Super TV ili......

06 svibanj 2021

Prije gotovo mjesec dana na moj e-mail stigla je ponuda GONET TV. Za samo ...... kuna mjesčno mogao bih uživati u gomili svih mogučih programa koje emitiraju televizijske kuće u Europi. Pa kada Vam uz to stiže objašnjenje da Vam za gledanje nije potreban brzi internet, već su dovoljne brzine do 5 Mbps ( što je svojevremeno u HR reklamirano kao brzi internet ), tada se ponuda čini još zanimljivijom. Ipak, šlag na "torta ponudi" je da nema ugovorne obveze. Ako više ne želiš gledati programe GONET TV, jednostavno ne platiš račun za idući mjesec.

A račune možeš plaćati kako želiš, na bilo koji način, a u probnom roku koji traje mjesec dana, platiš samo 1 kunu!

Ponuda je zaista primamljiva. Gomila svih mogučih programa po sistemu za svakog mnogo toga, a sve za relativno malu mjesečnu naknadu i bez ugovorne obaveze, tko si to ne bi priuštio?

No, ne čini li Vam se ta ponuda malo previše dobrom? Istina, u velikoj konkurenciji raznih privatnih TV kanala, koji se u raznim varijantama mogu gledati preko interneta, da bi se probili na tržište, treba ponuditi nešto drugo, bolje i primamljivije. No, iskustvo nam govori da ako je sve tako super, tada nešto nije u redu. ( Nisam teoretičar zavjera, no imam prilično iskustva, a kako sam se već mnogo puta opekao, sada pušem i na hladno ).
Malo sam analizirao cijelu ponudu i ubrzo shvatio u čemu je caka ili zafrk ( naša domaća riječ je malo slobodnija i glasi za.eb )?

Da bi aktivirali probni period od mjesec dana ( u ponudi piše 20 dana besplatno, a na njihovoj stranici - mjesec dana - pa je pitanje da li njihovo obračunsko razdoblje traje 20 dana ili 30 dana? ), morate dati podatke o svojoj kreditnoj kartici s koje će Vam skinuti 1 kunu i aktivirati Vam probni period.

Zašto aktivacija isključivo kreditnom karticom?

( Ako uslugu gledanja možeš plaćati kako got želiš, na bilo koji način, tada je aktivacija probnog perioda "isključivo" kreditnom karticom vrlo čudan uvijet! )

Razlog je vrlo jednostavan. Onog trenutka kada ste u rubriku prijave upisali podatke od svoje kreditne kartice, automatski ste se "pretplatili" na minimalno dva mjeseca, s tim da ćete prvi mjesec platiti 1 kunu ( tzv. probni period ), a drugi mjesec, punu cijenu.

Naime, nakon probnog perioda ( za koji se ne zna da li je 20 dana ili mjesec dana ), GONET TV će Vam automatski naplatiti puni iznos za idući mjesec. Tek tada, u tom drugom mjesecu korištenja, Vi ćete, ako ne želite više koristiti njihovu uslugu, tražiti poništenje "trajnog" naloga, kojeg ste im dali upisom podataka sa svoje kartice.

Za sve one kojima će se programi svidjeti, to će biti OK. Čak što više. Plaćanje kreditnom karticom, tzv. "trajnim nalogom", oslobađa Vas "brige" obnavljanja pretplate svakog mjeseca, a nema niti naplate bankarskih usluga.

No, svi oni kojima se ti programi ili ta usluga neće svidjeti, takvim načinom plaćanja probnog perioda bit će prisiljeni ostati korisnicima još barem jedan mjesec i platiti punu cijenu!

Ne znam kako to Vama izgleda, no za mene je to prevara.


Da bih se uvjerio da je to zaista tako, poslao sam im dva upita. U prvom sam ih pitao da li mogu njihovu uslugu plaćati internet bankarstvom ili to smije biti isključivo kreditna kartica?

Odgovor je bio - možete plaćati kako želite, dakle i internet bankarstvom!

Drugo pitanje bilo je - da li se i probni period može uplatiti internet bankarstvom?

Logični odgovor bi bio - naravno. Jer ako uslugu korištenja mogu plaćati na bilo koji način, tada i probni period mogu platiti na bilo koji način!

No, odgovor je bio negativan. Probni period možete aktivirati samo uplatom preko kreditne kartice! Ali, ako ne želite probni period, tada možete na bilo koji način, pa i internet bankarstvom, platiti puni iznos.

Eto. Sve je jasno.

Možda je ta vrsta internet TV zaista nešto revolucionarno. Možda se zaista isplati biti korisnik. Istina je i da je cijena mjesečne pretplate najniža od svih ostalih, no, caka ili zafrk, koji sam opisao, navodi me na zaključak da ipak nije sve tako super kako izgleda.

Zato sam odustao i od probnog perioda i od korištenja.

A Vi učinite kako želite!

Oznake: Internetska dalekovidnica

Psi na godišnjem odmoru

05 svibanj 2021

Ovih dana aktivno se bavim listanjem oglasa.
Ništa ne kupujem.
Ništa ne prodajem.
Želim pronaći lijepi apartman, na mirnom mjestu, negdje kraj mora ( prvi red do mora nije uvijet ), u kojem bih moja supruga, pas i ja odmarali osam do deset dana.
Tražim mjesto gdje bih mogao , nekoliko puta dnevno, prošetati svog kućnog ljubimca, bez da me netko gleda ispod oka i psuje mi sve po spisku, što se moj peso baš na tom mjestu upiškio.
Tražim dio plaže gdje se i moj peso smije okupati bez da slušam komentare kako ova plaža nije za kupanje životinja.
Tražim mjesto gdje u restoran smijem i s psom, a ne da psa ostavljam u vručem automobilu, dok mi pokušavamo pojesti nešto jestivo.

Naravno, takvih mjesta nema mnogo. I vjerojatno zbog toga , nakon nekoliko dana lutanja po bespućima interneta, nisam ništa pronašao.

No, jedna me činjenica u oglasima jako pikala u oko. Naime, mnogi nude smještaj u kojem su kućni ljubimci dozvoljeni ili dobrodošli, no zbog njih je moguća dodatna naplata.

Dodatna naplata za kućnog ljubimca. Zanimljivo. Ali iz kojeg razloga?

Primjer - moj pas.

Ne treba dodatni ležaj jer spava na podu
Ne tušira se, ne umiva se, ne pere zube. Jedino što pije vodu.
Hranimo ga hranom koju smo donjeli sa sobom ili kupili u trgovini.
Ne radi štetu po kući, po sobama. Ne grize namještaj, ne piša po ćoškovima, ne sere unutar prostorija, a niti u dvorištu. Za te potrebe ga vodimo u šetnju nekoliko puta dnevno.
Redovno ga četkamo pa ne ostavlja dlake po svuda.
Ne laje po noći, ne zavija, ne reži na prolaznike, ne radi buku. Laje na druge pse i voli hvatati mačke, no to ne radi jer ga uvijek šetamo s povodcem.

I zato postavljam pitanje, zašto za svog psa moram dodatno platiti smještaj?

Mala mi je mirovina

Zamislite. Trener koji je trenirao dvoje svjetski poznatih sportaša ima mirovinu oko 2.500,00 kuna. Drugi, koji je trenirao cijelu ekipu i s njima postizao svjetske rezultate, dobiva još manje.
Ljudi moji da li je to moguće?
Strašno.
Da, strašno je kako su mirovine u Hrvatskoj male. Strašna je i činjenica da se i s većim mirovinama, preko 3000 kuna teško može normalno živjeti, no kada o tim strahotama, uz usklik ogorčenja, govore osobe koje su za svaki uspjeh svojih sportaša dobivali obilate novčane nagrade, a uz to bile zaposlene i dobivale ne baš tako malu plaću, tada je to najstrašnije u ovoj priči.
Jednom prilikom, ne tako davno, pročitao sam izjavu dotičnog trenera u kojoj je otprilike izjavio kako oni sve što zarade u natjecanjima, stavljaju u banku u kneževini Monaco, gdje su i prijavljeni. Naravno, razlog je taj što dotična kneževina ne naplaćuje porez na takva ulaganja.
Dakle, dotični je time dao do znanja da svi oni "brane" boje Lijepe naše, koja ih, kao takve i financira, a sve što zarade ne donose u Hrvatsku, jer bi na to morali platiti veliki porez.
Znači, sve što su zaradili na natjecanjima, spremili su u svoju kasicu - prasicu i taj novac je samo njihov. A država, koju su zastupali, koja ih je financirala, koja ih je zapošljavala i čiji sponzori su im omogućavali da njihov put po svijetu i pripreme za natjecanja budu na najvišem nivou, sada kada su u mirovini, treba im davati povlaštene mirovine, zbog njihovih "velikih" zasluga.
Možda. Takvu mirovinu dobivaju mnogi koji nisu za ovu državu dali niti pola, koliko je dao dotični trener.
No, velika je razlika između osoba, koji su radili i zaradili i za sve što su zaradil platili porez u svojoj državi i onih, koji su se prijavili u nekoj drugoj državi, samo zato kako ne bi platili porez državi, od koje bi sada željeli dobivati povlaštene mirovine.

Visina mirovine ovisi o visini uplata u mirovinski fond ( i o još nekim faktorima, koji nemaju veze s uplatama ali imaju s vladajućom garniturom, koja donosi zakone ).
Visina mirovine ne ovisi o tome da li je osoba u svom radnom vijeku bila uspješni i trofejni trener ili neki ništ koristi, koji je radio, šutio i trpio i bio sretan što uopće radi.

Da visina mirovine ovisi o tome koliko si bio uspješan na poslu i koristan za svoju državu, tada bi moji roditelji, koji su u svom radnom vijeku naučili pisati, čitati i računati više od 1500 prvašića, od kojih su mnogi danas poznati industrijalci, menađeri, doktori znanosti....., živjeli u blagostanju i bez ikakvih financijskih briga, a ne ovisili o financijskoj pomoći svoje djece.

No, za razliku od našeg trenera, zbog kojeg sve ovo pišem, oni su cijeli svoj radni vijek radili u ovoj državi, ovdje plaćali poreze i sve što su zaradili, držali u našim bankama. I nemaju debelu ušteđevinu sakrivenu od očiju naših poreznika i ne davaju izjave kako su im mirovine male!

Oznake: penzići

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.