minus40kg - kalorijski restoran

* Kava i Zeleni čaj


20240116-152236

Pretpostavljam da je prava turska kava omiljeni izbor istinskih zaljubljenika u kavu. Ja, komotan kakav već jesam napravim instant kavu u koju umiješam malo mlijeka u prahu, a ako se baš počastim i malo smeđeg šećera. Vodu zagrijem na 90 st. C i izmiješam baterijskom mućkalicom za Cappuccino. Jedna od omiljenih instant kava mi je Jacobs Monarch.

Dok ovo pišem pijuckam zanimljiv čaj. Sikavica, zeleni čaj, čičak i maslačak. Navodno bi mi jetra trebala biti zahvalna. Kuća zelenog čaja prodaje 54 različitih zelenih čajeva i raznih mješavina u kojima je glavni sastojak zeleni čaj. Od onog što nude kao čaj najskuplji je Gyokuro po cijeni 12,70 € (95,69 kn) za 50 g, dok oni jeftiniji kreću od 3,50 € (26,37 kn) za istu količinu. U cijeloj kolekciji zelenih čajeva najviše treba izdvojiti za Matcha prah koji košta 27,00 € (203,43 kn) za 30 g. Razlika u odnosu na crni je to što kod zelenog ne dolazi do fermentacije listova. Kod pripreme se koriste niže temperature, od 60 pa na više, većina od 70 do 90 st. C. Vjerojatno ga upravo to dvoje čini zdravstveno superiornim. Volim zeleni čaj i osjećam da je izvrstan svakodnevni izbor. Njime obično započinjem dan. Drevna Kineska poslovica: Bolje biti tri dana bez hrane nego jedan dan bez čaja.


17.01.2024.
komentiraj (9)


<< Arhiva >>

JELOVNIK


NEDJELJA
- doručak: Guacamole namaz
- ručak: Junetina, tjestenina i ajvar
- užina: Jabuka
- večera: Sir i vrhnje, tost, povrće

SUBOTA
- doručak: Kruh i namaz od tune
- užina: Kupine
- ručak: Piletina, krumpir i mahune
- užina: Kivi
- večera: Gorgonzola, riža i shiitake

PETAK
- doručak: Šunka, kruh i jagode
- ručak: Piletina, noklice i povrće
- užina: Mandarine
- večera: Tuna i povrće

ČETVRTAK
- doručak: Pahuljice, jogurt i borovnice
- ručak: Srdela, grah i paprika
- užina: Kruška
- večera: Oslić, ljubičasti batat i luk

SRIJEDA
- doručak: Pecivo, trapist i maline
- ručak: Kunić, batat i raštika
- užina: Nektarina
- večera: Zečja jetra, noodlesi i pelati

UTORAK
- doručak: Pahuljice, kefir i kupine
- ručak: Pileća jetrica i pire krumpir
- užina: Breskva
- večera: Tuna, leća i paprika

PONEDJELJAK
- doručak: Srdele, povrće, pecivo
- užina: Borovnice
- ručak: Piletina, tjestenina i rajčica
- užina: Lubenica
- večera: Tuna, povrće i umak