HBOGO - 3. dio

08 lipanj 2020

Još dvije serije zaslužuju nekoliko rečenica, a imaju oznaku SF!
Westworld

Prva sezona je pravo ugodno iznenađenje. Bio sam oduševljen idejom ali i realizacijom serije.
Divlji zapad.
Jedan dan u gradu bezakonja iako su sve institucije, koje trebaju postojati, izabrane i djeluju.
Tučnjave, pucnjave, dvoboji, zabave s prostitutkama, simpatije i zaljubljivanja, glazba u saloonima. Sve je baš kao u starom, dobrom, klasičnom kaubojcu.
A onda, malo po malo spoznajemo kako gledamo jednu lažnu stvarnost. Ustvari, likovi i osobe , građani tog grada, ustvari su roboti savršenih lica i tijela, a ispod grada je cijela ekipa stručnjaka, koji svakog ubijenog domaćina, rekonstruiraju i idućeg dana, vraćaju u grad.
Također saznajemo kako se svaki dan ponavlja ista radnja, ista priča s istim likovima. Jedina razlika između domaćina i posjetitelja je u tome što domaćini ne mogu niti raniti niti ubiti posjetitelje, odnosno prave ljude. I upravo je to bit cijele priče. Taj grad je ustvari jedan veliki zabavni park u kojeg dolaze ljudi iz cijele zemlje, kako bi se zabavljali s likovima s divljeg zapada. Oni ih mogu ubijati, često bez razloga, mogu s njima ljubovati, mogu s njima piti, razgovarati, živjeti. Mogu raditi s njima što žele, a pritom nikom ne odgovaraju za svoje postupke.
No, pred kraj prve sezone, već razlikujemo nekoliko likova, bilo stvarnih, bilo umjetnih, koji se izdvajaju od ostalih.
A onda slijede sezone. I više ne gledamo romantične prikaze iz grada na Divljem zapadu, već serija postaje jako naučna i još više fantastična u smislu fantastike. I treba se jako potruditi da bi se shvatila radnja, a umjetna inteligencija je sada ozbiljan protivnik i opasnost za cijeli ljudski rod!
Iako je posljednja epizoda napravljena tako da se serija može nastaviti, moram napomenuti kako posljednja sezona gotovo nema nikakve veze s prvom, osim što se pojavljuju neki likovi iz prve.
Šteta!

Druga serija je Batwomen

Imao otac dvije kćeri i lijepu i pametnu ženu. No, žena i mlađa kći poginule su prilikom jedne saobraćajne nesreće, dok je stariju kći, otac uspio spasiti.
Pa se otac opet oženio i dobio još jednu lijepu kćerku.
Stariju kćer poslao je u prestižnu vojnu akademiju, a on sam je oformio ekipu imena Vrane, koja je, nakon što je Batman nestao , čuvala grad!
No, starija kćer je izbačena s akademije, jer se ustanovilo da se zaljubila u tamnoputu kolegicu. Kao takva, iako dobro istrenirana, vraća se u svoj grad, te postaje Batwoman. Njena prijateljica iz akademije se zapošljava kod njenog oca, kao glavna operaterka. A onda se u gradu počinju događati nasilje i ubojstva, koja započinje činiti, ona nestala mlađa kćerka, koja je ipak preživjela, a došla je u grad osvetiti se ocu, koji nije spasio nju nego njenu stariju sestru! Otac nema pojma da je glavna zločinka njegova kćerka, a nema pojma niti da je Batwoman njegova starija kćer! Ukratko, iako prvi i na čelu moćne zaštitničke organizacije, koja bi trebala znati sve o svima, otac nema pojma o najvažnijim osobama njegova života!
I tako, umjesto da gledamo kako Batwoman štiti grad od zlikovaca, baš kao što je to činio njezin rođak Batman, pratimo brobu između sestrica, mlađe kćeri i oca i oca i starije kćeri. Onda se u cijelu pomutnju uključuje ljubavnica od Batwoman, koja se u međuvremenu udala za jednog agenta iz Vrana, a još uvijek pati za svojom prijateljicom iz škole. Kao glavna operativka Vrana, ona se mora boriti protiv Batwoman, djevojku koju voli i s kojom se želi "družiti"!
A tu je i sestra dvije sestrice, kći iz očeva drugog braka, inače liječnica, koja u početku mrzi Batwoman, jer ne zna tko je ona, a onda je zavoli i zamrzi onu drugu.
Ako mislite da je tu kraj zavrzlama, zeznuli ste se. Naime, Batwoman dugo vremena nije na čistu sa sobom dali zaista želi biti poput Batmana, jer se kao takva mora boriti s ocem, kojeg jako voli! I otac nju jako voli, no Batwoman mu je najgora neprijateljica!
Da skratim priču, ovo je serija u kojoj svatko svakog voli, svaki svakog ne voli i svaki se sa svakim želi poubijati!

Oznake: Filmofil

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.