HBOGO 1. dio

08 lipanj 2020


Kako sam jedan od onih koji bez odgledanog filma ne mogu zaspati, pretplatio sam se na HBOGO.
I u početku bio oduševljen količinom filmova i serija, koje većinom nisam gledao, iako se mogu pohvaliti da sam, samo u posljednjih 15 godina, odgledao više stotina filmova i serija, ne računajući filmove prikazane na nekom od TV kanala!
No, što sam duže pretplatnik, moja sreća je sve manja, a ushićenje postupno splašnjava. Sve je manje serija i filmskih naslova, koje bih želio gledati, a sve više onih, koje nikako ne bih volio pogledati.
I tako u gomili naslova, svaku večer odaberem jedan film, koji će usmjeriti moje snove!
Jučer je to bio povijesni film Prvi kralj!
Prema najavi, to je filmska priča o dvojici braće, poznatih po tome što su udarili temelje najmoćnijeg grada i države, koja će jedno vrijeme vladati, tada poznatim svijetom! Radi se o braći Romulu i Remu!
Inače sam obožavatelj povijesnih filmova i ovaj mi se naslov učinio izuzetno primamvljivim, tim više, što osim povijesne legende o njima dvojici, o tom razdoblju povijesti nisam mnogo znao!
A skraćena verzija legende kaže:

U Rea Silviju zaljubio se Bog rata Mars i ona mu je rodila blizance. Tadašnji vladar bacio ih je u rijeku Tiber. U podnožju Palatina, jednog od 7 brežuljaka, čuvši plač djece došla je vučica Martia (Marsova vučica), koja je danas simbol grada Rima i nahranila ih je svojim mlijekom. Nakon nekoga vremena tuda je prolazio pastir Faustul i vidjevši djecu odnio ih je kući. Tako su Romul i Rem odrastali među pastirima sve do svoje punoljetnosti.

Kada su djeca odrasla oni odluče osnovati novi grad. Romul se uspne na Palatin, a Rem na Aventin. Kako su Bogovi bili skloniji Romulu, njemu je pripala čast da osnuje grad. On uze plug i zaore brazdu oko Palatina. Izbačena je zemlja predstavljala zidine. Rem se zavidan bratu narugao i preskočio zid. Kako Romul nije mogao podnijeti da bilo tko nepozvan uđe u još nesagrađen grad napadne brata i ubije ga govoreći mu:,,Tako ubuduće propao svatko tko prijeđe moje zidove.

Romul je grad sam dovršio 21. travnja 753. pr. Kr. i dao mu ime Roma. U to naselje primao je pastire iz okoline, lutalice i izbjeglice iz Lacija. Tako je Romul bio prvi kralj. Od te godine Rimljani računaju vrijeme.

Čitajući legendu i prisječajući se filma, pokušavao sam naći neke poveznice. Film počinje sa scenom dvojice pastira koji čuvaju stado ovaca. A onda, odjednom , dolazi veliki riječni cunami i odnese ih zajedno sa stadom. No, oni se nekako dočepaju obale gdje ih pronalaze ratnici Albe, porobe ih i zajedno s ostalim robovima odvode na svetu zemlju, gdje će međusobnom borbom ubiti jedni druge. No, braća dižu pobunu.
Slijede scene poznate iz filmova Spartak, Gladijator i Seljačka buna.

Pobunjeni robovi, predvođeni braćom, dolaze do rijeke Tiber, koju ne mogu prijeći, pa odlaze u šumu, gdje ih čeka neko drugo zloglasno pleme. Naravno i njih pobjede i nastane se u njihovom selu. No, vojska Albe se približava i treba ići prema rijeci kako bi je pregazili, te se spasili od ljute vojske!
Na obali rijeke, ljuta vojska ih stiže i oni jadni, ni krivi ni dužni, moraju pobiti i njih. Nakon bitke, prelaze rijeku i na drugoj obali odluče sagraditi grad, koji će biti najveći i najmoćniji na svijetu - Rim!

Shvaćam pojam umjetničkih sloboda. Jasno mi je da svaki redatelj ima svoju viziju kako će ispričati priču ili ekranizirati legendu, no ovaj film i legenda imaju samo jednu poveznicu, Romula i Rema!
Iskreno, bilo je to više nego dvosatno gubljenje vremena pred TV ekranom u pokušaju shvaćanja što sam toliko danas zgriješio da sam morao gledati ovaj film?

Oznake: Filmoman

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.