minus40kg - kalorijski restoran

* Paštete: Bakalar ... cca 530 kcal / 10 dag


20231230-135721

Pašteta u našem svijetu tako jeftino zvuči, međutim, na starim dvorovima bila je priznata delicija. Ne znam je li bilo onih od bakalara, ali poznate su bile gušće i pačje, šopane da im jetra bude i 10 puta veća od normalne. Englezi su ih nedugo i zabranili. Bilo je i pašteta od fazana, vepra i svakakvih vrlo posebnih, s dodacima vina, konjaka i koječim drugim, ali eto, samo za rijetke.

Danas, prehrambena industrija povoljno nudi svašta. Izbor nije mali, a na nama je da biramo. Oni vrjedniji napravit će svoju, a mi ostali kupujemo.

Zadnje što sam jeo su paštete od bakalara.

Bakalar s maslinama:
20 % norveškog bakalara
20 % maslinovog ulja
20 % maslina
550 kcal
57 % masnoće
1,2 % ugljikohidrata
8 % bjelančevina
1 % soli
- sama maslina se uopće ne osjeća
Ocjena: 3/5

Bakalar s tartufima:
20 % norveškog bakalara
20 % maslinovog ulja
1 % crnih tartufa
507 kcal
52 % masnoće
0,8 % ugljikohidrata
9 % bjelančevina
1,1 % soli
- umjetna aroma tartufa izrazito prevladava okusom i mirisom
Ocjena: 3/5

Nije da su loše, dapače, ali sastavom i ukusom ne dostižu Alden, moju omiljenu paštetu od bakalara.

Od standardnih pašteta priklanjam se Argeta proizvodima za koje vjerujem da su najbolje što mogu kupiti na našem tržištu industrijskih pašteta.


05.01.2024.
komentiraj (5)


<< Arhiva >>

JELOVNIK


NEDJELJA
- doručak: Guacamole namaz
- ručak: Junetina, tjestenina i ajvar
- užina: Jabuka
- večera: Sir i vrhnje, tost, povrće

SUBOTA
- doručak: Kruh i namaz od tune
- užina: Kupine
- ručak: Piletina, krumpir i mahune
- užina: Kivi
- večera: Gorgonzola, riža i shiitake

PETAK
- doručak: Šunka, kruh i jagode
- ručak: Piletina, noklice i povrće
- užina: Mandarine
- večera: Tuna i povrće

ČETVRTAK
- doručak: Pahuljice, jogurt i borovnice
- ručak: Srdela, grah i paprika
- užina: Kruška
- večera: Oslić, ljubičasti batat i luk

SRIJEDA
- doručak: Pecivo, trapist i maline
- ručak: Kunić, batat i raštika
- užina: Nektarina
- večera: Zečja jetra, noodlesi i pelati

UTORAK
- doručak: Pahuljice, kefir i kupine
- ručak: Pileća jetrica i pire krumpir
- užina: Breskva
- večera: Tuna, leća i paprika

PONEDJELJAK
- doručak: Srdele, povrće, pecivo
- užina: Borovnice
- ručak: Piletina, tjestenina i rajčica
- užina: Lubenica
- večera: Tuna, povrće i umak