ponedjeljak, 25.01.2016.
KEKSI SA LJEŠNJACIMA
Sastojci:
250 gr maslaca ili margarina
100 gr šećera
1 bjelanjak
300 gr brašna
100 gr sjeckanih lješnjaka
Priprema:
U većoj posudi kremasto izmiješajte maslac sa šećerom, pa dodajte bjelanjak. Nakon što se ono dobro izmiješa, postupno umiješajte brašno. Na kraju dodajte sjeckane lješnjake. Tijesto ostavite da stoji nekoliko sati, a najbolje preko noći u frižideru. Na lagano pobrašnjenoj površini tanko razvaljajte tijesto i izrežite oblikom po želji koji možete umakati u brašno da vam se tijesto ne lijepi. Kekse stavite na lim obložen papirom za pečenje, staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180°C 8-10 min, paziti da ne porumene, te ih pažljivo izvadite i pustite da se hlade.
25.01.2016. u 18:10 •
1
Komentara •
Print •
#
ponedjeljak, 11.01.2016.
TORTA OD ORAHA
Biskvit:
5 jaja (posebno tući bjelanjke)
30 dkg šećera ( ili 18 žlica šećera)
30 dkg glatkog brašna ( ili 20 žlica brašna)
1 prašak za pecivo
1 vanil šećer
1 dcl ulja
2 dcl mlijeka
1 dcl tople vode
6 dkg mljevenih oraha
prstohvat soli
malo ruma
Priprema biskvita:
Odvojiti žutanjke i bjelanjke, žutanjke izraditi sa šećerom, dodati orahe, vodu, ulje, rum, mlijeko, sol i brašno s praškom za pecivo, izlupane bjelanjke dodati u prethodnu smjesu. Biskvit peći na 180°C 35-45 min.(ovisi o pećnici)
Krema:
4 dcl mlijeka i 4 i pol žlice gustina, 2 žlice šećera, malo limunove korice i vanil šećer kuha se lagano na pari.
Posebno pofuriti sa 1 dcl i pol 30 dkg oraha i 15 dkg štauh šećera. Kada se orasi s šećerom ohlade stavi se u tu smjesu 15 dkg izrađenoga putra, malo ruma, vanil šećer i 3 štange čokolade za kuhanje otopljene s malo mlijeka. Onda se povežu orasi i ohlađeno mlijeko s gustinom u kremu, filati tortu i posuti čokoladnim mrvicama.
11.01.2016. u 19:16 •
2
Komentara •
Print •
#