5 dag Gorgonzole ... 160
5 dag (suhe) integralne riže ... 180
10 dag shiitake gljiva ... 30
1 dag maslaca ... 80
sol, papar, curry, Vegeta
- na maslacu dinstaj gljive
- dodaj rižu, prelij vodom, začini
- kuhaj dok se riža ne skuha
- povremeno promiješaj
- dodaj Gorgonzolu
E sad, jako lijepi okusi,
možda ih je čak malo i previše,
ali kako tvrdim oduvijek,
okusi nisu problem.
Vodu dodam 3-4 x količina riže.
Napravio sam jadnu početničku grešku,
nakon što sam dodao vodu probao sam tu nazovi juhu,
kako je bila po malo vodenkasta dodao sam začina,
ali kada je voda ishlapila sve je bilo preintenzivno.
Sama Gorgonzola i gljive su bile izvrsne.
P.S.
Cijeli ovaj serijal jela koje izdvajam sa strane
radim uz jedan fizički teško podnošljivi hendikep.
Na moju žalost, prisiljen sam kretati se na štakama.
Tko to nije prošao ne može shvatiti što govorim,
ali dobro, nisam od onih koji se previše žale,
jasno, tako si ja bar utvaram, ali eto, ...
nakon zadnjeg jela slijedi pauza,
a onda, nadam se i bolje,
bar tjelesno, dok emocionalno,
već sam duže vrijeme zombi, ali i to ...
10 dag namaza od tune i povrća ... 170
5 dag integralnog kruha ... 110
namaz od tune i povrća:
40% odreska tune
50% laganog povrća
10% maslinovog ulja
sol, papar
... 170 kcal / 10 dag
Namaz je napravljen od ostataka grilane tune i povrća.
Gro povrća je luk i paprika, ali mogućnosti su uistinu velike.
Sviđa mi se nova ručna sjeckalica, jer se u namazu osjete sastojci.
P.S.
Kome uz doručak nije prerano, pasat će čaša vina,
kome pak je, uklopit će se limunada,
ili već neki sličan voćni sok.
10 dag filea pilećih prsa ... 110
15 dag krumpira ... 120
20 dag mahuna ... 40
0,1 dl suncokretovog ulja ... 90
sol, papar, peršin, češnjak, tucana crvena ljuta paprika, lorber, ...
- skuhaš krumpir i mahune
- na ulju prodinstaš meso
- dodaš povrće, začiniš
- po potrebi podlijevaj vodom
- za dodatnu gustoću samelji dio povrća
U receptima standardno ide temeljac, a ne voda,
ali to je ipak reprezentativna, a ne svakodnevna kuhinja.
P.S.
Ni voda, ni začini, nisu problem, dapače,
a treba biti više oprezan s količinama,
a to se osobito odnosi na masnoće.
Koliko je zdrav, toliko je i ...
ma svi znaju, pa što da tupim,
te vitamini, pa vlakna, ...
i onda i imunitet,
manje stresa,
starenja, ...
P.S.
Napokon mu i cijena popušta.
Kupina je penjačica iz porodice ruža.
Uz vrijedne vitamine C, K, B9 i esencijalni mineral mangan, kupina ima više vlakana nego većina drugog voća. Kupine su čak deset puta bogatije antioksidansima nego rajčica ili brokula, što ih svrstava u top deset najzdravijih namirnica. Specifičan antioksidans kojeg sadrže - elagitanin, kojeg nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici pokazao se vrlo učinkovitim u borbi protiv raka.
Kupine su često nešto kiselije od ostalog bobičastog voća, i mnogima zbog toga ne pašu, ali zdravstvene prednosti u potpunosti opravdavaju moto tipa raznolikosti, pa je odlično da povremeno i one dođu na red.
P.S.
Nekako mi se teško ne prisjetiti i kupinovog vina, koje je za mene vrhunska delicija, jasno, uz drugi dio mog glavnog idejnog pravila, a to je umjerenost.
5 dag bunceka/suhog mesa/kobasica ... 200
5 dag ječma ... 180
10 dag kuhanog graha iz konzerve ... 90
10 dag korjenastog povrća (luk, mrkva, peršin, ...) ... 40
1 dag svinjske masti ... 90
sol, papar, mljevena ljuta tucana paprika, koncentrat rajčice
- na masti dinstaš luk i povrće
- dodaš ječam, grah, buncek i začine
- preliješ vodom i kuhaš dok se ječam ne skuha
- za gustoću zgnječiš malo graha i povrća
Ovo je minijaturna porcija, a neki uz ričet jedu i kruh.
Jelo za težake, rudare i slična mitsko antropološka bića.
Prefino jelo, skroz poremećenih nutritivnih odnosa.
Nikako dočekati zimu, pa je lako malo požuriti.
P.S.
Ne moram objašnjavati zašto neće ući u dijetni tjedni meni, ne.
5 dag pureće šunke ... 60
5 dag domaćeg mliječnog graham kruha ... 150
10 dag jagoda ... 30
1,5 dl LGG probiotika, 1,5% m.m. ... 90
E sad,
što je to domaći mliječni graham kruh.
Eto,
u sastavu ima i graham brašna,
i ulja i mlijeka u prahu,
a napravljen u pekaču,
izvrstan i podatan.
P.S.
Jednostavni obroci,
moj su standardni imperativ,
uz primarnu raznolikost i umjerenost.
naravno, odnosi se to na teoriju,
u praksi, koliko mi već ide.
Obrok koji neće ući u tjedni meni,
jer eto, pohano, za ovo što pokušavam reklamirati,
ne da ne ide, ne ide baš nikako.
E sad, još kupljeno gotovo, pa ima sasvim određene kalorije,
još kako tako, ali ovako, nikako, iako je obrok izvrstan,
ako se odmaknem od činjenice da je pohano.
10 dag filea pilećih prsa ... 110
10 dag svježe tjestenine s jajima ... 170
20 dag povrća za saft ... 80
0,1 dl suncokretovog ulja ... 90
sol, papar, peršin, suha crvena paprika, lovorov list
- na ulju dinstaj povrće i meso
- dio povrća samelji da dobiješ gustoću
- ukuhaj noklice, podlijevaj vodom po potrebi
Ovaj puta su išli grašak, mrkva, paradajz, paprika i luk.
Jasno, moglo je ići neko sasvim drugo povrće,
a i meso je moglo biti neko drugo,
pasala bi i filetirana riba.
Sve mi više paše ovaj tip jela.
P.S.
Jela na saft budu njime zamućena,
pa se glavne namirnice ne vide skroz jasno.
Dobra je užina, u kriškama, ili iscijeđena,
a i od nje, limuna ili limete odličan je napitak s vodom i medom.
Kao i ostali citrusi, mandarina osvježava i onda kada nam osvježenje ne treba.
Zdrava je, a još kad je naša, nema joj ravne.
Valja iskoristiti sezonu.
10 dag odreska tune ... 110
10 dag krumpira ... 80
15 dag laganog povrća ... 50
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar
- ispeci ribu i povrće na grill tavici, začini
Eh gušta.
- razbijeni/usitnjeni led (ja stavim običan)
- 1 mjera votke
- 1 mjera Blue Curacao
- 3 mjere limunade
- promiješaj
limunada:
- pola mjere iscijeljeni sok od limuna
- pola mjere sirup od šećera
- 2 mjere vode
za 1 čašu koktela su mi:
- 1 mjera = 1 čašica za žesticu
sirup od šećera se radi:
- staviš vodu i isto toliko šećera, zagriješ do kipljenja i mješaš da se šećer rastopi
- pustiš da se ohladi
Kao i kod svega recepata je više.
P.S.
U mlađim društvima kokteli su vrlo popularni, pa i ovaj,
a i meni je uvijek zgodno probati nešto novo.
Pod novo mislim iz kućne radinosti,
gotove sam odavno probao.
1 l kvalitetnog crnog vina
10 dag šećera
1,5 dl iscijeđene naranče
1 kom. iscijeđenog limuna
1 kom. iscijeđene limete
1 kom. nasjeckane kruške
2 kom. nasjeckane mandarine
10 dag borovnica
10 dag višnji bez koštica iz kompota
10 dag domaćeg crnog grožđa
Malo kasnim za ljetom, mada je još toplo,
ali eto, htio sam imati zapisano.
10 dag fileta oslića ... 80
15 dag ljubičastog batata ... 140
5 dag ljubičastog luka ... 20
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, vinski ocat, voda
- skuhaj ribu i povrće u vodi i octu, začini
Ljubičasti batat, rekao bih manje sladak i upečatljiv,
a kombinacija je slična onoj koju radim s krumpirom,
samo ovo nije ispalo na bijelo, nego na ljubičasto.
Sočna i slatka zavodnica.
P.S.
Najviše volim Viljamovku.
Na degustaciju mi je stigla
i flaša divlje kruške iz Istre.
10 dag panirane jadranske srdele ... 170
10 dag zapečenog graha ... 110
10 dag pečene paprike ... 30
0,1 dl suncokretovog ulja ... 90
Smrznuta panirana jadranska srdela,
uz jako dobar zapečeni domaći grah iz konzerve,
i izvrsnu domaću makedonsku zapečenu papriku iz teglice.
Koja kap Dingača i ne boli glava,
dapače, čisti gušt.
tijesto:
10 dag oštrog brašna ... 370
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
voda, sol, suhi kvasac
... 460 kcal
nadjev:
1 dl pasirane rajčice ... 20
10 dag šampinjona ... 20
3 dag crnih maslina ... 50
0,1 dl suncokretovog ulja ... 90
3 dag dimljenog lososa ... 60
4 dag Podravec sira ... 140
origano, sol
... 380
- napravi tijesto i razvuci ga po protvanu
- izdinstaj šampinjone i masline na ulju
- razmaži rajčicu i origano, stavi nadjev
- peci u pećnici 10 min. na 250 st. C.
Evo, ovo naravno ne ide u dijetne jelovnike,
ali eto, htio sam da dobijete i vezane brojke.
Inače ovo su sve kalorije tek za trećinu pizze,
jer uz ovu moju bilo je još materijala za dvije,
dakle, mali protvan pizze je bio oko 2500 kcal.
P.S.
Tijesto se dosta nadigne, ali vrlo je ukusno.
4 dag zobenih pahuljica ... 150
2 dag LGG jogurta, 1,5 m.m. ... 100
10 dag borovnica ... 60
2 dag meda ... 60
Borovnice ... kao i ostalo bobičasto voće,
vrlo bogat i vrijedan izvor nutrijenata.
P.S.
Evidentno šablonski obrok,
i to baš kvalitetan i apsolutno izvrstan.
10 dag zečjih jetra ... 140
5 dag noodlesa ... 180
20 dag pelata ... 40
0,1 dl suncokretovog ulja ... 90
sol, papar, češnjak, chia sjemenke
- dinstaš jetra na ulju
- dodaš pelate, začiniš
- serviraš uz noodlese
E sad, znam, znam, ...
ali kada uz zeku dobiješ i jetra,
po meni, samo je tek jedno logično.
P.S.
noodlesi su bliještili bjelinom,
pa sam ih malo pochiao.
Za nektarine vele da su breskve s glatkom korom. Kad je zrela ima sladak i sočan plod, ali pomalo i kiseline, pa je ukusna i osvježavajuća. Moja omiljena popodnevna užina.
10 dag čistog mesa kunića ... 140
15 dag ljubičastog batata ... 140
10 dag raštike ... 20
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, list korijandera
- skuhaj zeca i povrće, začini
Skuhao sam zeku u ekspres loncu,
pa očistio i sad ga koristim malo po malo.
Rekao bih da je ljubičasti batat nešto manje sladak.