Originalno naše

25 siječanj 2019

Odvoz otpada u posljednjih je nekoliko godina bio u središtu medijskih objava. Tužba protiv gradske čistoće koja je naplaćivala odvoz paušalno, a ne prema količini odvezenog otpada dobila je svoju konačnu presudu i tužitelj je dobio parnicu. No, što se od tada uistinu promjenilo?
Da li je danas naplata odvoza kućnog otpada pravednija nego što je bila prije sudske odluke?
Naravno da nije. Naravno, jer tko se još danas pridržava sudskih odluka? Odluka postane pravomoćna, no kako je nema tko provesti, sve se lijepo zatrpa s nekim drugim aktualnijim problemima i onda opet sve po starom!
U našem malom gradu, novi direktor Komunalca donosi nova, za mnoge puno bolja pravila naplate odvoza kućnog otpada. Naime, građane će stimulirati da "proizvode" što manje otpada time što će odvoz plaćati manje!
No, da li je to zaista tako?
Naime, prema tom načinu naplate, najviše plaćaju oni kojima otpad odvoze svaki tjedan. Oni koji imaju tri odvoza mjesećno plaćaju manje, a najmanje oni koji imaju dva odvoza mjesečno!
OK. To djeluje stimulativno. Ali kako to djeluje na ona kućanstva koja ne uspiju napuniti niti jednu kantu mjesečno ili eventualno jednu? I oni, bez obzira da li im odvoze nula, jednu ili dvije kante mjesečno, plaćaju dva odvoza! Zar im je to stimulacija? I sada se događa nešto što nema nikakve logike, barem glede stimuliranja stvaranja što manje kućnog otpada. Kućanstva koja su do sada maksimalno reciklirala kućni otpad to više ne čine jer ionako moraju platiti odvoz, bez obzira da li su napunili jednu, dvije ili niti jednu kantu! Pa svjedočimo primjerima kako se kante pune svime i svačime samo da se napune.
Nije li to pravi primjer originalno našeg načina razmišljanja?

Prije nego je HEP donio odluku da građani sami mogu, uz odobrenje njihovog zahtjeva, očitavati i dostavljati očitanja za struju, logika naplate bila je apsolutno ortiginalno naša! Naplaćivali su paušal, koji su svakih pola godine korigirali očitavanjem stvarnog stanja brojila!
Tako sam jednom priliko dobio uplatnice s mjesečnim iznosom koji mi se činio nerealno visok. Pitao sam na temelju čega su procjenili da ću potrošiti toliko struje? odgovor je bio - prema potrošnji u istom razdoblju prošle godine!
Odlično.
Dakle, te godine izbacio sam stare velike potrošaće i nadomjestio ih novim - štedljivim, zamjenio sve standardne žarulje prvo sa štednim, a onda i s led žaruljama, pogasio sve uređaje koji su bili na stand by modusu i počeo kontrolirati potrošnju samoočitanjem brojila. Mjesečna potrošnja mi se smanjia za oko 30 %, no HEP mi je i dalje naplaćivao isti paušal, kao da nisam ništa promjenio! Uzalud sam dokazivao da nisu u pravu, da me prisiljuju da ih beskamatno kreditiram, jer sam nakon svakog periodičnog obračuna bio u velikom plusu. Na kraju sam počeo plaćati točno toliko koliko sam potrošio. Naravno, stalno su mi slali opomene da plaćam premalo, upozoravali me da ću platiti zatezne kamate i sl., no nakon svakog periodičnog obračuna naš je saldo bio NULA!
A onda sam otišao iz HEPA. Bilo mi je dosta natezanja i uzaludnih dokazivanja!
Nedugo poslije donjeli su odluku o mogućnosti samoočitanja i danas uredno plaćam samo ono što sam potrošio!

Još bolji primjer hrvatskog načina razmišljanja je primjer moga oca. On je uveo struju u našu nedovršenu kuću na selu i stavio tamo veliku škrinju za duboko zamrzavanje, kako bi pohranjivali voće i povrće koje smo brali tijekom godine. Ta je škrinja trošila mjesečno oko 75 kuna struje, što je uz ostale troškove bilo oko 120 kuna mjesečno!
A onda, jedne godine prestali smo se brinuti oko vrta i voćnjaka i ugasili škrinju, te potpuno isključili struju u kući, a o tome izvjestili HEP
Da bi se uvjerili kako je potrošnja NULA morali smo im dva mjeseca javljati stanje, a onda smo dobili dopis kako ćemo od sada plaćati samo temeljne troškove.
I stižu uplatnice. Ali ne na iznos temeljnih uplata već čak i na veće svote nego što su bile do sada!
Zovem HEP, a oni po običaju - to je naša procjena Vaše potrošnje.
Odgovor je bio pravi domaći. "Vi samo uredno plaćajte pa ćemo na kraju obračunskog razdoblja vidjeti da li ste potrošili više ili manje!"

A onda sam nazvao njihovog direktora i nekim čudom ga uspio dobiti. Sve sam mu detaljno objasnio. On je sve provjerio, ispričao se i poslao novi set uplatnica, ovaj puta s ispravnim iznosom!
A da nisam, opet bi HEP šest mjeseci financirali i kreditirali, naravno bez kamata! ( pogledajte koliku zateznu kamatu naplaćuju ako zakasnite s uplatom?)
I još jedan biser ala HR
U toj kući gdje je potrošnja NULA plaćamo mjesečno malo više od 21 kune
U mojoj kući u gradu ( ista županija ), gdje je struja isključena, a potrošnja NULA, mjesečno plaćam 46 kuna!
(Jednu lipu manje plaćam vodu i odvode, iako je potrošnja vode NULA m3, a za plin, uz potrošnju NULA m3 - 17,50 kuna )!

Ovakvih bisera ima još mnogo, no o njima drugom prilikom!

Oznake: Nije mi jasno

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.