morska iz dubina

nedjelja, 20.04.2025.

Moj prvi Uskrs



Iz kužine se tukalo spustit 3 skaline u podpod. Tako su zvali konobu. U kojoj je teta držala kamenice s maslnovin ujem, bačve s vinon i damižone s rakojin. Po drvenin policama bile su staklenke s ukiseljenon kapulicon, skalonjon i kaparima, a bilo je i marmelade o sliva. Te san naj volila. O gredu su visili koluti suhih smokava, tvrdega okrugleg kolača za potočat ga u bilu kavu ili čaj i suhega grozja, koje bi teta stila u tisto kad bi činila fritule. U jednemu kantunu je bi drveni maštil s daskon, na koju je teta prala robu sa saplunon kojeg je sama činila. Ni mi baš vonja lipo. U drugi kantun je bila gustirna i lateni sić s konopon. Tu se pula voda za sve. Za jist, pit, prat, živit. Dvi petrolejke su visile na dva suprotna kamena mira pa bi ih o noć užegli da se nad škvorcanin kajinon svi umijemo i da ja operen zube. Rojaci bi se okupili oko mene i gledali kako da san čudo. Govorili su, jaaa, viš je, gre joj pina iz justi. Četkica i pasta su do njih došli puno kašnje. Ali je zato zubar doša prin do mene.

U podpodu je sve vonjalo na tufinu. Po kamenin mirima se cidila voda od vlage i ni mi tu bilo drago bit. Zato je u kuhinji uvik gorila vatra. I liti i zimi jerbo ni bilo struje i puno san volila držat otvorena vrata od špakera i prčkat po žaru. Teta bi me pomazila po glavi i rekla, danu to zatvori, užećeš kuću. Ja bi vratašca zatvorila ali i dalje gledala u plamene jezike i žar koji me opčinjava.

S obližnjeg kampanela je odzvanja poznati zvuk zvona. Podne.
Teta je iz pečnice zvadila kokoš i škrovadu punu zlatnih kumpira. Na stolu je bila lipa, izvezena tavaja i još ponad svega, najlipša sirnica ikad, s velikin bokunima cukra i zabodenin jajon u sredini.

Ala, hote, rekla je moja voljena teta Maro. Danas je Uskrs. Vaja da mi svi budete dobri. Popodne gremo u crikvu.

To je prvi Uskrs kojeg se sićan iz svog najranijeg ditinjstva. Nepune četiri godine.
Svi oni posli, komercijalni, koji su dolazili desetljećima kašnje, nisu bili ovome ni do kolina.
Eto, koliko je važno dičinje srce filovat jubavju od najranije dobi. Mozak možda i zaboravi, al srce ne.

Sretan vam Uskrs svima!

20.04.2025. u 15:02 • 25 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.



< travanj, 2025 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Rujan 2025 (1)
Kolovoz 2025 (1)
Srpanj 2025 (5)
Lipanj 2025 (7)
Svibanj 2025 (8)
Travanj 2025 (11)
Ožujak 2025 (6)
Prosinac 2024 (1)
Listopad 2024 (1)
Svibanj 2024 (9)
Travanj 2024 (6)
Ožujak 2024 (5)
Veljača 2024 (7)
Siječanj 2024 (7)
Prosinac 2023 (6)
Studeni 2023 (8)
Listopad 2023 (9)
Rujan 2023 (7)
Kolovoz 2023 (11)
Lipanj 2023 (7)
Svibanj 2023 (8)
Travanj 2023 (7)
Ožujak 2023 (10)
Veljača 2023 (10)
Siječanj 2023 (10)
Prosinac 2022 (8)
Studeni 2022 (4)
Listopad 2022 (9)
Rujan 2022 (5)
Kolovoz 2022 (6)
Srpanj 2022 (11)
Veljača 2022 (4)
Siječanj 2022 (8)
Prosinac 2021 (6)
Studeni 2021 (6)
Listopad 2021 (6)
Rujan 2021 (7)
Kolovoz 2021 (9)
Srpanj 2021 (17)
Lipanj 2021 (17)
Svibanj 2021 (15)
Travanj 2021 (10)
Ožujak 2021 (15)
Veljača 2021 (14)
Siječanj 2021 (12)
Prosinac 2020 (7)
Studeni 2020 (18)
Listopad 2020 (18)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga


Linkovi