5 dag graham peciva ... 130
5 dag trapista ... 180
10 dag malina ... 50
svježi bosiljak
E sad, i dalje ostaje dilema,
voće s obrokom ili ne.
P.S.
Liječnik mi već tjedan dana ne odgovara na upit.
10 dag tune ... 110
10 dag kuhane leće ... 100
10 dag pečene paprike ... 30
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
Brza večera, jer je sve pripremljeno u naprijed.
Prije konzumacije sam sve pomiješao,
pa su se i okusi ugodno sljubili.
15 dag pilećih jetrica ... 210
15 dag krumpira ... 120
2 dl pasirane rajčice ... 40
5 dag crvenog luka ... 20
0,1 dl suncokretovog ulja ... 90
sol, papar, češnjak, tucana crvena ljuta paprika
- na ulju dinstaj luk, pa jetrica
- dodaj grubo pasiranu rajčicu, začini
- serviraj uz prekuhan i zgnječen krumpir
Jednostavno i ukusno jelo.
Od kada sam na blogu postoji otpor na namirnice tipa jetrica.
Ja i dalje mislim ako ih jedem povremeno, neće me ubiti,
a prepune su proteina i ostalih vrijednih nutrijenata.
P.S.
Oblikovati krumpir napravom za sladoled,
boljj je kao ideja, nego što ispadne.
Sve je tako lako kad radi netko drugi.
Paprike samo staviš u pećnicu, malo okrećeš, skineš kožicu i okupaš s češnjakom, uljem i octom.
Plod breskve je bogat raznim vitaminima, antioksidansima i flavonoidima, pa ispada da je kao i većina voća vrlo zdrava, naravno, ako je vrli proizvođač nije "obogatio" kemikalijama. Ona ne špricana preko mjere, spada u dobru dijetetsku hranu. Ima oko 40 kcal na 10 dag.
Kada sam dobio bolničku dijetu u njoj su bila predviđena 3 dnevna obroka i svaki od njih je sadržavao voće. Vremenom sam to nekako zanemario i često ga jedem solo. Zapravo ispada da griješim i da bi se trebao vratiti na staro. Upit za voće, solo ili uz obroke, ide liječniku, pa neka on odluči. Shodno tome ću i ovdje slagati obroke, samo prvo moram odustati od ovih koji se oreviše izvan zadane matrice. Tu mislim na one s velikim bijelim pecivima, hrpom masnog umaka i slično.
P.S.
Zanimljivo je da je breskva biljka iz porodice ruža, a stablo joj može narasti i do 10 metara.
Oslića sam ispekao na grill tavici, malo sam umočio i pecivo na kraju.
Zašto su maline ovdje?
Tako je ispalo, i uopće nije bilo loše, dapače.
P.S.
Naručiš Hamby pecivo i dobiješ četiri, pa si ti sad misli što i kako.
Bosiljak je dao svoje, a fakat je dugo potrajao.
- Hamby pecivo sa sezamom umjesto kruha
- dimljena fit pileća prsa namjesto parizera
- delikatesna majoneza umjesto majoneza
- bosiljak kao touch vrlog nam masterčifa
- grožđe s moje brajde, carica @Izabelči
Tak se to dela kod nas, pravih pobjednika.
I naravno, u pozadini, ugodno i nenametljivo
... Vivaldi, to je onaj pilar za kojeg su i gluhi čuli,
mladac je mrak, navodno ide kao predgrupa Ševki.
Neki se žale na tekstove današnje muzike,
ali na Vivaldija bome i ja zapjevam,
jer ne da ima riječi ... nema ih,
dok gudalo, gudi ih bar 1K,
ako ne i osjetno manje.
P.S.
Imam baš zanimljivog susjeda,
svaka fešta, vadi zvučnike,
krene s Čavoglavama, preko ...
i završava s Jurom, Bobanom i ekipom,
ali više ne, prošlo ga, sad i on piči samo Vivaldija,
kad izađe vikendom veli, pa nisam ja krkan, znate sused,
logično, kad si u Zagrebačkoj Dubravi ponašaj se kao Dubrovčan,
i onda još doda ono slatko hercegovačko, "Kaj ne?",
i da ne bude zabune, volimo ga, naš je.
hot dog pecivo
hrenovke
umak od češnjaka
senf
mini rajčice
bosiljak
Fini, ali ipak i preobilni obrok,
pa ne ide u tjedni jelovnik,
a ni hrenovke, ni bijelo pecivo, niti umak,
i nisu baš na popisu dijabetičkih namirnica, dapače.
Upravo ovdje je došao do izražaja problem da se koristi malo umaka.
4 dag zobenih pahuljica ... 150
2 dag kefira, 0,9 m.m. ... 80
10 dag kupina ... 40
3 dag meda ... 90
Za ovakav doručak mogu reći samo riječi pohvala.
Izuzetno mi lijepo sjedne, a namirnice su vrhunske.
Češnjak sos ... ugodnog okusa, jasno, po češnjaku, ali ne prejako.
Curry sos ... ima svašta u njemu, ali prevladava curry,
ja nisam prepoznao ananas, mango. jabučni sok, a vele da ih ima.
Kockica češnjaka ... margarin s okusom češnjaka.
Ova dva sosa u staklenim flašicama vrlo su ukusna, ali izbezumljuje što ih ne mogu normalno koristiti. Grlo je premalo za dugu malu žlicu, pa ga moraš tutkati odozgo, i onda ne ide, i ne ide, a kad krene iscuri pola flašice. Pitam se da li ga sami proizvođači koriste. Vjerojatno je dobar frižider otegotna okolnost, pa tekstura ispadne gušća. Kockica češnjaka, radije bi da je maslac, a ne margarin, ali eto, nude to što već nude. I ovdje postoji problem korištenja. Kutijica je dosta čvrsta, pa treba kopati po njoj. Završno, ako ste opušteni i neosjetljivi na mane koje sam naveo, ovakvi će vam se proizvodi pokazati kao baš ukusan dodatak svakodnevnoj kuhinji. Kako god, u mojoj gastro filozofiji isprobavanje novog je poželjno, dapače.
Ostatak prošle tune sam samljeo štapnim mikserom uz dodatak curry umaka. Stavio sam previše umaka, pa je ispalo prerijetko za namaz, ali nema veze, ovaj mi obrok ionako ne ide u tjedni jelovnik, jer je bilo bijelo pecivo, a nije trebalo biti. Salata od krastavaca i vrhnja, klasika, ali i fakat jako ukusna. Zapravo je sve bilo odlično, a čak ni kalorije nisu prevelike. Ima tu i malo ukrasa, ali oni su samo vizualni dodatak.
Zanimljivo je da u curry umaku uz curry začin ima ananasa i manga.
15 dag tune ... 170
20 dag meksičkog povrća ... 100
5 dag umaka od češnjaka ... 110
sol, papar
- skuhaj povrće
- tunu ispeci na grill tavici
- serviraj uz umak od češnjaka
Meksički mix: kukuruz šećerac, rajčica, zelene mahune, luk, crvena paprika, zelena paprika
Odlična večera, jednostavno, nije previše kalorija, a puca od lijepih okusa.
I opet unutarnji zov djetinjstva.
Baš je ovako uživao i moj djed u Ludbregu.
Malo talijana i nešto narezati,
eto, tako je to bilo,
a možda ...
primijetio sam da mi se sjećanja miješaju,
pa si na tren umislim da sam bio mlad, sretan i zadovoljan.
P.S.
Naravno, i prežburt i čips sam dobio na poklon.
Curry sos je mom djedu bio obavezan,
a nisam ni ja neobavezan,
pa sam ga kupio.
Tihi zov djetinjstva,
trebao je ići šećer,
stavio sam med.
Nisam ništa mjerio,
i ovo neće ići u jelovnik,
ako bude jelovnik slabosti,
u tom već možda bude.
20 dag lubenice ... 60 kcal
Meni jedno od najdražih ljetnih povrća.
Treba je jesti dok je svježa, jedra, sočna, ...
10 dag srdela s povrćem ... 120
5 dag integralnog peciva ... 110
2 dl limunade s medom ... 80
Vrlo ukusan doručak,
a paše i to što je jednostavan.
10 dag borovnica ... 60 kcal
- međuobrok, tj. voćno vitaminski dodatak
To je mrvicu tak, tak, jer obično se prodaju u mjeri 12,5 ili 25 dag, ali dobro, glavno da su svježe, zrele i domaće. Izvan sezone, i zaleđene su sasvim u redu.
10 dag pilećeg filea ... 110
5 dag tjestenine ... 180
2 dl pasirane rajčice ... 40
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
- friško meso kratko proprži na ulju
- dodaj pasiranu rajčicu, kuhaj još 10 min.
- umiješaj kuhanu tjesteninu
- začini kako te volja
Da bi jelo kod mene dobilo etiketu izvrsnosti,
namirnice moraju biti i kvalitetne i svježe,
a ukupna priprema krajnje jednostavna.
Dobar bosiljak ima dobru boju,
intenzivno svježe zelenu
i pomalo je mesnat.
P.S.
Još prošli post, ja, usuglašeno veliki kritičar sebe samoga,
neki uradak nazovem božanskim, naravno, pitanja ništa,
a vele neki, valja znati kad podvući crtu, tj. kad je dosta,
mogu se složiti i da, hvala vam za sve, to je bilo baš to,
bar što se tiče komentara na vaše daljnje komentare,
postovi idu dalje, ali s jednom sasvim drugom svrhom.
----------------------------------------------------------------------
kao i svaka budala, volim šamare
prvi je došao s bloga,
kao ne trebam brojiti kalorije,
time sam se zatvorio i neću ništa riješiti
- sve pet, prošao sam to milijun puta
drugi, od drage i bliske osobe,
- pohvalio sam se uratkom i ostao popljuvan
u redu, zaslužio sam, itekako, jer tražio sam pohvalu,
i nisam shvatio sintagmu osobnih preferencija
onako, više za sebe, kad već tako mora biti,
ovo je najbolje pecivo koje sam ikada jeo
p.s. ne tražim da mi itko vjeruje, dapače,
samo svi dajte po svom, moja podrška,
i da, toliko sam rezigniran,
da sam uzeo prvu fotku,
čemu gubiti vrijeme na bolji izbor,
što sam na žalost do sada tako uporno radio