Prijedlog

01 veljača 2019

Danas u Saboru, na dnevnom je redu prvo čitanje prijedloga Zakona o zaštiti tzv. Zviždača. To su, navodno, oni pošteni ljudi, koji su odlučili, makar i pod cijenu gubitka vlastite egzistencije, razotkriti mutne i prljave poslove svojih poslodavaca.
Sve se stranke u Saboru izjašnjavaju kako je taj Zakon i te kako potreban, no oporba iščitava mnoge manjkavosti!
Naravno, pripadnici Mosta i Živog zida ponovno su iskoristili mogućnost da oblate i s vladajućima operu štale, koce i svinjce, no to je ustvari svrha njihovog postojanja i zbog toga su sjednice Sabora postale najzabavniji dio tv programa.

Ali pustimo našim izabranim predstavnicima da troše naš novac za svoju vlastitu promidžbu. Mi smo im to omogućili i nemamo se pravo buniti na to što rade.
Problem svih naših Zakona koji su već usvojeni i u fazi provedbe u svakodnevnom životu, te svih onih koje će naša Vlada donjeti, a Sabor potvrditi je problem realizacije, odnosno provedbe!

Svima je jasno, pa čak i izvan granica Lijepe naše, da imamo mnogo odličnih Zakona, da su neki čak i mnogo strožiji od sličnih Zakona u pojedinim članicama EU, no primjena Zakona u praksi nam stalno šteka, odnosno, nema ih tko provesti. Iako se zna tko je zadužen za provedbu, iako se zna i koje su sankcije predviđene za nepoštivanje Zakona, Zakoni se uglavnom ili ne provode ili se provode na nekim izoliranim područjima!

Svima nam je poznat Zakon o zabrani pušenja i konzumacije duhanskih proizvoda na javnim mjestima, u kafićima, odgojno-obrazovnim ustanovama, javnim ustanovama, javnom prijevozu.......!
U gradu Vrbovcu, postoji cca petnaestak kafića, gostionica, pizerija. U svima njima je dozvoljeno pušenje i uporaba duhanskih proizvoda bez obzira što doslovno niti jedan od njih nema odgovarajuće uređaje za pročišćavanje zraka, a ako neki i ima neku vrstu takvog uređaja, zbog velike potrošnje struje ti uređaji uglavnom ne rade!

Čak ima jedan kafić u centru grada gdje je unutar kafića poljepljeno cca desetak naljepnica s znakom zabranjenog pušenja, pa ipak, svi pušaći puše i nitko ih zbog toga ne kažnjava!
To je samo jedan primjer kako imamo Zakon ali nemamo one koji ga trebaju provoditi, a ako takvi i postoje, oni to ne čine i zbog toga ne snose nikakve posljedice!

Ipak, najslabija točka našeg društva i općenito najslabija karika u lancu organizacija koje bi se trebale brinuti za provođenje Zakona je sudstvo! Uzalud nam je imati izuzetno sposobne izvršne organe, mislim na policiju, kada nam je sudstvo jadno, neučinkovito i glede povjerenja građana na dnu dna.

I stoga je uobićajena praksa mnogih osiguravajućih društava ali i mnogih privatnih poduzeća da nezadovoljnim klijentima ili zaposlenicima daju savjet neka ih tuže!
Da nam je sudstvo efikasno, nikome ne bio palo na pamet dati takav savjet. No, kada je takvo kakvo jest - savjet - tužite nas - odgovara otprilike izjavi - prije ćeš krepat nego od mene išta dobit!

Osobno imam nekoliko primjera u kojima iz prve ruke znam kako se neki predmeti namjerno odugovlaće i da će prije tužitelj umrijeti od starosti nego dočekati pravomoćnu presudu, koju bi u normalnoj državi dobio za manje od godinu dana!

I zato imam prijedlog za trenutno vladajuće, koji već godinama, ustvari desecima godina, pokušavaju srediti stanje u sudstvu!
Donesite Zakon prema kojem i tek rođene bebe imaju pravo biti stranke u sporu.
S obzirom na brzinu rješavanja većine sudskih sporova, to bi bila jedina garancija da osoba ( tek rođena beba ), doživi pravomoćnu presudu, pa čak možda da i barem dio svog života koristi ono što joj je pravomoćnom presudom pripalo!

Znam da bi prije donošenja takvog Zakona trebalo promjeniti i neke druge Zakone, no to barem u našoj zemlji nije neki problem, barem ako se radi o osobama koje su stranački podobne i koje treba uhljebiti!

Oznake: pravdoljubac

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.