AnaM

petak, 24.04.2020.

Sarmice od zelja…


Da mi je neko rekao da ću sama sebi praviti sarmice od zelja rekla bih mu da je lud. Nema šanse. Šanse nema ali stigao paket sa organskim zeljem, 20 listova.
Ćurke nisu uspele preskočiti ogradu pa im je njihov delikates propao, a meni dopao.
Gledam one listove, gledaju oni mene.
Opcija buljenje u ekran sa premeštanjem od fotelje do fotelje i nije nešto privlačna, ali ni kuhanje po nepoznatom receptu nije izazov.
Uzdah.
Guglujem sarmice od zelja.
Lako.
Piše napravi se za dvadesetak minuta. Taman do serije.
Faza 1
Pranje, uzela je 5-6 minuta, list po list. Malo sam izgubila na vremenu.


Faza 2
Popariti listove vrelom vodom1-2minuta. Za to vreme pripremiti nadev. Ne znam kako je to Google zamislio, ali dok sam parila sebe, kosu, one listove, vrele kao da su iz pakla izašli, nema šanse da seckam za nadev. Pristojna frizura se opustila od one pare kao da sam je peglala (moderno pre tri godine, sada ne)

Faza 3
Iseći one drške jer se sa njima neće motati. Preklopim list i lako isečem, ali se stranice zalepile kao da sam OHO-om namazala. Nema šanse da se odvoje.Biće za poklopac sarmica. Jedan po jedan list seckam. Na seriju i ne mislim više. Dobrih 19 minuta potroših.
Sve ostavljam, seckam luk, češnjak, ribam mrkvu, meso dinstam… I riža zanoveta, hoće posebno kuhanje. Nećeš rižo zapovedati, guram je u onaj bućkuriš, nadev.

Faza 4
Staviti na list nadeva 1-2 žličice, preklopiti sa strane i urolati. Žljičica za patuljke verovatno, jer pola nadeva mi se prosulo, trećina izašla sa strane, dva zrna riže se grčevito drže za list. Dobro, taj list ide kao poklopac.
Listova za poklopiti sve više.

Faza 5
Sve je nagurano, ostalo nadeva za sledeću sarmu. Da li je stigla vinova loza dok sam u praksi??
Mislila sam sarme staviti u veliku šerpu, sve stalo u majušnu šerpicu i još ima prostora. Sarmica nema puno, ali zato listova za poklopiti koliko voliš.
Sad samo nešto a la zaprškica odozgo.
Pećnica na 200stepeni, dok ne prokuva, pa se smanjuje na 180 i ostavi sat da se krčka.… Neću gvirkati pa što mu bude.

Faza 6
Gotovo sad samo da skinem zaštitne listove, stavim u tanjur, i kiselo mleko odozgo. Kiiiseeeloooo mleko?? Nema ga. Ima svašta u frižideru, jogurt, slatko mleko, pavlaka…
Sad ću da mu naguram pavlake, i neka se nosi…
Gde nestadoše onih 20 minuta ne znam.
Bilo je odlično, ali više ne pravim sebi tako nešto ni slučajno. Badava me Corona mamila primamljivim receptima.

Budite vi meni zdravi, veseli i debeli.
(Pavlaka će doprineti zadnjoj stavki)

- 09:29 - Komentari (30) - Isprintaj - #