Stanica

31.05.2007.




Evo još jedne fotografije crno-bijele u koloru iz objektiva našeg fotoreportera Fabe.
Naime jućer je friško obojena naša cenralna autobusna stanica pa bi molio lokalne grafitopisce da je poštede ili barem da im grafiti budu duhoviti.



Osvijetljenje zvonika II

30.05.2007.

Evo zahvaljujući otvorenom e-mailu društva upravo sam dobio od našeg člana i neslužbenog fotografa društva Fabe dvije slike na temu mog priješnjeg posta o osvijetljenju zvonika.
Budući su Fabine slike puno efektnije od moje dajem Vam ih na uvid.





Šta je je, čovik ima ruku i oko za učinit dobru fotku, a ja ga mogu samo zamolit da i dalje slikaje i šalje nam svoje uradke kako bi ih prezentirali ovde na našem blogu.
I ne samo on svi Vi se možede javiti na e-mail društva i slati Vaše bilo fotke bilo tekstove koji imajiu veze sa Mravincima.

Brnistra

24.05.2007.

Danas idemo malo u botaniku. Proučavamo biljke.
Mirisno bilje. Smilje i bosilje. Ili pak nešto slično.
Na repertoaru je mirisna bomba – brnistra!

Oni stariji će se sjetiti one naše stare vijugave ceste za Mravince i oko nje kad procvita brnistra koja lipota. Danas je nešto rijeđa ali ipak se održala evo jedne u centru mista (ulici 27 rujna), pa zar nije lipa.



Također mi ka dica smo znali za blagdan Tjelova (koji se bliži) posipati sveto Otajstvo cvičem pri ćemu smo najradije koristili upravo brnistrine žute cvijetove.
Em ih je bilo u izobilju, em ih je bilo lako za ubrat samo potegneš rukom i eto puna šaka mirisnih žutih cvijetića.
Mislite da je brnistra biljka bez veze!? Čekajte malo...
Brnistra ili žuka je, ako ćemo govorit stručnim riječnikom, trnovit grm našeg južnog primorja iz porodice mahunarki s oblim, zelenim, šibastim ograncima. Ima velike žute leptiraste i mirisne cvjetove koji se razvijaju u grozdovima.


Kad se razvije sjeme, izbojci se odrežu, vežu u snopove, pa se moče. Nekad se brnistra upotrebljavala za proizvodnju tkanina za omotavanje i šatore, za grube sagove, za punjenje madraca, vreće, konope i brodsku užad.
Brnistra je karakteristična za područje Dalmacije, a čak i ime grada Splita, po jednoj od teorija, vuče porijeklo iz grčkog imena ove biljke (Spartium junceum).


Naši didovi su brnistrom vezivali lozu u svojim vinogradima. Govori se i to, da tamo di raste brnistra nema zmija, ali osobno nisam baš uvjeren u tu teoriju. Jer danas, unatoč svim dobrim stranama ove biljke, brnistra se ipak proširila možda i više nego šta je tribala. Tamo di je proša požar, teško da će se šuma ikada više obnovit, a najveće šanse da bude nova gazdarica na tim površinama ima upravo brnistra. A to je samo prilika i za neki novi požar. Jeste li ikada vidili kako brnistra gori? Ma brnistra ne da gori, ona naprosto eksplodira! Nemoguće je brnistru gasit. Puna je aromatičnih ulja u sebi.
Da Vam to slikovito dočaram pogledajte ove slike. Prije par godina požar je zahvatio južnu padinu Mosora ispod crkvice sv.Petra danas je taj dio okupirala brnistra.







E sad, zašto sam se danas ja uopće raspisa ovoliko o brnistri?

Prema usmenoj narodnoj predaji starijih generacija svekolike uzmorske muške populacije, baš u ovo vrime godine kad brnistra cvate, žene iz nekog nepoznatog razloga postaju znatno više zavodljivije i erotičnije. Doduše, ovo sam ja reka onako "ufino", jer poznato je da sam ja pristojan bloger, pa ne želim koristit jedan izraz kojega koriste ti ljubavnički veterani, samo ću reć da završava na ebozovna. Na temelju mojeg skromnog iskustva na tom području, ne mogu do kraja dokučiti radi li se tu o znanstveno utemeljenim činjenicama ili su to tek puste tlapnje, odnosno babske ili bolje reći didske priče.... Navodno bi se tih dana posrećilo čak i onima koji su čitave godine bili osuđeni na zlosretnu apstinentsku sudbinu.

E sad, ako je to uistinu tako, još uvijek je veliko pitanje je li ta Kavorka uzrokovana baš brnistrom ili možda nečim drugim. Je li baš taj miris brnistre toliko zamaman i opijajući? Uglavnom, imamo i temu i materijal za istraživanje...
Jer, ako dobijemo pozitivne rezultate, možete li zamisliti koja čuda možemo napravit od brnistre?

E-mail društva

22.05.2007.

Evo upravo sam otvorio i e-mail društva pa svi Vi koji imate želju sudjelovati u uređenju ovog bloga i radu društva možete se javiti na ovu e-mai adresu:

kudzvonimir@gmail.com

i uvijek je možete pronaći u desnom boxu (odmah ispod "opis bloga").
Dakle ako imate kakve stare fotografije o društvu, Mravincima ili pak mravinčanima slobodno se javite.
Također imate li kakve zanimljive tekstove, priće iz prošlosti, viceve na istu temu a želite da ih objavimo na ovom blogu također pišite, na taj način ćemo svi zajedno sudjelovati u uređivanju bloga o društvu, Mravincima i mravinčanima.

Komentari na samom blogu su također poželjni (iako nisu nužni).

Pozdrav i ne zaboravite pisati !!

Osvijetljenje zvonika

18.05.2007.

Svi Vi koje je put navodio u naše malo misto ili možda preko iliti ispod njega uoćili su da je zvonik naše crkve osvijetljen.
Zvonik crkve Gospe od Zdravlja stvarno dominira iznad mjesta a njegovim osvjetljenjem još i više.
Doduše osvjetljenje zvonika moglo je biti i bolje tj. diskretnije poput onoga u Solinu.Znaći malo manje luksa prema samom zvoniku i jedno žućkasto svijetlo iznutra.
Sve ovo zahtjeva mnogo više novaca ali i truda pa da se ljudi koji su sudjelovali u njegovom osvjetljenju ne najide zaslužuju pohvalu.
Puno je bolje nego da je zvonik ili kako ga neki još zovu "kampanel" osta u mraku.
Želja mi je da se poput zvonika osvijetli i naš dom kulture koji također dominira i čime bi slika Mravinaca noću bila puno efektnija od ove na slici.


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.