minus40kg - kalorijski restoran

* Kalamata masline ... 220 kcal / 10 dag

20231229-125820

Masline su jedna od glavnih namirnica Mediteranske prehrane.

Meni su grčke Kalamata masline osjetno bolje od svih.
Znam da i nije baš domoljubno, ali eto, tako je.
Naglašenog su okusa, gorkaste i masnije.

Ocjena: 5 / 5

Volim ih u raznim varijantama,
osobito u onim bar količinski manekenskim.
Ovdje su u kombinaciji s Paškim sirom, kaparama i kivijem.

prehrambene činjenice i prednosti ... link
- više o Kalamata maslinama

P.S.
Zašto je kivi malo zgnječen?
Isprobavao sam ultra brzu metodu čišćenja žlicom.
Prerežeš kivi na pola i izdubiš ga žlicom.
Prolazi samo kod zrelog kivija.


31.12.2023.
komentiraj (4)


* Grješna pizza


20231228-220701

... uvijek previše kcal

Je, odlična je, i dapače, izvrsna,
ali nakon nje šećer mi skroz podivlja.
Nemam dobru alternativu bijelom brašnu,
a i količine se jako teško svedu na gotovo ništa.
Pizza je jelo koje bi trebao zauvijek izbaciti s menija.
Tu mislim na ovu verziju koju mi pekač miješa,
a ja onda razvučem po malom protvanu,
kvalitetno nadjenem i onda ispečem.


30.12.2023.
komentiraj (6)


* Sir Kolan i suha Češnjofka

20231224-125621

Sir Kolan
Svjetski nagrađivani ekstra stari sir iz kravljeg mlijeka stariji od 12 mjeseci.
463 kcal / 10 dag
masti 39 %
bjelančevine 27 %
Ocijena: 5 / 5 ... Izvrstan sir, svakako za ponoviti.

suha Češnjofka
Češnjofka od svinjetine i junetine dimlena bukovim drevima na samoborskim bregima.
383 kcal / 10 dag
masti 27 %
bjelančevine 35 %
Ocijena: 3 / 5 ... Korektna suha kobasica, ali ne odskače od sličnih proizvoda.
Najviše sam se nadao pojačanom okusu češnjaka, ali to je skroz izostalo.


P.S.
Na slici, kao i u stvarnosti, količine su dostatne manekenu u mirovini.
Od moje mladosti je poznata i priznata ona: Jedi malo, jedi dobro!
Na moju žalost, tek od relativno nedavno baš toga se i držim.


27.12.2023.
komentiraj (7)


* Tequila Sunrise ... 230 kcal


20231225-155536

0,5 dl bijele (silver) tequile ... 120
0,2 dl grenadin sirupa ... 60
1 dl narančinog soka ... 50
par kocki leda

- pomiješaj sok naranče i tequilu, prelij preko leda
- dodaj grenadin sirup koji lagano pada na dno

Ako dobiješ efekt izlaska sunca to je to.

Tequila ... meksičko piće od agave
Grenadin ... tamnocrveni sirup od nara

Živjeli!

P.S.
Sunce se rađa na puno načina.
Dajmo mu šansu, a dajmo je i sebi.
U dobrom društvu Tequila Sunrise je ...
eto, kao što i sam naziv veli, izlazak sunca.


25.12.2023.
komentiraj (5)


* Janjeća pašteta

20231224-125238

Eh da, e sad, koliko čega točno ima, morat ćete sami saznati,
ako vas zanima.
Zadnjih dana itekako uživam u delicijama koje se nude,
u najboljem društvu, Bogu hvala.
Istina, možda je to isprazno, ali moja veselja su trenutno baš takva,
a valjda sam tik tok takav i ja.

Namjerno nisam htio dodavati paradajziće.bosiljak i slična klasična uljepšavanja.
Htio sam probati takva kakva je, i baš to sam i učinio.

Po mom ukusu apsolutno izvrsno, ali ...
puno para, premalo muzike.


24.12.2023.
komentiraj (3)


* Bulgur s tikvicama ... 57 kcal / 10 dag


20231222-222611

Začinjeno povrće s bulgurom, djelomično termički obrađeno i brzo smrznuto.

Sadrži: povrće 79 % (tikvice na žaru 18 %, špinat, rajčice, kuhani slanutak, žuta mrkva, luk), kuhana bulgur pšenica 11 % (voda, bulgur pšenica 31 %), voda, repičino ulje, sol, rižin škrob, pire od đumbira, pire od češnjaka (češnjak, sol), kumin.

Cijelo pakiranje od 35 dag ima oko 200 kcal, pa zapravo ispada dosta skupo.

Servirao sam uz panirane riblje štapiće, a prelio sam i s malo maslinovog ulja. Slanutak je manje tvrd od onog u konzervama i to mi je posebno pasalo.

Bulgur se priprema od pšeničnog zrnja bez ljuske, koje se djelomično skuha, zatim suši i usitnjava u manje dijelove. Svrstava u cjelovite žitarice. Znalci ističu da se radi o zdravoj namirnici s brojnim dobrim karakteristikama.

Zanimljivo i ukusno.


24.12.2023.
komentiraj (2)


* Rižoto s brokulom i paškim sirom ... 420 kcal

20231219-172351

2 dag ribanog paškog sira ... 90
5 dag integralne riže ... 180
20 dag cvijeta brokule ... 60
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, origano, Tabasco

- na ulju preprži rižu, prelij vodom i kuhaj 10 min.
- dodaj brokulu, začini i kuhaj još 10 min.
- na samom kraju umiješaj ribani sir
- kod serviranja dodaj ljuti umak

Ovakva jela baš volim, jer su jako jednostavna, brza i ukusna.

Stavio sam puno vode s idejom da ću pod kraj odgrabiti i imati juhu,
ali ispalo je da nemam što odgrabiti, što je valjda još bolje.
Tabasco sam na kraju promiješao s ostalim.
Malo je i odstajalo, da se sljubi,
tj. dok ja pofotkam.


21.12.2023.
komentiraj (11)


* Tjestenina s umakom od zeca ... 340 kcal

20231216-202005-1200x900

Svakodnevna kuhinja nije romantična, često, čak nije niti lijepa, bar ne osobito. To što se ja svoje obroke ovdje trudim prikazati privlačnima, stvar je uglavnom bloga i taštine. Nije da vas želim lagati, obmanuti ili prevariti, ni u ludilu, dapače, ali uz par sitnica i pravila fotografije prezentirano definitivno izgleda privlačnije. Neka jela podrazumijevaju da se sastojci pomiješaju, ali pri tome se dosta izgube boje, jer ako je i neki umak prekriti će ostalo i sve će postati manje ili više bezbojno, tj. jednobojno, a same namirnice ispod čak i mutne, jer nepostojanje čvrstih i jednoznačnih točaka zbunit će i foto aparat. Eto, ovaj konkretan obrok, sa zečetinom u centru, nije jasan na prvu. Gotovo savršeni sastojci: posni i preporučeni mi zeko, integralna tjestenina, svježe prokulice, Tabasco umak, ..., a ima tu i sastojak koji sigurno nećete prepoznati. Igram se, paradiram, ... ma ne, kao što rekoh, tek svakodnevna prehrana, i tu se nikako ne mogu uspoređivati s profesionalcima koji će izgubiti cijeli dan da snime jednu čarobnu fotografiju sa sastojcima od kojih će pola mrtvo hladno baciti, ako ne i više od toga. Ne kažem da ne cijenim cijelu priču, pa i upletanje elementa profesionalizma, i neosporni osobni trud, dapače, ali kao što rekoh nebrojeno puta, reprezentativna i svakodnevna kuhinja jednostavno nisu isti gastro fotografski nivo, pa vi sudite, ako baš morate. Ovo što objavljujem, to i jedem, a u odnosu na one koje znam i nije to tako loše.


18.12.2023.
komentiraj (10)


* Juha: Batat, prokulice i topljeni sir ... 340 kcal

20231213-234518-1200x900

5 dag topljenog Cheddar sira (3 trokutića) ... 100
10 dag ljubičastog batata ... 90
10 dag prokulica (kelj pupčar) ... 40
0,5 dl vrhnja za kuhanje 20 % m.m. ... 110
Curry, šareni papar

- skuhaj povrće, dodaj vrhnje i sir, začini, samelji

Sir se osjetio znatno manje nego što sam to očekivao.

Ideja je bila u juhu staviti i malo pečenog tosta na maslacu,
ali od toga sam na kraju odustao, iako vjerujem da bi pasalo.

Kod izrade juhe, osobito guste, treba dobro paziti na vodu,
jer ako se jako razvodni izgubit će se i okusi i gustoća.
Znam da je to svima jasno, ali upućujem na mjeru.


14.12.2023.
komentiraj (10)


* Domaće je domaće

20231212-195742

Jedi malo, jedi fino!


12.12.2023.
komentiraj (7)


* Riblji štapići, cikla i grčki jogurt ... 460 kcal

20231208-233102-1200x900

10 dag paniranih ribljih štapića ... 200
10 dag ukiseljene cikle ... 40
1 dl grčkog jogurta ... 130
0,1 suncokretovog ulja ... 90
Curry

- ispeci panirane riblje štapiće na ulju
- serviraj uz salatu od kisele cikle i grčkog jogurta

Ovaj puta sam u salatu dodao Curry i sasvim se lijepo uklopio.
Vrlo ukusan i jednostavan obrok koji se dosta brzo pripremi.

P.S.
Ne slažu se baš u svemu nutricionisti, a ni endokrinolozi,
pa o tome koliko je što zdravo u pojedinoj kombinaciji
nema uopće smisla govoriti niti s moje laičke strane.


09.12.2023.
komentiraj (9)


* Jaja na batatu, paradajzu i maslacu ... 420 kcal

20231206-205103-1200x900-1

10 dag jaja (2 kom. manja) ... 150
10 dag ljubičastog ribanog batata ... 90
10 dag mini paradajza ... 30
2 dag maslaca ... 150
sol, papar, češnjak, Tabasco

- dinstaj povrće na maslacu i češnjaku
- dodaj umućena jaja i Tabasco, začini

Slatkoća batata je malo neobična,
ali to je valjda ipak stvar navike,
a Tabasco daje dobru kontru.

Kako god, jednostavna
i zdrava kombinacija.

Probat ću s manje maslaca.

P.S.
Sony DSC HX 300 ide u mirovinu,
a dalje nastavlja Samsung Galaxy A54 5G.


07.12.2023.
komentiraj (12)


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

JELOVNIK


NEDJELJA
- doručak: Guacamole namaz
- ručak: Junetina, tjestenina i ajvar
- užina: Jabuka
- večera: Sir i vrhnje, tost, povrće

SUBOTA
- doručak: Kruh i namaz od tune
- užina: Kupine
- ručak: Piletina, krumpir i mahune
- užina: Kivi
- večera: Gorgonzola, riža i shiitake

PETAK
- doručak: Šunka, kruh i jagode
- ručak: Piletina, noklice i povrće
- užina: Mandarine
- večera: Tuna i povrće

ČETVRTAK
- doručak: Pahuljice, jogurt i borovnice
- ručak: Srdela, grah i paprika
- užina: Kruška
- večera: Oslić, ljubičasti batat i luk

SRIJEDA
- doručak: Pecivo, trapist i maline
- ručak: Kunić, batat i raštika
- užina: Nektarina
- večera: Zečja jetra, noodlesi i pelati

UTORAK
- doručak: Pahuljice, kefir i kupine
- ručak: Pileća jetrica i pire krumpir
- užina: Breskva
- večera: Tuna, leća i paprika

PONEDJELJAK
- doručak: Srdele, povrće, pecivo
- užina: Borovnice
- ručak: Piletina, tjestenina i rajčica
- užina: Lubenica
- večera: Tuna, povrće i umak