Do kada

21 listopad 2021

Potpuno mi je jasno da reklame donose zaradu i da bi bez njih bilo teško zamisliti naš svakodnevni život, no da li zbog toga pojedini portali smiju mobingirati svoje čitatelje?

Prije nekog vremena, poneka reklama na internet portalima dnevnih novina bila je normalna pojava. Iako su te reklame često puta znale biti dosadne i teško ih je bilo izbjeći, ipak, prema današnjoj situaciji one su bile "kamilica".

A onda se netko dosjetio da bi se i čitanje internetskih portala moglo naplaćivati. No, kako "prisiliti" čitatelje da plaćaju čitanje putem interneta?
Tako što će neki , zanimljiviji i senzacionalniji tekstovi biti dostupni za čitanje samo ako kupite paket Plus ili Premium ili........

No, da li se kuponjom tih paketa rješavamo reklama koje naviru sa svih strana?
Možda. Ne znam jer ne želim plaćati nešto što mogu pročitati ili čuti na drugim stranicama ili radijskim i TV postajama, a pogotovo i zato što plaćam internet pa ne želim još nešto dodatno platiti.
Ali ću zato dodatno patiti jer ako želim , primjerice, pročitati što je novo na internetskim stranicama Jutarnjeg ili Večernjeg lista ili 24 sata, a pogotovona stranici Dnevno, prije nego se dokopam nekog teksta, morat ću ili odgledati nekoliko reklama ili ih pokušati ukloniti, što je moguće ali tek nakon nekoliko sekundi maltretiranja.

Nisam protiv reklama niti protiv reklamiranja, no i to područje treba regulirati i ograničiti pravilima i Zakonima.
Drugačije očito neće biti moguće zaustaviti taj mobing., a mobing je, kao što znamo, protuzakonit.

Da, sve se to može izbjeći tako da ne otvaramo stranice gdje su reklame postale same sebi svrha, a ostalo je samo mamac da bi otvorili stranice s reklamama.
No, ako ćemo tako imati tzv "slobodan izbor" tada nam se crno piše.
Već sada, ako želite ući na bilo koju internetsku stranicu, pa makar i na samu tražilicu, morate pristati na tzv. "kolačiće" koje će nam servirati na svakom koraku, a koji nam, u konačnici kradu i slobodni prostor na računalima i usporavaju rad računala.

Prvo morate pristati na "kolačiće" na tražilici, a onda i na svakoj stranici koju otvarate, Rezultat toga je, između ostalog, taj da ako primjerice želite kupiti novi laptop, pa se prije informirate na nekim stranicama, tada će Vam idućih par mjeseci neprestalno stizati ponude svih mogućih i nemogućih laptopa od bezbroj prodavača pa čak i proizvođača. Da, to su ti i takvi kolačići od kojih se nećete udebljati ali koji Vam mogu pojesti živce.

Oznake: reklamator

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.