7 dag proteinskog peciva ... 120
10 dag pilećih prsa ... 110
10 dag ajvara ... 150
0,1 dl ulja ... 90
šareni papar
Proteinsko pecivo:
10 dag lanenog brašna ... 350
25 dag bjelanjaka ... 130
sol
- umiješaj laneno brašno i sol
- dodaj bjelanjke, dobro promiješaj
- smjesom napuni 4 kalupa za muffine
- peci u pećnici 35 min. na 180 st. C
Pecivo je ispalo odlično, podatno, mekano, dostatno prozračno i vrlo ukusno.
P.S.
Ovaj blog ide u mirovanje uglavnom zato što mi je previše puta odgodio vrijeme obroka, a to mi kao dijabetičaru nikako nije prihvatljivo. Hvala, prije svega na podršci. Ne zamjerite odveć. Sve vam sretno i do čitanja.
Jedan blog, loše, dva bar duplo, a možemo dodati sintagmu višestruke osobnosti, po nekima i narcisoidnost. Zapravo, tko zna i što još sve ne. Kako god, ja sam jedan od tih koji imam dva bloga. Oba su slično promašila ono što sam inicijalno zamislio. Na ovom minus40kg sam htio popratiti skidanje 40 kg viška, ali nisam uspio. Na drugom, zadnjem od niza onih gdje nešto kao razmišljam, pa o tome pišem, ideja je bila pratiti dobre vijesti. I on je ispao totalna katastrofa. Vijesti iza čije bi dobrote ja uistinu i u potpunosti stao je izuzetno malo, a reakcije na njih s vaše strane su u najmanju ruku indikativne. S obzirom na to da sam oduvijek neke blogere posebno cijenio i uvažavao njihovo razmišljanje, dilema je krajnje jednostavna. Bar jedan blog ću staviti u mirovanje već sutra.
minus40kg ... blog koji se bavi mršavljenjem, kalorijama i klopom općenito
Blumi ... dobre vijesti i pokušaj dobronamjernog petljanja na tu temu
Koji vama više znači,
ako vam uopće i jedan išta znači?
P.S.
I izostanak odgovora je itekako razvidan odgovor.
Slobodno kažite baš sve što već mislite,
i neću komentirati komentare.
Na putu do proteinskog kruha.
10 dag pečenog graha ... 110
5 dag raženog kruha sa sjemenkama ... 120
15 dag miješane salate ... 30
0,1 dl bučinog ulja ... 90
šareni papar
Samo sam zgnječio pečeni grah iz konzerve,
te malo popaprio i prelio bučinim uljem.
Namaz je bio neosporno izvrstan.
- 290 kcal na 10 dag proizvoda
- pecivo je 8 dag što iznosi 230 kcal za komad
... link na stranicu proizvođača
Vrlo ukusno i praktično pecivo, dapače.
Uz čašu jogurta obrok koji mi je dovoljan i paše.
2 dl jogurta je 120 i 230 od peciva daje ukupno 350 kcal.
Zanimljiva je kombinacija fete i špinata, i baš razmišljam kako je uklopiti i u neko drugo jelo.
5 dag slanih inćuna u ljutim mini papričicama ... 130
5 dag integralne riže ... 180
15 dag kuhanog graška ... 120
sol, šareni papar, suhi peršin
- skuhaj rižu, dodaj grašak, začini
- serviraj uz slane inćune u papričicama
Baš sam si htio priuštiti rizi-bizi, pa onda bome i jesam.
* 20 fantastičnih recepata za rižota koja možete napraviti za ručak ili večeru
Nutritivne vrijednosti (100 g):
- Masti ... 8.71 g
- Zasićene masne kiseline ... 2.17 g
- Ugljikohidrati ... 25.50 g
- Bjelančevine ... 9.89 g
- Sol ... 1.67 g
... stranica proizvođača
Više volim trokut, ali ...
61 % povrća (kukuruz, crveni grah, mrkva, paprika)
26 % tune
repičino ulje, sol, aroma
na 10 dag:
- 11 g masti
- 7,9 g ugljikohidrata
- 8,7 g bjelančevina
- 1 g soli
... 168 kcal
Radi se o konzervi gotove smjese od 160 g.
Ovakva jela koristim kao rezervne obroke.
Kad nemam volje i vremena, samo otvorim.
Nije u frižideru i ne traži nikakvu obradu.
Vrlo ukusan i kompletan obrok.
P.S.
Podaci su od Podravkine Eva salate.
Radiš juhu, dobiješ rižoto.
Ali dobro, kad vidiš u kom pravcu ide,
ako ti ne odgovara, a ti reagiraj i mijenjaj što ide.
Jako je ljuta, pa se piletina uopće ne osjeti,
a previše je i noodlesa.
Nakon fotkanja, dodao sam vodu,
čime sam ipak dobio juhu,
kako sam i zamislio.
Baš fino starinsko jelo.
Poklonu se ne gleda u kalorije,
ali sudeći po svemu i nije ih previše.
Pretpostavljam da je prava turska kava omiljeni izbor istinskih zaljubljenika u kavu. Ja, komotan kakav već jesam napravim instant kavu u koju umiješam malo mlijeka u prahu, a ako se baš počastim i malo smeđeg šećera. Vodu zagrijem na 90 st. C i izmiješam baterijskom mućkalicom za Cappuccino. Jedna od omiljenih instant kava mi je Jacobs Monarch.
Dok ovo pišem pijuckam zanimljiv čaj. Sikavica, zeleni čaj, čičak i maslačak. Navodno bi mi jetra trebala biti zahvalna. Kuća zelenog čaja prodaje 54 različitih zelenih čajeva i raznih mješavina u kojima je glavni sastojak zeleni čaj. Od onog što nude kao čaj najskuplji je Gyokuro po cijeni 12,70 € (95,69 kn) za 50 g, dok oni jeftiniji kreću od 3,50 € (26,37 kn) za istu količinu. U cijeloj kolekciji zelenih čajeva najviše treba izdvojiti za Matcha prah koji košta 27,00 € (203,43 kn) za 30 g. Razlika u odnosu na crni je to što kod zelenog ne dolazi do fermentacije listova. Kod pripreme se koriste niže temperature, od 60 pa na više, većina od 70 do 90 st. C. Vjerojatno ga upravo to dvoje čini zdravstveno superiornim. Volim zeleni čaj i osjećam da je izvrstan svakodnevni izbor. Njime obično započinjem dan. Drevna Kineska poslovica: Bolje biti tri dana bez hrane nego jedan dan bez čaja.
3 dag Kranjske kobasice ... 120
10 dag kuhanog graha ... 90
10 dag kiselog zelja ... 20
4 dag integralne tjestenine ... 140
1 dag masti ... 90
crvena paprika, lovor, papar
Ne znam kako je baš točno rađeno,
a i količine su odokativno procijenjene.
Jedino je sigurno da mi je svakako pasalo.
5 dag namaza ... 200
5 dag crnog kruha ... 130
10 dag miješane salate ... 20
... 350 kcal
Namaz:
10 dag Samoborske kobasice ... 470
5 dag Curry umaka ... 110
... 390 kcal / 10 dag
Mnoga moja jela su više plod situacije nego namjere.
Probao sam napraviti namaz, ali moj blender nema snagu za željenu teksturu.
Zašto sam to uopće radio?
Naresci mi se više uopće ne jedu, loše mi sjedaju,
valjda su mi zubi onako, tek starački slabi,
a eto, imam baš svega i svačega,
da, tipično umirovljenički,
uvijek i previše.
Nemam pojma koliko je kalorija u tanjuru,
ali sigurno nije previše i baš paše.
1 jaje ... 80 kcal
5 dag crnog kruha ... 130
5 dag namaza od slanutka ... 150
2 dag slanih inćuna u mini paprici ... 50
šareni papar
Namaz od slanutka s majonezom:
5 dag kuhanog slanutka ... 60
2 dag majoneze ... 150
curry
... 300 kcal / 10 dag
- zgnječi slanutak
- umiješaj majonezu i curry
Imao sam otvorenu konzervu slanutka,
a isto tako i otvorenu majonezu,
pa što da ih ne spojim.
Ispalo je odlično.
Znam da to nije kvaliteta humusa,
ali eto, ovaj puta je ispalo baš ovako.
Inćuni u papričicama su jako slani,
pa mi u obrok uđe njih malo,
a flašicu treba potrošiti.
Kruh sam ja radio,
i to samo od crnog brašna.
Prije sam dodavao i bijelo brašno,
ali uvjerio sam se da to nije nužno, ali ...
da je finije uz dodatak bijelog brašna, to je.
5 dag domaćeg dimljenog kuhanog sira ... 130
5 dag graham peciva ... 120
5 dag slanih inćuna u ljutim mini papričicama ... 130
Ispekao sam sir na gril tavici, što jasno nije obvezno,
ali baš mi se svidjela ideja, čisto za probati.
Usoljene inćune bi trebao izbjegavati,
a i zbog ulja, ako su u njemu,
ali eto, gušt je gušt.
Pozdrav!
5 dag dimljenog kuhanog sira ... 130
10 dag kuhanog slanutka ... 120
10 dag kisele cikle ... 40
0,1 dl bučinog ulja ... 90
šareni papar
Jednostavna i fina salata.
Djeluje mi i poprilično zdravo.
10 dag ribane jabuke ... 50
3 dag meda ...90
cimet
Jako ukusno, iako,
ne znam zašto tako lako pretjeram s cimetom.
Obožavam ga, a imam i baš neku veću dozu.
Prije nego netko upita, da, da, Cejlonski je.
Med je vrhunski domaći, od poznatih,
a jabuka ... e ona je tek iz marketa,
i eto nas opet na samom početku.
5 dag dimljenog lososa ... 90
5 dag integralne tjestenine ... 180
5 dag mliječnog namaza ... 130
sol, šareni papar, origano
- skuhaj tjesteninu u slanoj vodi, ocijedi
- umiješaj losos i sirni namaz, začini
Krajnje jednostavno,
a vrlo ukusno.
Pašteta od tune (Rio mare):
47 % tune
237 kcal / 10 dag
13 % bjelančevina
18 % masnoće
- bez konzervansa
- zovu ga namaz, a ne pašteta
Ocjena: 4/5
Tuna u umaku (Rio mare):
26 % tune
159 kcal / 10 dag
8 % bjelančevina
12 % masnoće
- ovo je paprika, ima varijante s lukom i rajčicom
- puno manje tune nego sam mislio
Ocjena: 3/5
Moj kruh nije pogača i nema u njemu novčića,
ali ima pomno izabranih sastojaka
i malo struje iz pekača.
Sad mi svaki uspije, jer pratim proces.
10 dag fileta divljeg lososa ... 120
5 dag integralne tjestenine ... 170
20 dag pelata rajčice ... 40
5 dag crvenog luka ... 20
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, tucana crvena ljuta papričica
- na maslinovom dinstaj luk i ribu
- dodaj pelate i pasiranu rajčicu
- začini i lagano kuhaj 30 min.
- tijesto kuhaj uz sve ili solo
U umaku paše i malo korjenastog povrća.
Po potrebi podlijevaj i vodom ili temeljcem.
Izvrsno jelo, riba čvrsta i ukusna, čista petica.
Divlji losos je po svemu superiorniji uzgojenom. Ovaj je iz ribolovnog područja FAO 67. To je zona Sjeveroistočni Pacifik, gore od Kanade do Aljaske.
Pašteta u našem svijetu tako jeftino zvuči, međutim, na starim dvorovima bila je priznata delicija. Ne znam je li bilo onih od bakalara, ali poznate su bile gušće i pačje, šopane da im jetra bude i 10 puta veća od normalne. Englezi su ih nedugo i zabranili. Bilo je i pašteta od fazana, vepra i svakakvih vrlo posebnih, s dodacima vina, konjaka i koječim drugim, ali eto, samo za rijetke.
Danas, prehrambena industrija povoljno nudi svašta. Izbor nije mali, a na nama je da biramo. Oni vrjedniji napravit će svoju, a mi ostali kupujemo.
Zadnje što sam jeo su paštete od bakalara.
Bakalar s maslinama:
20 % norveškog bakalara
20 % maslinovog ulja
20 % maslina
550 kcal
57 % masnoće
1,2 % ugljikohidrata
8 % bjelančevina
1 % soli
- sama maslina se uopće ne osjeća
Ocjena: 3/5
Bakalar s tartufima:
20 % norveškog bakalara
20 % maslinovog ulja
1 % crnih tartufa
507 kcal
52 % masnoće
0,8 % ugljikohidrata
9 % bjelančevina
1,1 % soli
- umjetna aroma tartufa izrazito prevladava okusom i mirisom
Ocjena: 3/5
Nije da su loše, dapače, ali sastavom i ukusom ne dostižu Alden, moju omiljenu paštetu od bakalara.
Od standardnih pašteta priklanjam se Argeta proizvodima za koje vjerujem da su najbolje što mogu kupiti na našem tržištu industrijskih pašteta.
5 dag kavijara ... 100
5 dag integralnog tosta ... 130
2 dag maslaca ... 150
1 dl šampanjca ... 80
- ispeci tost
- namaži maslacem
- dodaj kavijar
- serviraj uz šampanjac
Nova godina kod mene nosi i određenu tradiciju koju volim zvati kavijar i šampanjac, uz Novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara. Malo parade i kiča za moju dušu, jer jasno, sve je to nebitno u odnosu na ono uistinu bitno.
U ovom obroku se radi o ikri kalifornijske pastrve iz Amerike i malo skupljem pjenušcu iz više najniže kategorije. Sve to si za nekoliko obroka mogu priuštiti i ja hrvatski friško pečeni umirovljenik, a u godinama pune plaće mogao sam ne samo platiti, nego i pojesti i popiti u kraćem periodu. Eto, Nove dolaze, pa prođu, ali dođu neke nove Nove, baš kao i među nama ljudima. Sjećamo se prošlih dragih i žarko se nadamo novima.
P.S.
Zaostajem s objavom postova. Od kada koristim mobitel, bez dodatnog studijskog osvjetljenja, sve se odvija neusporedivo brže, direktno na stolu na kojem i jedem.
10 dag filetiranog bakalara ... 90
5 dag integralnog peciva ... 120
5 dag umaka od povrća ... 30
5 dag rikule ... 10
0,1 dl bučinog ulja 90
0,05 dl maslinovog ulja ... 50
sol, šareni papar, aceto balsamico, limun
- ribu ispeci u pećnici na malo ulja
- serviraj kao sendvič uz salatu od rikule
Zanimljiva i ukusna kombinacija.
P.S.
Ovo je obrok iz prošle godine,
ali veselio bi me i u novoj.
Sretna vam i zdrava nova 2024!
Jedi raznoliko i umjereno.