Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mravince

Marketing

KUD "Zvonimir" Udruga od interesa za Grad Solin !?

Prema pisanju jučerašnje "Slobodne Dalmacije" a isto se može se pročitati i na službenim web stranicama Grada Solina na 71. sjednici poglavarstva Grada između ostalih odluka donesena je i odluka da se "Kulturno umjetničko društvo Zvonimir iz Mravinaca uvrsti na stepenicu više, među udruge od interesa za Grad Solin".



.
Zastava Društva iz 1937. god.

Ruku na srce bio sam ugodno iznenađen pročitavši tu inforamciju ali i pomalo skeptičan.
Naime često puta naš KUD "Zvonimir" brkaju sa KUD-om "Mravince" pa koristim priliku da pojasnim razliku između tih dviju Udruga.

KUD "Zvonimir" je društvo osnovano daleke 1925. god. u Mravincima pod imenom Hrvatsko prosvijetno društvo Zvonimir i kao takvo se održalo sve do danas.

Kroz svoju pvijest je svo do sada Društvo okupljalo uglavnom mlađe ljude (cure i momke) koji su se u sklopu Duštva opet organizirali u klape, mandolinske sastave,foklor i sl.

Za razliku od prije danas u sklopu društva ne djeluje nikakva klapa, zbor, foklorna skupina ili sl. koja bi nas prezentirala i prema kojoj bi bili prepoznatljivi kako u Gradu tako i šire.

Došavši za predsjednika Društva želja mi je bila (al i ostrala) da se nešto u tom smislu ponovo pokrene.
U tom cilju pozvane su razne klape i foklorne skupine da se ukljuiće u rad društva ali nijedna nije uspjela zaživit tj. "asimilirat" se u Društvo.
Svi oni su i dalje zadržali svoju "upravu" i žiro račun i jedini im je cilj bio kako se udomit u Domu, tako da smo i mi sami postali "ugroženi" u vlastitoj kući.

S druge pak strane bio sam tužan i žalostan gledajući kako Dom propada a i bio sam svjestan činjenice da će propadati još i više ako se ne bude koristio.
Zato sam zajedno i s ostlim članovima odlućio otvoriti vrata ne samo drugim KUD ovima nego i svima ostalim koji su imali interesa djelovat u Domu.
Tako su u njemu uz nas svoj krov nad glavom našli i gimnastički klub "Salto"-Solin, oldtimer klub "Zvonimir"-Solin, MNK "Iskustvo"-Mravince i donedavno FD "Jadro"-Solin.

Što se tiće KUD-a "Mravince" njegovo sjedište je u Domu ali u stavarnosti to je mjesna crkva budući je taj KUD ustvari crkveni zbor pod ravnanjem č.s. Dulseline.
Stoga budući se u kontekstu Udruga od interesa Grada spominje i Udruga Pivača Salone taj epitet pripada KUD-u Mravince a ne Zvonimir kako se u tekstu navodi.



KUD "Mravince"

Doduše i mi nismo ostali zaboravljeni od strane čelnih ljudi našega Grada tako da smo u raspodjeli "kolača" zvanog proračun Grada Solina za iduću godinu i mi dobili jednu fetu i to malo deblju nego lani.








Post je objavljen 21.11.2008. u 10:54 sati.