U boj za narod svoj

14 lipanj 2021

Dugo očekivano Europsko prvenstvo u nogometu, konačno je počelo. Slijedi nas mjesec dana uzbuđenja.
Naši "Vatreni" maksimalno su nabrijani. Iako nas nogometna Europa ne vidi kao pobjednike, mi se i te kako vidimo. Mi smo najbolji jer imamo Modrića, Kovačića, Vidu, Kramarića......! I tko nam išta može?

A onda, utakmica s Engleskom i bolan povratak u stvarnost.
Nisu Englezi bili bolji od nas. Ne, mi smo bili lošiji od njih.

Englezi su bili katastrofa.
Redovno sam pratio englesku reprezentaciju. Nekada su Englezi bili pojam koji je u nogometu nešto značio. Oni su bili ti koji su počeli igrati nogomet. Oni su cijeli svijet naučili igrati nogomet. Da nije bilo njih, tko zna što bi bilo?

No, ono što su pokazali na utakmici protiv "Vatrenih" nije bila škola nogometa. To je bila igra na razini nekog osrednjeg kluba, koji se ne bori za opstanak ali niti za vrh tablice.
A "Vatreni" su bili lošiji od njih. I to je bolna istina.

To loptanje po terenu, deseci dodavanja, pokušaji nabacivanja, deseci pogrešno dodanih lopti i nitijedan udarac na gol. Zar se to zove igra? To je prepoznatljiv stil naše reprezentacije?
Strašno.

Prvih deset minuta nisam imao pojma da je Kramarić u prvoj postavi. Eto, zakasnio sam na predstavljanje ekipa. Gle, igra i Rebić. Super. Imamo ubojit napad. Problem je samo što naši napadači moraju sami dolaziti po loptu na našu polovicu.
Ali, zato je Modrić barem pet puta u deset minuta, gurnuo englezima loptu kroz noge.
Koja sramota za te vrhunske nogometaše.
Nek si stave fertun oko pasa!

Bit će bolje, komentirao je naš predsjednik izgubljenu utakmicu.
Naravno da će biti bolje, jer gore gotovo ne može biti.
Ustvari, kod nas je sve moguće.
Nisam baš neki stručnjak za nogomet, no i kao takav shvatio sam kako je teško pobjediti ako se ne puca na protivnički gol.
Može se.
Recimo tako da si oni sami zabiju gol.

Ništa nije izgubljeno, osim ugleda i bodova i općeg dojma da smo potpuno dezorjentirani na terenu. Još imamo šanse biti drugi.
Ali da bi bili barem drugi, možda ne bi bilo loše, barem pokušati, koji put šutirati prema protivničkom golu.
Pa od desetak pokušaja, veća je vjerojatnost da će jedna lopta ući u mrežu, nego da se deset minuta igramo "ševe" na našoj polovici i čuvamo rezultat koji nas vodi u poraz.

Oznake: Sport Billy

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.