Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mravince

Marketing

UREĐENJE GROBLJA GLAVIČINE





U osvit svetog Ivana Krstitelja zaštitnika mjesta Mravinaca, 23. lipnja svečano je obilježeno uređenje starohrvatskog groblja Glavičine i cjelokupnog prostora oko ovog vrijednog arheološkog lokaliteta.
Svečanosti su nazočili gradonačelnik Blaženko Boban, predsjednik Gradskog vijeća dr. Kajo Bućan, gradski vijećnici i poglavari grada Solina, te mnogi Mravinčani.
Prilikom svečanosti gradonačelnik Boban kazao je kako je Grad osim uređenog prostora Glavičine u koje je uložilo 450.000 kuna, ujedno uložio i u infrastrukturu izgradnje javne rasvjete u vrijednosti od 130.000 kuna, te je dio ceste od Sutikve do ulaza u mjesto Mravince sad osvijetljeno. -Također uz ovaj dio uređenog prostora Glavičine na samom ulazu postavljen je pano na kojem će svaki posjetitelj moći pročitati o kojem je lokalitetu riječ – objasnio je gradonačelnik Boban dodavši kako je još u planu postavljenje i biste poznatom hrvatskom pjesniku Mravinčaninu Tonću Petrasovu Maroviću.
Predsjednik Gradskog vijeća dr. Kajo Bućan, kao Mravinčanin, željno je iščekivao uređenje ovog lokaliteta te je naglasio prilikom obraćanja njegovu važnost, upozorivši kako je lokalitet Glavičine otkopano i istraženo još davne 1938. te je tek danas i to nakon punih 70 godina dobilo svoj značaj.
–Glavičine su jedno je od najvažnijih starohrvatskih groblja sa 115 grobova (na redove) iz razdoblja 9.do 10. stoljeća. Ponosan sam što su moja nastojanja da Glavičine dobiju na svojoj prezentaciji ostvarena – kazao je predsjednik Gradskog vijeća grada Solina dr. Kajo Bućan.


Radojka Bućan
preneseno iz "Solinske kronike"


Post je objavljen 30.06.2008. u 07:16 sati.