Mravince u sumrak

25.11.2008.

Svaki put me Fabo iznenadi s nekom novom fotkom !


Njegovoj Svitlosti nije za potribu ulizst u Mravince za provrit jer mu svi kandelaberi rade, dosta mu je baci pogled na sliku i vidit koji ga je izda.

KUD "Zvonimir" Udruga od interesa za Grad Solin !?

21.11.2008.

Prema pisanju jučerašnje "Slobodne Dalmacije" a isto se može se pročitati i na službenim web stranicama Grada Solina na 71. sjednici poglavarstva Grada između ostalih odluka donesena je i odluka da se "Kulturno umjetničko društvo Zvonimir iz Mravinaca uvrsti na stepenicu više, među udruge od interesa za Grad Solin"..
Zastava Društva iz 1937. god.

Ruku na srce bio sam ugodno iznenađen pročitavši tu inforamciju ali i pomalo skeptičan.
Naime često puta naš KUD "Zvonimir" brkaju sa KUD-om "Mravince" pa koristim priliku da pojasnim razliku između tih dviju Udruga.

KUD "Zvonimir" je društvo osnovano daleke 1925. god. u Mravincima pod imenom Hrvatsko prosvijetno društvo Zvonimir i kao takvo se održalo sve do danas.

Kroz svoju pvijest je svo do sada Društvo okupljalo uglavnom mlađe ljude (cure i momke) koji su se u sklopu Duštva opet organizirali u klape, mandolinske sastave,foklor i sl.

Za razliku od prije danas u sklopu društva ne djeluje nikakva klapa, zbor, foklorna skupina ili sl. koja bi nas prezentirala i prema kojoj bi bili prepoznatljivi kako u Gradu tako i šire.

Došavši za predsjednika Društva želja mi je bila (al i ostrala) da se nešto u tom smislu ponovo pokrene.
U tom cilju pozvane su razne klape i foklorne skupine da se ukljuiće u rad društva ali nijedna nije uspjela zaživit tj. "asimilirat" se u Društvo.
Svi oni su i dalje zadržali svoju "upravu" i žiro račun i jedini im je cilj bio kako se udomit u Domu, tako da smo i mi sami postali "ugroženi" u vlastitoj kući.

S druge pak strane bio sam tužan i žalostan gledajući kako Dom propada a i bio sam svjestan činjenice da će propadati još i više ako se ne bude koristio.
Zato sam zajedno i s ostlim članovima odlućio otvoriti vrata ne samo drugim KUD ovima nego i svima ostalim koji su imali interesa djelovat u Domu.
Tako su u njemu uz nas svoj krov nad glavom našli i gimnastički klub "Salto"-Solin, oldtimer klub "Zvonimir"-Solin, MNK "Iskustvo"-Mravince i donedavno FD "Jadro"-Solin.

Što se tiće KUD-a "Mravince" njegovo sjedište je u Domu ali u stavarnosti to je mjesna crkva budući je taj KUD ustvari crkveni zbor pod ravnanjem č.s. Dulseline.
Stoga budući se u kontekstu Udruga od interesa Grada spominje i Udruga Pivača Salone taj epitet pripada KUD-u Mravince a ne Zvonimir kako se u tekstu navodi.KUD "Mravince"

Doduše i mi nismo ostali zaboravljeni od strane čelnih ljudi našega Grada tako da smo u raspodjeli "kolača" zvanog proračun Grada Solina za iduću godinu i mi dobili jednu fetu i to malo deblju nego lani.


Kud "Zvonimir" na YouTube - u

17.11.2008.

Već duže vrijeme sam imao ideju da video uratke koji svijedoće o raznim zgodama i nezgodama vezanim za rad našeg društva ili život našga mjesta objavimo ui javnosti.

Pa evo konačno sam i to ostvario, samo kliknite na doljnji link koji vas vodi na video verziju bloga.

mravince.blog-video

U buduće link će stati u box-u zajedno sa ostalima linkovima (doljnjem desnom kutu bloga) !

Zasad se nalazi samo jedan video klip u javnosti ali bit će ih još, a i vi se možete ukljućiti u
njiegovoj izgradnji šaljući svoje uradke na našu e-mail adresu.

Bućani ima nas još II

11.11.2008.

Evo sam dobio još jedam mail na temu prezimena Bućan te vam ga ovdje prenosim:

"mene zanima dali ima jos nekog od nase Obitelji Bucan koji su znali mojeg didu Franu.
Moj dida Frane se rodija 02.12 u Mravince moj pradid se zvao Mate Bucan ozenjen je bio sa mojom prabaku Manda Tente za Klisa.
Moj dida Frane se ozenija sa mojom bakom Marija Matijaca ima 4 sina Bucan Josko,Neven,Dalibor i Branko.Dida Frane je umrao 24.04.1991 i supruga mu umrla 03.02.2005zivjeli su do smrti u Kastel Luksic.
Drago bi mi bilo da doznam malo vise od nase Obitelji i pogotovo kak je moj dida bia kao dite.Dali je bia mali berekin,jednostavno sve me zanima.Od Mravince neznam mnogo posto sam se rodila u Njemackoj i samo na skolske praznike smo dolazili u Kastela.
Mnogo bi se obradovali ako ima jos nekog ko se moze sjetiti na mojeg didu i da mi se javi da doznam vise od njega i njegovog zivota i nase Obitelji Bucan iz Mravince.
Primite puno lipe pozdrave iz Njemacke."

s'Postovanjem
Bucan Ivana


Eto imate li kakve spoznaje o didi Frani Bućanu možet ih slati na naš e-mail
ili jednostavno ostaviti u obliku komentara na blogu.


Kuda izlaze Mravinčani ?

05.11.2008.

Pregledom jednog popularnog portala nabasali smo na fotografije starih "bećara" !

Postavlja se pitanje kako i kuda se u večernjim satima tijekom vikenda Mravinke i Mravinčani zabavljaju ?

BENCI


ŽELJAN I JAŠO u drugom planu

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.