minus40kg - kalorijski restoran

* Tuna, krumpir i povrtni umak ... 390 kcal

DSC05059-2023-1200x900

10 dag fileta tune ... 110
10 dag krumpira ... 80
10 dag povrtnog umaka ... 110
0,1 maslinovog ulja ... 90
sol, papar, limunov sok

- namoči tunu sokom limuna i ostavi koji sat
- ispeci tunu na roštilju, ili na gril tavici
- serviraj uz pire krumpir i umak

I dalje vodim svoje bitke, iste.

Jedem po malo, tj. umjereno i raznoliko,
a namirnice biram poglavito po kriteriju kvalitete.


26.11.2023.
komentiraj (9)


* Guacamole namaz i kruh ... 280 kcal


DSC04739-2023-1200x900

5 dag Guacamole namaza s Ricotta sirom ... 170
5 dag integralnog domaćeg kruha ... 110

Guacamole namaz se radi od:
- zrelog avokada
- zrele rajčice
- soka limuna ili limete
- raznih začina (češnjak, chili, ...),
poželjno je staviti i svježi list korijandera

Ne zaboravite da mnogi avokado smatraju
nutricionistički najboljom namirnicom na svijetu.

Ovo je nešto najbolje što sam jeo u dugo zadnjeg vremena.

Ovaj namaz nije baš po originalnoj recepturi jer je dodan Ricotta sir,
ali on se tako dobro uklopio da bi po meni i on bio u originalnom receptu.
Svježi list korijandera bi mogao nekima zasmetati.


P.S.
Dobar tjedni jelovnik je kompletiran.
Trajalo je duže iz raznih razloga, ali eto, tu je.

Ovime završava ciklus kojem je cilj bio baš tjedni jelovnik.

Ono što je nezgodno, preraznolik je,
pa uz male količine po obroku i teže ostvariv,
bar u toj bezbroj puta spominjanoj, svakodnevnoj kuhinji.

Hvala vam na praćenju, podršci i komentarima.


Update:
Autor jela me upozorio da sam naveo krivi sir, eto, desi se.
Koristio je masni Mascarpone, a ne posniju Ricottu.
Vjerujem da bi i neki drugi sirevi dobro prošli,
a može i kako je već u originalu, bez sira.


10.11.2023.
komentiraj (5)


* Junetina, tjestenina i ajvar ... 460 kcal


DSC04949-2023-1200x900

10 dag junećeg buta ... 140
5 dag integralne tjestenine ... 180
5 dag ajvara ... 50
0,1 dl suncokretovog ulja ... 90
sol, papar, dimljena mljevena paprika, ...

Junetinu dinstaj i kuhaj, koliko ti se već da,
dok se ne raspada ili da pruža malo otpora.

U saftu je korišten domaći prefini ajvar
i ispao je apsolutno odličan saft.

Uz još ponešto promjena
ovo bi bio recept za pašticadu,
ali ovako kako već je, bilo je izvrsno,
ali ipak nije ni p od pašticade.


09.11.2023.
komentiraj (6)


* Jabuka ... 50 kcal / 10 dag


DSC05002

Jedna jabuka na dan
tjera doktora iz kuće van.

Nisam ni rumen, ni zdrav, kao jabuka,
valjda ih ipak jedem premalo,
bar onih koje voli i crv.

post s početka blogiranja: * Pravilo zlatne jabuke


07.11.2023.
komentiraj (7)


* Poli s povrćem u umaku ... 450 kcal


DSC04994-2023-1200x900

5 dag poli pileće salame s povrćem ... 120
10 dag graha u chili umaku ... 110
5 dag curry umaka ... 130
10 dag cherry rajčica ... 30
5 dag maslina ... 60
šareni papar

Poprilično brzinski obrok.

Nije trebao biti grah u chili umaku,
ali umak sam vidio tek kad sam otvorio konzervu.
Na žalost, curry umak sam stavio već prije,
ali tako to ispada u realnoj kuhinji.

Pasala bi riba umjesto Polija,
ali to se baš tako potrefilo,
imaš, pa moraš trošiti.


06.11.2023.
komentiraj (3)


* Sir i vrhnje, tost, povrće ... 330 kcal


DSC04974-2023-1200x900

10 dag svježeg kravljeg sira ... 100
0,5 dl vrhnja, 12 % m.m. ... 70
5 dag integralnog tosta ... 130
10 dag svježeg laganog povrća ... 30
bosiljak

Jedna od najboljih šablona dijabetičke dijete.

Za doručak, makneš povrće i zamijeniš vrhnje jogurtom,
za ručak dodaš još 10 dag povrća,
a za večeru, baš ovako.

Tost se može zamijeniti tjesteninom,
pa se time doda još jedna ozbiljnija nota samom obroku.

P.S.
Sad mi je žao što nisam pomiješao sir, vrhnje i povrće.
Time bi razbio centralnu bliješteću bjelinu.


04.11.2023.
komentiraj (9)


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

JELOVNIK


NEDJELJA
- doručak: Guacamole namaz
- ručak: Junetina, tjestenina i ajvar
- užina: Jabuka
- večera: Sir i vrhnje, tost, povrće

SUBOTA
- doručak: Kruh i namaz od tune
- užina: Kupine
- ručak: Piletina, krumpir i mahune
- užina: Kivi
- večera: Gorgonzola, riža i shiitake

PETAK
- doručak: Šunka, kruh i jagode
- ručak: Piletina, noklice i povrće
- užina: Mandarine
- večera: Tuna i povrće

ČETVRTAK
- doručak: Pahuljice, jogurt i borovnice
- ručak: Srdela, grah i paprika
- užina: Kruška
- večera: Oslić, ljubičasti batat i luk

SRIJEDA
- doručak: Pecivo, trapist i maline
- ručak: Kunić, batat i raštika
- užina: Nektarina
- večera: Zečja jetra, noodlesi i pelati

UTORAK
- doručak: Pahuljice, kefir i kupine
- ručak: Pileća jetrica i pire krumpir
- užina: Breskva
- večera: Tuna, leća i paprika

PONEDJELJAK
- doručak: Srdele, povrće, pecivo
- užina: Borovnice
- ručak: Piletina, tjestenina i rajčica
- užina: Lubenica
- večera: Tuna, povrće i umak