Schengen - kako to gordo zvuči

23 listopad 2019

"Schengenski prostor u mnogo čemu funkcionira kao područje jedne države, s tradicionalnim kontrolama za one koji ulaze i izlaze iz područja, ali bez unutarnjih graničnih kontrola"
To je definicija iz Wikipedije i to je nekada bilo u državama potpisnicama sporazuma!
Ovih dana Hrvatska je dobila zeleno svjetlo za pripojenje zemljama koje već jesu potpisnice Schengena i to je za ovu Vladu ogroman napredak i uspjeh! Možda i je, iako nas čeka još mnogo posla da bi se to zaista i učinilo, jer nemojmo zaboraviti da dvije zemlje već duže vrijeme čekaju da ih se primi u taj prostor, a vjerojatno će se i načekati jer postoji nekoliko potpisnica sporazuma koje uporno odbijaju dati svoj pristanak za njihov ulazak! A mi imamo i našu najdražu susjednu zemlju, državu, koja nas od prvih pokušaja ulaska u EU ucjenjuje, tuži raznim institucijama, a od kada smo punopravna članica EU, pokušava nas na sve načine prisiliti na neke odluke koje ne odgovoraju nikom, niti njima niti nama, no ipak su odličan temelj za daljnje ucijene. Ta nas prijateljska država sigurno neće pustiti u Schengenski prostor ako ne ispunimo sve njene zahtjeve, a ostale članice EU očito nemaju instrumente ili volje prisiliti ih na prestanak ucijenjivanja! I zato je datum ulaska u Schengenski prostor pod velikim upitnikom!
No, Schengen prije nekoliko godina i Schengen danas su dva različita Schengena istog imena. Po definiciji Schengena, "bez unutarnjih graničnih kontrola" znači, kad jednom uđemo u Schengenski prostor, možemo bezbrižno putovati po svim državama potpisnicama, bez da nas netko zaustavi na granici!
Posljednjih nekoliko godina u Schengenskom prostoru, na svim granicama stoji granična policija koja Vas ima pravo zaustaviti, pregledati Vaše osobne papire za identifikaciju, pretresti vaše vozilo i sl. Bilo da ste stanovnik EU ili država unutar Schengena, možete biti zaustavljeni, legitimirani, pregledani!
Stani malo.
Pa onda, koja je razlika biti u Schengenskom prostoru u EU ili izvan Schengenskog prostora unutar EU?
I danas, mi Hrvati, kad idemo u Italiju , Mađarsku ili Sloveniju, moramo na granici pokazati osobne karte ili putovnice ako nas to zatraži granična policija!
I danas i mi Hrvati i svi stanovnici EU i onih koji to nisu, moraju na granicama pojedinih država u sklopu EU, bez obzira da li su u zoni Schengena ili ne pokazati svoju osobnu iskaznicu ili putovnicu, ako to zatraži granična policija!
Ne čini li Vam se da tu nešto nije u redu?
Znajući te činjenice, nekako ne dijelim ushićenje i ogromno zadovoljstvo naše Vlade i gosp. Plenkovića, glede zelenog svjetla za Schengen, jer kako se stvari odvijaju, glede migranata, možemo očekivati samo još veće i strožije granične kontrole a nikako povratak na postavke Schengena zbog čega su zemlje potpisnice uopće sklopile taj sporazum!

Oznake: Bezgranični

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.