pružiš spoznaju spasenja, koje biva oproštenjem grijeha njegovih, zahvaljujući milosrdnom srcu Boga našega, zbog koga će nas pohoditi Sunce s visine, da obasja one koji prebivaju u tami i sjeni smrtnoj, da upravi korake naše na put mira.

A dijete kako je raslo tako je jačalo duhom. Boravilo je u pustinji do onoga dana u koji se jasno očitovao Izraelu« (Lk 1,57–80).

Ivan je otišao od kuće, živio je u pustinji blizu rijeke Jordana. Nosio je odijelo od devine dlake opasano kožnim pojasom. Jeo je pustinjsku hranu - divlji med i skakavce. Propovijedao je blizinu kraljevstva Božjeg i pozivao svoje sunarodnjake na obraćenje, a mnogi su se kajali za svoje grijehe i dali da ih Ivan krsti.Evanđelja pripovijedaju i da je Isus došao k Ivanu, te od njega zatražio krštenje. Ivan je na njegovo inzistiranje to i učinio, a za krštenja, kako prpovijeda biblijski tekst, spustio se nad Isusa Duh Sveti u obliku goluba i Božji glas je progovorio: “Ti si Sin moj ljubljeni. U tebi mi sva milina.“

Herod Antipa zatvorio ga je u tamnicu i dao mu odbrubiti glavu, jer mu je prigovorio zbog preljuba.

Zašto su stari mravunčani izabrali baš ovog sveca za svog zaštitnika nije mi poznato samo znam da je kult štovanja sv. Ivana Krstitelja vrlo star datira još iz doba starog sela Kuk.

Evo nadam se da Vas malo povijesti nije ubilo, uglavnom danas neću politiku u moju butigu, danas moje misto slavi, i triba da slavi. I zato čestitam svim mojim sumještanima a poglavito onima koji nose ime tog starog sveca.

A također čestitam i svima onima koji su sad daleko, ali Mravince nose u srcu ...

Ništa mi neće ovaj dan pokvarit ...

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.